onsdag 29 september 2010

cheesecake - the very best?

Jag gjorde denna igår, sent på kvällen. Idag är allt slut. Och låt oss säga, vi somnade alla gott. Cheesecaken var löjligt god!!!! Jag ändrade lite i receptet, skriver ut detta nedan. Seså, iväg och testa med er! Och nej detta är inte som rosévin, det är lagligt att äta cheesecake när det är kallt ute. Framförallt efter en tung och mättande måltid passar det bra med något lite fräsch, syligt och lätt till efterätt :)


Botten:
65 g smör
10 digestivekex

Fyllning:
250 g mascarpone
½ dl kesella
rivet skal och saft av 1 citron
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Smält smöret och häll över de krossade kexen. Tryck ut i en form och ställ svalt att stelna.
Rör osten mjuk och tillsätt resten av ingredienserna. Vispa allt ihop pösigt och bred ut i formen. Låt stå i kylskåp i minst 30 min. Garnera och njut!

tisdag 28 september 2010

härligt lyxig frukost


Ett stekt ägg med hel gula, till det lite champinjonstuvning (stek champinjoner, slå på lite grädde och kryddor), ölkorv, vitlöksfärskost med örter, paprika och gurka! Så löjligt gott :) Passar bra om man går på LCHF också.

måndag 27 september 2010

en mättande och snabb lunch


Fryst broccoli är godare än färsk. Allra bäst är ICAs egna märke, tror jag det är, som har bra storlekar på buketterna. Jag föredrar nämligen när de är lite mindre, lite spädare. Med lite broccoli i frysen och lite köttfärs över lagar du en god middag. Snabbmat för att använda rätt uttryck. Utan alla transfetter, konserveringsmedel och "tomma" kalorier. Så är det i alla fall för mig, äter jag på Mcdonalds så får jag i mig massor av kalorier, utan att bli mätt.

I vilket fall som helst, tillbaka till den nyttiga maten. Det passar lika bra att äta detta om du går på LCHF eller om du bara vill äta en näringsrik, mättande och lite nyttigare lunch. Stek lite köttfärs, gul/rödlök, vitlök, purjolök eller vad du har i kylen. Ha kanske i lite champinjoner. Slå på lite rött vin kanske, eller lite god oxfond. På med ett skvätt grädde och lite soja. Vitpeppar och varför inte en nypa oregano.

Smaka av. Tabasco? Tomatpure? Majskorn? Ja varför inte. Du känner efter, vad vill jag äta idag? Lite god riven parmesan är inte heller en dum idé. Servera med broccoli som du kokat (värmt) snabbt i micron. Lite fusk måste man ju ta till om man ska laga snabbmat. Äta direkt. Känn dig mätt och belåten. Återgå till ditt arbete med förnyad energi! Vad nu än ditt arbete må vara.

lördag 25 september 2010

ett lunchtips


En av sakerna som lever kvar från tiden då jag jobbade extra som kock på Pizza Hut är kärleken till quesadillas. Och de ska göras precis som de görs där: bred ut ett tunt lager salsa på ett tortillabröd. Lägg på lite ost och grönsaker / och kött. Jag har oftast svamp, paprika, lök och majs. Strö över lite ost och bred salsa på ett nytt bröd som du sedan lägger på överst. Tryck till lite. Låt gå i ugnen i ca 10 minuter - vi hade en 270 graders ugn och körde i 8 minuter- på hög värme. Ta ut och spraya med vitlöksolja (hemma droppar jag på vitlöksolja som jag sedan penslar ut över hela). Dela i fyra bitar och servera med gräddfil (väldigt viktigt!!) och sallad. Galet gott. Ju färre ingredienser du har på din quesadillas ju lättare är den att äta.

fredag 24 september 2010

härlig gryta i höstmörkret


Ja det regnar här i Göteborg. Och det blåser. Ungefär detta väder kommer vi ha i 3 månader framöver. Imorgon ska jag inhandla ett par stövlar, och årets första julklapp faktiskt. Fram tills dess skyddar jag mig från kylan med denna goda gryta, med härliga värmande ingredienser.

smör/olja
1 kg högrev
400 g morot
270 g palsternacka
300 g champinjoner
260 g gul lök (gärna steklök)
3 st vitlöksklyftor
1 flaska rött matlagningsvin (33cl) Ersätt gärna med riktigt vin!
2 msk oxfond
Vatten
6 dl matlagningsgrädde
1 boursin ost

Skär köttet i grytbitar och stek i smör. Tillsätt morötter i slantar, palstnernacka i bitar, champinjoner och lök i mindre bitar. Pressa i vitlök och häll på vinet, låt koka bort. Tillsätt fond och vatten så att det precis täcker. Låt koka länge och väl, så att mycket av vattnet är bortkokat. Tillsätt grädde och osten. Smaka av och krydda med salt och peppar. Servera med bulgur, ris, pasta eller potatis.

onsdag 22 september 2010

Tagliatelle con pollo


På restaurangen där jag jobbar extra, har vi en rätt som heter:
Linguini con pollo
Linguini pasta med kyckling, lök, champinjoner och vitlök i en gorgonzolasås.

Jag försökte efterlikna den idag och resultatet blev minst sagt bra. Vi åt så magen stor i fyra hörn allihop och sedan slogs vi om matlådan. Mamma vann.

Jag använde mig av tagliattele men man gör som man vill, penne funkar säkert också bra. Som sagt, receptet var riktigt lyckat, och jag är glad att jag skrev ner under tiden som jag lagade, för detta vill jag göra igen, snart.

För 5 portioner behöver du:
500 g pasta
3 kycklingfiléer
Olja
1 gul lök
5 färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
en skvätt vitt vin
2 msk oxfond (1 msk går bra med)
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vispgrädde (byt ut sorterna efter vad du har. Jag råkade ha två olika sorters grädde, men det är inte nödvändigt. Det räcker gott med 3,5 dl av samma sort.)
175 g gorgonzola (jag fick använda mig av lite brie, lite vanlig mögelost och resten gorgonzola. Använder du dig bara av gorgonzola kan du nog minska mängden så det inte blir för skarp smak.)
50 g färskost med vitlöks och örtsmak

Koka pastan. Under tiden stek kycklingen i små tärningar. När den är färdigstekt, tillsätt finhackad gul lök och skivad svamp. När det har stekt ett tag, slå på vin och fond och pressa i vitlök. Tillsätt grädde och ost och låt koka ihop sig. Smaka av med salt, vitpeppar och oregano. När pastan har fått rinna av, tillsätt och rör om noga. Servera direkt med en sallad.

tisdag 21 september 2010

secret confession


Bakpotatis. Glöm den gärna i ugnen också så den får ett nästintill bränt och krispigt skal samt ett silkeslent inanmäte. Så fruktansvärt gott med vispat smör+vitlök+timjan+havssalt!

Detta kan jag få ett grymt craving för och det är såååååååååååå himla gott! Skulle lätt kunna äta det istället för godis/chips på fredagskvällar framför tvn. Eller typ varje dag.

måndag 20 september 2010

favoriter hemma hos oss

Dessa fyra favoriter har jag bloggat om förr och kommer göra igen. Klockrent, jättegott och svåra att misslyckas med! Pröva recepten du också.

fredag 17 september 2010

favoritmackorna

När vi inte har någon middagsinspiration här hos oss så blir det våra favoritmackor. Bilden var tagen just en sådan här dag, riktigt hungrig och inte direkt intresserad av att styla maten! Lika gott som alltid var det dock.


Vitlökssmör
Ost
Skivade champinjoner
Persilja
Formfranska (gärna grova)

Släng ihop det till goda mackor och gratinera i ugnen :)

måndag 13 september 2010

söndagsmiddag på onsdagar

Det är typiskt min grej. Det är viktigt att lyxa till det även på vardagar. Igår lyxade vi till det rejält (eller jag, eftersom det är jag som bestämmer/stödhandlar/lagar maten). Extreeemt gott blev det också! En simplare variant på dethär, som kommer från "Halv 8 hos mig", jag råkade se just de avsnittet, och jag har väl sätt kanske 5 st total, men oj va jag blev inspirerad av det han lagade. Tyvärr finns det ingen länk på internet med hans egna recept vilket är himla tråkigt, men det är ju nära nog. Victoria skippade dock rödbetorna och lammet (och ersätte med oxfile). Jag ersatte pytten och puréen med potatisgratäng och oxköttet med fläskfilé. En lite nerskalad version. Snart ska jag även testa den "riktiga varianten". Så länge rekommenderar jag denna varianten, den är riktigt god den med, och förmodligen lite enklare :) Potatisgratängen är godast att göra dagen före, men går även bra att göra någon timme innan man ska äta.

För en middag för ca 6 personer behöver du:
Potatisgratäng:
1 kg potatis
1 gul lök
3 dl vispgrädde
3 dl mellangrädde
1 msk vitlökspulver
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2-3 dl riven ost

Dagen före:
Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva. Skala och skiva löken fint.
Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen och löken. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör om då och då.
Häll potatisblandningen i ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.
Serveringsdag:
Sätt ugnen på 175°. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.

Sås:
300 g kantareller
200 g karljohansvampar (eller ersätt med torkad)
1 liten gul lök
smör
2 dl vatten
½ dl oxfond
1 msk balsamvinäger
5 dl grädde

Smält smöret i en kastrull och tillsätt rensad svamp och finhackad lök. Stek så att allt vatten är borta utan att svampen tar färg. Tillsätt vatten, fond, vinäger och grädde. Koka upp och smaka av med kryddor.

Kött:
Jag använde mig av 2 st steka fläskfiléer. Jag delade varje filé i fem bitar på längden, så jag fick relativt höga bitar, de stekte jag till de hade rätt innertemperatur (ca 70 grader). Du kan själv byta ut köttet efter eget behag/kylskåp/budget.

barndomsminnen och ryggskott

Idag efter en lång dag i skolan gick jag in förbi en Indisk mataffär på väg hem. Med mig hade jag min bärbara dator och två stora tunga väskor fyllda med böcker och annat roligt. Jag stannade längre än jag hade tänkte och köpte mer än jag hade tänkt vilket resulterade i en väldigt trött och arg Ulrika med väldigt ont i ryggen. Att jag på bussen därifrån även insåg att han tagit 180 kr för mycket betalt gjorde inte saken bättre. Bara att åka tillbaka vilket innebar ännu mer kånkande. Nog om det, se vad jag köpte! Jag är supernöjd. Vi bodde i Indien när jag var liten och det var kul att strosa runt bland hyllorna.

Jag har även lagt in lite länkar med tips vad du kan göra av vissa av dessa ingredienserna. När jag testat allt kommer jag med mer förslag.


Det blev ett väldigt vitt ljus på bilden men jag orkade inte stå och justera det. Ni ser ändå :)
Från vänster överst: Vårrulledeg, stor burk vattenkastanjer, mandelmjöl, vitlökspulver, Tandoori Masala krydda, Vanilj arom, Saffrans arom ( ska bli intressant att testa).
Från vänster nederst: ett kilo frysta råa tigerräkor, Papadums i både chili och vitlökssmak, små gröna färska chili, torkad ingefära, stjärnanis och svarta sesamfrön.

söndag 12 september 2010

*många adjektiv* köttfärsröran


Den är god, den är krämig, smakrik, fyllig, mättande, lite kryddig osv osv. Många adjektiv kan man klämma in om denna röran. Riktigt god! Tyvärr så upplevde jag att paprikan sög ur lite av smaken. Så nästa gång jag ska göra denna röran så kryddar jag nog mer om jag ska fylla den i paprikor. Om du vill kan du tillsätta ris eller bulgur i röran när du fyller paprikorna. Då räcker det nog till 12 paprikor. Annars är detta en perfekt LCHF måltid, med en fet sås till.


