torsdag 28 oktober 2010
paella - eller?
Detta är väl egentligen en variant av både paella (spanskt) och risotto (italienskt). Men jag väljer att kalla det en paella och då får väl spanjorerna skrika på mig när jag hade i en deciliter ost på slutet för att få lite mer krämig konsistens. Äsch det var väldigt gott ändå.
För ca 8-10 portioner behöver du:
4 msk olivolja
3 paprikor (en av varje: röd, gul och grön)
2 gula lökar
2 stora champinjoner
1 solovitlök
450 g tillagat kycklingkött
150 gram tillagat nötkött (eller ersätt med mer kyckling)
5 dl långkornigt ris
3 dl vitt vin
1 dl marsalavin
2 hönsbuljongtärningar
2 tomater
7 dl vatten
260 g råa (tinade) tigerräkor
(1 dl riven ost)
Hacka paprikorna i munsbitar. Gör samma sak med champinjonerna. Finhacka löken. Stek den i olivoljan i en stoor kastrull (jag fick ta gjutjärnsgrytan för att få plats, helst ska man ha en paellapanna). Pressa i vitlöken när den gula löken är mjuk. Tillsätt champinjonerna och stek med ett tag. Tillsätt riset, paprika och allt vin. Låt puttra ett tag. Slå sedan på några deciliter av vattnet och buljongtärningarna. Hacka tomaterna och tillsätt. Tillsätt kyckligen (och köttet) rivet i små bitar. Låt puttra och tillsätt mer vatten under tiden tills riset är kokt. Rör eventuellt ner osten om du vill ha en krämig konsistens. Lägg ut räkorna överst, ta av från plattan, lägg på locket, och låt stå i 10 minuter. Servera ett gott sällskap tillsammans med gott bröd och en aioli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar