onsdag 4 augusti 2010

Valnötsbröd


Detta är en stor favorit hemma hos oss. Alla älskar det. Jag bakar det ofta och det är fantastiskt gott.

För 2 stora eller 3 mindre valnötsbröd behöver du:
700 g vatten
250 g vetesurdeg
20 g färsk jäst
950 g vetemjöl special
200 g grovt rågmjöl
25 g ljus sirap
30 g havssalt
200 g valnötter

Blanda samtliga ingredienser utom saltet och nötterna. Arbeta i maskin i tio minuter eller för hand i 20 minuter. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till. Tillsätt nötterna och se till att de blir jämt fördelade i degen. Låt degen vila under bakduk i 40 minuter.

Forma degen till två eller tre runda bullar och låt dem vila i 10 minuter till.

Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck igen till med handloven. Rulla till jämna bröd (jag gillar mina inte alltför avlånga utan med lite rundare). Lägg ett bröd med verket neråt på en mjölad bakduk, vik upp en kant och lägg på nästa. På detta vis får de stöd när det jäser. Du kan även använda en korg. Låt jäsa ca 1 timme eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

Lägg bröden med verket uppåt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen, häll en kopp vatten i den varma plåten längs ner och stäng luckan. Sänk till 200 grader. Grädda i ca 35 minuter (tills brödets innertemperatur är ca 98 grader). Släpp ut ångan efter ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

Tips:
* Det går även bra med mörk sirap
* Har du bara torrjäst hemma så använd det istället. Då är det 6 gram som gäller
* Har du bara rågsurdeg hemma och ingen vete? Ingen fara, rågsur går minst lika bra
* Ersätt gärna hälften av valnötterna mot rostade hasselnötter
* Om din ugn, som min, läcker ut all bra vattenånga så kan du istället spraya bröden några gånger med vatten istället, fungerar för att uppnå den där underbara ytan brödet har
* Ät kantskivan med för mycket smör på och en ostskiva. Hamna i himlen och lägg undan lite av brödet innan du hojtar på resten av familjen, så du har en bit för dig själv när alla andra slukat upp brödet

5 kommentarer:

  1. Men så gott detta bröd ser ut. Jag har också gjort valnötsbröd men den såg inte alls ut så här frestande och frasig. Nu blir jag sugen på att baka bröd!

    SvaraRadera
  2. Nadja: Ja, detta brödet är helt fantastiskt gott :) Jag tycker verkligen att du ska pröva det! Det blir en riktigt fin och frasig yta.

    SvaraRadera
  3. Bokmärker detta recept. Tack!

    SvaraRadera