För en sats köttfärsröra behöver du:
2 stora gula lökar
1 klick äkta smör
6 champinjoner
3 vitlöksklyftor
750 g blandfärs
3 msk soja
2 msk tomatpuré
1 msk senap
1 liten burk creme fraiche
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
Salt och peppar

Finhacka löken och stek mjuk i smör. Under tiden, hacka champinjonerna ganska fint och tillsätt i kastrullen. Pressa i vitlök. Stek på låg värme, stressa inte svamp och lök. När det är klart, lägg i en skål och stek köttfärsen i pannan. När den är färdigstekt, tillsätt soja, tomatpuré och senap. Tillsätt lök och svamp. Rör om noga. Salta och peppra. Tillsätt creme fraiche och krydda. Smaka av.

Du kan använda röran till lasagne, varma mackor i ugnen/smörgåsjärnet, i formfranska, i piroger, som fyllning i en paj och så vidare. Eller att fylla paprikor med, som jag gjorde. Passa på att köpa paprikor nu, de är ju i säsong, bra pris (i alla fall förra veckan) och är riktigt goda!


Jag fyllde 6 små paprikor med röran, och fick lite över. Mycket av den åt jag upp bara med sked ur kastrullen för att den var så god, resten lades vid sidan om paprikan i lunchlådorna.

fredag 10 september 2010

två favoriter på rad


Dessa två köpte vi i Belgien om jag inte minns fel, i Oostende när vi seglade förbi där. Grymt goda båda två. Används flitigt - men inte för flitigt för då tar de ju slut och då har vi inga mer. Så har du vägarna förbi Belgien any time soon, skynda fynda!!

onsdag 8 september 2010

fisk till middag och ett bakningstips.


Idag käkade vi panerad torsk (och för guds skull, gör inte som jag och glöm att salta mjölet/ströbrödet. Saltet lyfter allt!!) med hemgjord snabb remuladsås samt samma krämiga romsås jag åt till lunch för inte så länge sedan. (Bilden är från ett annat tillfälle men det spelar ju ingen roll.) Sedan bakade jag även valnötsbröd. Har uppdaterat det inlägget idag med lite tips på variationer! Brödet är det bästa någonsin så du bara måste pröva det.

över trehundra på två veckor.

Idag var det ca ett år sedan jag startade bloggen och det var två veckor sedan jag la till en besöksmätare. Kul att jag har några läsare där ute :) Skriv gärna en rad, skulle vara kul att veta vilka ni är!

Bilderna kommer från när jag gick runt Delsjön här i Göteborg för en månad sedan. Bor du nära tycker jag du ska ta chansen. Det är så vackert.

tisdag 7 september 2010

Krämig kycklinggryta en vanlig tisdag

Det var så himla längesedan jag åt kyckling. Idag var det dags. Fram med kycklingfilé. Och sen då? Jag hade verkligen ingen inspiration när jag plötsligt mindes en påse som jag plockade till mig och la ner i vagnen för några veckor sedan när vi var och handlade på ICA. Tom Kah soup mix. Egentligen ska det bli en kycklingsoppa med tomat och chamipinjoner med kokossmak. Soppan har även en frisk smak av lime vilket bidrar till att maten inte blir så "tung". Men jag gjorde det till en krämig kycklinggryta, med lite mer hetta, massor av grönsaker, och en gnutta kärlek också. Såhär på tisdagskvällen.
Perfekt att ha i lådan imorgon och impa på arbetskamraterna. Detta lockar mer än en spagetti och köttfärssås lunch. Det är helt klart.
Jag väljer alltid basmatiris. Det är absolut godast (och inte så fasligt onyttigt och slabbigt som jasmin). Jag kokar det godaste riset jag smakat, enligt mig själv. Hemligheten är att, utöver det som faktiskt står på paketet - locket på, rör ej under tiden - är att koka riset 2 minuter längre än vad det står. Detta gör inte att det blir överkokt eftersom allt vatten är borta, utan det gör att riset "torkar" upp lite och blir inte kladdigt eller ojämnt kokt. För mig fungerar det alltid. Resultatet blir ett lätt och luftigt ris.

För ca 6-8 portioner behöver du:
1 kg kycklingfilé (5 st)
Olja och smör
Grönsaker (se nedan)
2 burkar kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
2 tsk grön currypaste
Curry
1 påse Santa Maria TOM KAH Galangal Coconut Soup Mix (säljs på påse 40 g)
80 g riven ost

1 gul lök
1 zucchini
2 röda paprikor
2 kvisttomater
1 halv påse fryst wokmix
(Detta var de grönsaker jag tog. Det går utmärkt att byta ut efter ens kylskåp och smak. Minimajs, broccoli, bambuskott samt lite vitkål skulle nog göra sig gott i. Även lite borlottibönor)

Hacka kycklingen i små kuber. Stek i smör och olja tills en fin färg är uppnådd och kycklingen är klar. Ta ur pannan. Stek grönsakerna i lagom stora bitar i olja (jag väntade med paprikan, för att hålla den krispig. Tillsatte den precis innan servering). Ta ur pannan. Skaka två burkar kokosmjölk (läs nedan) och häll i kastrullen. Tillsätt currypaste, kryddmixen, hönsbuljong, samt lite currypulver. Pressa i vitlök. Koka upp, rör om och rör ner ost. Tillsätt grönsaker och kyckling och servera med luftigt kokat basmatiris och sallad.

LCHF Alternativ : Servera med broccoli. Passar perfekt.


Lite träningstips en vanlig tisdag för oss dödliga som inte alltid hinner iväg till gymmet: Skaka 2 burkar kokosmjölk mer än nödvändigt. Utnytja tillfället och ta i rejält. Välj de två största vitlöksklyftorna du hittar i skafferiet (ju mer vitlök, ju bättre, eller hur?) och pressa dem utan att dela dem genom pressen. Då kan du allt få ta i en del. Se bara till så att det inte kommer ut andra vägen och spruta rakt i ditt ansikte istället. Bara en liten varning sådär.

söndag 5 september 2010

En medhavd lunch att se fram emot.


Hur kan man inte längta efter denna. En matlåda fullproppad med sallad och lök, tonfisk och ägg, samt lite kalamataoliver och ädelost på det. Goosh va gott!

onsdag 1 september 2010

Steg för steg: Champinjonsås

Detta är en favorit hos i min familj, inte minst min pojkvän som alltid "smakar" upp halva såsen innan vi hinner servera maten. Jag skryter sällan, mest för att jag inte är bra på speciellt mycket, men denna såsen är god, och väldigt populär. Perfekt om du vill äta LCHF (skippa bara redningen i slutet). Gott till hemgjorda biffar, pressad potatis, pasta, plankstek osv osv. Helt av allt äter min pojkvän och jag den tillsammans med pasta och stekt fläskfilé. En riktig höjdare.

Jag använde mig av en wokpanna när jag gjorde såsen denna gången,
mest för att det blev en sådan stor sats.

Hetta upp smör/olivolja eller både och, i en teflonpanna/kastrull.
Ha i liten hackad vitlök och chili om du vill ha starkare smak.

Tillsätt champinjoner (kvartar går bra, ibland skivar jag och ibland finhackar jag).

Stek till all vätska är borta på medelvärme. Tar relativt lång tid.

Slå på maderia (blir allra bäst) eller rött vin (ej sött) samt
tillsätt Mörk Oxbuljongtärningar. Jag använder detta istället för salt
på grund utav den goda mustiga smaken, så gör du en sås för ca 4
personer kan du gott ha i 2-3 st tärningar. Låt koka bort och tillsätt
sedan grädde. Helst vispgrädde och/eller matlagningsgrädde.

Låt koka upp och koka så länge du behöver. Gör du
exempelvis kött till, så anpassa kokadet efter köttet, inte tvärt om.

Och nu till min hemliga ingrediens: Curry. Pudra lite currypulver
över din champinjonsås. Det verkligen "lyfter" smaken av svampen.
Lita på mig, det blir jättegott. Smakar inte curry!

Krydda med lite andra kryddor, typ oregano, cayenne och vitpeppar. Rör om.

Tillsätt lite colorit för en mer tilltalande färg.
Nu är den klar. Kan i princip koka hur länge som helst. Späd
om den blir för tjock. Tillsätt mörk redning om den blir för
tunn. Smaka av.
Serveringsförslag!