tisdag 29 september 2009

En höstfavorit


Denna paj är helt enkelt en fullträff och jag har fått mycket fin kritik från nöjda och glada gäster :) Väldigt konstigt att man knappt hittar smulpajrecept med plommon på internet, det är ju såå gott! Det finns oändligt mycket plommon i år, så passa på. Klickar du på kategorin "chutney" här intill, hittar du ytterligare 3 goda recept på vad du kan göra med dina plommon.

För fem personer:
100 g smör
4 msk strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl flagad mandel
20-25 små plommon
1 msk potatismjöl
Myntablad till garnering

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj bottnen på en pajform, 24 cm i diameter.

Smula samman smör, hälften av sockret, mjöl, havregryn och 1 dl mandel till en grynig massa, gärna i en plastpåse, superbra trick!

Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg dem med snittytan uppåt på en tallrik.

Blanda resten av sockret och potatismjölet i en liten skål. Strö blandningen över plommonen. Lägg därefter plommonen med snittytan neråt i pajformen. Strö smuldegen över och strö resten av mandelflagorna överst.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Servera med en kula vaniljglass!

3 kommentarer:

  1. Mums! ska testa denna i helgen. Tack för tipset!!!

    SvaraRadera
  2. Åh så gott med plommonpaj! Det ser riktigt smaskigt ut...

    SvaraRadera
  3. Har testat denna nu, kanongod! Tack för tipset!

    SvaraRadera