måndag 30 maj 2011
Veckans Tema: Hushålla med resterna
Veckans tema handlar om att hushålla med rester och spara på det lilla, för att sedan lägga ihop det med något annat "litet" och få något stort och fantastiskt gott. Se bara tallriken ovan, den ser väl inte ut att vara gjord på "rester"? Men jodå, nästan uteslutande faktiskt.
Man tager vad man haver vecka. Eller något i den stilen. Jag anser att man måste sluta slänga så mycket mat. Man måste ta vara på det där lilla och sedan använda det igen. Därför kommer jag denna veckan att komma med tips, recept och annat som kan hjälpa dig att slänga lite mindre mat. Förhoppningsvis. I alla fall visa hur jag gör för att undvika det. Här nedan pratar jag exempelvis om kvällens middag och hur jag fick en tom kyl att bjuda på en fantastisk middag.
Köttfärsbiffarna kommer från frysen. Vid två olika tillfällen har jag stekt upp massor av köttfärsbiffar och sedan frusit in de 2-3 som blivit över (istället för att pojkvännen äter upp dem "bara för att det är så få kvar att det inte räcker till en lunchlåda!"). Så i två små burkar i frysen hittade jag 6 biffar, lagom för två hungriga studenter.
Till det två stackars potatisar som låg och skrotade i skåpet, en bit mögelost som blev över efter myskvällen fick agera lyx-touch på biffarna, champinjonerna hittade jag i frysen sedan jag fick en hel drös av mamma för någon månad sedan.
Så champinjonsås, med mögelosttoppade köttfärsbiffar samt klyftpotatis blev slutresultatet av en "kylskåpsrensning". Det blev en fullträff. Man kan alltid göra något gott på det där lilla som ligger och skrotar längst in i frysen/kylen eller skafferiet. Det är bara att man ska ha orken, fantasin och motivationen för att göra det.
Det blev alldeles för mycket sås över, så den frös jag in och kan sen tas fram vid ett senare tillfälle. Såsen gjorde jag på mjölken vars utgångsdatum närmade sig- istället för grädde- och så hade jag redning i för att tjocka till den. Ännu ett sätt att ta tillvara på resurserna.
Fetaosten i salladen kommer härifrån när jag marinerade bitar av fetaost som blev över, och oljan som blev över ska jag spara och göra goda dressingar på. Den fetaostsmaken som man får gratis där måste man ju ta tillvara på.
Se, massor med bra tips på hur man kan hushålla med det lilla man har hemma. När kylen är "tom".
Är du intresserad av att veta receptet på det jag gjorde? Ungefär såhär gjorde jag:
Ta fram de frysta biffarna och låt de tina kort i micron. Sätt ugnen på 250 grader. Skrubba och skär potatisarna i smala klyftor. Lägg (helt torrt) i en panna med bakplåtspapper i och sätt in i ugnen. När de börjar få färg, sänk till 100 grader, se till att ingen sitter fast i botten, ringla över lite olja och sätt tillbaka i ugnen.
Skär mögelosten i små bitar och lägg på de halvfrysta biffarna. Lägg de i botten på ugnen (så får de värme underifrån men inte färg ovanifrån på grund utav att potatisarna ligger ivägen. Biffarna behöver inte färg då de innan de frystes var helt färdigstekta). Låt potatisen stå inne så lång tid det tar tills biffarna är genomvarma. Känn med en sticka då och då i mitten på den tjockaste.
Under tiden, gör en snabb sås och en snabb sallad. Såsen gjorde jag såhär: skivade champinjoner plus hackad lök fräses i smör i en kastrull. Slå på mjölk och två köttbuljongtärningar. Salta och peppra. Tillsätt lite soja. Låt koka upp och smaka av. Red till önskad tjocklek.
I salladen hade jag: tomat, paprika, lök, gurka, fetaost, oliver och isbergssallad.
söndag 29 maj 2011
gott vitlökssmör
Jag gillar en god grillad stek och en silkeslen bakpotatis. Lite sallad till det och jag är i himlen. Ja, och så vitlökssmöret förstås. Jag gillar mitt smör med lite mer än bara vitlök i. Det blir jättegott.
Gör såhär för att fixa till mitt goda vitlökssmör: rör ihop några msk olivolja med ½ tsk sambal oelek med 2 tsk persilja. Tillsätt 3-4 rivna/pressade vitlöksklyftor (och en grovhackad om du vill). Salta och peppra.
Tärna och tillsätt ca 200 gram smör. Rör ihop noga och rulla sedan till en rulle.
Lägg i frysen/kylen och skär en skiva när du vill ha ett gott aromatiskt smör på din köttbit.
lördag 28 maj 2011
toppits
För några veckor sedan så fick jag hem de här produkterna från Toppits:
I början av nästa vecka kommer ni få lite recensioner på dessa. Så håll utkik!
I början av nästa vecka kommer ni få lite recensioner på dessa. Så håll utkik!
fisk med remuladsås
Jag gjorde pankopanerad torsk igår. Så himla gott. Doppa i mjöl, sedan vispat ägg och sist panko. Panko hittar du i asiatiska affärer/asiatiska delen av affären, och är ett grovt ströbröd som passar utmärkt till panering. Så himla gott. Servera med potatis, ärtor och remouladsås.
Jag slängde ihop en egen remouladsås till. Det blev superbra.
För ca 2 portioner remouladsås behöver du:
1 tsk citronsaft
1 tsk frystorkad hackad gräslök
1 tsk dijonsenap
1 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
1 liten sharlottenlök, finhacka
10 skivor smörgåsgurka, finhacka
salt och peppar
Blanda och smaka av. Låt stå i kylskåp fram till servering.
torsdag 26 maj 2011
en välförtjänt tallrik
Igår blev det en supergod och välförtjänt plocktallrik framför tvn. Man måste inte ha helg för att förtjäna god och fin mat. Det blev goda kex, färsk ciabatta, inlagda oliver och vitlöksklyftor, tzatsiki, melon, gräslöksmjukost, boursin vitlökskost, saint agur mögelost (love it!) och goood vitlökssalami. Gud det var fantastiskt gott!
onsdag 25 maj 2011
moussaka på mitt sätt
Jag blev sugen på lasagne häromdagen. Men lasagne innehåller ju pasta och det försöker jag undvika. Så jag gjorde en grönsaksmoussaka. Aldrig gjort en vanlig moussaka förut så jag kan inte påstå att jag vet exakt hur en sådan ska se ut, men jag gjorde en egen variant och använde goda grönsaker som kolhydrater i mellan lagerna. Jag tänkte använda typ zucchini, palsternacka och fänkål men jag fick ta det vi hade hemma. Det blev potatis, lök, morot samt tomat. Jag använde mig av en kallrörd béchamelsås som omväxling. Gick bra. Pojkvännen sa att det blev godare såhär än med pasta och det är ett väldigt gott betyg anser jag :)
För ca 6-8 portioner behöver du:
Köttfärssås:
600 g nötfärs
1 st gul lök
3 st pressade vitlöksklyftor
500 g krossade/passerade/hela skalade tomater
2 st köttbuljongtärningar
2 msk mango chutney
1 msk soja
1 msk balsamico (balsamvinäger)
3 msk tomatpuré
2 msk torkade örter (typ basilika/oregano/timjan)
2 krm malen svartpeppar
2 krm cayennepeppar
2 tsk italiensk salladskrydda
½ tsk salt
Bechamelsås:
1 burk kesella
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
½ dl mjölk
1 dl riven prästost
1 dl riven parmesan
1 krm malen svartpeppar
2 krm salt
1 krm muskotnöt
Lager:
1 ask små tomater eller 3 stora
2 stora potatisar, skalade
2 stora gula lökar
2 morötter
Stek köttfärsen och hacka löken och stek den med. Tillsätt vitlöken. Häll på resten av ingredienserna till såsen. Koka 15 minuter.
Under tiden, rör ihop den kalla bechamellsåsen och låt stå kallt.
Sätt på ugnen till 250 grader.
Skala och skiva grönsakerna ganska tjockt.
Varva grönsakerna med köttfärsåsen. Börja med de som kräver längst koktid. Dvs jag körde först potatis, sen morot, sen lök och sist tomat. Använd hälften av bechamellsåsen i ett lager. Ha sedan resten överst. Strö över lite extra ost om du vill. In i ugnen i ca 30 minuter. Låt den gärna stå och suga upp all vätska nästan en kvart, då blir den godare.
För ca 6-8 portioner behöver du:
Köttfärssås:
600 g nötfärs
1 st gul lök
3 st pressade vitlöksklyftor
500 g krossade/passerade/hela skalade tomater
2 st köttbuljongtärningar
2 msk mango chutney
1 msk soja
1 msk balsamico (balsamvinäger)
3 msk tomatpuré
2 msk torkade örter (typ basilika/oregano/timjan)
2 krm malen svartpeppar
2 krm cayennepeppar
2 tsk italiensk salladskrydda
½ tsk salt
Bechamelsås:
1 burk kesella
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
½ dl mjölk
1 dl riven prästost
1 dl riven parmesan
1 krm malen svartpeppar
2 krm salt
1 krm muskotnöt
Lager:
1 ask små tomater eller 3 stora
2 stora potatisar, skalade
2 stora gula lökar
2 morötter
Stek köttfärsen och hacka löken och stek den med. Tillsätt vitlöken. Häll på resten av ingredienserna till såsen. Koka 15 minuter.
Under tiden, rör ihop den kalla bechamellsåsen och låt stå kallt.
Sätt på ugnen till 250 grader.
Skala och skiva grönsakerna ganska tjockt.
Varva grönsakerna med köttfärsåsen. Börja med de som kräver längst koktid. Dvs jag körde först potatis, sen morot, sen lök och sist tomat. Använd hälften av bechamellsåsen i ett lager. Ha sedan resten överst. Strö över lite extra ost om du vill. In i ugnen i ca 30 minuter. Låt den gärna stå och suga upp all vätska nästan en kvart, då blir den godare.
tisdag 24 maj 2011
ny korvstroganoff
Jag gjorde något nytt idag. En "mörk" korv-stroganoff. Lite som biff stroganoff, fast med kryddig korv. Det blev jättegott. Perfekt att stoppa i matlådan till imorgon också! Passar bra både till pressad potatis, ris, pasta eller bulgur. Mums!
För ca 5-6 portioner behöver du:
1 paket stark korv
1 stor gul lök
1 näve små fina champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 mörk oxbuljongtärningar
1 dl grädde
5 dl mjölk
redning
2 msk tomatpuré
1 msk soja
Oregano
Svartpeppar
Salt
Cayennepeppar
Strimla korven, hacka löken, skiva champinjonerna, pressa vitlöken och stek alltsammans på hög värme i en djup stekpanna. Häll sedan på grädde och mjölk. Red om det behövs. Tillsätt tomatpuré, soja, och krydda. Smaka av och servera direkt med en god kolhydrat och sallad!
För ca 5-6 portioner behöver du:
1 paket stark korv
1 stor gul lök
1 näve små fina champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 mörk oxbuljongtärningar
1 dl grädde
5 dl mjölk
redning
2 msk tomatpuré
1 msk soja
Oregano
Svartpeppar
Salt
Cayennepeppar
Strimla korven, hacka löken, skiva champinjonerna, pressa vitlöken och stek alltsammans på hög värme i en djup stekpanna. Häll sedan på grädde och mjölk. Red om det behövs. Tillsätt tomatpuré, soja, och krydda. Smaka av och servera direkt med en god kolhydrat och sallad!
måndag 23 maj 2011
jag fixar biffen!
På söndagar brukar jag ägna mig åt att laga mat som vi kan ha i lådorna under veckan. Vi har båda två matlådor i både skolan och jobbet så det går åt många lådor. Perfekt mat till det är köttfärsbiffar, någon kolhydrat samt en god sås. Vill du göra som mig och förberreda dig inför veckans alla lunchlådor? Testa detta recept:
För ca 5 portioner biffar behöver du:
600 g nötfärs
2 ägg (de jag använde var XL)
1 tsk dijonsenap
2 msk grädde
1 msk creme fraiche
1 msk vitlökspulver
½ msk grillkrydda
½ tsk salt
1/3 tsk malen svartpeppar
Blanda alla ingredienser förutom nötfärsen. Blanda noga. Tillsätt sedan färsen och blanda noggrant. Helst med händerna. Blanda dock inte för mycket, det är aldrig bra med färs. Forma till små biffar och stek på mellanhög värme i en stekpanna med smör. Sedan in i ugnen i en form på 100 grader i kanske en kvart.
Enkel sås till: Vispa ur kastrullen med all steksky med lite vatten. Koka upp och ha i köttbuljong eller fond. Tillsätt grädde och en liten liten klick dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
söndag 22 maj 2011
lunchlåda
Min lunchlåda till imorgon. Ser så mycket fram emot det! En grekisk sallad. Med fetaost, rödlök, svarta oliver, gurka, tomat, paprika och salladsblad. Alla viktiga ingredienser till en av världens godaste och populäraste sallader. Viktigast: fetaosten.
När jag öppnar ett paket fetaost så hinner jag ofta inte äta upp det innan den blir gammal. Fetaost klarar sig inte länge i kylen, max några få dagar. Så ett tips för att hålla den fräsch länge är att lägga in den. Skära den i kuber och varva den med olivolja och oregano i en burk. På så sätt kan du njuta av din fetaost länge! Plus att det är ju faktiskt ännu godare att äta fetaosten om den fått gotta till sig lite i olja först. Tillsätt det som du vill ha. Chili, vitlök, peppar, inlagd paprika eller mer örter: timjan, rosmarin och basilika.
fredag 20 maj 2011
snabb middag
Detta åt jag till middag i måndags. Jag fick för mig att ge mig ut på mitt livs första (seriösa) joggingrunda direkt efter skolan och innan jobbet. Jag hade 1 timme och 10 minuter på mig mellan hemkomst och avgång med bussen till jobbet. Och på den tiden gick jag ut och sprang. Jättesmart. Och eftersom det var min första löprunda ever så trodde jag inte att jag skulle orka springa så länge = dvs jag skulle hinna hem och fixa en någorlunda middag innan jobbet. Men jag sprang i otroliga 32 minuter. Väldigt chockad att jag orkade det. Och jag sprang 4.7 kilometer. Helt otroligt nöjd. Säkert skitkasst enligt någon som springer ofta, men för mig som gjorde det för första gången så är det en hög siffra. Är det någon läsare där ute som har någon koll på hur bra/kass jag faktiskt var på den tiden och sträckan? Skulle vara kul att veta.
Nog tjötat. Jag kommer hem 16:40, efter löprundan, och bussen gick 17:15. Okej jag är världsbäst på att vara snabb. På riktigt alltså. Jag kan vakna kl 8 och gå på bussen tio över, och då tar det ändå 3 minuter att gå till hållplatsen. Men genomsvettig och illröd i ansiktet, tom i magen, trött, och opackad väska inför jobbet så kändes det inte jättekul att börja sätta igång och stressa direkt efter löprundan. Men jag hann. Det tack vare min kära sambo som kokade torsken åt mig.
Jag åt kokt torsk, kokta minimorötter och purjolök samt en skvätt smält smör ovanpå. Supergott verkligen, mättande på rätt sätt och onekligen nyttigt. Nog bäst som lunch, men ändå.
Så nu blev det ett jättelångt inlägg om ganska tråkiga saker och med världens enklaste recept, men jag kan ju lyckas med att prata sönder det mesta, så jag är inte förvånad. Vi ses imorgon bloggläsare!
torsdag 19 maj 2011
god efterätt
"Det gifter ju sig perfekt. Precis som jag trodde!" utbrast min pojkvän när vi åt detta i helgen. Ja det var hans idé. Och det var gott. Väldigt gott. Kärleksmums, vaniljglass och (dyra) svenska gubbar. Mumma.
onsdag 18 maj 2011
fisksoppa
Snabb och enkel fisksoppa med stark vitlöksaioli. Jag serverar det med milt valnötsbröd och philadelphiaost på! Bilden är från lunchen efter middagen, men då smakade den minst lika bra, men aiolin blev mycket starkare, -och godare!
För fyra portioner fisksoppa behöver du:
1 purjolök
1 gul lök
5 dl passerade tomater
2.5 dl grädde
3 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
2 msk fiskfond/hummerfond
1 tsk fiskkrydda med kräftsmak
2 laxfiléer
3 torskfiléer
dill
Finhacka lök och purjolök. Fräs i lite smör i en kastrull. Tillsätt passerade tomater (mixa nu soppan om du vill). Tillsätt grädde och när det kokat upp, mjölk. Tillsätt alla kryddor och fonder. Skär fisken i kuber när soppan kokat ett tag och tillsätt. Koka i ca 3 minuter och servera sedan med dill på.
Jag serverade med en aioli efter denna förpackningen och anvisningen. Väldigt god, lite lös (kan dock varit mitt fel). Blev väldigt mycket starkare ju längre den fick stå. Smakade verkligen hemgjord och inte alls "halvfabrikat", om man nu ens kan kalla en krydda för det. Och det är första gången jag gör aioli, så jag är nöjd!
tisdag 17 maj 2011
tonfisk
En fisk som absolut förtjänar sin tid i rampljuset! Tonfiskröra, det har du väl ätit? Med ägg, kanske lite ärtor eller lök, dill, majonnäs och självklart tonfisk. Bra mellanmål/frukost/picknick-mat. Och tonfisken, den är ju både nyttig, god och smakrik! Allt i ett. Perfekt ju!
måndag 16 maj 2011
söndagsfrukost
Jag är ingen stor brunchätare. Men när jag väl äter det kan jag tänka mig en god äggröra. Igår gjorde jag såhär för två personer: rör sönder 5 ägg i en skål. Hetta upp en stekpanna med smör. Tillsätt ägg och rör konstant om till äggröran har stannat av och är "färdig". Tillsätt två klickar creme fraiche, hackad gräslök, salt och peppar. Avnjut!
söndag 15 maj 2011
söndagsmys
Ikväll är det hockey som gäller. Inte mitt första val direkt kanske, men vad gör man inte för sin bättre hälft? Till det serveras det cola, chips, godis och naturgodis. Kommer vi bli mätta? Ja det lär vi verkligen bli. Men detta är min första lediga dag denna veckan, så lite mys får man ju unna sig.
lördag 14 maj 2011
börja dagen på ett bra sätt
God müsli utan tillsatt socker. Naturell, så att man efter behag kan tillsätta de kryddor man vill, direkt på tallriken, exempelvis vanlig, kanel eller kardemumma.
Produkterna jag använt kan du hitta i Renee Voltaires sortiment, Saltå Kvarn eller på Risentas lösviktsmüsli-station. Du kan även hitta de i biofoods sortiment. Du får leta runt lite, ingen av dessa har alla ingredienser.
För en stor sats behöver du:
200 g dinkel-cornflakes
80 g quinoapuffar
75 g pumpakärnor
20 g ljusa psylliumfrön
20 g krossade linfrön
65 g halverade torkade tranbär
Blanda och förvara torrt med tätförslutande lock.
Har du ingen yoghurt eller fil hemma? Använd turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt eller kesella och blanda med en skvätt mjölk. Klart. Fungerar precis lika bra. (Använder du kvarg får du även i dig lite extra protein!!)
fredag 13 maj 2011
fruktsallad
Jag och pojkvännen blev godissugna igår framför Harry Potter filmen. Så vi svängde ihop en fruktsallad. Vi tog gröna vindruvor, tärnat kylskåpskallt, skalad Jona Gold äpple, en skalad och tärnad apelsin samt hallon. Till det, turkisk yoghurt och honung.
torsdag 12 maj 2011
Vår gamla favoritmat
Kokt torsk, kokt (pressad) potatis, kokt och hackat ägg, smält smör och gröna ärtor.
Så. Himla. Gott. Och mättande. Jag har förresten äntligen lärt mig att koka torsk. Blev fantastiskt bra. Jag rekommenderar det, att läsa på paketet. På det jag har ("8-11 fina filéer i en kartong, styckfrysta från ICAs egna märke") står det att man ska koka upp vatten i kastrull, lägga i filéer, lägg på lock, dra av från plattan och låt ligga i ca 4 min. Perfekt!
onsdag 11 maj 2011
grillad färskpotatis
Detta åt vi till lunch idag. Så himla gott. Kotlett utan ben. Till det beasås, dill och gräslöksdipp, och grillad färskpotatis samt sallad. Så fasligt gott. Verkligen en fullträff.
För 3 portioner grillad färskpotatis behöver du:
12 små fina färspotatisar
några msk olivolja
Salt och peppar
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 stor morot
Oregano
Sätt ugnen på ca 200 grader. Blanda olivolja med potatis och salt och peppar. Sätt klockan på 45 minuter. Sätt in i ugnen. Rör om några gånger. När det är ca en kvart kvar, tillsätt klyftad gul lök, halverad krossad vitlök, skalad och skivad morot samt några nypor oregano. Rör om ytterligare. När det är ca 10 minuter kvar, kolla om det fått fin färg. Om inte så höj värmen. Annars, låt vara. Känn med sticka. Servera direkt.
För 3 portioner grillad färskpotatis behöver du:
12 små fina färspotatisar
några msk olivolja
Salt och peppar
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 stor morot
Oregano
Sätt ugnen på ca 200 grader. Blanda olivolja med potatis och salt och peppar. Sätt klockan på 45 minuter. Sätt in i ugnen. Rör om några gånger. När det är ca en kvart kvar, tillsätt klyftad gul lök, halverad krossad vitlök, skalad och skivad morot samt några nypor oregano. Rör om ytterligare. När det är ca 10 minuter kvar, kolla om det fått fin färg. Om inte så höj värmen. Annars, låt vara. Känn med sticka. Servera direkt.
tisdag 10 maj 2011
fiskbullar
Jag försöker äta så mycket fisk jag kan. Det är gott och snabblagat och synnerligen bra för dig. Just fiskbullar faller väl inte lika bra under den kategorin, även om det är lite fisk däri. Men det är enkelt att värma och mättar bra. När jag är ensam hemma kan detta vara en bra lunch:
Koka några potatisar. Ta upp en burk fiskbullar och värm 2/3 av burken i en kastrull. Är den dillkryddad kan du tillsätta lite mer kryddor, är de i hummersås kan du göra som mig, och tillsätta lite dill i. Servera med gröna ärtor.
Koka några potatisar. Ta upp en burk fiskbullar och värm 2/3 av burken i en kastrull. Är den dillkryddad kan du tillsätta lite mer kryddor, är de i hummersås kan du göra som mig, och tillsätta lite dill i. Servera med gröna ärtor.
måndag 9 maj 2011
Min söndag
Oj va tiden flyger iväg. Jag har jobbat hela helgen och inte hunnit blogga nåt. Igår hängde jag med några kompisar i solen och njöt. Så skönt. Åt grillat kött (såå gott, vi har ju ingen grill här hemma) och vi hade köpt färdigmarinerade karréer med ben. Väldigt gott, för att var "halvfärdigt", måste jag säga. Till det, potatissallad och köpt (rinnig men god) tzatsiki från samma företag som gör den där turkiska yoghurten i bunkar. Härlig dag på många sätt. Väldigt välbehövt.