måndag 27 juni 2011
hemgjorda hamburgare
Saftiga hemgjorda hambugare med smält ost, hemgjord hamburgerdressing, lök, gurka, smörgåsgurka, sallad och snabbrostat bröd. Perfekt en söndagskväll. Jag hade verkligen längtat efter hamburgare. Nästa längtan på listan: tacos. Det va så himla länge sen.
Just nu känner jag att jag lovat alldeles för mycket här på bloggen. Om diverse saker som kommer dyka upp. Ni får helt enkelt ha tålamod med mig. Jag har inte hållit vad jag lovat och därför får jag nu sluta lova er sådant. Istället säger jag till er: jag har mycket just nu, jobbar antingen ett eller två pass varje dag. Därför kommer bloggen och alla roliga inlägg, i andra hand. Jag har massor av fina guldkorn i form av recept och bilder som jag vill visa er. Men det får komma när det kommer. Jag lovar inget. Men när jag, som nu, sitter vid datorn i mer än fem minuter så lovar jag att slänga upp ett blogginlägg. Så det kan trilla in ett, två, tre inlägg imorgon, och sedan inget mer alls på fyra dagar. Då får ni ha tålamod med mig och jag hoppas att ni kan det. Jag kommer inte be om ursäkt, då detta är något Jag gör och väljer att göra. Förhoppningsvis vill ni fortfarande hänga med. För tro mig, jag har massor att erbjuda. Bara inte tiden att visa det just nu. Men en gång per dag ska jag försöka att lägga upp ett inlägg. Om jag lyckas, det är en annan femma. Men guld till er som orkar med mig, det kommer att vara värt det! Stor kram till er :)
lördag 25 juni 2011
caesarsallad
Veckans tema är ju sallader och då måste jag ju bara prata om min favoritsallad. Caesarsallad, eller heter det ceasarsallad(?), är en favorit som ligger mig varmt om hjärtat. Beställer det mer än gärna när jag är ute och äter. Idag blev det en fuskvariant med den här kryddmixen:
Helt okej faktiskt. Fungerade bra tillsammans med salladen, dock saknade jag en sardellsmak som ofta märks tydligt i caesarsallad annars. I salladen hade jag stekt kyckling, romansallad, bacon och sedan tillsatte jag saker som man normalt inte har i: gurka, majs och avokado. Resultatet blev jättegott. Snart måste jag dock berätta mitt favoritrecept på just denna dressing. Den är väldigt god.
Dryck till maten blev Cube - sour lemon vilken var frisk och (väldigt) söt. Passade bra. Underhållningen stod tvn för!
Helt okej faktiskt. Fungerade bra tillsammans med salladen, dock saknade jag en sardellsmak som ofta märks tydligt i caesarsallad annars. I salladen hade jag stekt kyckling, romansallad, bacon och sedan tillsatte jag saker som man normalt inte har i: gurka, majs och avokado. Resultatet blev jättegott. Snart måste jag dock berätta mitt favoritrecept på just denna dressing. Den är väldigt god.
Dryck till maten blev Cube - sour lemon vilken var frisk och (väldigt) söt. Passade bra. Underhållningen stod tvn för!
fredag 24 juni 2011
Torsk med kokt sommarsallad
Glad midsommar på er! Idag är jag ute och seglar med min familj. Jag bjuder därför på en sallad jag lagade tidigare i veckan.
Alla sallader måste inte vara kalla och gjorda på salladsblad. Här har vi en sallad som är gjord på kokta grönsaker.
Per portion behöver du:
2 färska späda knippmorötter
4 vitlöksklyftor
5 sockerärtor
4 sparris
1 st lök på knippe
1 torskfilé
Kryddor
Grönsakerna: koka upp grönsaksbuljong i en kastrull. Låt grönsakerna vara hela om möjligt (jag delade löken itu), skala och skölj. Koka den grönsak som tar längst tid först, och tillsätt de andra efterhand. Dvs jag la i morötterna först, väntade någon minut, tillsatte vitlök, lök och sparris, väntade någon minut, tillsatte sockerärtor, väntade en minut sen tog av plattan och sköljde snabbt i kallt vatten.
Torsken kokar jag såhär: koka upp vatten i en kastrull. Lägg i torsken när vattnet kokar. Dra av från plattan, lägg på ett lock och vänta i 3-5 minuter beroende på tjocklek. Lyft ur försiktigt. Jag kryddar vattnet med salt eller buljong.
Jag kryddade torskfilén med citronpeppar. Det passar väldigt bra att ringla över smält smör och vill du, så servera salladen och torsken ihop med potatis.
Alla sallader måste inte vara kalla och gjorda på salladsblad. Här har vi en sallad som är gjord på kokta grönsaker.
Per portion behöver du:
2 färska späda knippmorötter
4 vitlöksklyftor
5 sockerärtor
4 sparris
1 st lök på knippe
1 torskfilé
Kryddor
Grönsakerna: koka upp grönsaksbuljong i en kastrull. Låt grönsakerna vara hela om möjligt (jag delade löken itu), skala och skölj. Koka den grönsak som tar längst tid först, och tillsätt de andra efterhand. Dvs jag la i morötterna först, väntade någon minut, tillsatte vitlök, lök och sparris, väntade någon minut, tillsatte sockerärtor, väntade en minut sen tog av plattan och sköljde snabbt i kallt vatten.
Torsken kokar jag såhär: koka upp vatten i en kastrull. Lägg i torsken när vattnet kokar. Dra av från plattan, lägg på ett lock och vänta i 3-5 minuter beroende på tjocklek. Lyft ur försiktigt. Jag kryddar vattnet med salt eller buljong.
Jag kryddade torskfilén med citronpeppar. Det passar väldigt bra att ringla över smält smör och vill du, så servera salladen och torsken ihop med potatis.
torsdag 23 juni 2011
20 års tårtan
Ja då var man tjugo då. Ingen smärre panik här inte. Jag mår bra och har inget emot att bli ett år äldre, en gång om året (inte än i alla fall). Tårta har jag aldrig bakat förut, jag har aldrig gjort en gräddtårta så det var väldigt spännande att se hur det skulle bli. Jag var noga med att inte göra den för söt, sånt gillar jag inte. Och ingen banan i, usch.. Nej jordgubb bara. Ja och så hallon då, eftersom det inte fanns några jordgubbar i min affär dagen ett då tårtan skulle göras. Dag två fanns det jordgubbar och tur är väl det, för garnera med jordgubbar på en jordgubbstårta känns som ett måste.
På bilden ovan har min kära bästa vän använt ett konstigt "vidvinkelzoom" (eller vad det nu kallas) som gör att tårtan och min kära mors händer ser ovanligt små ut. Men tårtbotten är alltså bakad i en 24 cm springform så den är inte så liten som den ser ut.
För tre lager tårtbottnar (ca 10 portioner) behöver du:
4 ägg
2,5 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 rågad msk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Häll i det kokande vattnet under vispning.
Sikta ner torrvarorna. Blanda om försiktigt, häll sedan i en smord bröad form (24cm form med avtagbara kanter). Grädda tills kakan fått fin färg och stickan känns torr, ca 30-40 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre "bottnar".
Lager ett:
2,5 dl mjölk
2 msk strösocker
2 msk vaniljsåspulver för kokning
½ dl vispad vispgrädde
Vaniljpulver
Koka upp mjölk och tillsätt ströcker och vaniljsåspulver. Rör om hela tiden och när såsen är tjock dra av från plattan och låt svalna under lock. Rör om då och då. Ställ sedan i den i kylen för att få den riktigt kall. Blanda sedan försiktigt ner vispgrädde och vaniljpulver om du vill få såsen att smaka mer. Bre sedan ut försiktigt på första bottnen. Lägg på nästa (tryck inte ner den för då åker vaniljkrämen ut på sidorna.
Lager två:
250 g hallon
1-2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
Antingen: lägg ut hallon på botten nummer två. Vispa grädden med socker och bre över. Lägg på nästa lager.
Eller: Vispa grädde och socker. Mosa ihop hallon och blanda. Bre ut på bottnen. Lägg på nästa.
Garnering:
3 dl vispgrädde
750 g jordgubbar
Vispa grädden och bre ut runtom tårtan. Garnera lite som du vill. Jag halverade jordgubbarna och la dem i en stor hög på mitten. Garnerade även med hjärtströssel och florsocker.
Ätes direkt. Detta är alltså en tårta som inte blir översöt utan tvärt om, lite mindre söt. Men fortfarande lika god. Man vill och klarar av att ta en till bit.
På bilden ovan har min kära bästa vän använt ett konstigt "vidvinkelzoom" (eller vad det nu kallas) som gör att tårtan och min kära mors händer ser ovanligt små ut. Men tårtbotten är alltså bakad i en 24 cm springform så den är inte så liten som den ser ut.
För tre lager tårtbottnar (ca 10 portioner) behöver du:
4 ägg
2,5 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 rågad msk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Häll i det kokande vattnet under vispning.
Sikta ner torrvarorna. Blanda om försiktigt, häll sedan i en smord bröad form (24cm form med avtagbara kanter). Grädda tills kakan fått fin färg och stickan känns torr, ca 30-40 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre "bottnar".
Lager ett:
2,5 dl mjölk
2 msk strösocker
2 msk vaniljsåspulver för kokning
½ dl vispad vispgrädde
Vaniljpulver
Koka upp mjölk och tillsätt ströcker och vaniljsåspulver. Rör om hela tiden och när såsen är tjock dra av från plattan och låt svalna under lock. Rör om då och då. Ställ sedan i den i kylen för att få den riktigt kall. Blanda sedan försiktigt ner vispgrädde och vaniljpulver om du vill få såsen att smaka mer. Bre sedan ut försiktigt på första bottnen. Lägg på nästa (tryck inte ner den för då åker vaniljkrämen ut på sidorna.
Lager två:
250 g hallon
1-2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
Antingen: lägg ut hallon på botten nummer två. Vispa grädden med socker och bre över. Lägg på nästa lager.
Eller: Vispa grädde och socker. Mosa ihop hallon och blanda. Bre ut på bottnen. Lägg på nästa.
Garnering:
3 dl vispgrädde
750 g jordgubbar
Vispa grädden och bre ut runtom tårtan. Garnera lite som du vill. Jag halverade jordgubbarna och la dem i en stor hög på mitten. Garnerade även med hjärtströssel och florsocker.
Ätes direkt. Detta är alltså en tårta som inte blir översöt utan tvärt om, lite mindre söt. Men fortfarande lika god. Man vill och klarar av att ta en till bit.
pestosallad med god dipp
Här kommer ännu en god sallad under veckans tema! En enkel sallad som vi intog framför ett avsnitt greys anatomy. En enkel sallad som jag knåpade ihop med det vi hade i frysen + två bitar stekt nötkött till. Gott och nyttigt!
För två personer behöver du:
2 nävar salladsblad
2 plommontomater
½ gurka
1 röd paprika
2 portioner bulgur
Grönsaksbuljong
3 msk pesto
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlök
Salt, peppar, vitlökspulver
Persilja, basilika
Skär upp grönsaker och blanda i en skål. Koka bulgur i dubbel mängd buljong som bulgur i ca 10 minuter (se paketet). Blanda sedan den med 3 msk pesto och sedan ner i skålen. Blanda om.
Blanda ingredienserna till såsen och rör om noga. Smaka av. Servera med salladen och någon god bit kött eller kyckling.
För två personer behöver du:
2 nävar salladsblad
2 plommontomater
½ gurka
1 röd paprika
2 portioner bulgur
Grönsaksbuljong
3 msk pesto
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlök
Salt, peppar, vitlökspulver
Persilja, basilika
Skär upp grönsaker och blanda i en skål. Koka bulgur i dubbel mängd buljong som bulgur i ca 10 minuter (se paketet). Blanda sedan den med 3 msk pesto och sedan ner i skålen. Blanda om.
Blanda ingredienserna till såsen och rör om noga. Smaka av. Servera med salladen och någon god bit kött eller kyckling.
fruktsallad
En härligt svalkande fruktsallad är inte att förglömma när det är varmt (ja.. om det nu nånsin blir varmt...) och man talar om sallader. Perfekt sätt att få i sig själv- eller små barn- extra mycket vatten under sommartid. Krispigt, kallt, fruktigt och sött. To die for alltså!
Här har jag använt mig av vattenmelon, jona gold äpplen och apelsin. Men bara fantasin och kylskåpet sätter gränsen. Använd papaya, banan, granatäpple, mango, passionsfrukt, vindruvor, jordgubbar, rabarber, körsbär, päron eller någon annan god frukt du har hemma. Skölj/skala och hacka ner. Blanda och avnjut.
tisdag 21 juni 2011
värmer hjärtat
Det är sånt här som gör att man vill och orkar blogga:
Jag uppskattar alla sådana här kommentarer så himla mycket och det är svårt att ens beskriva hur glad jag blir. Knäckebrödet som nämns hittar du här, och jag håller med om att det är väldigt gott!
Förresten kommer det till helgen det inlägget som Glitterfia frågade efter. Mina favoriter i köket. Missa inte det :)
Så efter denna kommentaren så orkade jag komma tillbaka med nya inlägg på mat som jag har längtat efter att få posta och visa er.
Allt enligt veckans tema, här kommer nästa salladsrecept.
Skölj och skiva tunt: sparris, rädisor, morötter och sockerärtor. Ringla över lite god dressing (senare i veckan får ni mitt favoritrecept på salladsdressing) eller bara lite olja och vinäger. Krydda med goda kryddor och servera sedan. Jag serverade denna enkla, fräscha, krispiga och vackra sommarsallad som tillbehör till en maträtt där det behövdes lite extra tuggmotstånd på tallriken. Passade utmärkt. Exempel på sådana maträtter kan ju vara potatismos, soppa eller grytor.
- Glitterfia sa...
-
Ett stort grattis på din 20-års dag i efterskott. Hoppas du hade en härlig födelsedag och tapaskväll.
Aj, det gjorde säkert skitont. Hoppas det läker fint så du kan börja laga mat och blogga mer igen. Ser fram mot nya temaveckor =) (Det är jättekul tycker jag)
(Vill gärna se dina favoriter i köket, sådant som du bara älskar, varför och vad du använder just det till. Kan vara ett gammalt ärvt fat, en visp, en kopp ja you name it.)
Ps: Jag har bakat ditt hårdbröd så många gånger nu och jag vet inte hur många jag bjudit dem på och som jag fått lämna receptet till =)
Jag uppskattar alla sådana här kommentarer så himla mycket och det är svårt att ens beskriva hur glad jag blir. Knäckebrödet som nämns hittar du här, och jag håller med om att det är väldigt gott!
Förresten kommer det till helgen det inlägget som Glitterfia frågade efter. Mina favoriter i köket. Missa inte det :)
Så efter denna kommentaren så orkade jag komma tillbaka med nya inlägg på mat som jag har längtat efter att få posta och visa er.
Allt enligt veckans tema, här kommer nästa salladsrecept.
Skölj och skiva tunt: sparris, rädisor, morötter och sockerärtor. Ringla över lite god dressing (senare i veckan får ni mitt favoritrecept på salladsdressing) eller bara lite olja och vinäger. Krydda med goda kryddor och servera sedan. Jag serverade denna enkla, fräscha, krispiga och vackra sommarsallad som tillbehör till en maträtt där det behövdes lite extra tuggmotstånd på tallriken. Passade utmärkt. Exempel på sådana maträtter kan ju vara potatismos, soppa eller grytor.
måndag 20 juni 2011
Veckans Tema - sallader
Egentligen skulle detta temat alltså gällt för föregående vecka men de som läst föregående inlägg vet varför det har blivit lite ödsligt här på bloggen. Men nu är jag tillbaka. Och med ett nytt tema för veckan!
Sallader är något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag kan lätt äta sallader 365 dagar om året, det är verkligen en favorit hos mig. Först ut på veckans tema är den här goda salladen med lax. Den serveras med en underbar och enkel örtdressing.
För denna salladen behöver du följande ingredienser: avgör mängd själv:
salladsbas (roman/isberg/spenat/ruccola osv)
gurka
honungsmelon
tomat
rödlök
rädisor
sockerärtor
lax
halloumi
Sås:
1 dl creme fraiche
1 msk mjölk
Färska örter: basilika, timjan, persilja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk pesto
salt, peppar
Skölj och skär grönsakerna i passande bitar. Stek lax i filé bitar och halloumi i tärningar. Vispa ihop såsen och servera salladen med halloumi och lax på. Ringla över den goda såsen.
fredag 17 juni 2011
hipp hipp hurra för mig
Idag är det min födelsedag! Jätterolig dag ska jag ha. Jag är helt ensam hemma och jag ska storstäda lägenheten. Nejdå, inga problem, jag ska städa under dagen och sen ikväll tar min familj med mig ut på en tapasmiddag. Imorgon vankas tårta. Recept kommer. Det är ju inte varje dag man fyller 20 år, så jag får ju faktiskt göra en riktigt god tårta för att fira :)
Just nu är det lite tomt med inlägg här och det beror delvis (helt) på att jag i måndags brände min högra hand ganska rejält på en stekpannas handtag. Den hade varit inne i ugnen och klantig som jag är greppade jag tag i den för att flytta på stekpannan när jag hade tagit ut den och den stod på spisen. Blev att åka till sjukhuset. Ingen fara egentligen, 2a gradens brännskador på delar av hanflatan samt 4 fingrar. Men högerhänt som jag är har jag knappast kunna laga mat eller skriva blogginlägg sedan dess. Så ni får ha lite tålamod med mig. Jag har även tappat lite bloggmotivation tack vare detta. Så jag återkommer när motivation, lust och handfunktion är återställt!
Just nu är det lite tomt med inlägg här och det beror delvis (helt) på att jag i måndags brände min högra hand ganska rejält på en stekpannas handtag. Den hade varit inne i ugnen och klantig som jag är greppade jag tag i den för att flytta på stekpannan när jag hade tagit ut den och den stod på spisen. Blev att åka till sjukhuset. Ingen fara egentligen, 2a gradens brännskador på delar av hanflatan samt 4 fingrar. Men högerhänt som jag är har jag knappast kunna laga mat eller skriva blogginlägg sedan dess. Så ni får ha lite tålamod med mig. Jag har även tappat lite bloggmotivation tack vare detta. Så jag återkommer när motivation, lust och handfunktion är återställt!
lördag 11 juni 2011
sommar, arbete och vila!
Sådärja. Nu har det varit tyst från mig i några dagar längre än vad det brukar vara. Jag har jobbat massvis och när jag är ledig har jag sovit som en stock eller sträckkollat på Greys Anatomy eller Top Chef. Åh va härligt det har varit. Men nu är det ju så att jag hela sommaren kommer hålla på såhär. Jobba jättemycket och sedan när jag är ledig verkligen bara njuta och slappna av. Men lite matlagning kommer det absolut bli mellan varven så det behöver ni inte oroa er över.
Jag har även planerat nästa veckas tema som ligger väldigt bra till säsongsmässigt och är något som jag tror alla gillar. Kika in då för att se vad det är jag menar. Och veckan (veckorna) efter det kommer jag ha en liten restaurangguide och recensioner på några av Göteborgs restauranger. Mycket roligt!
Jag har även planerat nästa veckas tema som ligger väldigt bra till säsongsmässigt och är något som jag tror alla gillar. Kika in då för att se vad det är jag menar. Och veckan (veckorna) efter det kommer jag ha en liten restaurangguide och recensioner på några av Göteborgs restauranger. Mycket roligt!
I torsdags åt vi min goda carbonara! SÅÅÅ gott. Här har ni receptet!
onsdag 8 juni 2011
Det behövs inget recept!!
Grillad karré med vitlökssmör, grillade potatisskivor, alioli, kokt vårlök och grekisk sallad.
Har du svårt att följa recept? Är du trött på att inte ha allting hemma? Du behöver inte följa eller använda dig av något recept för att ställa fram en god middag på bordet. Framförallt inte nu på sommaren. I inlägget här hittar du massor av tips och bilder på superenkla middagar som behöver väldigt lite förberedning och tid.Detta är den typ av mat som vi älskar att laga här hemma. Man tager helt enkelt vad man haver. Det finns inga rätt eller fel. Har ni lite ris hemma, några kycklingfiléer i frysen, en broccolibukett och lite creme fraiche samt sallad hemma så kan ni vispa ihop en grym middag på nolltid. Med de ingredienserna hade jag kunnat laga ihop mängder med middagar.
Exempel på middagar med de ingredienserna ovan hemma:
- Stekt ris med wokad kyckling och broccoli. Serverad med en dip innehållandes röd currypaste/mango chutney eller vad som finns hemma plus creme fraichen.
- Sallad innehållandes bland annat ris, stekt kyckling, broccoli. Serverat med en vitlökdipp.
- Ugnsstekta kycklingfiléer med ett gott creme fraiche täcke (Du kan ta det du har hemma. Ha i lite pesto, parmesan eller hackade soltorkade tomater i. Eller varför inte bara grillkrydda). Serverat med kokt ris och sallad.
- Broccolisoppa med grillad kyckling i tärningar ovanpå.
- Kycklinggryta curry med sås på creme fraiche. Till det kokt ris och ångkokt broccoli.
- "Risotto" med lite stekt kyckling i. Ha i en klick creme fraiche och riven parmesan på slutet. Servera med sallad.
- Gratäng med kokt ris nederst, grillad stekt kyckling i mitten och små broccolibuketter överst. Koka ihop en sås med creme fraiche, hönsbuljongtärning och curry och häll över.
- Buljongsoppa med kyckling och broccoli. Serverat med en stark vitlöksdipp på creme fraiche.
Grillade kycklingklubbor med kokt ris, en snabb tandoorisås, Santa Marias raita på kryddpåse blandat med turkisk yoghurt samt en sallad.
tisdag 7 juni 2011
... och middag som en tjänare/tiggare/kyrkråtta.
Vilket brukar ni använda förresten? I rubriken till inlägget. Jag brukar säga tjänare, men det verkar vara lite olika runtom i landet. Skulle vara kul att höra vad ni säger. Som ni märkt idag så har jag postat inlägg på alla min måltider idag. Tänkte att det kanske skulle kunna bidra till lite fantasi när den tryter.
Dagens middag: ikväll blev det grillad karré med kall bearnaise och en sallad med gurka, tomat, vindruvor och majskorn. Jättegott. Idag har vi hållt maten enkel men samtidigt god. Känns som en ganska lyckad kulinarisk dag, utan för många recept och tidskrävande moment. Bara stek, hacka och blanda, lägg upp och ät. Ungefär så.
Dagens middag: ikväll blev det grillad karré med kall bearnaise och en sallad med gurka, tomat, vindruvor och majskorn. Jättegott. Idag har vi hållt maten enkel men samtidigt god. Känns som en ganska lyckad kulinarisk dag, utan för många recept och tidskrävande moment. Bara stek, hacka och blanda, lägg upp och ät. Ungefär så.
... ät lunch som en prins...
Dagens lunch: Stekt lax, wokade grönsaker, en enkel vitlöksdipp och en knäckemacka. Enkelt, gott och mättande (för andra gången idag!). Jag återkommer ikväll med kvällens middag.
Ni med bra ögon kan som jag se att det lyser två blå lampor överst på bilden. Det är reflektioner från min kära dator. Den brukar vara mitt lunchsällskap på skoldagar!
Ät frukost som en kung...
Dagens frukost: en skål havregrynsgröt, lättmjölk toppat med blåbär (ni som läser här ofta vet att det brukar vara hallon som gäller. Idag är jag lite äventyrlig alltså!). Till det ett löskokt ägg med den mest silkeslena gulan och några skivor Bror Jakobs Salami. Mycket gott, mättande och om jag får säga det själv, ganska nyttigt :)
måndag 6 juni 2011
en lyxig efterrätt
Det är ganska dyrt med glass med kanderade valnötter. Sia har en variant som är så himla god. Men jag orkade inte gå till affären, eller punga ut med pengarna. Så jag gjorde hemmagjord. Den blev supergod och den var lätt att göra. Vi hade dock inga valnötter hemma så jag använde mig av sötmandlar istället- med skal. Det vill säga förra veckans tema hänger kvar: inte köpa mer mat när du redan har bra alternativ hemma. Använd det du har hemma.
Observera att detta är ett fuskrecept, där jag redan använder färdig vaniljglass och bara blandar ner nötterna. Det gick utmärkt. Jag har ju tyvärr ingen glassmaskin. Testa det i helgen vetja, det blev jättegott.
För 2 liter god glass behöver du:
½ dl strösocker
1 krm kakao
2 msk honung
½ tsk flingsalt
1 dl mandlar
2 liter god vaniljglass
Blanda socker, kakao, honung och flingsalt i en kastrull. Låt smälta under omröring. Låt ej brännas. Tillsätt mandlarna och rör om. När det är väl omrört och alla mandlar är täckta, häll ut på ett smörgåspapper och låt svalna helt. Hacka upp mandlarna något. (Jag ringlade lite av det smälta sockret direkt i glassen och rörde om. Detta fick sedan stå i frysen medans mandlarna svalnade. Vet ej varför jag gjorde så. Det gjorde väl varken till eller från.)
Blanda de hackade mandlarna med glassen och rör om noga. Frys och lägg sedan upp i fina glas. Garnera med några sparade mandlar om du vill, samt lite mörk choklad. Jag frös även glasen så att dessa skulle vara kalla.
söndag 5 juni 2011
ugnsbakad lax
För några dagar sedan köpte jag och min pojkvän en färsk hel laxsida på ICA. Ingenting studenter brukar köpa direkt kanske men nu var det så att den hade kort datum. Vilket innebar två saker: 1. den var så billig att den var billigare än motsvarande vikt fryst lax. 2. Jag tänkte på veckans tema och det faktum att man inte ska slänga mat. Hade vi inte köpt den, och ingen annan efter oss heller, så hade den slängts. En perfekt fin stor bit lax, rakt ner i soporna. Nej det går ju inte alls!
Så med hem kom den och där delade vi upp den i bitar. En tredjedel, "skärtbiten", fick bli kvällens middag och resten fick bli uppskuret i portionsbitar och in i frysen. Så utöver en stor middag blev det 9 portionsbitar, av en hundrakronors lax. Perfekt ju! Helt klart värt pengarna.
Jag gjorde laxen såhär:
1 dl vitt vin
1 tsk fiskfond
3 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
1 boursin Vitlöksost (vi hade inte det hemma, men jag hade gärna använt det i, hade blivit gott)
1/3 laxsida
Pesto
Koka upp vinet i en kastrull. När det är nästan bortkokt, tillsätt fond och grädde. Pressa i vitlök och smält ner osten. Rör om. Salta och peppra. Smaka av. Häll över en hel bit lax och in i ugnen på ca 200 grader i kanske 15-20 minuter (jag har helt glömt hur länge jag hade inne den men det är bara att titta på den och skära i den. Skivar den sig så fint som på näst översta bilden här så är den klar!). Klicka över lite pesto. Servera med pressad potatis, eller pasta. Vi hade bönsallad, tomatsallad och tzatsiki till, mest för att vara nyttiga. Allra godast blir det med pressad potatis för att suga upp all den goda såsen.
lördag 4 juni 2011
ost
Veckans tema handlar ju om att undvika att slänga mat och ta hand om den mat du har hemma. Att utnyttja det du har hemma är a och o. Inte hela tiden gå och köpa nytt. Jag hade en hel del paket parmesan hemma och för att de inte skulle bli gamla så gjorde jag såhär. Jag tog fram min kära matberedare...
... satte i "fin" rivarbladet, la i parmesanen..
... och vips så har jag riven ost som jag kan lägga i frysen och ta fram vid behov. Perfekt när man vill förlänga hållbarheten, och förkorta framtida arbetsinsats i köket.
Den här rivna parmesanen kan man använda till mycket. Strö över nykokt pasta, använda i pesto, i såser, på gratänger, i risotto, fylla köttfärsbiffar osv. Hur bra som helst.
Jag passade även på att riva ner en stor bit prästost som jag hade i kylen. Den är ju lite mer krämig än parmesanosten, så med dessa i frysen kommer vi slippa riva ost lång tid framöver. Riven prästost passar bra i en ostsås, på pizza, på gratänger, till bakning och till tacos.
fredag 3 juni 2011
chili con carne - eller hur man får 500 g köttfärs att räcka till 12 personer
God chili con carne med bönor, linser, lök och feferoni (detta i brist på annan chili. Om du har det hemma, ersätt feferonin med röd chili, som du hackar och har i samtidigt som/istället för sambal oeleken). Jättegod och snabb att göra. Helt enligt veckans tema, där vi försöker slänga så lite mat som möjligt. Det innebär att jag använder feferoni istälet för att gå och köpa färsk chili, jag använder upp den kokta potatisen som låg i kylen och skräpade, jag använde upp champinjonerna innan de blev dåliga och jag använde mig av bara en burk tomater istället för att gå och köpa så jag hade två st. Det kompenserade jag istället med andra ingredienser. Jag försöker att inte köpa ny mat i onödan, när vi redan har hemma.
För ca 10 portioner behöver du:
500 g nötfärs
2 st gula lökar
3 krm sambal oelek
4 vitlöksklyftor
150 g champinjoner
(Några kokta potatisar)
600 g blandade bönor - jag tog kidney-, borlotti- och sojabönor samt små svart bönor
½ dl torkade röda linser
1 köttbuljongtärning
400 ml skalade tomater i spad (ta gärna en till burk om du har)
400 ml vatten
2 msk tomatpuré
4 st inlagda gröna feferoni
2 msk paprikapulver
1 msk oregano (bara för att jag älskar oregano, kan uteslutas)
4 msk ljus soja eller 1 msk mörk
1/3 tsk cayennepeppar
2 krm spiskummin.
2 dl grädde (om du vill)
Fräs nötfärs i en djup gryta i smör. Tillsätt finhackad lök och pressad vitlök samt sambal oelek. Stek tills löken är färdig. Tillsätt 150 g skivade champinjoner. Tillsätt tärnade potatisar, sköljda bönor, linser, buljongtärning, tomater, vatten och tomatpuré. Finhacka feferonin, med kärnor, och tillsätt. Låt koka under lock i ca 40 minuter.
Sätt på ris eller annat tillbehör under tiden.
Tillsätt sedan kryddor och smaka av. Runda av med grädde om du vill. Servera direkt med goda tillbehör (tex, ris, vitlöksbröd och varma majskorn).
torsdag 2 juni 2011
Kampanj Save Foods
Jag har fått privilegiet att testa några produkter från Toppits i samband med deras Save Foods initiativ.Det är första gången jag någonsin fått göra något sådant här och jag är tacksam för att de frågade mig. DOCK måste jag poängtera att jag skulle aldrig svara ja om det inte vore så att jag faktiskt använder Toppits produkter ofta och gillar dessa. Jag skulle aldrig ta emot något "bara för att visa upp det och för att det är gratis". Man kan inte köpa mina åsikter på det viset. Men när ett företag, vars produkter jag regelbundet både använder och uppskattar, hör av sig, så tackar jag med gott samvete ja. De bad mig skriva om vad Jag tycker om de, och inte vad de vill att jag ska tycka. Nog om det.
Kampanjen de bedriver handlar om att helt enkelt spara maten och använda istället för att slänga resterna. Precis som Veckans Tema här på bloggen! Toppits är ju ett bra företag att bedriva en sådan här kampanj då deras produkter används just till att bevara färskheten hos varor samt spara på rester på ett bra sätt.
**************************************************************************
Användningsområden:
- Bakpotatis (jag själv gillar inte att använda det till det, men det finns dem som gör det)
- Fiskpaket, perfekt att tillreda lax, torsk eller en annan god fisk tillsammans med purjolök, morot, vitlök, gul lök, tomat, potatis eller fänkål och lite buljong, god sås eller smör på. Sagolikt gott, nyttigt, smakrikt och lyxigt! Perfekt både på grillen och i ugnen.
- Täcka över för att inte bränna maten. Här är något som jag gör ofta. Om jag håller på att gilla kycklingvingar, hela kycklingar, köttfärsbiffar, potatisklyftor eller annat i ugnen som jag inte vill ska brännas är det perfekt att använda sig av aluminiumfolie och täcka över maten för att fortsätta tillaga den, men se till att den inte får mer färg.
- Vitlökssmör. Om du vill rulla upp ditt vitlökssmör och lägga i frysen är det perfekt att använda sig av antingen aluminiumfolie eller plastfolie.
**************************************************************************
- Lunchlådan. För mig är detta ett stort användningsområde. Se nedan på bilden. Jag har med mig mat varje dag till skolan och då har jag även med mig bestick - upprullade i en servett- och då är denna påsen perfekt. Bestick kanske inte många har med sig men ska man ut på picknick så måste man ju ha bestick och då är det bra att påsen är rymlig så att det finns plats för bestick, servetter och liknande.
- Hackad sallad/skurna grönsaker. Sådan som du vill spara i kylen. I påsen så ser du tydligt vad som finns i (jämfört med en burk) och det är lätt att bara öppna påsen, ta ut något, och sedan stänga igen.
- Kakor och bröd. Perfekt efter du bakat att portionera upp och lägga in i frysen.
**************************************************************************
Quick-Tops
Plastfolie/plastpåse-liknande "tops" som fäster
snabbt på skålar. Går fort och håller tätt.
Kommer i tre olika storlekar.
Plastfolie/plastpåse-liknande "tops" som fäster
snabbt på skålar. Går fort och håller tätt.
Kommer i tre olika storlekar.
Användningsområden:
- Hallonen. Jag tinar hallon varje natt för att ha till frukosten. Då är quick-tops perfekta.
- Lunchtallriken och andra rester. Orkar du inte äta upp maten? Blev det sallad eller kött över? Spara det i en skål i kylen och använd vid ett senare tillfälle.
- Degbunkar och andra stora skålar. Jäser brödet i kylen? Ska pannkakssmeten stå till sig lite? Vill du hålla koll på din surdeg? Då kan jag tänka mig att quick-tops passar utmärkt.
**************************************************************************
Följ kampanjen på FaceBook:Toppits på Facebook
Du kan även läsa om deras satsning på olika bloggar:Toppits hos Husmorsorna
Du kan även läsa om deras satsning på olika bloggar:Toppits hos Husmorsorna
onsdag 1 juni 2011
pannkakor
Här kommer ett recept på lätta, luftiga och fluffiga pannkakor. Allt enligt veckans tema. Istället för att gå till affären och köpa fullfet mjölk och sylt så använder jag mig av lättmjölk (lite matlagningsgrädde) och tinade hallon. Går precis lika bra. Man får använda det man har hemma och utnyttja det istället för att gå och köpa nytt.
Dessa håller ihop lätt och är lätt stekta. Du behöver inte ha en massa smör i mellan, det räcker att bara ha i det i början.
För ca 4 personer behöver du:
4 dl lätt/mellan-mjölk
1 dl matlagningsgrädde(eller 5 dl fet mjölk)
5 dl mjöl
5 ägg
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
2,5 msk socker
1 ½ tsk salt
1 ½ dl vatten
Vispa ihop ingredienserna i tur och ordning. Vispa noga så du slipper klumpar. Smält smör i en varm panna och stek pannkakorna. Det räcker med att bara ha smör i pannan första gången. Lägg på en tallrik och håll dem varma. Servera med vispgrädde, sylt och socker. Eller socker och tinade bär från frysen!