Hej alla fina bloggläsare.
Först vill jag tacka för alla de många kommentarer jag fått på sistone. Recept ni testat, saker ni vill berätta eller vill att jag ska berätta. Ett stort TACK för det! Är det frågor har jag försökt att svara så snabbt jag kan.
Det har alltså gått precis en månad sedan mitt senaste inlägg. Under den tiden har jag och min pojkvän hunnit hyra ut vår lägenhet och flytta hem provisoriskt till våra respektive familjer. Fram till mitten av oktober ska vi bo här. Då bär det nämligen av till USA, tre månader där med bilhyrning, sigthseeing och shopping. Vi ska hinna med både östkust och västkust. Och för er som förstått att jag bara är en vanlig student så förstår ni nog också att jag behöva jobba. Väldigt mycket. I oktober jobbade jag över 270 timmar... Dvs det blir varken mycket tid till att sova, laga mat eller umgås med vänner. Därmed hamnar även bloggen i "glömska". Men jag har inte glömt den.
Jag har inte riktigt bestämt mig. Bloggen ska leva vidare, absolut. Men frågan är hur jag ska göra under min semester. Det kan bli så att den bara får stå och damma tills jag kommer tillbaka i januari. Vi får se.
Hursomhelst, det blir alltså inte mycket matlagning för mig och alltså desto mindre bloggande just nu. Men på återseende, vi ses snart igen!
Stora kramar från Ulrika!
torsdag 1 september 2011
måndag 1 augusti 2011
en god grillad bit
En god grillad BBQ-marinerad fläskkarré med kokt färskpotatis, vitlökssmör, bearnaisesås och baconlindad sparris. Hur kan man inte älska sommaren?
Vad är din favoritmat nu på sommaren?
Vad är din favoritmat nu på sommaren?
lördag 30 juli 2011
sen middag
En sen middag efter en stressig dag. Grillade kycklingklubbor, härlig tzatsiki och pastasallad med pesto. Underbart.
fredag 29 juli 2011
min goda caesardressing
Nu mina vänner kommer äntligen receptet på min goda ceasardressing. Receptet kommer från min svärmor som hittat det i en GIbok! Så himla perfekt, gott och med precis rätt smak.
Det står 8 portioner men för oss räcker det bara till 4...
För 8 portioner behöver du:
1 rått ägg
3 msk citronjuice
0,5 msk fransk senap
2 st sardeller
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk vatten
0,5 msk vinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
2,5 dl rapsolja
Mixa i mixer eller matberedare de första ingredienserna. Tillsätt sedan oljan droppvis. Smaka av. Färdigt! Låt stå i kylen fram till servering. Klarar sig några dagar i kylen, smaken blir dock kraftigare ju längre tid det går.
Vi serverar vår dresssing med:
Romansallad (på bilden råkar vi ha isbergssallad bara för det...)
Hyvlad parmesan
Krutonger
Stekt bacon (ibland)
Stekt kyckling
onsdag 20 juli 2011
Majo
Var sin räkmacka deluxe avnjöts här hemma i förra veckan. Vi hade ingen sallad hemma, så avokado fick ensamt agera "färg" på tallriken, ja förutom dillen då. I en perfekt värld skulle även salladsblad, gurka och tomat samt röd kaviar pryda tallriken. Det gick dock utmärkt utan! Riktigt gott blev det. Första gången jag gör hemmagjord majonnäs.
På mackorna hade jag:
Handskalade räkor
Kokta ägg
Dill
Majonnäs / aioli
Avokado
Brödet jag använde var Hönökaka.
Jag gjorde alltså egen majonnäs. Så på brödet bredde jag på lite majonnäs utan smaksättning, och i skålen bredvid, där vi doppade räkorna, har vi en god vitlöksaioli. Följ receptet nedan för att göra som jag. Observera att alla ingredienser ska ha samma temperatur (förslagsvis rumstemperatur). Jag kommer att minska på vinägern och senapen nästa gång jag gör denna.
För ca 4 dl majonnäs behöver du:
2 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk dijonsenap
4 dl rapsolja
Förvara i en burk med tätslutande lock i kylen. Till aiolin kryddade jag en klick av majonnäsen med pressade vitlöksklyftor och massor av flingsalt.
sommaren...
Sommarens by far bästa frukost. Osockrad yoghurt, Start naturell och blåbär. Bra sätt att starta dagen. Lite sött kanske, men äsch, det är ju sommar!
tisdag 19 juli 2011
utan ork och tid
När man inte har tid eller lust att laga mat, är carbonara en perfekt måltid. Underbart gott, snabbt och ganska mättande! Tänk på det nästa stressiga onsdagseftermiddag :)
måndag 18 juli 2011
kalle ankakaka
Jag har länge spanat in en kaka som av någon anledning kallas Kalle Ankakaka. Väldigt spännande och nu när jag testat kan jag även säga: riktigt god. Ganska söt dock, och mastig, men om man är en "sweet-tooth" så är den perfekt. Räcker till många, och går relativt fort att göra. Perfekt om du får fikabesök oväntat och bara har 1,5 h timme kvar till kakan ska stå på bordet. Varav bara 15 minuter är arbetstid!! ;)
För en kaka, ca 8-10 portioner behöver du:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mörkt socker (rörsocker/muscovado el dyl)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten
Smörj och bröa en "vanlig" springform. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och vispa ner det i smeten. Smält smöret och blanda med vattnet. Häll det i smeten och rör smeten jämn.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40 minuter. Känn med en sticka. Låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.
