Så, nu är jag hemma igen. Härligt. Jag har en del fina bilder att visa från Spanien. Vi njöt mest hela dagarna och lagade mat i huset och hängde vid poolen och solade. Så skönt att slippa tänka på skolan och jobb hela tiden. Vi har några grejer som var återkommande under hela resan på vår shoppninglista till Mercadona:
1. Aioli
2. Färska baguetter
3. Jordgubbar
4. Vin
5. Lays lättsaltade chips
6. Pistagenötter
Med den listan som underlag kan du förstå att många av våra kvällar var fyllda med sånt här:
Och under dagarna såg det ut såhär:
lördag 30 april 2011
onsdag 20 april 2011
tyst.
För er som är inne här och kikar ofta vet att det varit lite tomt på inlägg här på sistone. Och tyvärr håller det i sig en vecka till. Imorgon sätter nämligen jag mig på planet och flyger ner till Torrevieja. Så de senaste dagarna har jag stökat, städat, pluggat, jobbat och gjort annat för att känna mig förtjänt av en veckas semester. Jag (hoppas att jag) återkommer med bra restaurangtips och fina minnen att dela med mig av till er. Och med tillhörande foton, såklart. Vi ses snart, kära blogg!
söndag 17 april 2011
pasta med makrill
En snabb lunch. Koka upp lite pasta, häll av det mesta vattnet när den är färdigkokt. Lägg tillbaka pastan i kastrullen tillsammans med lite av kokvattnet, en burk makrill i tomatsås och koka upp. Krydda med goda kryddor (salt, peppar, italiensk salladskrydda exempelvis) och servera med någon enkel sallad. Som tvåveckorssallad. Snabbt, enkelt och mättande.
lördag 16 april 2011
confession
Jag har alltid varit lite smått förälskad i majs. Vet ej varför men jag är löjligt glad i de lilla söta kornen. Min mamma tål knappt majs, hon tycker det är för sött. Jag har förstå henne, men just majs är ju så himla gott så det gör inget. Varma majs, tillsammans med liten klick smör och flingsalt är ju helt fruktansvärt gott ju!
fredag 15 april 2011
kostschema
Jag vill vara nyttig just nu. Som förmodligen, många andra. Men det finns olika definitioner av vad som är nyttigt. LCHF, Detoxer, GI osv... Men mitt mål nu är högt protein, lagom med (bra) fetter och lite kolhydrater, och bra/långsamma sådana. Det som jag åt i förra inlägget är ett bra alternativ på vad jag vill äta :)
Exempel på vad jag vill/ska/kommer äta:
Avokado
Kesella
Bär
Ost
Keso (måste lära mig att äta det)
Räkor
Lax
Svamp
Vit fisk
Tonfisk
Kyckling
Nötkött/Fläskkött
Bönor av alla typer
Alla typer av grönsaker
Frukt (inte ofta)
Bulgur (inte ofta)
Potatis (inte ofta)
Olivolja
Kokosmjölk
Vanlig mjölk, lätt
Oliver
Knäckebröd, Sport + (sällan)
Goda kryddor osv.
Örter
Grönt te
Saker som jag äter just nu (vissa oftare än andra) som jag inte ska äta längre:
Pasta
Majs
Skit (chips/godis/läsk osv)
Bröd
Grädde/fet crème fraiche och yoghurt
Ris
Socker
Kanske ointressant för vissa, men detta är min blogg och jag vill skriva upp för min skull vad jag måste börja/sluta äta.
Men vad jag tänkte var att någon kanske har några tips till mig över vad jag borde/inte borde äta med tanke på vad jag skrivit upp. Har ni några recepttips kanske?
Exempel på vad jag vill/ska/kommer äta:
Avokado
Kesella
Bär
Ost
Keso (måste lära mig att äta det)
Räkor
Lax
Svamp
Vit fisk
Tonfisk
Kyckling
Nötkött/Fläskkött
Bönor av alla typer
Alla typer av grönsaker
Frukt (inte ofta)
Bulgur (inte ofta)
Potatis (inte ofta)
Olivolja
Kokosmjölk
Vanlig mjölk, lätt
Oliver
Knäckebröd, Sport + (sällan)
Goda kryddor osv.
Örter
Grönt te
Saker som jag äter just nu (vissa oftare än andra) som jag inte ska äta längre:
Pasta
Majs
Skit (chips/godis/läsk osv)
Bröd
Grädde/fet crème fraiche och yoghurt
Ris
Socker
Kanske ointressant för vissa, men detta är min blogg och jag vill skriva upp för min skull vad jag måste börja/sluta äta.
Men vad jag tänkte var att någon kanske har några tips till mig över vad jag borde/inte borde äta med tanke på vad jag skrivit upp. Har ni några recepttips kanske?
halloumi
Hårt stekt halloumi, kanske lite väl hårt, i en sallad tillsammans med gurka, tomat, salladsblad, vindruvor, svarta oliver, avokado och salladsdressing. Mättande och bra lunch! Perfekt tillfälle att plocka ihop olika rester du har i kylen och sno ihop en snabb sallad.
torsdag 14 april 2011
söta gubbar
Jag sitter och njuter av vädret utanför fönstret, äter årets första förpackning jordgubbar, läser lite strunt och mår prima. Underbart!
seg hallonpaj
Jag har tidigare bloggat om seg blåbärspaj, men nu var det dags för seg hallonpaj. Åh va gott! Perfekt med lite vispad grädde eller vaniljglass. (Vi hade inget hemma av dessa, så jag vispade turkisk yoghurt med honung och vaniljpulver. Gick bra det med!) Lite platt form så bitarna blev stora men platta och eftersom jag somnade i soffan när den var inne i ugnen så fick pojkvännen ta ut den när klockan ringde. Men man ska passa lite på slutet, för den kan bli bränd. Så mitt tips till dig är, använd en normalstor form och passa pajen när äggklockan börjar närma sig en trekvart. Jag hade lite lite hallon också, så följ receptet om du har tillräckligt mycket hallon hemma och ta 200 g.
För en styck paj - ca 5 portioner behöver du:
120 g smör
1 ägg
2,25 dl socker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g hallon
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en pajform. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Rör ner smöret och bred ut smeten i botten formen. Strö över bären och grädda på nedersta falsen ca 45 min-1 timma. Passa på slutet. Serveras bäst ljummen med vaniljglass.
onsdag 13 april 2011
Lasagne - en klar favorit
Jag älskar lasagne. Väldigt bra och behändig mat som passar utmärkt både på en tisdagkväll och en söndagkväll. Härligt. Hittar jag en bit lasagne i matlådan, ja då blir jag glad.
För tolv portioner behöver du:
1000 g nötfärs
smör
3 små morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1000 g krossade tomater
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 msk fond
2 msk mango chutney
2 msk paprikapulver
2 msk torkad oregano (eller 1 dl färsk)
1 msk vitlökspulver
½ tsk salt
1/4 tsk malen svartpeppar
Bechamelsås med ost:
30 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 krm vitpeppar
2 krm malen muskotnöt
½ tsk salt
50 g ost
500 g torkade lasagneplattor
100 g ost
Fräs nötfärs med hackad lök och morötter i smör i en stor kastrull. Pressa sedan över vitlöksklyftorna och tillsätt resten av ingredienserna till köttfärsåsen. Låt puttra under tiden du gör bechamell (om den får koka några timmar så gör det bara gott, så om du hinner, gör den några timmar i förväg). Smaka av.
Smält smör i en kastrull. Pudra över mjöl och häll på mjölk. Vispa tills den kokat upp. Ta av från plattan och krydda. Smaka av. Rör ner ost och rör till det smält.
Varva köttfärs med torkade lasagneplattor och bechamel i en stor eller två mindre formar. Avsluta med bechamel och ost.
In i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Lägg på aluminiumfolie om den har perfekt färg efter redan 20 minuter. Låt vila kort och servera sedan, gärna med sallad.
tisdag 12 april 2011
säkert vårtecken
När man börjar hitta färska morötter i knippe, lök, rädisor och färska bär i affärerna så vet man, Ja det är nog äntligen vår. Den där årstiden som hela Sverige gått och väntat på. När majsen och färskpotatisen börjar komma, om någon månad, ja då är det sommar. Fantastiskt ju. Vad jag lagade på morötterna får ni se en annan dag!
måndag 11 april 2011
mumsig kärlek
Kärleksmums. Åh så gott det är. Perfekt avslut på en bra kväll. Jag och min pojkvän åt det framför filmen The Blind Side, och den var jättebra! Rekommenderas, precis som kärleksmumsen, haha!
För ca 24-28 st bitar kärleksmums behöver du: Kakan:
300 gr smör
4 ägg
6 dl socker
4 tsk vaniljsocker
1,5 dl kakao
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt smöret & mjölken sist. Häll smeten i en bakpappersklädd djup långpanna. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter i mitten av ugnen, känn efter med en sticka, den kan behöva vara inne ca 5 minuter till. Under tiden, blanda ihop dessa ingredienser till en glasyr.
Glasyr:
150 gr smält smör
4 msk bryggt kaffe
4 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker
Nagga kakan så att glasyren kan rinna ner lite. Bred sedan glasyren över den varma kakan och strö över kokos. Låt kakan kallna och skär den sedan i bitar.
söndag 10 april 2011
hallon och kesella till frukost
En (hel) del personer runtom vårt avlånga land försöker äta mycket protein. Detta för att man styrketränar tungt och vill öka i muskelmassa (och ibland samtidigt minska i fett). Jag och pojkvännen är några av dessa personer. Så alla recept ni ser här inne på min blogg är alltid kaloriberäknade. Vill du nån gång veta vad något innehåller, hojta till, så delar jag mer än gärna med mig av detta.
Vill man ligga på ett hög proteinintag äter man gärna kesella. Eller inte gärna kanske, men det är en bra produkt. Lätt kvarg från Arla är vad som gäller för oss. Passar bra till kalla dipper till mat, som mellanmål (serverat endast med lite fun light, dock alldeles för jobbig konsistens för mig att äta bara sådär) eller som frukost, istället för yoghurt.
Här har vi en variant, kvarg blandat med mjölk till en fin konsistens, lite fun light hallon, lite vaniljpulver och sen färska hallon. Hade jag haft lite proteinpulver i typ vaniljsmak hade jag även kunnat ha i det. Nåväl, ett proteinrikt alternativ till morgonens hallon och yoghurt. Komplettera med lite ägg och skinka och du håller dig mätt på lagom fett, mycket protein och lite kolhydrater.
ännu en favorit
Korv stroganoff är en riktig favorit för mig och något som jag kan bli sugen på lite då och då. Perfekt att stoppa ner i matlådan (ja jag tjatar mycket om matlådor just nu men jag är ju aldrig hemma, antingen så är jag i skolan eller på jobbet och då behöver man matlådor). Man kan servera det med pasta, ris, bulgur osv. Väldigt bra! Denna gången blev det lite starkare, med chorizo och cayenne. Jag har inga exakta mått, men gå lite på känsla och sunt förnuft så blir det bra.
För valfri mängd korv stroganoff, höfta ihop följande:
Chorizokorv
Lök
Vitlök
Vetemjöl
Tomatpuré
Hönsbuljong
Creme fraiche
Kryddor salt, vitpeppar, cayenne
Strimla korven (jag hade flera olika sorters starka korvar, så jag skar dem i lite olika bitar). Strimla lök. Fräs i en panna med smör tills det fått fin färg. Pressa över vitlök och pudra över mjöl. Tillsätt hönsbuljong och tomatpuré. Rör noga och låt koka några minuter. Ha i creme fraiche och kryddor. Smaka av och servera.
lördag 9 april 2011
stek med champinjonsås
Jag fick alltså ett lass med champinjoner av mamma. Först blev det gryta, nu stek! Perfekt mat för matlådorna, eller till söndagsmiddag. Serveras bäst ihop med kokta grönsaker och potatis.
För skinkstek för ca 5-6 portioner behöver du:
1 kg benfri skinkstek, gärna svenskt
Grovt salt och peppar
Salta och peppra rejält runtom det rumstempererade köttet. Gnugga gärna in det.
Stick in en kött-termometer, och ställ in i en förvärmd 175gradig ugn och stek tills innertemperaturen är 85 grader. För mig tog det närmare 2 timmar. Ta fram och låt vila i en kvart. Skär skivor och servera med sås och potatis. Jag körde på bulgur till men det blir absolut godast med potatis. Skinksteken är både vitt och mörkt kött vilket är lite häftigt tycker jag. Saftigt och lite kryddigt med allt salt och peppar.
För ca 5-6 portioner champinjonsås behöver du:
280 g champinjoner, rensade och grovt skivade
20 g smör
6 dl vatten
1 msk oxfond
1 krm curry (ett måste i mina svampsåser, trust me, det lyfter allt)
1 burk creme fraiche /eller grädde om du har det hemma
ev. 1 tsk socker om du använt fraiche
ev. 1 msk fond igen, om du känner att behövs
1 krm vitpeppar
1 krm salt
2 krm vitlökspulver
2 msk redning
ev. mer curry om den är för syrlig, smaka dig fram.
1 tsk soja
Det blev en himla massa ingredienser i såsen nu ser det ut som. Men det var lätt att göra. Stek svampen till allt vatten är bortkokat, tillsätt smör och stek till den fått färg. Slå på vatten, fond och curry och låt stormkoka i en kvart kanske. Krydda och tillsätt vald mejeriprodukt. Smaka av!! Detta är inte min vanliga champinjonsås, men den funkar alldeles utmärkt till steken, och med tanke på att den är gjort på creme fraiche så är jag nöjd med smaken.
För skinkstek för ca 5-6 portioner behöver du:
1 kg benfri skinkstek, gärna svenskt
Grovt salt och peppar
Salta och peppra rejält runtom det rumstempererade köttet. Gnugga gärna in det.
Stick in en kött-termometer, och ställ in i en förvärmd 175gradig ugn och stek tills innertemperaturen är 85 grader. För mig tog det närmare 2 timmar. Ta fram och låt vila i en kvart. Skär skivor och servera med sås och potatis. Jag körde på bulgur till men det blir absolut godast med potatis. Skinksteken är både vitt och mörkt kött vilket är lite häftigt tycker jag. Saftigt och lite kryddigt med allt salt och peppar.
För ca 5-6 portioner champinjonsås behöver du:
280 g champinjoner, rensade och grovt skivade
20 g smör
6 dl vatten
1 msk oxfond
1 krm curry (ett måste i mina svampsåser, trust me, det lyfter allt)
1 burk creme fraiche /eller grädde om du har det hemma
ev. 1 tsk socker om du använt fraiche
ev. 1 msk fond igen, om du känner att behövs
1 krm vitpeppar
1 krm salt
2 krm vitlökspulver
2 msk redning
ev. mer curry om den är för syrlig, smaka dig fram.
1 tsk soja
Det blev en himla massa ingredienser i såsen nu ser det ut som. Men det var lätt att göra. Stek svampen till allt vatten är bortkokat, tillsätt smör och stek till den fått färg. Slå på vatten, fond och curry och låt stormkoka i en kvart kanske. Krydda och tillsätt vald mejeriprodukt. Smaka av!! Detta är inte min vanliga champinjonsås, men den funkar alldeles utmärkt till steken, och med tanke på att den är gjort på creme fraiche så är jag nöjd med smaken.
fredag 8 april 2011
förbered dig för veckans alla luncher, med ett gäng matlådor!
Först och främst, bilden gör inte maten rättvisa..
Vi hade två stora paket med kokt och rökt skinka i kylen, båda med ett bäst före datum som närmar sig snabbt. Så jag valde att hacka ner dem och göra en skinksås till pasta. Perfekt för matlådan, verkligen. Ta det du hittar i kylen. Har du en halv stackars paprika så hacka ner den. Bara fantasin sätter gränser, som man brukar säga. Detta är ett perfekt tillfälle att använda upp små rester i kylen.
För ca 12 portioner behöver du:
1 msk smör
1 tsk sambal oelek
2 st vitlöksklyftor
700 g skinka
2 st stora gula lökar
1 dm purjolök
6 dl mellanmjölk
2 hönsbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 msk dijon
1 msk paprikapulver
1 msk mango chutney
1 burk creme fraiche
1 dl hackade färska örter, timjan och oregano exempelvis
(½ tsk sambal, 2 vitlök)
Hacka skinkan i lämpliga bitar. Finhacka löken. Smält smöret i en stor kastrull och tillsätt sambal oelek. Tillsätt sedan lök och sen skinka. Stek några minuter. Pressa över vitlök. Häll på mjölk och smula ner buljong. Låt koka upp. Krydda med tomatpuré, dijonsenap, paprikapulver, mango chutney och salt och peppar om det behövs. Smaka av. Tillsätt sedan creme fraiche och finhackade örter. Vill du ha mer sting kan du tillsätta, som jag gjorde, lite mer vitlök och sambal oelek. Servera med pasta.
Vi hade två stora paket med kokt och rökt skinka i kylen, båda med ett bäst före datum som närmar sig snabbt. Så jag valde att hacka ner dem och göra en skinksås till pasta. Perfekt för matlådan, verkligen. Ta det du hittar i kylen. Har du en halv stackars paprika så hacka ner den. Bara fantasin sätter gränser, som man brukar säga. Detta är ett perfekt tillfälle att använda upp små rester i kylen.
För ca 12 portioner behöver du:
1 msk smör
1 tsk sambal oelek
2 st vitlöksklyftor
700 g skinka
2 st stora gula lökar
1 dm purjolök
6 dl mellanmjölk
2 hönsbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 msk dijon
1 msk paprikapulver
1 msk mango chutney
1 burk creme fraiche
1 dl hackade färska örter, timjan och oregano exempelvis
(½ tsk sambal, 2 vitlök)
Hacka skinkan i lämpliga bitar. Finhacka löken. Smält smöret i en stor kastrull och tillsätt sambal oelek. Tillsätt sedan lök och sen skinka. Stek några minuter. Pressa över vitlök. Häll på mjölk och smula ner buljong. Låt koka upp. Krydda med tomatpuré, dijonsenap, paprikapulver, mango chutney och salt och peppar om det behövs. Smaka av. Tillsätt sedan creme fraiche och finhackade örter. Vill du ha mer sting kan du tillsätta, som jag gjorde, lite mer vitlök och sambal oelek. Servera med pasta.
onsdag 6 april 2011
räksoppa
En supersimpel soppa som smakar väldigt lyxigt. Härligt när man vill avnjuta en god men ändå snabblagad soppa på kvällskvisten. Avnjutes bäst med vitlöksbröd vid sidan och ett gott vitt vin i glasen. Släng på lite gott sällskap och en härlig efterätt och din söndag är räddad!
För två huvudrättsportioner eller fyra förrättsportioner behöver du:
Smör
2 kvisttomater
1 liten gul lök
1 dm purjolök
2 st vitlöksklyftor
2 msk hummerfond
2 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
½ dl färsk oregano, hackad
Räkor, gärna nyskalade
Finhacka tomater, lök och purjolök. Fräs mjukt och "mosigt" i en kastrull. Pressa över vitlök. Tillsätt fond, mjölk och koka upp. Tillsätt grädde och oregano. Smaka av. Använd gärna en mixerstav om du har en och mixa soppan slät. Smaka av. Tillsätt räkor och servera direkt. Gott med vitlöksbröd till och kanske en god aioli.
måndag 4 april 2011
falukorv i ny tappning
Gratinerad falukorv, med lök, senap och god sås. Så himla gott. Enkelt. Riktigt "smakrikt" för att vara falukorv och potatis. Pröva det. Enkelt att ändra efter smak och tycke.
För varje portion gratinerad falukorv behöver du:
100 g falukorv, gärna Deli (ca 1 dm korv)
3 tunna skivor lök
1 msk senap, svensk
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk tomatpuré
2 krm vitlökspulver
½ krm vitpeppar
1 krm salt
10 g riven parmesan (en stor nypa)
Potatis
Haricots verts
Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatis.
Snitta varje bit falkorv. Smeta i senap mellan varje lager och stick ner en skiva lök. Koka ihop resten av ingredienserna till en sås och häll över korven. Strö över riven ost.
Ställ in i ugnen i en kvart eller så, till det fått fin färg. Servera mer pressad potatis och haricots verts.
söndag 3 april 2011
en bra gryta helt enkelt
Torsdags var en speciell dag -eller i alla fall annorlunda- av två anledningar.
1. Jag besökte City Gross för första gången i mitt liv. Och det var som jag trodde, stort, ganska billigt och bra kött. Jag köpte med mig både en bit nötkött och en bit fläskkött. Mer om fläskköttet i ett annat inlägg.
2. Mamma gav mig drygt 6 liter champinjoner.
Så vad göra? Jo jag har mängder med champinjoner och fint färskt kött. En gryta skulle väl passa bra? Ja men det kör vi på! Så först ut i "jag-har-väldigt-många-champinjoner-och-detta-lagade-jag" blir alltså en gryta:
En gryta med tomatpuré, champinjoner och lök. Helt utan mejeriprodukter. Enkel och god, som reder sig själv! Bra mat på en "vanlig" helgdag. Fint med sådan här mat när det är höst ute....... Vi får hoppas på bättre väder imorgon. Idag blev det sallad till lunch, bara för att få igång vårkänslorna lite!
För tio portioner gryta behöver du:
1 tsk rapsolja
850 g nötbog
400 g färska champinjoner
200 g lök, dvs två normalstora
3 msk mörk oxfond
7 dl vatten
1 solovitlök
2 msk tomatpuré
Oregano
Salt
Peppar
En nypa cayenne
Skär bogen i relativt stora grytbitar. Fräs i oljan. Skär svampen i kvartar och tillsätt i grytan. Skär löken i ganska stora bitar och tillsätt i grytan. Häll på fond när allt är stekt, och häll på vatten. Låt koka under lock i 90 minuter, tills köttet är mört. Pressa i vitlök, tillsätt tomatpuré, smula ner oregano, och salta och peppra samtidigt som du smakar av. Jag tillsätter lite cayenne i grytan för att den ska smaka mer. Servera med potatis, pasta, ris eller bulgur. Supergott och enkelt.
Köttet faller isär. Precis som man vill ha det! Brödet som du ser i bild är mitt vanliga valnötsbröd. Har du aldrig bakat det så gör det för guds skull. Vad väntar du på?
1. Jag besökte City Gross för första gången i mitt liv. Och det var som jag trodde, stort, ganska billigt och bra kött. Jag köpte med mig både en bit nötkött och en bit fläskkött. Mer om fläskköttet i ett annat inlägg.
2. Mamma gav mig drygt 6 liter champinjoner.
Så vad göra? Jo jag har mängder med champinjoner och fint färskt kött. En gryta skulle väl passa bra? Ja men det kör vi på! Så först ut i "jag-har-väldigt-många-champinjoner-och-detta-lagade-jag" blir alltså en gryta:
En gryta med tomatpuré, champinjoner och lök. Helt utan mejeriprodukter. Enkel och god, som reder sig själv! Bra mat på en "vanlig" helgdag. Fint med sådan här mat när det är höst ute....... Vi får hoppas på bättre väder imorgon. Idag blev det sallad till lunch, bara för att få igång vårkänslorna lite!
För tio portioner gryta behöver du:
1 tsk rapsolja
850 g nötbog
400 g färska champinjoner
200 g lök, dvs två normalstora
3 msk mörk oxfond
7 dl vatten
1 solovitlök
2 msk tomatpuré
Oregano
Salt
Peppar
En nypa cayenne
Skär bogen i relativt stora grytbitar. Fräs i oljan. Skär svampen i kvartar och tillsätt i grytan. Skär löken i ganska stora bitar och tillsätt i grytan. Häll på fond när allt är stekt, och häll på vatten. Låt koka under lock i 90 minuter, tills köttet är mört. Pressa i vitlök, tillsätt tomatpuré, smula ner oregano, och salta och peppra samtidigt som du smakar av. Jag tillsätter lite cayenne i grytan för att den ska smaka mer. Servera med potatis, pasta, ris eller bulgur. Supergott och enkelt.
Köttet faller isär. Precis som man vill ha det! Brödet som du ser i bild är mitt vanliga valnötsbröd. Har du aldrig bakat det så gör det för guds skull. Vad väntar du på?
lördag 2 april 2011
knäckebröd
Dom blev fula, skeva och ojämna. Men ack så goda. Jag gjorde enligt detta receptet, som kommer från boken "Tufvehult, drömmen om ett café", och istället för stora knäckebröd gjorde jag 40 mindre. Supergott och lagom att ta några till frukost.
För 40 st små knäckebröd behöver du:
12 g jäst
3 dl vatten
25 g smör
2 rågade tsk havssalt
2 tsk malda brödkryddor
1 dl blandade frön/nötter. Jag tog sojabönor(som hackades), linfrön och solrosfrön.
ca 7 dl mjöl. Jag tog lite vanligt vetemjöl och sedan grovt rågmjöl
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen smidig på bakbord. Låt jäsa under bakduk 60 min. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i så många bitar du vill, berorende på storlek på knäckebröden. Kavla ut till önskad tjocklek, tunt är gott, men låt det inte bli så tunn att den går sönder. Ta sista taget med en kruskavel eller nagga med gaffel. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt ca 5 min i ugnen på 225 grader. Anpassa tiden efter storlek, typ av ugn och tjocklek. Förvara knäckebröden torrt.