Ett gott, halvsött sirapsbröd som gräddas i långpanna. Blir mycket bröd och går utmärkt att frysa.
1 liter fil
1 kg rågsikt
4 dl mörk sirap
3 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
1 msk anis och 1 msk fänkål( eller 2 msk brödkryddor)
Rör ihop fil med allt utom mjölet. Blanda väl och arbeta ner mjölet. Skrapa över degen i smord långpanna. (Jag strödde lite havregryn över halva brödet, det passade bra.) Slå på ugnen på 100 grader och sätt in pannan på nedersta falsen i 45 minuter. Höj pannan till mitten av ugnen och öka värmen till 150 grader. Grädda ytterligare 40 minuter. Tag ut långpannan och låt kakan svalna under bakduk. Dela kakan i 4 bitar och på så vis får du 4 limpor. Skär i skivor och servera direkt med en soppa, eller låt svalna och frys in. Allra bäst blir det om man skivar innan man fryser det. Det ska vara relativt tjocka skivor!
Kan man göra detta i en brödform?
SvaraRadera