torsdag 13 januari 2011
mustig linssoppa på gröna linser
Mustig gryta som värmer gott. Behövs inget kött. Receptet kommer från Bonniers Kokbok. Tror jag ska dra på lite mer på kryddningen nästa gång, med lite mer vitlök. En het gryta som passar ypperligt med en klick creme fraiche.
För fyra portioner behöver du:
2,5 dl gröna linser (200 g)
2 gula lökar, hackade
2 msk olja
2 tsk paprikapulver
1,25 liter vatten
1 burk hela tomater (400 g)
1 lagerblad
2 buljongtärningar (höns/grönsak)
3 medelstora skalade råa potatisar
1 msk honung
2 tsk vinäger
2 pressade vitlöksklyftor, gärna mer
ev ½ tsk salt
½ tsk cayenne (gärna mer)
Hackad persilja till servering
Lägg linserna i blöt över natten eller i minst 3-4 timmar.
Fräs löken mjuk i oljan i en stor kastrull. Löken ska bara bli mjuk och glansig, den ska inte ta färg. Pudra över paprikapulvret.
Häll på vattnet och spadet från tomaterna. Spara tomaterna sålänge. Lägg i blötlagda avrunna linser, lagerblad och buljongtärningarna.
Tillsätt även potatis i tärningar. Koka allt under lock i ca 30 minuter. Salta försiktigt.
Lägg ner tomaterna som delats i stora bitar. Smaka av med honung, vinäger och vitlök. Koka soppan i några minuter till. Smaka av soppan. Strö över hackad persilja, klicka över lite creme fraiche och servera varm. Servera gärna med lite bröd, vitlöksbröd eller vitt lantbröd.
Går det lika bra att göra på röda linser? ^^
SvaraRaderaMwaki: Självklart (det tror jag i alla fall. Kolla bara koktiden.)
SvaraRadera