Denna veckan kör jag all in på vegetariskt. Det kommer framförallt bli fokus på soppor, som är så tacksamt såhär års. Till det måste man ju ha bröd, så det kommer även bli några brödrecept. Så denna veckan, och kanske nästa också, blir det vegetariskt här på bloggen. Ljumna sallader och värmande soppor står på menyn. Soppor, sallader och för den delen - bröd, kan man faktiskt göra riktigt nyttigt och näringsrikt. Vilket, om jag har förstått det rätt, är vad halva Sverige vill äta nu så här efter svull-månaden december. Mig inräknat. Hur som helst. Först ut, en ljuvlig och svårslagen soppa.
En riktigt len och fin vegetarisk soppa som passar perfekt med lite vitlöksbröd. Det är sån här man som jag älskar när det är kallt ute. Billigt och bra är det också. Väldigt fyllig. Och nyttigt, så här efter all julmat. Receptet kommer från Bonniers Kokbok.
För fyra rejäla portioner behöver du:
1 gul lök
3 purjolökar
2 msk smör
1,5 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
6 potatisar
ca 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl grädde av valfri fetthalt
Skala och hacka löken. Skär purjolökarna på längden mitt i tu och skölj noga. Strimla fint. Lägg undan 1 dl av strimlorna till senare.
Fräs purjolöken och löken i en rymlig kastrull i smöret. Löken ska inte ta färg. Häll på hälften av vattnet och tillsätt buljongen. Ställ åt sidan.
Skala potatisen och skiva tunt. Tillsätt i kastrullen. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka under lock i 30-40 minuter. Potatisen ska ha kokat sönder och blivit lite smulig.
Mixa med mixerstav till en slät konsistens. Tillsätt resten av vattnet och låt soppan koka upp. Blanda ner grädden och krydda. Tillsätt de sista purjolöksstrimlorna och servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar