måndag 19 juli 2010

Brödbak

Ett gott, halvsött sirapsbröd som gräddas i långpanna. Blir mycket bröd och går utmärkt att frysa.

1 liter fil
1 kg rågsikt
4 dl mörk sirap
3 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
1 msk anis och 1 msk fänkål( eller 2 msk brödkryddor)

Rör ihop fil med allt utom mjölet. Blanda väl och arbeta ner mjölet. Skrapa över degen i smord långpanna. (Jag strödde lite havregryn över halva brödet, det passade bra.) Slå på ugnen på 100 grader och sätt in pannan på nedersta falsen i 45 minuter. Höj pannan till mitten av ugnen och öka värmen till 150 grader. Grädda ytterligare 40 minuter. Tag ut långpannan och låt kakan svalna under bakduk. Dela kakan i 4 bitar och på så vis får du 4 limpor. Skär i skivor och servera direkt med en soppa, eller låt svalna och frys in. Allra bäst blir det om man skivar innan man fryser det. Det ska vara relativt tjocka skivor!

1 kommentar: