söndag 5 juni 2011

ugnsbakad lax


För några dagar sedan köpte jag och min pojkvän en färsk hel laxsida på ICA. Ingenting studenter brukar köpa direkt kanske men nu var det så att den hade kort datum. Vilket innebar två saker: 1. den var så billig att den var billigare än motsvarande vikt fryst lax. 2. Jag tänkte på veckans tema och det faktum att man inte ska slänga mat. Hade vi inte köpt den, och ingen annan efter oss heller, så hade den slängts. En perfekt fin stor bit lax, rakt ner i soporna. Nej det går ju inte alls!


Så med hem kom den och där delade vi upp den i bitar. En tredjedel, "skärtbiten", fick bli kvällens middag och resten fick bli uppskuret i portionsbitar och in i frysen. Så utöver en stor middag blev det 9 portionsbitar, av en hundrakronors lax. Perfekt ju! Helt klart värt pengarna.


Jag gjorde laxen såhär:
1 dl vitt vin
1 tsk fiskfond
3 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
1 boursin Vitlöksost (vi hade inte det hemma, men jag hade gärna använt det i, hade blivit gott)
1/3 laxsida
Pesto

Koka upp vinet i en kastrull. När det är nästan bortkokt, tillsätt fond och grädde. Pressa i vitlök och smält ner osten. Rör om. Salta och peppra. Smaka av. Häll över en hel bit lax och in i ugnen på ca 200 grader i kanske 15-20 minuter (jag har helt glömt hur länge jag hade inne den men det är bara att titta på den och skära i den. Skivar den sig så fint som på näst översta bilden här så är den klar!). Klicka över lite pesto. Servera med pressad potatis, eller pasta. Vi hade bönsallad, tomatsallad och tzatsiki till, mest för att vara nyttiga. Allra godast blir det med pressad potatis för att suga upp all den goda såsen.

2 kommentarer:

  1. "skärtbiten" - utgår ifrån att Du menar stjärtbiten...

    SvaraRadera
  2. Anonym: Det stämmer. En felstavning helt enkelt.

    SvaraRadera