måndag 28 februari 2011
den lilla burk-personen
Jag tror att mina kompisar i skolan tycker att jag är lite festlig med alla mina burkar och påsar. Jag kan sitta där i skolan och knapra på hemmagjorda kex eller en liten påse nötter. Jag är lite sån, ekorrig. Här har ni ett exempel på ett mellanmål för mig: hasselnötter, mandel, pistagenötter och torkade tranbär. Gott och mättande. Perfekt när man bara ätit en sallad till lunch.
dag nummer ett på veckans tema
Den här veckan kommer temat att vara frukost. Mångas favoritmål på dagen. Utöver vanligt bloggande kommer jag alltså att varje dag posta ett inlägg som handlar om frukost, recept och liknande.
Frukost har aldrig varit min starka sida. De enda problemen som diskuterades under mina utvecklingssamtal i grundskolan var: att jag ibland försov mig och att jag inte åt frukost. Frukost har aldrig lockat mig och jag har fått kämpa hårt genom åren för att lära mig att äta det. Men övning ger färdighet och nu för tiden äter jag alltid frukost. Kroppen har helt enkelt lärt sig att bli hungrig på morgonkvisten.
Överallt på internet kan man läsa artiklar och studier som visar att frukostätare har lägre BMI. Tekniskt sett behöver det inte alls vara sant. Det är endast kalorier in och ut som räknas i längden. Men i praktiken så stämmer det då de som äter frukost jämnar ut sin blodsockernivå och äter inte lika mycket under dagen, som de som hoppat över frukosten.
Jag tror jag hör till den väldigt lilla skaran människor som kan äta vad som helst till frukost. Jag anser att vi människor är inte programmerade till att behöva mackor/gröt/müsli osv på morgonen. Jag kan alltså med glädje äta pasta eller en god köttbit till frukost. När jag var liten så vägrade jag äta annat än "jiktig mat". Riktig mat innebar alltså lagad mat. Mackor till middag eller en varma koppen som mellanmål gick inte alls för mig alltså. Mina föräldrar fick släpa med sig en vattenkokare när vi reste runt i USA så att jag kunde äta CupANodle till frukost istället för mackor som alla andra normala människor. (Tydligen ansåg jag att nudlar var riktig mat..) Hursomhelst, så insåg jag lite senare i livet att för att passa in i det sociala samhället så kan du inte smälla i dig carbonara eller pannbiffar till frukost. Folk kommer helt enkelt tro att jag är totalt galen. Så för att genomlida frukosten har jag lärt mig att baka eget bröd som gör det hela lite roligare, samt ibland välja fuskvarianter som salami osv. (Kryddiga korvar har fascinerat mig hela livet kan tilläggas. En ölkorv till lördagsgodis är det som har gällt för mig!) Ägg är en annan sak som jag inte har varit så förtjust i, vilket har försvårat det hela något.
Så, frukost är alltså ett speciellt ämne för mig, och desto viktigare att diskutera. Denna vecka kommer jag bjuda på några av mina frukostar, samt lite brödrecept. Förhoppningsvis kanske jag kan omvända en annan frukosthatare där ute. Vem vet?!
Skicka gärna iväg en kommentar här nedan och berätta för mig hur din relation till frukost är.
Först ut i veckans tema är ett recept på en god liten fralla. Livar upp vilken frukost som helst.
För 25 st småbröd behöver du:
1 pkt jäst
2 tsk salt
1 tsk malda brödkryddor
1 msk honung
2 msk rapsolja
5 dl vatten
1 dl mjölk
2 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl, Manitoba Cream
1,5 dl rågmjöl
30 g valnötter
60 g hasselnötter
40 g sesamfrön
Värm upp en del av vattnet till 37 grader och lös upp jästen i en stor bunke. Tillsätt resten av vattnet, honung, olja, salt, brödkryddor och mjölk. Rör om noga och tillsätt grahams och vetemjöl. Rör i en dl rågmjöl och spara resten till utbakningen. Fin(!)hacka valnötterna och hasselnötter och blanda ner dem med sesamfröna i degen. Låt jäsa övertäckt i två timmar.
Knåda degen med resterande rågmjöl och dela upp i 25 bitar. Använd vetemjöl när du mjölar bordet. Rulla dem runda och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa en timme.
Värm upp ugnen till 250 grader under tiden och låt den stå och bli riktigt varm. Låt bröden vara inne i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
söndag 27 februari 2011
Pastasås med räkor, chili, vitlök och persilja
Ikväll är vi bjudna på pad thai hemma hos mamma så jag bjuder på det som vi åt igår, pojkvännen och jag. Så himla gott. Testa du med, om du gillar räkor och lite hetta.
För fyra portioner behöver du:
Pasta för fyra personer
½ gul lök
1 röd chili
1 solovitlök
1 msk olivolja
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
Salt och peppar
1 fiskbuljongtärning
160 g skalade räkor (ca 500 g med skal)
Finhackad persilja
Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen.
Under tiden gör såsen. Finhacka löken, chilin och vitlöken. Hetta upp oljan i en liten kastrull och tillsätt chili och vitlök. Fräs utan att ta färg i ca en minut. Tillsätt sedan den gula löken och fräs tills den är glansig. Tillsätt grädde, tomatpuré och buljong. Salta och peppra. Smaka av. När pastan är färdigkokt tillsätt räkor och persilja till såsen. Servera direkt.
fredag 25 februari 2011
älska storkok!
Jag gillar storkok. Lasagne, grytor, chili con carne osv. I helgen blev det det sistnämnda. En stoor gryta på många portioner! Väldigt god också och inte så kaloristinn. Dock börjar jag bli väldigt trött på att äta chili con carne varje dag, så jag ska nog göra två lite mindre storkok i helgen så jag kan ha två olika val nästa vecka!
För ca 12-14 portioner behöver du:
2 gula lökar
1 msk olja
3 krm cayennepeppar
1 solovitlök
850 g köttfärs
4 fasta fina plommontomater, 65 g st
425 ml Mutti krossade tomater
425 ml vatten
2 st Ica Bönmix på tetra á 230 g
50 g/ ½ dl torkade röda linser
3 tsk oregano
2 krm spiskummin
2 buljongtärningar, kött
1 tsk salt
3 krm vitpeppar
2 msk paprikapulver
1 msk soja
Hetta upp en kastrull på spisen. Tillsätt rapsolja och cayennepeppar till kastrullen. Finhacka och stek löken mjuk. Pressa i vitlöken. Tillsätt köttfärsen och stekt tills den inte är röd längre och hackad. Tärna tomaterna fint och tillsätt till grytan. Häll över de krossade tomaterna och höj värmen till högsta. Fyll burken med vatten och häll i. Tillsätt linser och bönor till kastrullen. Låt stormkoka i ca 30 minuter. Krydda under tiden. Salta i omgångar och smaka så det inte blir för salt. Är den inte stark nog? Tillsätt mer cayenne. 1 krm i taget. Glöm inte att smaka av. Koka ris (basmatiris är min favorit) eller värm vitlöksbröd under tiden. Servera rykande varmt med goda tillbehör. Vissa vill ha majs i, vill du det så ha i det i grytan!
torsdag 24 februari 2011
dagens lunch
Dagens lunch. Lite vardagslyx då.
För en portion behöver du:
200 g potatis (en stor)
20 g vetemjöl
½ pkt bacon eller stekfläsk
20 g lingon
Socker
Riv potatisen. Blanda med mjöl och stek i smör länge. Stek baconen/fläsket till önskad krispighet. Blanda lingon med socker. Servera råkakan med bacon/fläsk och lingon.
För en portion behöver du:
200 g potatis (en stor)
20 g vetemjöl
½ pkt bacon eller stekfläsk
20 g lingon
Socker
Riv potatisen. Blanda med mjöl och stek i smör länge. Stek baconen/fläsket till önskad krispighet. Blanda lingon med socker. Servera råkakan med bacon/fläsk och lingon.
onsdag 23 februari 2011
en ny favorit?
Detta var en riktigt god middag. En klar fullträff. Vackert var det också. Receptet kommer från Matklubben. Jag ändrade lite i receptet.
För fyra portioner behöver du:
400 g nötfärs
1 msk vetemjöl/potatismjöl
0.75 dl mjölk
1 msk vitlökspulver
0.75 tsk salt
Svartpeppar
1 krm cayennepeppar
2.5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 msk fond
½ msk dijonsenap
1 msk sojasås
Salt
Peppar
1 tomat
1 mycket liten rödlök
½ näve basilika
Några droppar salladsdressing eller olja+vinäger
Blanda ihop färs, potatismjöl, mjölk och kryddor.
Smält smöret i en stekpanna och forma fyra biffar (ungefär som hamburgare) och stek dem. Se till att de blir genomstekta.
Blanda ihop grädde, mjölk, soja och senap i en liten kastrull. Häll över om det blir sky från biffarna. Låt puttra medan du steker biffarna.
Hacka tomater, lök och basilika och blanda ihop. Ringla lite god dressing över. Lägg en hög på varje biff.
Servera såsen ihop med biffarna och kokt potatis elller pressad potatis/potatismos.
enkelt är gott
Jag är förälskad i enkel med god mat. Visst, jag kan även tycka att det är fantastiskt roligt att laga mat/baka i timmar, men ofta har jag inte den tiden. Då är det skönt att man kan slå ihop såhär god mat på väldigt lite arbete och tid.
Släng in bakpotatisar i en het ugn. Glöm inte att picka dem först. När de börjar bli klara, efter en timme eller så, stek upp lika många skivor ryggbiff/rostbiff/entrecote eller vad du har hemma. Rör ihop ett snabbt vitlökssmör. Servera bakpotatis med vitlökssmör, stekt kött och sallad.
Släng in bakpotatisar i en het ugn. Glöm inte att picka dem först. När de börjar bli klara, efter en timme eller så, stek upp lika många skivor ryggbiff/rostbiff/entrecote eller vad du har hemma. Rör ihop ett snabbt vitlökssmör. Servera bakpotatis med vitlökssmör, stekt kött och sallad.
tisdag 22 februari 2011
Vad tycker du?
Jag bjuder på en somrig bild från i somras. Jag sitter på en bänk
längst ner på Avenyn. Visst börjar man längta?
Nu ni. Kära läsare.längst ner på Avenyn. Visst börjar man längta?
De två föregående veckorna var veckans tema: enkla middagar. Ni fick tips på allt från fisk, till nötkött och pasta. Jag bjöd även på kyckling, vegetariskt och ännu mer pasta! Hoppas du hittade något gott eller inspirerande!
Denna vecka blir det inget tema men sen, tre veckor på rad(!), kommer vi ha 3 olika men mycket roliga teman. En liten hint är att en vecka kommer temat vara på dagens viktigaste mål, en annan handlar om inspiration och den tredje kommer bli en liten guide till Göteborgs restauranger. Låter inte det bra?
Har du något annat som du vill se som veckans tema? Hojta till vetja. Jag är öppen för förslag :)
söndag 20 februari 2011
min bästa pizza
Dessa pizzorna, alltså. Jag är så nöjd. De blev helt makalöst goda. Lite mer som italienska pizzor än svenska (ni som varit i italien vet att pizzorna där går inte att jämföra med det svenska utbudet). Du bara måste testa. Jag ska göra det igen, snart. Hm.. perfekt fredagsmiddag tror jag. Längtar redan.
Så här gjorde jag med gräddning och fyllning:
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt mitt i ugnen, utan papper. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, så runt som möjligt(vilket inte alls blev särskilt runt). Lägg en annan plåt på spisen/annan plan yta och lägg på bakplåtspapper. Lägg pizzorna därpå, två i taget. Bred ut en msk tomatsås på vardera. När ugnen är klar, skjutsa in pizzorna från den ena plåten till den andra, varma. Låt pizzorna glida av och se till att de ligger platt på den varma plåten. Sätt klockan på tio minuter. När det återstår ca 3 minuter av tiden, ta ut pizzorna, och sprid ut ca 60-80 gram getost på varje. In i ugnen igen tills klockan ringer. Då ska getosten ha smält utan att ta färg och pizzadegen ska ha tagit lite färg samt blivit krispig. Så fort du får ut pizzorna ur ugnen, ringla över ganska rikligt med honung på dem. Smula över en nypa oregano och sprid ut en näve vintersallad över. NJUT i gott sällskap med ett fruktigt vitt vin i glasen.
Vintersallad: rödbetsskott, ruccola, machesallad och spenat.
Degen jag använt kommer från Martins bok Surdegsbröd. Jag har ändrat lite i det. Detta är även mitt andra bidrag till Kalasgott's Februari Matutmaning.
För fyra lite mindre runda pizzor behöver du:
50 g rågsurdeg
10 g olivolja
130 g vatten
5 g jäst
250 g manitoba cream(vetemjöl)
5 g salt
Så här gjorde jag med gräddning och fyllning:
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt mitt i ugnen, utan papper. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, så runt som möjligt(vilket inte alls blev särskilt runt). Lägg en annan plåt på spisen/annan plan yta och lägg på bakplåtspapper. Lägg pizzorna därpå, två i taget. Bred ut en msk tomatsås på vardera. När ugnen är klar, skjutsa in pizzorna från den ena plåten till den andra, varma. Låt pizzorna glida av och se till att de ligger platt på den varma plåten. Sätt klockan på tio minuter. När det återstår ca 3 minuter av tiden, ta ut pizzorna, och sprid ut ca 60-80 gram getost på varje. In i ugnen igen tills klockan ringer. Då ska getosten ha smält utan att ta färg och pizzadegen ska ha tagit lite färg samt blivit krispig. Så fort du får ut pizzorna ur ugnen, ringla över ganska rikligt med honung på dem. Smula över en nypa oregano och sprid ut en näve vintersallad över. NJUT i gott sällskap med ett fruktigt vitt vin i glasen.
Vintersallad: rödbetsskott, ruccola, machesallad och spenat.
lördag 19 februari 2011
ägg, potatis, torsk, smör = ?
Jag bara matar er med enkla middagsrecept hela tiden just nu. Tar ni åt er? Blir det för mycket? Inläggen är till för att inspirera och förhoppningsvis få er att någon gång vilja äta någon ny vardagsmat! Här, kokt torsk, kokt potatis, kokt ägg och skirat smör (vi orkade inte smälta smöret först men ah, smör) och även lite spenat. Väldigt gott, en riktig favorit. Och även, det ord jag totalt överanvänt de senaste veckorna, enkelt!
fredag 18 februari 2011
löveli
Lövbiff. En riktig favorit. Såå gott! Här serverat med bakad potatis och cafe de parissmör som stod och skräpade i kylen. Eller ah, skräpade är väl fel ord, den var väl sparad och bevarad snarare. Riktigt enkelt. Inget steker du snabbare än lövbiff!!! Enklare middag får du leta efter.
en gammal favorit
Här om dagen blev det en väldigt god middag. En gammal favorit. Jag och min pojkvän brukade träffas på fredagar efter en lång skolvecka och avnjuta en riktigt god sallad ihop. Alltid caesarsallad. Vi brukade även avrunda middagen med lite cola och doritos. Väldigt gott. Nu bor vi ju ihop. Men det stoppar oss inte från att avnjuta lite god sallad då och då. Mitt recept på dressingen hittar ni här! Till det är det bara att hacka lite sallad, steka lite kyckling och riva över lite parmesan. Överkurs är att steka lite bacon och ha över eller hacka ner lite tomat, det passar faktiskt väldigt bra. En bit lax istället för kyckling är också gott. Väldigt enkel middag!
torsdag 17 februari 2011
Onyttigt. Mättande. Lite skuldkänslormat. Se bara bilden, ser det ut som mycket mat eller gör det? Men oj va gott. Och ibland vill man bara möla. Så idag gjorde vi det. Pasta, gorgonzolaostsås och chorizo smakade väldigt gott!
För 5-6 portioner behöver du:
500 g pasta
2 tjocka eller fyra smala chorizokorvar
1 gul lök
150 gram gorgonzolaost
1 msk vetemjöl
2.5 dl mjölk
2.5 dl grädde av valfri fetthalt (tog 5 % och det gick bra)
100 g majskorn (frysta är goda)
Koka pastan. Under tiden. Fräs chorizoskivor med finhackad lök i en kastrull. Tillsätt kuber av osten, pudra över mjöl, häll på mjölk och grädde. Låt koka upp. Häll av pastan när den är klar och tillsätt majskorn i såsen. Blanda pasta med sås. Ät och njut!
onsdag 16 februari 2011
asiatiskt!
Riktigt god och mättande mat. Bra mat. Enkelt och snabblagat.
För två portioner behöver du:
250 g kycklingfilé
Olivolja
300 g wokmix Classic från Findus
400 ml kokosmjölk
1 msk curry
½ tsk röd currypaste
1 vitlöksklyfta
Skiva kycklingfiléen och stek i olja. Tillsätt grönsakerna och stek med. Pudra över curry när det stekt färdigt och häll över kokosmjölk. Rör ner currypaste och pressa i en vitlöksklyfta. Låt puttra några minuter. Servera med nykokt ris eller nudlar.
soppa på svamp
En extremt enkel middag. Helt enligt veckans tema. Såå himla gott och enkelt också. Lite champinjonsoppa, någon? Servera med ett gott bröd!
Stek några champinjoner i smör. Skivade. Tillsätt lite finhackad lök i kastrullen. Slå på någon god fond och grädde av valfri fetthalt. (Hemliga ingrediensen är en nypa curry. Trust me.)
tisdag 15 februari 2011
godgryta med senap
En god middag. Annorlunda och lite spännande. Enkel. Sköter sig själv. Helt enligt veckans tema.
För ca 5 portioner behöver du:
660 g grytbitar av högrev
Smör
1 gul lök
1 dm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 burk murklor (100 g avrunna)
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1 tsk Slotts senap Original
2,5 dl matlagningsgrädde
6 coctailtomater, hackade
Salt
Peppar
Cayennepeppar
Timjan
Redning
Börja med att steka grytbitarna i smöret och krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och purjolök. Fräs i några minuter till purjolöken blivit mjuk. Skölj murklorna noga och finhacka. Tillsätt till kastrullen.
Tillsätt vin och vatten och koka upp. Tillsätt buljongtärningarna och sänk värmen till hälften. Låt koka utan lock i en halvtimme.
Tillsätt tomatpuré, senap och matlagningsgrädde. Låt puttra i ytterligare tio minuter. Smaka av. Red om nödvändigt. Rör i tomaterna, garnera med timjan och servera direkt. Potatis eller pasta passar bra.
måndag 14 februari 2011
klassikern
Idag är det alla hjärtans dag. Så idag bjuder jag på kladdkaka. Löjligt gott? Oh yes!
För 6-8 portioner kladdkaka behöver du:
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
2 ägg
100 g smält smör
Blanda alla torra ingredienser. Kläck ner äggen och rör i smöret. Rör om noga. In i ugnen i en smord och bröad springform a 25 cm i diameter i ca 30 minuter på 200 grader. Vi äter den alltid nästan direkt för det är så svårt att hålla sig. Men om du ska äta den om några timmar eller rentav dagen efter, ha inne den kortare i ugnen. Ju längre tid den får stå, ju fastare blir den. Servera med glass eller grädde. Och allra viktigast - njut!
söndag 13 februari 2011
paj - världens godaste?
Jag kunde inte hålla mig. Jag slänger in ännu ett recept denna kväll. Jag har ju haft bloggabstinens sedan i onsdags. Här är ännu en enkel middag. Ganska ful paj märker jag nu, men ack såå god!!
Denna paj var gudomlig. En riktig chansning. Skulle det funka? Spänningen höll i sig ett helt dygn. Pajerna fick stå i kylen och gotta sig redan kvällen innan middagen skulle serveras. Allt för att göra den enkel. På sätt och vis var det inte en chansning. Gorgonzola och champinjoner. Med lite honung och ruccola på. Hur kan det bli fel? Det kan det inte. Inte fel alls. Snarare väldigt väldigt rätt. Så rätt att detta blir min rätt som jag hoppas vinna detta med. Jag tror jag rimmade någon stans där? Hursom. God paj. Gör den!
För pajdeg till 6 småpajer behöver du:
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl, gärna Manitoba cream
3 msk vatten
1 krm salt
Nyp ihop smör och vetemjöl i en plastpåse (enklast så). Tillsätt vatten och salt. Lägg in i kylen under tiden som du börjar sätta igång med fyllningen. Låt ligga en kvart eller så. Tryck sedan ut i små smorda portionsformar och nagga med en gaffel. In i kylen igen under tiden som du värmer upp ugnen till 200. Förgrädda dem i ca en kvart. Låt sedan svalna helt innan du lägger i fyllningen.
För fyllning till 2 småpajer behöver du:
100 g gorgonzolaost
2 champinjoner, stekta eller färska
30 g prästost
3 msk lätt creme fraiche
3 msk philadelphia
1 ägg
Salt och peppar
Skiva svampen fint. Lägg ut i botten på pajen. Skär gorgonzolaosten i kuber och fördela på. Riv osten och strö över. Hit kan du, som jag, förbereda och låta stå i kylen en dag eller så.
Sätt ugnen på 200 grader och rör ihop creme fraiche med philadelphia och ägg. Rör noga. Salta och peppra. Fördela på pajerna. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter eller tills "äggstanningen" är fast och ljust brun. Ringla honung uppepå och servera med ruccola och gärna rostade valnötter eller pinjenötter. Servera till sallad. Njut!
Detta är alltså mitt bidrag till månadens matutmaning på Kalasgott under Februari månad. Håll nu tummarna för mig, jag vill VERKLIGEN ha denna!
Denna paj var gudomlig. En riktig chansning. Skulle det funka? Spänningen höll i sig ett helt dygn. Pajerna fick stå i kylen och gotta sig redan kvällen innan middagen skulle serveras. Allt för att göra den enkel. På sätt och vis var det inte en chansning. Gorgonzola och champinjoner. Med lite honung och ruccola på. Hur kan det bli fel? Det kan det inte. Inte fel alls. Snarare väldigt väldigt rätt. Så rätt att detta blir min rätt som jag hoppas vinna detta med. Jag tror jag rimmade någon stans där? Hursom. God paj. Gör den!
För pajdeg till 6 småpajer behöver du:
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl, gärna Manitoba cream
3 msk vatten
1 krm salt
Nyp ihop smör och vetemjöl i en plastpåse (enklast så). Tillsätt vatten och salt. Lägg in i kylen under tiden som du börjar sätta igång med fyllningen. Låt ligga en kvart eller så. Tryck sedan ut i små smorda portionsformar och nagga med en gaffel. In i kylen igen under tiden som du värmer upp ugnen till 200. Förgrädda dem i ca en kvart. Låt sedan svalna helt innan du lägger i fyllningen.
För fyllning till 2 småpajer behöver du:
100 g gorgonzolaost
2 champinjoner, stekta eller färska
30 g prästost
3 msk lätt creme fraiche
3 msk philadelphia
1 ägg
Salt och peppar
Skiva svampen fint. Lägg ut i botten på pajen. Skär gorgonzolaosten i kuber och fördela på. Riv osten och strö över. Hit kan du, som jag, förbereda och låta stå i kylen en dag eller så.
Sätt ugnen på 200 grader och rör ihop creme fraiche med philadelphia och ägg. Rör noga. Salta och peppra. Fördela på pajerna. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter eller tills "äggstanningen" är fast och ljust brun. Ringla honung uppepå och servera med ruccola och gärna rostade valnötter eller pinjenötter. Servera till sallad. Njut!
Detta är alltså mitt bidrag till månadens matutmaning på Kalasgott under Februari månad. Håll nu tummarna för mig, jag vill VERKLIGEN ha denna!
kyckling for the win!
Hej kära bloggen. Jag har varit utan internet sedan i onsdags. Idag äntligen kom det igång igen. Jag som hade många enkla middagar att bjuda på. Jag tror veckans tema får fortsätta nästa vecka också. Här är denna veckans sista recept på en enkel middag:
Middag för 2 personer: Ta fram 4 kycklingben från frysen på morgonen. Låt dem tina. En timme innan middagsdags sätter du på ugnen på 200. In med kycklingen i ugnen när den är varm. Låt vara inne drygt 40 minuter. Pensla med olja, soya och en god kycklingkrydda. Därefter bulgur enligt anvisningarna på förpackningen, en eller två portioner. Rör ihop 2 dl yoghurt med 1 riven gurka, pressad vitlök, en droppe vardera av olja och vinäger samt salt peppar och spiskummin. In i kylen till servering. Vill du kan du även steka champinjonskvartar med lite finhackad lök, men det är lite överkurs om du vill hålla det enkelt. Släng ihop en enkel sallad - salladsblad, gurka, paprika, bönor (vad du har hemma) - och blanda med bulgur. Servera varm kyckling med kall tzatsiki och ljummen sallad. Vill du ha champinjonerna till så ska de helst vara varma.
Middag för 2 personer: Ta fram 4 kycklingben från frysen på morgonen. Låt dem tina. En timme innan middagsdags sätter du på ugnen på 200. In med kycklingen i ugnen när den är varm. Låt vara inne drygt 40 minuter. Pensla med olja, soya och en god kycklingkrydda. Därefter bulgur enligt anvisningarna på förpackningen, en eller två portioner. Rör ihop 2 dl yoghurt med 1 riven gurka, pressad vitlök, en droppe vardera av olja och vinäger samt salt peppar och spiskummin. In i kylen till servering. Vill du kan du även steka champinjonskvartar med lite finhackad lök, men det är lite överkurs om du vill hålla det enkelt. Släng ihop en enkel sallad - salladsblad, gurka, paprika, bönor (vad du har hemma) - och blanda med bulgur. Servera varm kyckling med kall tzatsiki och ljummen sallad. Vill du ha champinjonerna till så ska de helst vara varma.
onsdag 9 februari 2011
enkla feta middagen
Enklaste middagen hittills denna veckan kommer nog här:
Lövbiff, café de paris smör och sallad. Så fruktansvärt gott. Och helt löjligt enkelt. Denna gången skippade vi kolhydraterna. 'Nyttigare så', säger vissa. 'Tråkigare så', säger andra. Vi säger: enklare. Och faktiskt, ruskigt gott. Observera att länkarna är till de kryddorna jag använt (och rekommenderar) men att det självklart går att använda andra kryddor med ett gott resultat. Se det som tips.
Jag har märkt att mina LCHF-inlägg här på bloggen är rysligt populära och för alla er: detta är ju ett recept som passar för en kost med högt fettintag och lägre kolhydratsintag. Denna veckan är det ju enkla middagar som gäller och jag tycker att utesluta kolhydrater är ett sätt att göra middagen enklare och snabbare. PS: Både denna kycklingsalladen kan göras mer "LCHF" om man kör på avokado och nötter i salladen, och lite mindre grönt. Även denna middagen är lite LCHF-stuk på. Jag äter ju inte efter LCHF längre, men jag gillar att då och då äta sådan mat.
För två portioner behöver du:
2 skivor lövbiff
Grillkrydda
Blandad sallad
1 avokado
Salladsdressing
80 g smör
Café de paris kryddmix/krydda efter smak och anvisningar
Lägg upp sallad och en halv avokado vardera på två tallrikar. Ringla över salladsdressing. Blanda ihop smör med krydda och låt stå i kylen. Stek lövbiff på 1 min per sida på hög värme. Krydda med grillkrydda och servera direkt (kallnar fort pga tjockleken). Klicka över smör och njut.
Lövbiff, café de paris smör och sallad. Så fruktansvärt gott. Och helt löjligt enkelt. Denna gången skippade vi kolhydraterna. 'Nyttigare så', säger vissa. 'Tråkigare så', säger andra. Vi säger: enklare. Och faktiskt, ruskigt gott. Observera att länkarna är till de kryddorna jag använt (och rekommenderar) men att det självklart går att använda andra kryddor med ett gott resultat. Se det som tips.
Jag har märkt att mina LCHF-inlägg här på bloggen är rysligt populära och för alla er: detta är ju ett recept som passar för en kost med högt fettintag och lägre kolhydratsintag. Denna veckan är det ju enkla middagar som gäller och jag tycker att utesluta kolhydrater är ett sätt att göra middagen enklare och snabbare. PS: Både denna kycklingsalladen kan göras mer "LCHF" om man kör på avokado och nötter i salladen, och lite mindre grönt. Även denna middagen är lite LCHF-stuk på. Jag äter ju inte efter LCHF längre, men jag gillar att då och då äta sådan mat.
För två portioner behöver du:
2 skivor lövbiff
Grillkrydda
Blandad sallad
1 avokado
Salladsdressing
80 g smör
Café de paris kryddmix/krydda efter smak och anvisningar
Lägg upp sallad och en halv avokado vardera på två tallrikar. Ringla över salladsdressing. Blanda ihop smör med krydda och låt stå i kylen. Stek lövbiff på 1 min per sida på hög värme. Krydda med grillkrydda och servera direkt (kallnar fort pga tjockleken). Klicka över smör och njut.
tisdag 8 februari 2011
grym sallad
Jag fortsätter på veckans tema och ger er ett enkelt middagstips denna tisdag:
Ännu en sallad. En riktigt god en. Med mina favoritbönor i. Härligt med mat som känns både snabb, nyttig och ändå mättar bra.
För 4 portioner kycklingsallad behöver du:
3 kycklingfiléer inkl innerfiléer
Smör
Kycklingkrydda
1 romansalladhuvud
1 liten påse ruccola (eller ruccola/spenat-blandning)
1 röd paprika
1 burk borlottibönor
½ ask coctailtomater
1/4 gurka
2 dl turkisk yoghurt
½ gurka
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar, spiskummin, 1 droppe vinäger, 1 droppe olivolja
Skär kyckling i små bitar och stek på medium värme i 10 minuter. Krydda under tiden. Skölj all sallad och skär romansalladen i strimlor. Lägg i en stor salladsskål. Skölj och hacka paprika, gurka och tomater. Skölj bönorna väl. Tillsätt i skålen. Rör om noga.
Gör tzatsikin. Riv gurkan. Pressa ut vattnet. Blanda med yoghurt, pressad vitlök och kryddorna efter smak.
Blanda ner kycklingen i salladen när den är klar och servera salladen med tzatsiki och salladsdressing.
Jag gör min salladsdressing på Olivolja + Vinäger + Grovkornig senap + ev. Pressad vitlök + Italiensk salladskrydda.
Ännu en sallad. En riktigt god en. Med mina favoritbönor i. Härligt med mat som känns både snabb, nyttig och ändå mättar bra.
För 4 portioner kycklingsallad behöver du:
3 kycklingfiléer inkl innerfiléer
Smör
Kycklingkrydda
1 romansalladhuvud
1 liten påse ruccola (eller ruccola/spenat-blandning)
1 röd paprika
1 burk borlottibönor
½ ask coctailtomater
1/4 gurka
2 dl turkisk yoghurt
½ gurka
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar, spiskummin, 1 droppe vinäger, 1 droppe olivolja
Skär kyckling i små bitar och stek på medium värme i 10 minuter. Krydda under tiden. Skölj all sallad och skär romansalladen i strimlor. Lägg i en stor salladsskål. Skölj och hacka paprika, gurka och tomater. Skölj bönorna väl. Tillsätt i skålen. Rör om noga.
Gör tzatsikin. Riv gurkan. Pressa ut vattnet. Blanda med yoghurt, pressad vitlök och kryddorna efter smak.
Blanda ner kycklingen i salladen när den är klar och servera salladen med tzatsiki och salladsdressing.
Jag gör min salladsdressing på Olivolja + Vinäger + Grovkornig senap + ev. Pressad vitlök + Italiensk salladskrydda.
enkel pastafavorit
Dagens middagstips nummer ett i kategorin enkla middagar är en riktig favorit. Dagens andra tips kommer till kvällen och det är en god sallad!
Carbonara. Så lätt, så gott, så mättande. Riktigt enkelt. Jag har lagt ut receptet förr, men lägger ut det nu igen. Jag använder en kastrull, för att göra receptet enklare, och jag fuskar lite med massor av grädde, för att göra rätten krämigare. Resultatet blir väldigt bra!
För ca 4 portioner:
500 g pasta, jag använder penne eller spaghetti (och bara för det så hade jag en annan sort just på denna bilden)
2-3 pkt bacon (á 140 g)
1-2 msk olivolja
1-2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2-3 dl matlagningsgrädde 15 %
1-2 dl vispgrädde 40 %
2 äggulor
2 dl fint riven parmesan
Svartpeppar
Fint hackad persilja till garnering
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Under tiden, skär baconen i små bitar, lägg åt sidan, gör samma sak med löken. Skala vitlöksklyftorna och ta fram vitlökspressen.
Låt sedan pastan ligga kvar i durkslaget när du sköljt den och skölj ur kastrullen och ställ tillbaka på plattan( jag använder alltså ingen stekpanna utan bara kastrull, mest för att det blir mindre disk, det är lättare och jag är lite lat). Lägg i bacon i kastrullen och häll i olivolja i kastrullen för att snabba på processen. Rör om ofta.
När baconen är av önskad krispighet, jag gillar exempelvis mina väldigt krispiga, häller du i den finhackade löken och steker den tills den är mjuk. Pressa i vitlöksklyftorna. Häll i matlagningsgrädde och koka upp, rör om och dra av från plattan. Blanda äggulor och vispgrädde i ett glas och häll sedan det i kastrullen. Rör ner parmesanen och sedan pastan. Krydda med mycket svartpeppar. Servera direkt och njut.
Carbonara. Så lätt, så gott, så mättande. Riktigt enkelt. Jag har lagt ut receptet förr, men lägger ut det nu igen. Jag använder en kastrull, för att göra receptet enklare, och jag fuskar lite med massor av grädde, för att göra rätten krämigare. Resultatet blir väldigt bra!
För ca 4 portioner:
500 g pasta, jag använder penne eller spaghetti (och bara för det så hade jag en annan sort just på denna bilden)
2-3 pkt bacon (á 140 g)
1-2 msk olivolja
1-2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2-3 dl matlagningsgrädde 15 %
1-2 dl vispgrädde 40 %
2 äggulor
2 dl fint riven parmesan
Svartpeppar
Fint hackad persilja till garnering
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Under tiden, skär baconen i små bitar, lägg åt sidan, gör samma sak med löken. Skala vitlöksklyftorna och ta fram vitlökspressen.
Låt sedan pastan ligga kvar i durkslaget när du sköljt den och skölj ur kastrullen och ställ tillbaka på plattan( jag använder alltså ingen stekpanna utan bara kastrull, mest för att det blir mindre disk, det är lättare och jag är lite lat). Lägg i bacon i kastrullen och häll i olivolja i kastrullen för att snabba på processen. Rör om ofta.
När baconen är av önskad krispighet, jag gillar exempelvis mina väldigt krispiga, häller du i den finhackade löken och steker den tills den är mjuk. Pressa i vitlöksklyftorna. Häll i matlagningsgrädde och koka upp, rör om och dra av från plattan. Blanda äggulor och vispgrädde i ett glas och häll sedan det i kastrullen. Rör ner parmesanen och sedan pastan. Krydda med mycket svartpeppar. Servera direkt och njut.
måndag 7 februari 2011
enkel fisksoppa
Middag nummer två på veckans tema: enkla middagar. Fisksoppa.
Gårdagens middag var lätt men ändå lyxig. En fisksoppa med hummersmak och lax. Supergod, verkligen. Snabbt, enkelt, gott och relativt billig om man lyckats fynda lax.
För 4 portioner soppa behöver du:
2 laxfileér(225g)
3 medelstora potatisar
1 gul lök
1 tsk smör
2 vitlöksklyftor
1 tomat
2 tsk vetemjöl
7-8 dl vatten
2 msk hummerfond
1 tsk fiskkrydda
1 msk hackad dill
1 burk creme fraiche (jag hade bara lätt hemma så tog det)
Skala och hacka lök och potatis. Fräs i en kastrull med smör. Tillsätt hackad tomat och pressad vitlök. Pudra över mjöl och häll på vatten. Koka upp och låt koka till potatisen är mjuk. Krydda med fond, någon fiskkrydda som du gillar, dill och tillsätt laxen i kuber. Koka i 3 minuter eller till laxen blivit genomljus i färgen. Tillsätt creme fraiche och servera med gott bröd
Gårdagens middag var lätt men ändå lyxig. En fisksoppa med hummersmak och lax. Supergod, verkligen. Snabbt, enkelt, gott och relativt billig om man lyckats fynda lax.
För 4 portioner soppa behöver du:
2 laxfileér(225g)
3 medelstora potatisar
1 gul lök
1 tsk smör
2 vitlöksklyftor
1 tomat
2 tsk vetemjöl
7-8 dl vatten
2 msk hummerfond
1 tsk fiskkrydda
1 msk hackad dill
1 burk creme fraiche (jag hade bara lätt hemma så tog det)
Skala och hacka lök och potatis. Fräs i en kastrull med smör. Tillsätt hackad tomat och pressad vitlök. Pudra över mjöl och häll på vatten. Koka upp och låt koka till potatisen är mjuk. Krydda med fond, någon fiskkrydda som du gillar, dill och tillsätt laxen i kuber. Koka i 3 minuter eller till laxen blivit genomljus i färgen. Tillsätt creme fraiche och servera med gott bröd
söndag 6 februari 2011
veckans tema: Enkla Middagar
Nästkommande veckans tema är: enkla middagar. (Nyligen var det vegetariska veckor här på bloggen.) Varje dag kommer det trilla in minst ett inlägg med ett recept på en enkel middag. Nu i dessa tider verkar alla vara stressade och då kan det vara skönt att slippa lägga timmar på middagen.
Här kommer första middagstipset:
Ibland orkar man inte. Man orkar inte koka pasta, eller skala potatis. Att reda en sås är bara för mycket. Då är det bra att kunna röra ihop lite vardagstacos.
För fyra portioner taco-sallad behöver du:
400 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 gurka
2 tomater
1 gul lök
1 röd paprika
100 g ost
½ salladshuvud
3 dl gräddfil/creme fraiche/turkisk yoghurt
1 stor vitlöksklyfta
salt och peppar
Stek köttfärsen i lite smör. Tillsätt kryddan och häll på lite vatten. Under tiden som det puttrar, skölj och hacka grönsakerna. Riv osten. Blanda ihop vitlöksåsen, dvs pressa i vitlöken i gräddfilen/creme fraichen/yoghurten och rör om. Smaka av med salt och peppar. Servera sallad med köttfärs, lite riven ost, en klick vitlökssås. Klart på under en kvart.
Vill man lyxa till det på en helt vanlig vardag kan man ha i gröna oliver, lite fetaost(passar förvånansvärt bra till) eller välja en riktigt fin och god ost att riva över.
lördag 5 februari 2011
gul / röd kycklinggryta
Lite festligt faktiskt. Här kommer en kort beskrivning på hur det kan vara att bo med mig: jag sitter i soffan med laptopen i knäet och surfar runt lite på internet och kastar blickar på tvn lite då och då. Klockan börjar närma sig nio på kvällen. Pojkvännen snurrar runt på datorstolen, tittar på mig och frågar "Är du också hungrig?". På sätt och vis dum fråga eftersom jag alltid svarar "ja" på en sådan fråga, men eftersom vi åt lunch runt två den dagen hade hungern gjort sig påmind rätt länge. Vi kommer överens om att jag skulle bara steka upp kycklingfilén som vi tinat i kylen. Pojkvännen snurrar runt på stolen igen och återgår till det han håller på med. Han förväntar väl sig en halv stekt kycklingfilé och på sin höjd en liten sallad till det. Jag kan tänka mig att hans tankegång just då var något i denna stilen: " Äsch klockan är ju så mycket, vi behöver inte äta nåt speciellt. Jag nöjer mig fint med en liten bit stekt kyckling". 14,5 minuter senare kommer jag ut och ställer en tallrik framför honom. På bilden kan ni se hur den ser ut. Han kommentar var "herregud". Jag kan på sätt och vis förstå honom..
För två personer behöver du:
1-2 kycklingfiléer
1 liten bit vitkål (stor som ett decilitermått ungefär)
rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
½ tsk röd currypaste
1 tsk knorrs kycklingkrydda
2 krm curry
Salt och peppar (socker om det blivit för starkt)
Paprikapulver för att få lite färg på såsen
Skär bort bort hinnor och rensa kycklingfiléerna fina. Skär varje filé i tio smala strimlor. Strimla vitkålen fint. Stek kycklingen i oljan och tillsätt vitkålen. Pressa i vitkålen och häll över en väl skakad burk kokosmjölk. Rör om och låt koka häftigt samtidigt som du tillsätter all kryddning. Smaka av och låt såsen koka tills den blir tjock. Servera med ris och krispiga grönsaker.
För två personer behöver du:
1-2 kycklingfiléer
1 liten bit vitkål (stor som ett decilitermått ungefär)
rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
½ tsk röd currypaste
1 tsk knorrs kycklingkrydda
2 krm curry
Salt och peppar (socker om det blivit för starkt)
Paprikapulver för att få lite färg på såsen
Skär bort bort hinnor och rensa kycklingfiléerna fina. Skär varje filé i tio smala strimlor. Strimla vitkålen fint. Stek kycklingen i oljan och tillsätt vitkålen. Pressa i vitkålen och häll över en väl skakad burk kokosmjölk. Rör om och låt koka häftigt samtidigt som du tillsätter all kryddning. Smaka av och låt såsen koka tills den blir tjock. Servera med ris och krispiga grönsaker.
fredag 4 februari 2011
just nu...
... är det väldigt mycket skola, flytt (flyttar ju hemifrån just nu), sjukdom som håller på att försvinna som tur är, osv osv. Känner inte att jag hinner någonting alls just nu faktiskt. Väldigt synd. Jag måste lära mig att ta det lugnt. Sådant här gör jag för sällan: I min ensamhet, njuter av lite onyttigt och lite bra att läsa. Väldigt viktigt tror jag!
torsdag 3 februari 2011
"One-pot Chicken Chasseur"
Rejäl mat som min klasskamrat tipsat mig om. Jag gjorde en liten googlesökning och receptmakaren är James Martin. Han beskriver receptet såhär "This French bistro classic is easy to make at home and fabulous with creamy mash or crusty bread". Vi åt potatismos till, och det var första gången jag åt potatismos tillsammans med gryta. Väldigt gott faktiskt. Jag är ju sjuk just nu så det känns som bra mat.
För fyra portioner behöver du:
1 tsk olivolja25 g smör
4 kycklingklubbor(eller lår)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
250 g förpackning små champinjoner
225 ml rött vin (hade bara matlagningsvin så tog en hel sådan flaska, 330ml)
2 msk tomatpuré
2 kvistar timjan
500 ml kycklingbuljong
Värm oljan och hälften av smöret i en stor gryta med lock. Krydda kycklingen, stek i cirka 5 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna. Ta upp och ställ åt sidan.
Smält resten av smöret i pannan. Tillsätt lök, stek i ca 5 minuter tills den är mjuk.
Tillsätt vitlök, fräs i ca 1 min, tillsätt svamp, fräs i ytterligare 2 minuter och tillsätt sedan vinet. Rör i tomatpuré, låt vätskan koka och reducera i ungefär 5 minuter, rör ned i timjan och häll över buljongen. Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen, lägg på lock och sjud på svag värme i ca 1 timme tills kycklingen är riktigt mör.
Ta ut kycklingen ur pannan och håll varm. Snabbt koka ner såsen i ca 10 minuter tills såsen är tjock och smaken blivit mer koncentrerad. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och servera.
tisdag 1 februari 2011
nu mina kära vänner..
... är jag väldigt exalterad. Oj så spännande. I inlägget har jag lagt ut flera bilder på leveransen från min beställning på Borgebys Kryddgård i fredags. (Levererad redan på tisdag*tummen upp*.) Jag har inte hunnit smaka på nåt, men jag har hällt upp några av kryddorna i burkar, så luktat lite har jag. Allt ser så fräsch och gott ut, fint, färgglatt och gott. Kommer bli fantastiskt roligt att testa alla dessa kryddor!!!
Känns det tråkigt och trist i ditt kryddskåp tycker jag absolut att du ska surfa in och kika runt lite. Detta är något alla har råd med. De flesta påsarna du ser på bilderna kostar bara 10 kr st. Och dom är inte jättesmå. Plus att kvaliteten är så bra och de är så smakrika och färska att man behöver (nog) inte ta så mycket.
Först tänker jag prova att göra café de Paris smör till lövbiff och bakad potatis samt fiskkryddan med kräftsmak (hur gott låter inte det på en skala??) i en fisksoppa. Smulton essancen tänkte jag använda till mina livs första macaroons, låter så gott. Lakritspulvret har pojkvännen redan satt i sig en tesked av. Verkligen gott och rejäl lakritssmak. Smakar lite som det som saltlakritsgodisar brukar vara rullade i. Det kommer jag hitta på något roligt med. Betyg kommer kryddorna få allt eftersom jag prövar dem. Fortsättning följer -givetvis- ...