fredag 16 april 2010
Smulig och underbar paj
Kanske inte en typisk vårpaj men visst är det inte bara jag som har kvar massor av plommon från förra årets plommonboom? Detta är en paj som du inte hittar många andra recept på men som är så god att alla borde göra den. Släng ihop pajen och ta en bit, det förtjänar du!
För en form smulpaj:
100 g smör
4 msk strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl flagad mandel
20-25 små plommon
1 msk potatismjöl
Myntablad till garnering
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj bottnen på en pajform, 24 cm i diameter.
Smula samman smör, hälften av sockret, mjöl, havregryn och 1 dl mandel till en grynig massa, gärna i en plastpåse, superbra trick!
Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg dem med snittytan uppåt på en tallrik.
Blanda resten av sockret och potatismjölet i en liten skål. Strö blandningen över plommonen. Lägg därefter plommonen med snittytan neråt i pajformen. Strö smuldegen över och strö resten av mandelflagorna överst.
Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Servera med en kula vaniljglass!
Åh så mycket fint här! Smulpaj är det bästa jag vet. Smulpaj med sommarbär väcker sommarlängtan, kan tänka mig att plommon gör det samma.
SvaraRadera