fredag 8 april 2011

förbered dig för veckans alla luncher, med ett gäng matlådor!

Först och främst, bilden gör inte maten rättvisa..

Vi hade två stora paket med kokt och rökt skinka i kylen, båda med ett bäst före datum som närmar sig snabbt. Så jag valde att hacka ner dem och göra en skinksås till pasta. Perfekt för matlådan, verkligen. Ta det du hittar i kylen. Har du en halv stackars paprika så hacka ner den. Bara fantasin sätter gränser, som man brukar säga. Detta är ett perfekt tillfälle att använda upp små rester i kylen.


För ca 12 portioner behöver du:
1 msk smör
1 tsk sambal oelek
2 st vitlöksklyftor
700 g skinka
2 st stora gula lökar
1 dm purjolök
6 dl mellanmjölk
2 hönsbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 msk dijon
1 msk paprikapulver
1 msk mango chutney
1 burk creme fraiche
1 dl hackade färska örter, timjan och oregano exempelvis
(½ tsk sambal, 2 vitlök)

Hacka skinkan i lämpliga bitar. Finhacka löken. Smält smöret i en stor kastrull och tillsätt sambal oelek. Tillsätt sedan lök och sen skinka. Stek några minuter. Pressa över vitlök. Häll på mjölk och smula ner buljong. Låt koka upp. Krydda med tomatpuré, dijonsenap, paprikapulver, mango chutney och salt och peppar om det behövs. Smaka av. Tillsätt sedan creme fraiche och finhackade örter. Vill du ha mer sting kan du tillsätta, som jag gjorde, lite mer vitlök och sambal oelek. Servera med pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar