onsdag 13 april 2011

Lasagne - en klar favorit


Jag älskar lasagne. Väldigt bra och behändig mat som passar utmärkt både på en tisdagkväll och en söndagkväll. Härligt. Hittar jag en bit lasagne i matlådan, ja då blir jag glad.

För tolv portioner behöver du:
1000 g nötfärs
smör
3 små morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1000 g krossade tomater
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 msk fond
2 msk mango chutney
2 msk paprikapulver
2 msk torkad oregano (eller 1 dl färsk)
1 msk vitlökspulver
½ tsk salt
1/4 tsk malen svartpeppar

Bechamelsås med ost:
30 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 krm vitpeppar
2 krm malen muskotnöt
½ tsk salt
50 g ost

500 g torkade lasagneplattor
100 g ost


Fräs nötfärs med hackad lök och morötter i smör i en stor kastrull. Pressa sedan över vitlöksklyftorna och tillsätt resten av ingredienserna till köttfärsåsen. Låt puttra under tiden du gör bechamell (om den får koka några timmar så gör det bara gott, så om du hinner, gör den några timmar i förväg). Smaka av.

Smält smör i en kastrull. Pudra över mjöl och häll på mjölk. Vispa tills den kokat upp. Ta av från plattan och krydda. Smaka av. Rör ner ost och rör till det smält.

Varva köttfärs med torkade lasagneplattor och bechamel i en stor eller två mindre formar. Avsluta med bechamel och ost.

In i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Lägg på aluminiumfolie om den har perfekt färg efter redan 20 minuter. Låt vila kort och servera sedan, gärna med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar