onsdag 28 april 2010
Saftig sockerkaka
Jag bakade en sockerkaka häromdagen. Den var uppäten på bara några timmar. Den gick lugnt sagt hem här hemma. Hittade ett fint recept på matklubben som jag använde mig av. Blev saftigt och gott. Jag tog en tiondel av smeten och färgade med kakao som jag ringlade längst ner i formen. Bara för att jag ville prova. Blev vackert!
En sockerkaka
3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g hackad vit choklad
100 g smält smör
Vispa ägg och socker pösigt.Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det i äggsmeten tillsammans med chokladen.Rör sist i avsvalnat fett.Häll smeten i en smord och bröad form.Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter.
tisdag 27 april 2010
Vacker mat med god smak
Fyra enkla ingredienser till ett gott tillbehör eller en enkel huvudrätt. Variera med chevré och valnötter! (Jag ursäktar för fula bilder men jag hann inte ta finare bilder, det var helt enkelt för lockande att sätta gaffeln i maten och börja äta!)
Rödbetor
Fetaost
Pinjenötter
Honung
Skala och koka rödbetorna några minuter. Halvera och ställ i en ugnsform. Släng på lite tomater också om du vill ha det. Ringla lite olja i formen och strö på fetaost och pinjenötter på rödbetornas snittyta. Ställ in på hög värme i ugnen till fetaosten fått lite fint brun och krispig yta och rödbetorna är klara. Ta ut, ringla på rätt rejält med honung och avnjut.
Rödbetor
Fetaost
Pinjenötter
Honung
Skala och koka rödbetorna några minuter. Halvera och ställ i en ugnsform. Släng på lite tomater också om du vill ha det. Ringla lite olja i formen och strö på fetaost och pinjenötter på rödbetornas snittyta. Ställ in på hög värme i ugnen till fetaosten fått lite fint brun och krispig yta och rödbetorna är klara. Ta ut, ringla på rätt rejält med honung och avnjut.
fredag 23 april 2010
Galet Gott!!
Dessa rostade kikärtor är hur goda som helst och jag tycker alla ska göra dessa istället för att äta chips ikväll. Detta är mitt andra försök på dessa nyttiga snacks. Vi har köpt dem i affären tidigare men det är ju mycket nyttigare och billigare att göra hemma. Och roligare såklart. Så gör dessa och ät istället för chips. För ingen mår bra av chips. Men dessa goda rostade kikärtor mår vi alla bra av, i mage och själ! Prova vetja. Jag har redan min tredje omgång inne i ugnen. Det kan nämnas att jag annars rent ut sagt avskyr kikärtor för dess smula och hårda konsistens. Men dessa är ju kryddiga och goda, och krispiga så just nu älskar jag kikärtor
1 burk kikärtor (300 g)
1 msk olivolja
Flingsalt
½-1 tsk marockansk krydda
Värm ugnen till 175 grader.
Skölj av kikärtorna i ett durkslag och låt rinna av i några minuter. Torka med ett papper till de är helt torra. Skaka runt kikärtorna med olja, salt och krydda. Sprid ut på ett bakplåtspapper och rosta i 45 minuter. Är de inte torra och krispiga än? Sänk ugnen till 100 grader och låt stå tills de är helt torra. Smaka då och då. För mig tog det en halvtimme.
Ät och njut. De är totalt beroendeframkallande.
Marockansk kryddblandning
2 tsk kummin
1 tsk koriander
½ tsk chilipulver
½ tsk paprikapulver
½ tsk grillkrydda
1/4 tsk malen ingefära
1/8 tsk cayennepeppar
½ tsk kanel (eller ½ tsk vitlökspulver)
torsdag 22 april 2010
fredag 16 april 2010
Smulig och underbar paj
Kanske inte en typisk vårpaj men visst är det inte bara jag som har kvar massor av plommon från förra årets plommonboom? Detta är en paj som du inte hittar många andra recept på men som är så god att alla borde göra den. Släng ihop pajen och ta en bit, det förtjänar du!
För en form smulpaj:
100 g smör
4 msk strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl flagad mandel
20-25 små plommon
1 msk potatismjöl
Myntablad till garnering
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj bottnen på en pajform, 24 cm i diameter.
Smula samman smör, hälften av sockret, mjöl, havregryn och 1 dl mandel till en grynig massa, gärna i en plastpåse, superbra trick!
Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg dem med snittytan uppåt på en tallrik.
Blanda resten av sockret och potatismjölet i en liten skål. Strö blandningen över plommonen. Lägg därefter plommonen med snittytan neråt i pajformen. Strö smuldegen över och strö resten av mandelflagorna överst.
Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Servera med en kula vaniljglass!
onsdag 14 april 2010
Gott och ostigt tillbehör.
Dessa var goda. Riktigt goda. Farliga.
Blanda valfri mängd riven ost med valfri mängd smulad fetaost. Tillsätt lite finhackad röd/grön paprika och fint fint hackad röd chili. Blanda väl. Lägg en klick på ett ark vårrulledeg (jag har provat med två ark per styck och det blev inte bra) och rulla ihop till en tajt vårrulle. Pensla med äggula. Stek/fritera. Servera inom fem minuter. Fint och onyttigt tillbehör till en grillkväll kanske eller kanske när det serveras "plock". (någon vid bordet sa att de var godare än chili cheese som man kan köpa på hamburgerrestauranger, och även om jag är ett stort fan av båda, så håller jag inte med då det är två helt olika saker. Nästan ;) )
måndag 12 april 2010
Vårstädning
Jag har inte riktigt känt att bloggen varit bra förut och jag har haft mina fula biskvibann ett aldelles för långt tag nu. Så idag vårstädade jag lite och för stunden är jag nöjd med min nya "design". Jag möblerar nog om på bloggen lika ofta som jag möblerar om hemma. Vilket tyvärr är alldeles för ofta. Men det är kul och det är därför jag gör det :) Hoppas att ni, den lilla skaran av läsare som denna bloggen har, gillar det!
Bakad potatis med god röra!
I Söndags åt vi bakade potatisar till middag och även om varm nybakad potatis med vitlöksmör är det bästa som finns så är det även gott att ha något lite mer matigt till. Så jag gjorde en kycklingröra med curry till och den blev verkligen kanongod. En riktigt höjdare. Så jag delar med mig av receptet här för detta ska ingen missa! Om du vill ha du ha i lite majskorn i röran också. I bakpotatisen, i baguetten, som grunden i en kall pastasallad you name it- den passar till det mesta.
För många personer (8-12 beroende på vad du äter den till)
1 bit purjolök (70g)
1 lite rödlök (80g)
1 liten röd paprika (50g)
550 g kokt kyckling (väger ca 900 g innan den kokas)
3 vitlöksklyftor
4 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt (kan ersättas med creme fraiche om så önskas)
1,5 dl majonnäs
2 msk curry
Tabasco, Salt och Peppar
Ev. Gurkmeja
Om din kyckling är rå så koka 900 g kycklingfilé (hel) i vatten med en buljongtärning i tills den är vit och genomkokt. Häll av vattnet och tillsätt ljummen till röran.
Finhacka purjo, rödlök och paprika och blanda i en bunke. Tärna kycklingen och tillsätt den. Pressa i vitlöken och rör ner creme fraiche, yoghurt och majonnäs. Rör om noga. Tillsätt curryn och de andra kryddorna efter smak. Gurkmeja kan man alltid ha i, det är nyttigt och gör färgen på röran mer intensiv. Garnera med persilja och servera.
Håller i kylskåp i flera dagar och blir faktiskt godare om den får stå ett dygn och gotta till sig först.
söndag 11 april 2010
Farligt goda...
Tre ingredienser. En riktigt god munsbit. Varsågod, smaklig spis!
-Bredbar chevré
-Franska örter (du kan även blanda själv: torkad basilika,
torkad oregano och lite torkad timjan)
-Crostini
-Basilikablad
Blanda chevrén med örterna och bred på costinis. Lägg ett basilikablad på.
-Bredbar chevré
-Franska örter (du kan även blanda själv: torkad basilika,
torkad oregano och lite torkad timjan)
-Crostini
-Basilikablad
Blanda chevrén med örterna och bred på costinis. Lägg ett basilikablad på.
torsdag 8 april 2010
"Little Lime Cupcakes"
Detta är andra försöket på goda lime muffins och denna gången blev sååå mycket bättre än den första att jag tänker inte ens publicera det första receptet. Baka, garnera och njut. Väldigt enkla att göra men ser ändå proffsiga ut. Jag har lånat receptet av Piece of Cake som är en bakerska/bloggerska från San Fransisco. Jag översatte det, ändrade om till svenska mått, halverade all mängd och tackade sedan för det finfina receptet. Ni får ursäkta om jag skrivit på konstig svenska här och där, men när man översätter ett recept så kan det ibland bli lite tokigt.
De får betyget: 4,5 av 5
Enda problemet var att de inte var
syrliga nog. Det kan dock fixas till nästa gång.
Enda problemet var att de inte var
syrliga nog. Det kan dock fixas till nästa gång.
För ca 20-22 små muffins.
1 ägg
1 äggula
1 tsk vaniljpulver
1 dl plus 3 msk fet mjölk (jag hade inte mjölk så jag tog mellangrädde och det gick super)
3,5 dl mjöl
2 dl socker
2 rågade tsk bakpulver
1 krm salt
1 lime (skalet nu, saften senare)
100 g smör, skuren i små kuber, rumstempererat
Sockerlag
4 msk socker
Saften från limen (ca 2 msk)
2 msk vatten (nästa gång ska jag ta 4 msk limesaft och strunta i vattnet)
Glasyr (observera att jag tog en halv sats glasyr, denna räcker bara till ca 15 st muffins om man tar lite)
85 gram vit choklad
150 gram Philadelphia, rumstempererat
Placera en plåt mitt i ugnen och förvärm den till 175 grader. Ta fram små muffinpappersformar.
I en mellanstor skål, vispa ihop, ägg, äggula, vanilj, och mjölk och ställ åt sidan.
I en skål med hjälp av en elvisp, vispa samman mjöl, socker, bakpulver, salt och limeskal. Vispa med lägsta hastighet och gradvis tillsätt kuberna av smör och blanda tills konsistensen är slät och smeten är helt utan smörklumpar, ca 2 minuter. Med elvispen fortfarande på låg hastighet, börja tillsätta skålen med ingredienser långsamt. När du har gjort det, vrid upp hastigheten till medium och vispa tills smeten är lätt och fluffigt, ca 1 och en halv minut. Smeten är rätt kladdig. Eventuellt tillsätt även matskedarna av mjölk om du tycker att det behövs. (Detta går även att göra i en Kitchen Aid eller dyl men jag har ju ingen sådan så elvisp använder jag mig av.)
Ta ut plåten från ugnen. Placera ut formar. Portionera smeten i muffinformarna (en matsked i varje). Grädda tills en tandpetare kommer ut ren; ca 15 minuter, de ska inte ta färg (de ska höjas upp igen när du trycker lätt på dem). Låt svalna på plåten i ca 5 minuter och för sedan över dem till en kall plåt för att svalna helt.
Medan muffinsen är i ugnen, gör lime-sockerlagen: I en liten kastrull, vispa samman socker, limejuice och vatten. Koka upp på hög värme, rör om emellanåt. Koka tills sockret har löst sig, och sockerlagen är klar och något tjockare, ca 1 minut. Ställ åt sidan för att svalna.
Gör glasyren: Smält den vita chokladen, helst över vattenbad. Placera mjukosten i en skål och vispa med en elvisp i en minut på medellåg hastighet tills mjuk och krämig. Vispa i smält vit choklad tills glasyen är slät.
När muffinsen har svalnat, pricka var och en relativt djupt med en gaffel ungefär 4-5 gånger. Försiktigt skeda över ca 1 tsk sirap över varje muffins. Låt sirapen ”sugas upp” av muffinsen i ca 10 minuter, sedan spritsa på glasyr och dekorera enligt önskemål. Du kan förvara dina muffins i kylskåp i upp till 3 dagar.
Frukost
Havregrynsgröt är något jag ibland äter flera gånger i veckan. Men jag tröttnar på mitt slentrian - två dl mellanmjölk, en portion gröt och 2 msk hallonsylt. Så ibland gör jag lite roligare gröt och det gjorde jag igår. Då blev det några klippta torkade aprikoser som fick koka med i gröten och några ovanpå. Lite kanel på toppen skadar inte heller. Se bara upp för värmebomberna som uppstår när man fått en medkokad bit aprikos i munnen, det kan skada! Annars, Njut!
torsdag 1 april 2010
Filé när den är som bäst.
Vi hade mormor över på middag i söndags och jag ville laga nåt av nötfärs. Så jag frågade runt lite och ett recept som blev rekomenderat flera gånger var just Falsk filé. Dvs man rullar köttfärs hårt till en rund rulle, lägger in den i kylen och skär den sedan såsom om de vore typ en fläskfilé och sen tillreder man den. Jag utgick från ett recept och ändrade om lite. Mitt resultat blev jättebra och alla var nöjda och glada. Vi serverade det till pressad potatis, tzatsiki (för den blev rätt stark och mormor tål inte riktigt det) samt en god sallad.
ca 6-8 portioner.
500 g nötfärs
1 msk aromat
1 msk grillkrydda (jag tog knorrs goda kyckling krydda)
1 knippe salladslök (kan uteslutas om man inte gillar lök)
1 purjolök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Rapsolja att steka i
1 paket bacon
Några champinjoner (ca 200 g)
4 dl matlagningsgrädde
1 burk paprika/chili creme fraiche
1 msk grillkrydda (ta samma som förut)
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 st oxbuljongtärning
3 dl vatten
1 tsk curry
Redning
Cayenne
Salt och peppar
Eventuellt lite riven ost.
Stek finhackade bacon och skiva champinjonerna.
Lägg detta på grönsakerna.
Skär upp den falska filén i skivor och stek snabbt i max en halv minut på varje sida.
Placera ovanpå grönsakerna och börja med såsen.
ca 6-8 portioner.
500 g nötfärs
1 msk aromat
1 msk grillkrydda (jag tog knorrs goda kyckling krydda)
1 knippe salladslök (kan uteslutas om man inte gillar lök)
1 purjolök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Rapsolja att steka i
1 paket bacon
Några champinjoner (ca 200 g)
4 dl matlagningsgrädde
1 burk paprika/chili creme fraiche
1 msk grillkrydda (ta samma som förut)
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 st oxbuljongtärning
3 dl vatten
1 tsk curry
Redning
Cayenne
Salt och peppar
Eventuellt lite riven ost.
Blanda färsen med aromatet och grillkrydda
och rulla in i smörpapper till en rulle (likt "fläskfilé).
Lägg in i frysen och ta sedan fram en timme i förväg så att den hinner tina något.
Hacka all lök, pressa vitlöken och finhacka chilin.
Strimla paprikan. Stek snabbt i rapsolja
(låt de fortfarande vara krispiga)och lägg upp i en djup ugnsform.
och rulla in i smörpapper till en rulle (likt "fläskfilé).
Lägg in i frysen och ta sedan fram en timme i förväg så att den hinner tina något.
Hacka all lök, pressa vitlöken och finhacka chilin.
Strimla paprikan. Stek snabbt i rapsolja
(låt de fortfarande vara krispiga)och lägg upp i en djup ugnsform.
Stek finhackade bacon och skiva champinjonerna.
Lägg detta på grönsakerna.
Blanda de resterade ingredienserna till en sås och red om det behövs.
Koka upp och krydda med lite salt och peppar.
Slå såsen över ugnsformen och strö över lite
ost om du så önskar. (Jag strödde även över lite oregano)Låt gå tills det fått fin färg och
gottat till sig i ugnen- ca 20 minuter.
Tyvärr blir det ingen bild på resulatet men
visualisera dig denna rätt, med pressad potatis.
Kan ju inte bli annat än gott. =)
Koka upp och krydda med lite salt och peppar.
Slå såsen över ugnsformen och strö över lite
ost om du så önskar. (Jag strödde även över lite oregano)Låt gå tills det fått fin färg och
gottat till sig i ugnen- ca 20 minuter.
Tyvärr blir det ingen bild på resulatet men
visualisera dig denna rätt, med pressad potatis.
Kan ju inte bli annat än gott. =)