För fyllningen behöver du:
30 g mjukt smör
150 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
1-3 msk citronsaft
50 g Philadelphiaost
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Tillsätt Philadelphiaosten. Bred på underdelen och lägg på locket. Garnera med florsocker, och gärna något gott bär.
söndag 17 juli 2011
alla korten på bordet.
Jag tänkte såhär när jag gjorde dessa köttbullar; jag har ju massa små olika knep för att göra köttbullar extra goda. Ni vet, gul lök, grädde, fond, messmör (!), senap, vitlök osv.
Så jag tänkte, varför inte testa alla tips på en och samma gång. I samma smet. Det kan väl inte gå fel?
Inte det minsta faktiskt. De blev riktigt bra. Även om jag blandade i hej vilt. Pojkvännen är helt förtjust i dem, och tillsammans med den goda såsen och pasta i matlådan framöver, kommer han nog vara nöjd hela veckan! Jag är nästan lite avundsjuk, att jag inte äter matlåda på mina jobb...
Men jag är inte tusen procent nöjd. Jag vill ha de där PERFEKTA receptet som gör köttbullarna lite som (och jag borde inte erkänna detta men...) köpeköttbullar. Jag gillar dem. Framförallt de där små delikatessköttbullarna från Findus. Små, fasta, men ändå saftiga och med god smak. Men jag vet att de är fulla av skit - på nyår var min bordsherre en kille som jobbat på ett av de större företagen i Sverige som gör köttbullar och han sa att han inte kan äta köttbullar efter vad han sett.... - men de är goda och håller en jämn kvalitet. Vilket jag inte anser att mina gör.
Mina köttbullar kan antingen falla isär, bli torra, smaklösa, se fula ut eller något annat härligt problem. Så jag undrar, är det någon där ute som sitter och klämmer på det perfekta receptet? Ni vet sådana där köttbullar som är saftiga men ändå "kompakta", som man kan äta kalla och som inte faller isär. De som ser hur bra ut som helst och som smakar makalöst. Jag skulle verkligen uppskatta om du delade med dig. Tack på förhand!
För en stor sats köttbullar behöver du:
1 kg blandfärs
1,5 dl grädde
4 msk ströbröd
2 ägg
2 mindre gula lökar
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
4 msk messmör
1 msk senap
1 msk oxfond
2 vitlöksklyftor
Låt ströbröd svälla i några minuter i grädden och blanda sedan med resterande ingredienser. Den gula löken ska vara mycket fint finhackad och vitlöken pressad.
Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt med lite smör när den är nästan helt varm. Ta sedan ut plåten och lägg i köttbullarna som du rullat under tiden ugnen blivit varm. Låt stå inne i ca 20 minuter. Kolla om de är klara. Skaka gärna om några gånger under tiden. Låt svalna och gör som jag: lägg in i fryspåsar i frysen. Då har du halvfabrikat färdiga för regniga tisdagar och lata lördagar. Men hemmalagat halvfabrikat. Kan det bli bättre?
Ta ut när du behöver och stek tills fin färg är uppnådd i smör i en stekpanna. Perfekt. Servera med vad du gillar eller testa min sås här nedan:
För ca 4-5 portioner brunsås behöver du:
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk fond
1 gul lök
1 msk hackad rosmarin
redning om så önskas
Stek köttbullarna och när de är klara lyft ur dem ur pannan. Stek då en finhackad lök i smöret som är kvar och häll sedan på mjölk, grädde och fond. Låt koka upp och suga upp alla goda smaker i pannan. Tillsätt rosmarin, salta och peppra efter smak och red om det behövs. Tillsätt köttbullarna och servera med pasta eller potatis.
lördag 16 juli 2011
taco-torsdag
I torsdags blev det taco för hela slanten. Som jag längtat. Och som alltid i vår familj när man får rester över, blir det tacopaj dagen efter. En enkel pajdeg, i med fyllningen (allt som blev över - minus gurka och sallad. Blir inte så gott i) och på med äggstanning. Perfekt för matlådorna!
söndag 10 juli 2011
en solgul förrätt
Den här majssoppan är helt sagolik. Jag har varken smakat eller lagat någonting liknande förut. Jag har gjort soppan kanske 4-5 gånger och den är lika underbar varje gång. Som förrätt, här på bilderna, som huvudrätt (tillsammans med kanske tortillachips) eller ett stort mellanmål en kall vinterdag.
Det är inte många gånger jag kommer att verkligen be er laga något, men nu ber jag er! PROVA denna soppan för guds skull. Den är oslagbar.
För 4 portioner som förrätt eller 2 portioner som huvudrätt behöver du:
290 g avrunnen majs (en stor burk)
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
Salt
Peppar
2 tsk tacokrydda
Cayennepeppar
Torka av majsen lite och stek i olivoljan. När den börjar poppa och majsen fått färg häll majsen i en kastrull, slå på vatten och creme fraiche. Smula ner buljongen och krydda med salt, peppar och tacokrydda. Låt koka i ca 3 minuter. Tillsätt grädde. Mixa med mixerstav till soppan är helt slät. Häll upp i två sopptallrikar (eller fyra små till förrätt) och garnera med lite cayennepeppar eller några majskorn och gräslök!
Det är inte många gånger jag kommer att verkligen be er laga något, men nu ber jag er! PROVA denna soppan för guds skull. Den är oslagbar.
För 4 portioner som förrätt eller 2 portioner som huvudrätt behöver du:
290 g avrunnen majs (en stor burk)
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
Salt
Peppar
2 tsk tacokrydda
Cayennepeppar
Torka av majsen lite och stek i olivoljan. När den börjar poppa och majsen fått färg häll majsen i en kastrull, slå på vatten och creme fraiche. Smula ner buljongen och krydda med salt, peppar och tacokrydda. Låt koka i ca 3 minuter. Tillsätt grädde. Mixa med mixerstav till soppan är helt slät. Häll upp i två sopptallrikar (eller fyra små till förrätt) och garnera med lite cayennepeppar eller några majskorn och gräslök!
lördag 9 juli 2011
en god liten grön röra
Kanske ingen jätterolig bild men där har ni i alla fall min enkla guacamole. Den är god, med mycket sting från vitlöken och smått beroendeframkallande.
För en liten skål guacamole behöver du:
1 avokado
1 dl creme fraiche
1-2 normalstora vitlökklyftor
Salt och vitpeppar
Finhacka eller mosa avokadon och blanda med resterande ingredienser.
Vill du ha mycket vitlökssmak så ta två st klyftor. Vill du ha lite mindre, ta bara en. Ska guacamolen stå länge (över några timmar) i kylen före servering, ta en klyfta och smaka sedan av när den ska serveras, vill du ha mer då så tillsätt en till. Hade du bara pressat i två klyftor direkt och låtit den stå så hade den blivit alltför stark.
För en liten skål guacamole behöver du:
1 avokado
1 dl creme fraiche
1-2 normalstora vitlökklyftor
Salt och vitpeppar
Finhacka eller mosa avokadon och blanda med resterande ingredienser.
Vill du ha mycket vitlökssmak så ta två st klyftor. Vill du ha lite mindre, ta bara en. Ska guacamolen stå länge (över några timmar) i kylen före servering, ta en klyfta och smaka sedan av när den ska serveras, vill du ha mer då så tillsätt en till. Hade du bara pressat i två klyftor direkt och låtit den stå så hade den blivit alltför stark.
fredag 8 juli 2011
korv stroganoff
Det här är ett recept på en lyxig korv stroganoff med mycket gräddprodukter och vitlök. Så himla krämig och underbar. Passar utmärkt med både pasta och ris. Jag lagade en rejäl omgång som ni ser, all mat åkte ner i lunchlådor till pojkvännen.
För ca 8 portioner korv stroganoff behöver du:
1 kilo falukorv
4 små lökar
smör
5 dl vatten
4 dl matlagningsgrädde (kan ersättas med 4 dl mjölk + 3 msk vetemjöl ihopskakat)
4 msk kycklingfond
1 dl tomatpuré
3 dl creme fraiche
4 små vitlöksklyftor
Salt, vitpeppar, paprikapuvler, cayennepeppar
Strimla falukorven och skala och finhacka löken. Stek korven så den får färg i en stor kastrull med smör. Tillsätt löken och stek den mjuk. Häll på vatten och matlagningsgrädde, fond och tomatpuré. Låt puttra i tio minuter medan du koka någon god kolhydrat till (, det går utmärkt att göra rätten med mindre kolhydrater. Använd fullt feta gräddprodukter och ät utan kolhydrat till. Kanske bara kokt broccoli).
När pastan/riset koka klart och grytan fått koka lite så rör ner creme fraiche, pressa ner vitlök och krydda efter smak. När den börjar bubbla igen, dra av från plattan. Rör om noga. Smaka av. Servera direkt eller frys ner till luncher.
tisdag 5 juli 2011
Testat: Cheeze Twisterz
Innehållet i den här påsen smakade ingenting enligt mig. Ingen amerikan cheddarsmak så långt smaklökarna kunde nå. Och vanlig ostbågesmak fanns då inte heller. De var stora, lite hårda, ingen smak, ingenting. Nej dessa vill jag inte ha hem igen. Tyvärr. Hade gärna testat dem om de faktiskt smakade Amerikan Cheddar.
måndag 4 juli 2011
det här kan vara det godaste...
Som rubriken avslöjar så kan alltså detta vara det godaste jag nånsin lagat. Tror jag. En mustig, fyllig, smakrik och rund smak på grytan blandat med mört kött som föll sönder i munnen så blev det verkligen en fullträff.
Detta var helt makalöst gott och vi blev helt lyriska här hemma. Tog nog tre portioner var. Varför har jag aldrig lagat biff stroganoff förut?? Vet inte om det var för att jag la köttet i mindre bitar i marinad dagen före (bara olja, yttepytte lite soya och grillkrydda) sedan strimlade det och lät det koka länge?! Men hur som helst, följ detta recept till himmelriket, du kommer inte ångra dig!!
För ca 6-8 portioner stroganoff behöver du:
600 g (naturellt marinerad) strimlat högrev
2 gula lökar
6 stora champinjoner
3 tärningar oxbuljong
5 dl vatten
2 msk tomatpuré
Hacka löken och champinjonerna. Stek först strimlat högrev i smör och olja i en kastrull och tillsätt sedan lök och champinjoner. Stek på medelhög värme tills champinjonerna vätskat klart och löken är glansig. Tillsätt då vatten, buljongtärningar, och tomatpuré. Låt koka en timme (koka 40 minuter med lock och sedan 20 utan). Rör om några gånger under tiden.
Tillsätt sedan:
1 dl creme fracihe
1 dl matlagningsgrädde/vispgrädde
kryddor
... och rör om. Jag använde mig av kryddorna: salt, vitpeppar, oregano (för att jag är ett oreganofreak), ett halvt kryddmått cayennepeppar och lite soja. Smaka av. Servera med pasta/ris/potatis eller något annat gott. Går utmärkt att äta ihop med kanske stekta champinjoner för att få en LCHF variant (använd då 2 dl vispgrädde och skippa creme fraichen).
Detta var helt makalöst gott och vi blev helt lyriska här hemma. Tog nog tre portioner var. Varför har jag aldrig lagat biff stroganoff förut?? Vet inte om det var för att jag la köttet i mindre bitar i marinad dagen före (bara olja, yttepytte lite soya och grillkrydda) sedan strimlade det och lät det koka länge?! Men hur som helst, följ detta recept till himmelriket, du kommer inte ångra dig!!
För ca 6-8 portioner stroganoff behöver du:
600 g (naturellt marinerad) strimlat högrev
2 gula lökar
6 stora champinjoner
3 tärningar oxbuljong
5 dl vatten
2 msk tomatpuré
Hacka löken och champinjonerna. Stek först strimlat högrev i smör och olja i en kastrull och tillsätt sedan lök och champinjoner. Stek på medelhög värme tills champinjonerna vätskat klart och löken är glansig. Tillsätt då vatten, buljongtärningar, och tomatpuré. Låt koka en timme (koka 40 minuter med lock och sedan 20 utan). Rör om några gånger under tiden.
Tillsätt sedan:
1 dl creme fracihe
1 dl matlagningsgrädde/vispgrädde
kryddor
... och rör om. Jag använde mig av kryddorna: salt, vitpeppar, oregano (för att jag är ett oreganofreak), ett halvt kryddmått cayennepeppar och lite soja. Smaka av. Servera med pasta/ris/potatis eller något annat gott. Går utmärkt att äta ihop med kanske stekta champinjoner för att få en LCHF variant (använd då 2 dl vispgrädde och skippa creme fraichen).
lördag 2 juli 2011
salladsdressing
Min goda salladsdressing är enkel att göra.Jag har alltid en flaska i kylen som jag kan ringla över sallad. Vi serverar nästan alltid en grönsallad till maten och då är det bra att ha en färdigblandad dressing i kylen.
För en flaska behöver du:
1 dl olivolja
1 dl vinäger
2 msk senap
2 msk italiensk salladskrydda
Skaka ihop i en ren flaska och smaka av. Här kan du nu tillsätt mer vinäger efter smak. Vissa vill ha den mer syrlig. Vill du kan du även tillsätta en pressad vitlöksklyfta.
fredag 1 juli 2011
kanongod middag
Igår blev det en kanongod middag. Vi gjorde tunna grillade revben i ugnen som serverades med crisscuts potatisar och biggans bearnaisesås. Väldigt gott. Idag blir det sallad till lunch för att kompensera för den lite onyttiga middagen igår ;)
måndag 27 juni 2011
hemgjorda hamburgare
Saftiga hemgjorda hambugare med smält ost, hemgjord hamburgerdressing, lök, gurka, smörgåsgurka, sallad och snabbrostat bröd. Perfekt en söndagskväll. Jag hade verkligen längtat efter hamburgare. Nästa längtan på listan: tacos. Det va så himla länge sen.
Just nu känner jag att jag lovat alldeles för mycket här på bloggen. Om diverse saker som kommer dyka upp. Ni får helt enkelt ha tålamod med mig. Jag har inte hållit vad jag lovat och därför får jag nu sluta lova er sådant. Istället säger jag till er: jag har mycket just nu, jobbar antingen ett eller två pass varje dag. Därför kommer bloggen och alla roliga inlägg, i andra hand. Jag har massor av fina guldkorn i form av recept och bilder som jag vill visa er. Men det får komma när det kommer. Jag lovar inget. Men när jag, som nu, sitter vid datorn i mer än fem minuter så lovar jag att slänga upp ett blogginlägg. Så det kan trilla in ett, två, tre inlägg imorgon, och sedan inget mer alls på fyra dagar. Då får ni ha tålamod med mig och jag hoppas att ni kan det. Jag kommer inte be om ursäkt, då detta är något Jag gör och väljer att göra. Förhoppningsvis vill ni fortfarande hänga med. För tro mig, jag har massor att erbjuda. Bara inte tiden att visa det just nu. Men en gång per dag ska jag försöka att lägga upp ett inlägg. Om jag lyckas, det är en annan femma. Men guld till er som orkar med mig, det kommer att vara värt det! Stor kram till er :)
lördag 25 juni 2011
caesarsallad
Veckans tema är ju sallader och då måste jag ju bara prata om min favoritsallad. Caesarsallad, eller heter det ceasarsallad(?), är en favorit som ligger mig varmt om hjärtat. Beställer det mer än gärna när jag är ute och äter. Idag blev det en fuskvariant med den här kryddmixen:
Helt okej faktiskt. Fungerade bra tillsammans med salladen, dock saknade jag en sardellsmak som ofta märks tydligt i caesarsallad annars. I salladen hade jag stekt kyckling, romansallad, bacon och sedan tillsatte jag saker som man normalt inte har i: gurka, majs och avokado. Resultatet blev jättegott. Snart måste jag dock berätta mitt favoritrecept på just denna dressing. Den är väldigt god.
Dryck till maten blev Cube - sour lemon vilken var frisk och (väldigt) söt. Passade bra. Underhållningen stod tvn för!
Helt okej faktiskt. Fungerade bra tillsammans med salladen, dock saknade jag en sardellsmak som ofta märks tydligt i caesarsallad annars. I salladen hade jag stekt kyckling, romansallad, bacon och sedan tillsatte jag saker som man normalt inte har i: gurka, majs och avokado. Resultatet blev jättegott. Snart måste jag dock berätta mitt favoritrecept på just denna dressing. Den är väldigt god.
Dryck till maten blev Cube - sour lemon vilken var frisk och (väldigt) söt. Passade bra. Underhållningen stod tvn för!
fredag 24 juni 2011
Torsk med kokt sommarsallad
Glad midsommar på er! Idag är jag ute och seglar med min familj. Jag bjuder därför på en sallad jag lagade tidigare i veckan.
Alla sallader måste inte vara kalla och gjorda på salladsblad. Här har vi en sallad som är gjord på kokta grönsaker.
Per portion behöver du:
2 färska späda knippmorötter
4 vitlöksklyftor
5 sockerärtor
4 sparris
1 st lök på knippe
1 torskfilé
Kryddor
Grönsakerna: koka upp grönsaksbuljong i en kastrull. Låt grönsakerna vara hela om möjligt (jag delade löken itu), skala och skölj. Koka den grönsak som tar längst tid först, och tillsätt de andra efterhand. Dvs jag la i morötterna först, väntade någon minut, tillsatte vitlök, lök och sparris, väntade någon minut, tillsatte sockerärtor, väntade en minut sen tog av plattan och sköljde snabbt i kallt vatten.
Torsken kokar jag såhär: koka upp vatten i en kastrull. Lägg i torsken när vattnet kokar. Dra av från plattan, lägg på ett lock och vänta i 3-5 minuter beroende på tjocklek. Lyft ur försiktigt. Jag kryddar vattnet med salt eller buljong.
Jag kryddade torskfilén med citronpeppar. Det passar väldigt bra att ringla över smält smör och vill du, så servera salladen och torsken ihop med potatis.
Alla sallader måste inte vara kalla och gjorda på salladsblad. Här har vi en sallad som är gjord på kokta grönsaker.
Per portion behöver du:
2 färska späda knippmorötter
4 vitlöksklyftor
5 sockerärtor
4 sparris
1 st lök på knippe
1 torskfilé
Kryddor
Grönsakerna: koka upp grönsaksbuljong i en kastrull. Låt grönsakerna vara hela om möjligt (jag delade löken itu), skala och skölj. Koka den grönsak som tar längst tid först, och tillsätt de andra efterhand. Dvs jag la i morötterna först, väntade någon minut, tillsatte vitlök, lök och sparris, väntade någon minut, tillsatte sockerärtor, väntade en minut sen tog av plattan och sköljde snabbt i kallt vatten.
Torsken kokar jag såhär: koka upp vatten i en kastrull. Lägg i torsken när vattnet kokar. Dra av från plattan, lägg på ett lock och vänta i 3-5 minuter beroende på tjocklek. Lyft ur försiktigt. Jag kryddar vattnet med salt eller buljong.
Jag kryddade torskfilén med citronpeppar. Det passar väldigt bra att ringla över smält smör och vill du, så servera salladen och torsken ihop med potatis.
torsdag 23 juni 2011
20 års tårtan
Ja då var man tjugo då. Ingen smärre panik här inte. Jag mår bra och har inget emot att bli ett år äldre, en gång om året (inte än i alla fall). Tårta har jag aldrig bakat förut, jag har aldrig gjort en gräddtårta så det var väldigt spännande att se hur det skulle bli. Jag var noga med att inte göra den för söt, sånt gillar jag inte. Och ingen banan i, usch.. Nej jordgubb bara. Ja och så hallon då, eftersom det inte fanns några jordgubbar i min affär dagen ett då tårtan skulle göras. Dag två fanns det jordgubbar och tur är väl det, för garnera med jordgubbar på en jordgubbstårta känns som ett måste.
På bilden ovan har min kära bästa vän använt ett konstigt "vidvinkelzoom" (eller vad det nu kallas) som gör att tårtan och min kära mors händer ser ovanligt små ut. Men tårtbotten är alltså bakad i en 24 cm springform så den är inte så liten som den ser ut.
För tre lager tårtbottnar (ca 10 portioner) behöver du:
4 ägg
2,5 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 rågad msk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Häll i det kokande vattnet under vispning.
Sikta ner torrvarorna. Blanda om försiktigt, häll sedan i en smord bröad form (24cm form med avtagbara kanter). Grädda tills kakan fått fin färg och stickan känns torr, ca 30-40 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre "bottnar".
Lager ett:
2,5 dl mjölk
2 msk strösocker
2 msk vaniljsåspulver för kokning
½ dl vispad vispgrädde
Vaniljpulver
Koka upp mjölk och tillsätt ströcker och vaniljsåspulver. Rör om hela tiden och när såsen är tjock dra av från plattan och låt svalna under lock. Rör om då och då. Ställ sedan i den i kylen för att få den riktigt kall. Blanda sedan försiktigt ner vispgrädde och vaniljpulver om du vill få såsen att smaka mer. Bre sedan ut försiktigt på första bottnen. Lägg på nästa (tryck inte ner den för då åker vaniljkrämen ut på sidorna.
Lager två:
250 g hallon
1-2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
Antingen: lägg ut hallon på botten nummer två. Vispa grädden med socker och bre över. Lägg på nästa lager.
Eller: Vispa grädde och socker. Mosa ihop hallon och blanda. Bre ut på bottnen. Lägg på nästa.
Garnering:
3 dl vispgrädde
750 g jordgubbar
Vispa grädden och bre ut runtom tårtan. Garnera lite som du vill. Jag halverade jordgubbarna och la dem i en stor hög på mitten. Garnerade även med hjärtströssel och florsocker.
Ätes direkt. Detta är alltså en tårta som inte blir översöt utan tvärt om, lite mindre söt. Men fortfarande lika god. Man vill och klarar av att ta en till bit.
På bilden ovan har min kära bästa vän använt ett konstigt "vidvinkelzoom" (eller vad det nu kallas) som gör att tårtan och min kära mors händer ser ovanligt små ut. Men tårtbotten är alltså bakad i en 24 cm springform så den är inte så liten som den ser ut.
För tre lager tårtbottnar (ca 10 portioner) behöver du:
4 ägg
2,5 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 rågad msk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Häll i det kokande vattnet under vispning.
Sikta ner torrvarorna. Blanda om försiktigt, häll sedan i en smord bröad form (24cm form med avtagbara kanter). Grädda tills kakan fått fin färg och stickan känns torr, ca 30-40 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre "bottnar".
Lager ett:
2,5 dl mjölk
2 msk strösocker
2 msk vaniljsåspulver för kokning
½ dl vispad vispgrädde
Vaniljpulver
Koka upp mjölk och tillsätt ströcker och vaniljsåspulver. Rör om hela tiden och när såsen är tjock dra av från plattan och låt svalna under lock. Rör om då och då. Ställ sedan i den i kylen för att få den riktigt kall. Blanda sedan försiktigt ner vispgrädde och vaniljpulver om du vill få såsen att smaka mer. Bre sedan ut försiktigt på första bottnen. Lägg på nästa (tryck inte ner den för då åker vaniljkrämen ut på sidorna.
Lager två:
250 g hallon
1-2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
Antingen: lägg ut hallon på botten nummer två. Vispa grädden med socker och bre över. Lägg på nästa lager.
Eller: Vispa grädde och socker. Mosa ihop hallon och blanda. Bre ut på bottnen. Lägg på nästa.
Garnering:
3 dl vispgrädde
750 g jordgubbar
Vispa grädden och bre ut runtom tårtan. Garnera lite som du vill. Jag halverade jordgubbarna och la dem i en stor hög på mitten. Garnerade även med hjärtströssel och florsocker.
Ätes direkt. Detta är alltså en tårta som inte blir översöt utan tvärt om, lite mindre söt. Men fortfarande lika god. Man vill och klarar av att ta en till bit.
pestosallad med god dipp
Här kommer ännu en god sallad under veckans tema! En enkel sallad som vi intog framför ett avsnitt greys anatomy. En enkel sallad som jag knåpade ihop med det vi hade i frysen + två bitar stekt nötkött till. Gott och nyttigt!
För två personer behöver du:
2 nävar salladsblad
2 plommontomater
½ gurka
1 röd paprika
2 portioner bulgur
Grönsaksbuljong
3 msk pesto
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlök
Salt, peppar, vitlökspulver
Persilja, basilika
Skär upp grönsaker och blanda i en skål. Koka bulgur i dubbel mängd buljong som bulgur i ca 10 minuter (se paketet). Blanda sedan den med 3 msk pesto och sedan ner i skålen. Blanda om.
Blanda ingredienserna till såsen och rör om noga. Smaka av. Servera med salladen och någon god bit kött eller kyckling.
För två personer behöver du:
2 nävar salladsblad
2 plommontomater
½ gurka
1 röd paprika
2 portioner bulgur
Grönsaksbuljong
3 msk pesto
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlök
Salt, peppar, vitlökspulver
Persilja, basilika
Skär upp grönsaker och blanda i en skål. Koka bulgur i dubbel mängd buljong som bulgur i ca 10 minuter (se paketet). Blanda sedan den med 3 msk pesto och sedan ner i skålen. Blanda om.
Blanda ingredienserna till såsen och rör om noga. Smaka av. Servera med salladen och någon god bit kött eller kyckling.
fruktsallad
En härligt svalkande fruktsallad är inte att förglömma när det är varmt (ja.. om det nu nånsin blir varmt...) och man talar om sallader. Perfekt sätt att få i sig själv- eller små barn- extra mycket vatten under sommartid. Krispigt, kallt, fruktigt och sött. To die for alltså!
Här har jag använt mig av vattenmelon, jona gold äpplen och apelsin. Men bara fantasin och kylskåpet sätter gränsen. Använd papaya, banan, granatäpple, mango, passionsfrukt, vindruvor, jordgubbar, rabarber, körsbär, päron eller någon annan god frukt du har hemma. Skölj/skala och hacka ner. Blanda och avnjut.
tisdag 21 juni 2011
värmer hjärtat
Det är sånt här som gör att man vill och orkar blogga:
Jag uppskattar alla sådana här kommentarer så himla mycket och det är svårt att ens beskriva hur glad jag blir. Knäckebrödet som nämns hittar du här, och jag håller med om att det är väldigt gott!
Förresten kommer det till helgen det inlägget som Glitterfia frågade efter. Mina favoriter i köket. Missa inte det :)
Så efter denna kommentaren så orkade jag komma tillbaka med nya inlägg på mat som jag har längtat efter att få posta och visa er.
Allt enligt veckans tema, här kommer nästa salladsrecept.
Skölj och skiva tunt: sparris, rädisor, morötter och sockerärtor. Ringla över lite god dressing (senare i veckan får ni mitt favoritrecept på salladsdressing) eller bara lite olja och vinäger. Krydda med goda kryddor och servera sedan. Jag serverade denna enkla, fräscha, krispiga och vackra sommarsallad som tillbehör till en maträtt där det behövdes lite extra tuggmotstånd på tallriken. Passade utmärkt. Exempel på sådana maträtter kan ju vara potatismos, soppa eller grytor.
- Glitterfia sa...
-
Ett stort grattis på din 20-års dag i efterskott. Hoppas du hade en härlig födelsedag och tapaskväll.
Aj, det gjorde säkert skitont. Hoppas det läker fint så du kan börja laga mat och blogga mer igen. Ser fram mot nya temaveckor =) (Det är jättekul tycker jag)
(Vill gärna se dina favoriter i köket, sådant som du bara älskar, varför och vad du använder just det till. Kan vara ett gammalt ärvt fat, en visp, en kopp ja you name it.)
Ps: Jag har bakat ditt hårdbröd så många gånger nu och jag vet inte hur många jag bjudit dem på och som jag fått lämna receptet till =)
Jag uppskattar alla sådana här kommentarer så himla mycket och det är svårt att ens beskriva hur glad jag blir. Knäckebrödet som nämns hittar du här, och jag håller med om att det är väldigt gott!
Förresten kommer det till helgen det inlägget som Glitterfia frågade efter. Mina favoriter i köket. Missa inte det :)
Så efter denna kommentaren så orkade jag komma tillbaka med nya inlägg på mat som jag har längtat efter att få posta och visa er.
Allt enligt veckans tema, här kommer nästa salladsrecept.
Skölj och skiva tunt: sparris, rädisor, morötter och sockerärtor. Ringla över lite god dressing (senare i veckan får ni mitt favoritrecept på salladsdressing) eller bara lite olja och vinäger. Krydda med goda kryddor och servera sedan. Jag serverade denna enkla, fräscha, krispiga och vackra sommarsallad som tillbehör till en maträtt där det behövdes lite extra tuggmotstånd på tallriken. Passade utmärkt. Exempel på sådana maträtter kan ju vara potatismos, soppa eller grytor.
måndag 20 juni 2011
Veckans Tema - sallader
Egentligen skulle detta temat alltså gällt för föregående vecka men de som läst föregående inlägg vet varför det har blivit lite ödsligt här på bloggen. Men nu är jag tillbaka. Och med ett nytt tema för veckan!
Sallader är något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag kan lätt äta sallader 365 dagar om året, det är verkligen en favorit hos mig. Först ut på veckans tema är den här goda salladen med lax. Den serveras med en underbar och enkel örtdressing.
För denna salladen behöver du följande ingredienser: avgör mängd själv:
salladsbas (roman/isberg/spenat/ruccola osv)
gurka
honungsmelon
tomat
rödlök
rädisor
sockerärtor
lax
halloumi
Sås:
1 dl creme fraiche
1 msk mjölk
Färska örter: basilika, timjan, persilja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk pesto
salt, peppar
Skölj och skär grönsakerna i passande bitar. Stek lax i filé bitar och halloumi i tärningar. Vispa ihop såsen och servera salladen med halloumi och lax på. Ringla över den goda såsen.
fredag 17 juni 2011
hipp hipp hurra för mig
Idag är det min födelsedag! Jätterolig dag ska jag ha. Jag är helt ensam hemma och jag ska storstäda lägenheten. Nejdå, inga problem, jag ska städa under dagen och sen ikväll tar min familj med mig ut på en tapasmiddag. Imorgon vankas tårta. Recept kommer. Det är ju inte varje dag man fyller 20 år, så jag får ju faktiskt göra en riktigt god tårta för att fira :)
Just nu är det lite tomt med inlägg här och det beror delvis (helt) på att jag i måndags brände min högra hand ganska rejält på en stekpannas handtag. Den hade varit inne i ugnen och klantig som jag är greppade jag tag i den för att flytta på stekpannan när jag hade tagit ut den och den stod på spisen. Blev att åka till sjukhuset. Ingen fara egentligen, 2a gradens brännskador på delar av hanflatan samt 4 fingrar. Men högerhänt som jag är har jag knappast kunna laga mat eller skriva blogginlägg sedan dess. Så ni får ha lite tålamod med mig. Jag har även tappat lite bloggmotivation tack vare detta. Så jag återkommer när motivation, lust och handfunktion är återställt!
Just nu är det lite tomt med inlägg här och det beror delvis (helt) på att jag i måndags brände min högra hand ganska rejält på en stekpannas handtag. Den hade varit inne i ugnen och klantig som jag är greppade jag tag i den för att flytta på stekpannan när jag hade tagit ut den och den stod på spisen. Blev att åka till sjukhuset. Ingen fara egentligen, 2a gradens brännskador på delar av hanflatan samt 4 fingrar. Men högerhänt som jag är har jag knappast kunna laga mat eller skriva blogginlägg sedan dess. Så ni får ha lite tålamod med mig. Jag har även tappat lite bloggmotivation tack vare detta. Så jag återkommer när motivation, lust och handfunktion är återställt!
lördag 11 juni 2011
sommar, arbete och vila!
Sådärja. Nu har det varit tyst från mig i några dagar längre än vad det brukar vara. Jag har jobbat massvis och när jag är ledig har jag sovit som en stock eller sträckkollat på Greys Anatomy eller Top Chef. Åh va härligt det har varit. Men nu är det ju så att jag hela sommaren kommer hålla på såhär. Jobba jättemycket och sedan när jag är ledig verkligen bara njuta och slappna av. Men lite matlagning kommer det absolut bli mellan varven så det behöver ni inte oroa er över.
Jag har även planerat nästa veckas tema som ligger väldigt bra till säsongsmässigt och är något som jag tror alla gillar. Kika in då för att se vad det är jag menar. Och veckan (veckorna) efter det kommer jag ha en liten restaurangguide och recensioner på några av Göteborgs restauranger. Mycket roligt!
Jag har även planerat nästa veckas tema som ligger väldigt bra till säsongsmässigt och är något som jag tror alla gillar. Kika in då för att se vad det är jag menar. Och veckan (veckorna) efter det kommer jag ha en liten restaurangguide och recensioner på några av Göteborgs restauranger. Mycket roligt!
I torsdags åt vi min goda carbonara! SÅÅÅ gott. Här har ni receptet!
onsdag 8 juni 2011
Det behövs inget recept!!
Grillad karré med vitlökssmör, grillade potatisskivor, alioli, kokt vårlök och grekisk sallad.
Har du svårt att följa recept? Är du trött på att inte ha allting hemma? Du behöver inte följa eller använda dig av något recept för att ställa fram en god middag på bordet. Framförallt inte nu på sommaren. I inlägget här hittar du massor av tips och bilder på superenkla middagar som behöver väldigt lite förberedning och tid.Detta är den typ av mat som vi älskar att laga här hemma. Man tager helt enkelt vad man haver. Det finns inga rätt eller fel. Har ni lite ris hemma, några kycklingfiléer i frysen, en broccolibukett och lite creme fraiche samt sallad hemma så kan ni vispa ihop en grym middag på nolltid. Med de ingredienserna hade jag kunnat laga ihop mängder med middagar.
Exempel på middagar med de ingredienserna ovan hemma:
- Stekt ris med wokad kyckling och broccoli. Serverad med en dip innehållandes röd currypaste/mango chutney eller vad som finns hemma plus creme fraichen.
- Sallad innehållandes bland annat ris, stekt kyckling, broccoli. Serverat med en vitlökdipp.
- Ugnsstekta kycklingfiléer med ett gott creme fraiche täcke (Du kan ta det du har hemma. Ha i lite pesto, parmesan eller hackade soltorkade tomater i. Eller varför inte bara grillkrydda). Serverat med kokt ris och sallad.
- Broccolisoppa med grillad kyckling i tärningar ovanpå.
- Kycklinggryta curry med sås på creme fraiche. Till det kokt ris och ångkokt broccoli.
- "Risotto" med lite stekt kyckling i. Ha i en klick creme fraiche och riven parmesan på slutet. Servera med sallad.
- Gratäng med kokt ris nederst, grillad stekt kyckling i mitten och små broccolibuketter överst. Koka ihop en sås med creme fraiche, hönsbuljongtärning och curry och häll över.
- Buljongsoppa med kyckling och broccoli. Serverat med en stark vitlöksdipp på creme fraiche.
Grillade kycklingklubbor med kokt ris, en snabb tandoorisås, Santa Marias raita på kryddpåse blandat med turkisk yoghurt samt en sallad.
tisdag 7 juni 2011
... och middag som en tjänare/tiggare/kyrkråtta.
Vilket brukar ni använda förresten? I rubriken till inlägget. Jag brukar säga tjänare, men det verkar vara lite olika runtom i landet. Skulle vara kul att höra vad ni säger. Som ni märkt idag så har jag postat inlägg på alla min måltider idag. Tänkte att det kanske skulle kunna bidra till lite fantasi när den tryter.
Dagens middag: ikväll blev det grillad karré med kall bearnaise och en sallad med gurka, tomat, vindruvor och majskorn. Jättegott. Idag har vi hållt maten enkel men samtidigt god. Känns som en ganska lyckad kulinarisk dag, utan för många recept och tidskrävande moment. Bara stek, hacka och blanda, lägg upp och ät. Ungefär så.
Dagens middag: ikväll blev det grillad karré med kall bearnaise och en sallad med gurka, tomat, vindruvor och majskorn. Jättegott. Idag har vi hållt maten enkel men samtidigt god. Känns som en ganska lyckad kulinarisk dag, utan för många recept och tidskrävande moment. Bara stek, hacka och blanda, lägg upp och ät. Ungefär så.
... ät lunch som en prins...
Dagens lunch: Stekt lax, wokade grönsaker, en enkel vitlöksdipp och en knäckemacka. Enkelt, gott och mättande (för andra gången idag!). Jag återkommer ikväll med kvällens middag.
Ni med bra ögon kan som jag se att det lyser två blå lampor överst på bilden. Det är reflektioner från min kära dator. Den brukar vara mitt lunchsällskap på skoldagar!
Ät frukost som en kung...
Dagens frukost: en skål havregrynsgröt, lättmjölk toppat med blåbär (ni som läser här ofta vet att det brukar vara hallon som gäller. Idag är jag lite äventyrlig alltså!). Till det ett löskokt ägg med den mest silkeslena gulan och några skivor Bror Jakobs Salami. Mycket gott, mättande och om jag får säga det själv, ganska nyttigt :)