tisdag 30 november 2010
satan i gatan va mättande
Fredagens medhavda lunch i skolan. Jag har sagt det förr och säger det igen- bulgur är mums! Totalt beroendeframkallande och bra för dig. Kan säga att jag blev väldigt mätt på detta. Väldigt. Det är stekt lax med citronpeppar, broccoli, bulgur och creme fraiche med gräslök.
måndag 29 november 2010
en god rätt att stoppa i lunchlådan
Ibland lagar jag mat som hamnar direkt ner i matlådan. Ofta är det pasta eller ris. Denna gången blev det en variant av pasta som jag aldrig testat förr. Köttfärs och pasta äter jag bara om det är typ köttfärssås eller lasagne, men denna gången gjorde jag något nytt och det blev jättegott. Nu har vi tio gigantiska luncher i frysen. Alltid bra att ha. Låt inte såsen koka för länge, jag lät den koka lite för länge och då hann den nästan koka bort helt. Så håll koll på den, annars kan det bli torra lunchlådor. Jag räddade det dock med lite mer grädde (efter jag tog kortet, så luras inte av att det ser torrt ut).
För tio stora portioner behöver du:
1000 g pasta
1 gul lök
300 g champinjoner
600 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
100 g Castello Black (släng gärna i 50 g till för mer smak)
2 st mörk oxbuljongtärningar
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
100 g broccoli (eller något annat grönt)
Koka pastan. Under tiden, fräs finhackad lök med skivade champinjoner och köttfärs. Pressa i vitlök när det stekt klart. Smula ner ädelost, buljongtärningar och häll på grädde och mjölk. Eventuellt lite vatten. Låt puttra ihop sig. Häll av pastan och blanda med såsen. Rör ner något grönt, typ broccoli. Servera tio hungriga vargar eller gör tio stora luncher!
söndag 28 november 2010
en (annan) gammal favorit
Det är snart så jag måste skapa en egen kategori för lasagne här på bloggen. Titt som tät regnar det in recept här, allt från grekiska varianter, till sådana med lax. Vi har även en "vanlig" variant sen tidigare, och en med bacon. Men nu kommer en till. Smarrig precis som de andra. Kan inte riktigt ge den ett namn. God är den i alla fall. Vill du kan du dubbla mängden basilika. Då blir det väl kanske en basilikalasagne :) Hursomhelst, krämig och smarrig var den!
Och ni vet väl, by now, hur jag vill ha min lasagne va? Hög och krämig. *Ja ja ja* (säger som den lilla söta dinosaurien i "Landet för länge sedan" haha)
För 12 stora portioner behöver du:
1 röd chili
3 stora vitlöksklyftor
Smör/olja
1 gul lök
1 purjolök
900 g nötfärs
150 g champinjoner
840 g krossade tomater (2 burkar a 420 g)
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 st mörk oxbuljongtärningar
1 dl chilisås
1 dl tomatpuré
Tabasco
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk italiensk salladskrydda
½ pkt hackad basilika (17,5 g)
1 röd paprika
1 gul paprika
50 g smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1/3 tsk muskotnöt
1/3 tsk vitpeppar
1/3 tsk saltpeppar
600 g lasagneplattor
6 tjocka skivor ost, typ cheddarost
½ dl matlagningsgrädde
Finhacka chili och vitlök och fräs i kastrullen. Hacka lök och purjolök och tillsätt i kastrullen. Ha i köttfärsen och rör om noga. Ha i hackade champinjoner och stek tills allt är klart. Tillsätt krossade tomater, tillsätt resten av ingredienserna och kryddorna. Vänta med paprikorna.
Smält smöret i en kastrull, ha i vetemjöl och häll på mjölk. Låt koka upp under omröring. Krydda.
Hacka paprika och ha i den i köttfärsen.
Varva köttfärs, plattor och bechamellsås i två stora djupa formar. Ha ost överst och ringla eventuellt över lite matlagningsgrädde.
Låt gratinera i ugnen i ca 30 minuter tills dess att plattorna är mjuka när du känner med en potatissticka. Låt vila lite och servera sedan med sallad.
Titta vilka söta burkar med Mutti tomater! Perfekt om man inte behöver så mycket. (Vilket inte är fallet i detta receptet dock.)
Och ni vet väl, by now, hur jag vill ha min lasagne va? Hög och krämig. *Ja ja ja* (säger som den lilla söta dinosaurien i "Landet för länge sedan" haha)
För 12 stora portioner behöver du:
1 röd chili
3 stora vitlöksklyftor
Smör/olja
1 gul lök
1 purjolök
900 g nötfärs
150 g champinjoner
840 g krossade tomater (2 burkar a 420 g)
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 st mörk oxbuljongtärningar
1 dl chilisås
1 dl tomatpuré
Tabasco
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk italiensk salladskrydda
½ pkt hackad basilika (17,5 g)
1 röd paprika
1 gul paprika
50 g smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1/3 tsk muskotnöt
1/3 tsk vitpeppar
1/3 tsk saltpeppar
600 g lasagneplattor
6 tjocka skivor ost, typ cheddarost
½ dl matlagningsgrädde
Finhacka chili och vitlök och fräs i kastrullen. Hacka lök och purjolök och tillsätt i kastrullen. Ha i köttfärsen och rör om noga. Ha i hackade champinjoner och stek tills allt är klart. Tillsätt krossade tomater, tillsätt resten av ingredienserna och kryddorna. Vänta med paprikorna.
Smält smöret i en kastrull, ha i vetemjöl och häll på mjölk. Låt koka upp under omröring. Krydda.
Hacka paprika och ha i den i köttfärsen.
Varva köttfärs, plattor och bechamellsås i två stora djupa formar. Ha ost överst och ringla eventuellt över lite matlagningsgrädde.
Låt gratinera i ugnen i ca 30 minuter tills dess att plattorna är mjuka när du känner med en potatissticka. Låt vila lite och servera sedan med sallad.
Titta vilka söta burkar med Mutti tomater! Perfekt om man inte behöver så mycket. (Vilket inte är fallet i detta receptet dock.)
lördag 27 november 2010
Sist ut i bakfrenzyt - en gammal favorit.
Sist men verkligen inte minst, titta in bjässen på kortet, är valnötsbrödet. Denna gamla goding. Receptet är mig väldigt troget. Det går alltid bra! Och smakar himmelskt. Du måååste testa! Ok?
fredag 26 november 2010
Focaccia
Helt ärligt så har jag ingen aning om var jag hittat detta receptet. Jag har letat igenom hälften av mammas skörd av "Allt om mat" tidningarna och inte hittat receptet, och även tittat igenom alla mina utklipp. Sablar också. För en månad sedan trodde jag alltså att jag tappat bort det där goda foccacia receptet som jag bakade till min brors student. Typiskt också, det som var så gott. Sen var jag hemma hos pojkvännen och fingrade på den kokboken som jag gav honom i 18år present för en massa år sedan, med recept som han älskar. Och där fanns det. Foccacia receptet. Tack gud för att jag är lagom skogstokig och knåpar ihop kokböcker till folk födelsedagar. Hittills har det blivit två st, en till pojkvännen då, med hans favoritrecept och sedan en till min bror i julklapp förra året som han skulle ha nu när han inte bor hemma längre. I den hade jag med nyttiga, enkla och billiga recept. I den hade jag även med foton som jag tagit själv och framkallat. Många av de fotona kan du hitta här på bloggen.
Hursomhelst, tack gode gud att jag är smått matgalen. På grund utav det så hittade jag tillbaka till mitt kära recept. Visserligen hade jag inte letat efter receptet om jag inte var matgalen. En fin liten spiral där ja! Hursomhelst (för andra gången), jag hade inte angivit någon källa till receptet i min hemgjorda kokbok, så jag vet inte var jag hittat det någonstans. Men det gör inte så mycket nu, för löjligt gott är det. Om du känner igen receptet och sett det i någon mattidning eller ICA receptfolder eller nåt, så hojta till, så får jag in en källa också! Det är alltid bra att ha. Nu ska jag inte pladdra på mer, utan här har du det, det goa bjudbrödet!
För 16 portioner foccacia behöver du:
1 pkt jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk smör
2.5 dl Kesella (lätt eller inte spelar ingen roll)
5 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl
2 msk olivolja
100 g soltorkade tomater
300 g fetaost av god kvalitet
1 kvist rosmarin, färsk
2 tsk grovt salt
Värm upp mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, smör, kesella och vispa ner durumvetemjölet. Rör om under tiden som du tillsätter vetemjölet lite i taget. Låt jäsa i bunken i 30 minuter. Tryck ut i en djup smord ugnsform. Ringla olivoljan överst (du kan använda oljan från de soltorkade tomaterna om du vill) och tryck ner tärnad fetaost och hackade soltorkade tomater. Låt jäsa (gärna ovanpå ugnen om det finns möjlighet, dvs på "spisen") i ca 20 minuter tills den puffat upp sig lite. Strö över rosmarin och saltet.
Grädda i 25 minuter på 225 grader. Skär i 16 fyrkanter och lyft ur och låt svalna på galler under duk. Perfekt att servera på buffé eller till soppa.
På bilden har jag använt mig av en "halv" ugnsform i glas. En halv sats och 8 bitar. Perfekt till en middag med soppa såhär på det kallare halvåret. På sommaren passar den bra med pastasallad eller varför inte kallskuret. På buffén har den som sagt en given plats!
Hursomhelst, tack gode gud att jag är smått matgalen. På grund utav det så hittade jag tillbaka till mitt kära recept. Visserligen hade jag inte letat efter receptet om jag inte var matgalen. En fin liten spiral där ja! Hursomhelst (för andra gången), jag hade inte angivit någon källa till receptet i min hemgjorda kokbok, så jag vet inte var jag hittat det någonstans. Men det gör inte så mycket nu, för löjligt gott är det. Om du känner igen receptet och sett det i någon mattidning eller ICA receptfolder eller nåt, så hojta till, så får jag in en källa också! Det är alltid bra att ha. Nu ska jag inte pladdra på mer, utan här har du det, det goa bjudbrödet!
För 16 portioner foccacia behöver du:
1 pkt jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk smör
2.5 dl Kesella (lätt eller inte spelar ingen roll)
5 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl
2 msk olivolja
100 g soltorkade tomater
300 g fetaost av god kvalitet
1 kvist rosmarin, färsk
2 tsk grovt salt
Värm upp mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, smör, kesella och vispa ner durumvetemjölet. Rör om under tiden som du tillsätter vetemjölet lite i taget. Låt jäsa i bunken i 30 minuter. Tryck ut i en djup smord ugnsform. Ringla olivoljan överst (du kan använda oljan från de soltorkade tomaterna om du vill) och tryck ner tärnad fetaost och hackade soltorkade tomater. Låt jäsa (gärna ovanpå ugnen om det finns möjlighet, dvs på "spisen") i ca 20 minuter tills den puffat upp sig lite. Strö över rosmarin och saltet.
Grädda i 25 minuter på 225 grader. Skär i 16 fyrkanter och lyft ur och låt svalna på galler under duk. Perfekt att servera på buffé eller till soppa.
På bilden har jag använt mig av en "halv" ugnsform i glas. En halv sats och 8 bitar. Perfekt till en middag med soppa såhär på det kallare halvåret. På sommaren passar den bra med pastasallad eller varför inte kallskuret. På buffén har den som sagt en given plats!
torsdag 25 november 2010
varm choklad á la toblerone
Värmande och gott i vinterkylan.
För två muggar varm choklad behöver du:
6 dl mjölk
50 g toblerone
1 tsk kakao
Häll i 1 dl mjölk i en kastrull, värm upp - koka ej- och tillsätt tobleronen. Låt den smälta långsamt under omröring. Tillsätt resten av mjölken och kakaon. Vispa och värm upp till önskad temperatur. Om du vill kan du ha marshmallows eller vispad grädde med vaniljsocker överst.
onsdag 24 november 2010
tunnt knäckebröd
Sprött gott knäckebröd! Receptet kommer härifrån. Denna bilden är den enda jag hann ta på dem tyvärr, men jag kan säga att bröden är godare än dem se ut. De blir väldigt matiga på grund utav rågmjölet och grahamsmjölet
För ca 24 st knäckebröd behöver du:
5 5 dl mjölk
0,5 1 msk sirap
1 1 tsk salt
1 1 tsk fänkålsfrön
1 1 tsk hel kummin
10 10 g färsk jäst
2 2 dl vetemjöl
3 3 dl fint rågmjöl
7 7 dl grahamsmjöl
Värm mjölk,sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.
Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.
tisdag 23 november 2010
testad - spaghetti
Jag äter uteslutande Barillaspaghetti här hemma, den är absolut godast. Vi köper ingen annan. Däremot när jag ville ha fiberrik pasta sist vi var och handlade, valde jag Zetas Spaghetti Fibra Blanca.
Den var väldigt god och mättande. Den var nåågot tjockare än vanlig spaghetti, lite sträv på ytan och lite annan färg. Men eftersom att man valt att köpa pasta med extra fiber så gör det ju inget om det känns. Jag gillade den och kan tänka mig att använda den fler gånger.
Den var väldigt god och mättande. Den var nåågot tjockare än vanlig spaghetti, lite sträv på ytan och lite annan färg. Men eftersom att man valt att köpa pasta med extra fiber så gör det ju inget om det känns. Jag gillade den och kan tänka mig att använda den fler gånger.
Zeta fiberspaghetti får 4 av 5.
måndag 22 november 2010
bröd nummer två från brödfrencyt - frölimpa
Här kommer bröd två från brödbaket. Sesam- och linfröbröd. Kommer från samma bok som havrebrödet. Beskrivningen av brödet i boken " Ett nötigt brd helt utan nötter... De rostade fröna gör att brödet passar extra bra till asiatisk mat." Jag kan inte annat än hålla med. Om ett bröd kunde vara "starkt" så hade detta brödet fallit under den kategorin. Väldigt smakrikt och gott! Något som var väldigt konstigt var att när jag stod där och knådade så luktade verkligen brödet cheddarost. Det luktade det. Så konstigt. Men mycket riktigt, när jag smakade, så gifte sig brödet perfekt med cheddarost. Ett väldigt speciellt bröd skulle jag säga.
För tre avlånga bröd behöver du: Steg ett:
75 g vita sesamfrön
50 g linfrön
30 g solroskärnor
600 g iskallt vatten
Rosta fröna och kärnorna i 200 graders ugn tills de fått rejält med färg. Precis inte-brända så att säga. Ta ut och häll direkt i kallt vattnet. Hit kan du förbereda dagen innan. Låt i så fall stå i kylen över natten.
Steg två:
Skållningen från steg ett
300 g vetesurdeg
20 g jäst
900 g vetemjöl
60 g grahamsmjöl
20 g havssalt
Blanda skållningen med resten av ingredienserna förutom saltet. Knåda i maskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och blanda in det i fem minuter. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
Forma till tre runda bröd och låt vila i tio minuter.
Platta till varje bulle och vik in en kant mot mitten. Upprepa 2 gånger med alla bröd. Rulla till jämna avlånga bröd. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta i 1,5 timme eller över natten i kylen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla bröden och snitta till fina rutmönster. Sätt in i ugnen, tillför vattenånga (antingen genom isbitar i botten av ugnen eller en sprayflaska) stäng och sänk till 200. Låt grädda i 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt svalna på galler.
För tre avlånga bröd behöver du: Steg ett:
75 g vita sesamfrön
50 g linfrön
30 g solroskärnor
600 g iskallt vatten
Rosta fröna och kärnorna i 200 graders ugn tills de fått rejält med färg. Precis inte-brända så att säga. Ta ut och häll direkt i kallt vattnet. Hit kan du förbereda dagen innan. Låt i så fall stå i kylen över natten.
Steg två:
Skållningen från steg ett
300 g vetesurdeg
20 g jäst
900 g vetemjöl
60 g grahamsmjöl
20 g havssalt
Blanda skållningen med resten av ingredienserna förutom saltet. Knåda i maskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och blanda in det i fem minuter. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
Forma till tre runda bröd och låt vila i tio minuter.
Platta till varje bulle och vik in en kant mot mitten. Upprepa 2 gånger med alla bröd. Rulla till jämna avlånga bröd. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta i 1,5 timme eller över natten i kylen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla bröden och snitta till fina rutmönster. Sätt in i ugnen, tillför vattenånga (antingen genom isbitar i botten av ugnen eller en sprayflaska) stäng och sänk till 200. Låt grädda i 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt svalna på galler.
söndag 21 november 2010
korvstroganof
Korvstroganof är så gott och jag tror alltid att jag har postat ett inlägg här på bloggen. Men har det har jag inte. Så nu är det dags. Så enkelt och gott. Vardagsfavoriten nummer ett. Väldigt bra att stoppa ner i lunchlådan och värma på jobbet/skolan.
För 5 portioner behöver du:
500 g falukorv
1 st stor gul lök
2 msk vetemjöl
5 dl vatten
2 hönsbuljongträningar
1 vitlöksklyfta
4 msk tomtatpuré
1 msk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
2 krm malen vitpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
Hackad persilja
Strimla falukorven. Finhacka löken. Fräs falukorven i lite smör och tillsätt sedan löken. Stek till löken till genomsstekt och pudra över vetemjöl och häll över vatten. Krydda med hönsbuljong, pressad vitlök, tomatpuré, cayennepeppar och vitpeppar. Låt puttra i några minuter. Häll på grädden och ta av från värmen. Rör ner lite hackad persilja. Servera till ris eller pasta.
lördag 20 november 2010
först ut i brödfrenzyt - skållat havrebröd
Ännu mer bröd från "Bröd från Brunkebergs Bageri" av Heléne Johansson. Denna gången blev det skållat havrebröd. Väldigt gott och mättande. Ett sådant där stadigt matigt bröd. Perfekt nu på det mörkare vinterhalvåret tillsammans med en kopp te. Som vanligt med bröden från denna boken: Det tar lite tid, men det är alltid värt det.
Kort förklaring till rubriken: häromdagen blev jag totalt frenzy (vanvettig). Jag bakade inte mindre än NIO stoora limpor. Tre olika recept. Jag matade min rågsurdeg så mycket dagen innan (för att ha tillräckligt till alla bröd) att den såg ut såhär på morgonen när jag skulle sätta igång:
Nåväl, till brödet.
För 3 runda limpor behöver du:
Steg ett:
350 g vatten
150 g havregryn
60 g linfrön
Koka upp vattnet och höll över havregrynen och linfröna. Rör om till en gröt och täck med plastfolie. Låt stå några timmar i rumstemperatur eller över natten. (Jag lät min stå över natten.)
Steg två:
Skållningen från steg ett
450 g vatten
300 g rågsurdeg
25 g jäst
750 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
25 g honung
25 g havssalt
Havregryn till "garnering"
Blanda alla ingredienser (inklusive skållningen) förutom saltet. Arbeta i maskin i tio minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta i 5 minuter. Låt vila i bunken i en halvtimme.
Dela degen i tre delar och forma till runda bröd. Häll ut havregrynen som du ska ha till garnering i en djup tallrik och doppa bröden däri. Lägg med toppingen neråt i mjölade jäskorgar. Låt jäsa ca 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Vänd försiktigt upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Snitta om du vill. Sätt in i ugnen och häll antingen isbitar i en varm plåt i botten på ugnen eller spraya vatten på bröden. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader. Låt grädda i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt svalna på galler. Knacka bort överflödigt mjöl eller havregryn. Låt det som sitter fast vara kvar.
Får du som jag mycket bröd över kan du, när det kallnat, skiva upp det och frysa in. Låt sedan tina i rumstemperatur.
Kort förklaring till rubriken: häromdagen blev jag totalt frenzy (vanvettig). Jag bakade inte mindre än NIO stoora limpor. Tre olika recept. Jag matade min rågsurdeg så mycket dagen innan (för att ha tillräckligt till alla bröd) att den såg ut såhär på morgonen när jag skulle sätta igång:
Nåväl, till brödet.
För 3 runda limpor behöver du:
Steg ett:
350 g vatten
150 g havregryn
60 g linfrön
Koka upp vattnet och höll över havregrynen och linfröna. Rör om till en gröt och täck med plastfolie. Låt stå några timmar i rumstemperatur eller över natten. (Jag lät min stå över natten.)
Steg två:
Skållningen från steg ett
450 g vatten
300 g rågsurdeg
25 g jäst
750 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
25 g honung
25 g havssalt
Havregryn till "garnering"
Blanda alla ingredienser (inklusive skållningen) förutom saltet. Arbeta i maskin i tio minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta i 5 minuter. Låt vila i bunken i en halvtimme.
Dela degen i tre delar och forma till runda bröd. Häll ut havregrynen som du ska ha till garnering i en djup tallrik och doppa bröden däri. Lägg med toppingen neråt i mjölade jäskorgar. Låt jäsa ca 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Vänd försiktigt upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Snitta om du vill. Sätt in i ugnen och häll antingen isbitar i en varm plåt i botten på ugnen eller spraya vatten på bröden. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader. Låt grädda i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt svalna på galler. Knacka bort överflödigt mjöl eller havregryn. Låt det som sitter fast vara kvar.
Får du som jag mycket bröd över kan du, när det kallnat, skiva upp det och frysa in. Låt sedan tina i rumstemperatur.
fredag 19 november 2010
en perfekt lunch
Det är såhär jag vill att en lunch ska se ut. Ser det inte hur gott ut som helst? Bilden togs i somras och jag hade helt glömt bort den. Tills idag. Kollar du på bilden? Det verkligen lyser om den. Alla vackra färger. Åh helt perfekt. Jag kommer ihåg, det var riktigt riktigt gott. Bulguren höjer sådana här "plock/sallads"luncher till höjderna och gör dem mer mättande och näringsrika samt blir ett varmt inslag på en annars kall tallrik mat. Jag har blivit en total bulgurnörd. Det är så löjligt gott. Och det måste kokas med grönsaksbuljong! Vitlökssalamin där på tallriken är en riktig fullträff. Receptet på tvåveckorssalladen som ligger ca "klockan 4" på tallriken finns här.
torsdag 18 november 2010
måndagsmys med mamma
Oj vilken alliteration det blev haha.
Hursomhelst, mamma och jag satt och tittade på Böda Camping och Hollywoodfruar i måndags. Till det åt vi lite god choklad med mandel och rostade soyabönor.
Hursomhelst, mamma och jag satt och tittade på Böda Camping och Hollywoodfruar i måndags. Till det åt vi lite god choklad med mandel och rostade soyabönor.
onsdag 17 november 2010
köttfärspajer
Jag gjorde som Victoria och gjorde goda individuella pajer häromdagen.. Såå gott. Dock klarar jag bara av att äta en halv, men goda blev dom. Jag gjorde köttfärspajer av dom, men jag ska nog pröva att göra ostpaj nästa gång!
Det här behöver du för fyllning till 5 pajer:
2 gula lökar
1 röd chili
20 små champinjoner (170 g)
3 vitlöksklyftor
825 g nötfärs
Massor av torkad oregano
2 msk mango chutney
½ dl chilisås
Salt och peppar
Finhacka lök, chili och champinjoner. Fräs i lite smör i en panna. Pressa i vitlök och tillsätt köttfär. Fräs tills den är klar. Ha i oregano, mango chutney, chilisås och krydda. Låt puttra medans skalen tinar något.
Fyll pajerna och ha:
½ ägg
½ dl matlagningsgrädde
ihopvispat per skal överst. Gratinera i ugnen enligt anvisningarna på paketet. Tror det var 200 grader i ca 20 minuter.
tisdag 16 november 2010
dillabröd
Jag kunde inte baka när jag var ung. Helt ärligt. Det var en omjölighet. Jag har alla möjliga (ikke allvarliga) men efter min uppväxt som har med bakning att göra. Bland annat tycker jag inte om kardemumma än idag, sedan jag när jag var 10 år gammal bakade äckliga muffins med 1 dl kardemumma i. Huu.. En annan gång, när jag kollade på Hajen på tv (av någon anledning minns jag det) bakade jag kanelbullar. Eller något som det i receptboken i alla fall stod kanelbullar. Mina blev mest stenhårda små gifflar typ. Nej baka har aldrig varit min starka sida.
Till nu. Nu får jag ångest om jag inte hinner baka tillräckligt ofta. Jag bakar i tid och otid. När jag bakade började igår var klockan 23:38 och jag hade ett dillbröd på jäsning. Ja men ni förstår! Jag är lite tokig. Framförallt när det är tenta, eller som idag då, rapportinläming, så tenderar ett litet bakmonster krypa fram i mig och ta över. Jag går likt en robot in i köket, gärna efter 23 på kvällen, stänger dörren och smider mumsiga planer. Kort sagt, jag har blivit bättre på bröd. Nu är det surdeg som gäller. Kalljäsning, vikning och allt vad det innebär. Jag har helt enkelt lärt mig att följa recept, och därmed börjat lyckats med bröd. Just nu är det alltså dillbröd på G och jag undrar vad som ska bli till middag imorgon. Lax och nybakt dillbröd har jag ju kommit fram till. Men utöver det... Hm.. Vi får se, jag återkommer nog med en rapport. Hursomhelst, här kommer ett recept på dillbröd. I orginalreceptet ska man ha 15 g naturellt havssalt och 50 g dill. Jag har ändrat lite och använt mig av dillsaltet istället. Annars har jag följt receptet. Receptet kommer från Bröd från Brunkebergs Bageri av Heléne Johansson.
Och du, de är endast på 100 kalorier per styck! Det gillas starkt.
För 30 små kuvertbröd behöver du:
500 g vatten
15 g jäst
300 g rågsurdeg
600 g vetemjöl (jag tog manitoba cream)
150 g durumvetemjöl
20 g brödsirap (jag tog mörk sirap)
15 g dillsalt
35 g dill (jag tog fryst)
100 g riven god ost. Använd typ västerbotten eller cheddar
Blanda alla ingredienser utom saltet, dillen och osten och arbeta i minst 15 minuter med maskin (eller dubbelt så länge för hand). Tillsätt saltet och dillen. Arbeta in i 5 minuter. Tillsätt osten. Arbeta in den. Låt degen vila i bunken i en halvtimme.
Forma degen till 30 små bollar. Tryck till på sidorna på bröden och rulla till spolformade frallor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 1,5 timme eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Mjöla och snitta bröden. Ställ in i ugnen och tillför vattenånga (antingen genom isbitar i en tom varm plåt längst ner, eller med en sprayflaska).
Grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Avnjut med fisk eller skaldjur.
Till nu. Nu får jag ångest om jag inte hinner baka tillräckligt ofta. Jag bakar i tid och otid. När jag bakade började igår var klockan 23:38 och jag hade ett dillbröd på jäsning. Ja men ni förstår! Jag är lite tokig. Framförallt när det är tenta, eller som idag då, rapportinläming, så tenderar ett litet bakmonster krypa fram i mig och ta över. Jag går likt en robot in i köket, gärna efter 23 på kvällen, stänger dörren och smider mumsiga planer. Kort sagt, jag har blivit bättre på bröd. Nu är det surdeg som gäller. Kalljäsning, vikning och allt vad det innebär. Jag har helt enkelt lärt mig att följa recept, och därmed börjat lyckats med bröd. Just nu är det alltså dillbröd på G och jag undrar vad som ska bli till middag imorgon. Lax och nybakt dillbröd har jag ju kommit fram till. Men utöver det... Hm.. Vi får se, jag återkommer nog med en rapport. Hursomhelst, här kommer ett recept på dillbröd. I orginalreceptet ska man ha 15 g naturellt havssalt och 50 g dill. Jag har ändrat lite och använt mig av dillsaltet istället. Annars har jag följt receptet. Receptet kommer från Bröd från Brunkebergs Bageri av Heléne Johansson.
Och du, de är endast på 100 kalorier per styck! Det gillas starkt.
För 30 små kuvertbröd behöver du:
500 g vatten
15 g jäst
300 g rågsurdeg
600 g vetemjöl (jag tog manitoba cream)
150 g durumvetemjöl
20 g brödsirap (jag tog mörk sirap)
15 g dillsalt
35 g dill (jag tog fryst)
100 g riven god ost. Använd typ västerbotten eller cheddar
Blanda alla ingredienser utom saltet, dillen och osten och arbeta i minst 15 minuter med maskin (eller dubbelt så länge för hand). Tillsätt saltet och dillen. Arbeta in i 5 minuter. Tillsätt osten. Arbeta in den. Låt degen vila i bunken i en halvtimme.
Forma degen till 30 små bollar. Tryck till på sidorna på bröden och rulla till spolformade frallor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 1,5 timme eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Mjöla och snitta bröden. Ställ in i ugnen och tillför vattenånga (antingen genom isbitar i en tom varm plåt längst ner, eller med en sprayflaska).
Grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Avnjut med fisk eller skaldjur.
måndag 15 november 2010
en färgglad tallrik mat
Igår lagades det goda kycklingfileer här hemma hos oss. Kycklingfiléer fick en djup skåra och stektes lätt i en stekpanna. Fylldes med philadelphia och soltorkad tomat, och lindades med parmaskinka. In i ugnen på ca 200 grader tills klart. Går ganska fort om man stekt dem väl först. Vi serverade det med sherrysåsen, stekta champinjoner, och massor av grönsaker.
Dessa måtten använde jag mig av per portion:
1 kycklingfilé
20 g basilika philadelphia
1 soltorkad tomat, strimlad
1 skiva parmaskinka
Dessa måtten använde jag mig av per portion:
1 kycklingfilé
20 g basilika philadelphia
1 soltorkad tomat, strimlad
1 skiva parmaskinka
söndag 14 november 2010
saffran räddar dagen
Har du ingen sås till kvällens fisk? Testa detta!
För 4-6 portioner Saffrans"aioli" behöver du:
250 g turkisk yoghurt
50 g majonnäs
1 pkt saffran
1 liiiten vitlöksklyfta, pressad
Blanda och låt stå några timmar innan middagen.
lördag 13 november 2010
härliga morgon
Ibland är det riktigt skönt att stiga upp. Man har fått sin sömn. Solen skiner. Inget skolarbete ligger och gnager en i hälarna. Det är tyst och ingen är hemma. Man bara tar lite yoghurt, några blåbär och njuter av årets - förhoppningsvis inte - sista solstrålar. Det kallar jag en bra morgon.
fredag 12 november 2010
bakispasta
Vi hade en rolig fredag med klassen förra veckan och det var välbehövt. Dagen efter hade jag nog kunna döda för lite pizza eller hamburgare, men jag slängde ihop en fet pastasås istället.
Koka pasta för fyra portioner.
Stek två paket bacon, och låt rinna av på papper.
Finhacka en lök och en röd paprika.
Fräs löken mjuk i smör och häll på ett paket Kelda 4 ostar ostsås.
Tillsätt 1 dl riven cheddarost och 1,5 dl vispgrädde.
Pressa i en vitlöksklyfta. Krydda med någon favoritkrydda.
Tillsätt paprikan och baconen.
Servera med pasta och ett glas vatten (du kan behöva det)
torsdag 11 november 2010
perfekt för lunchlådan
Jag har skapat en ny kategori här på bloggen: Perfekt för lunchlådan. Här hamnar recept som faller under kategorin "gott att värma". Det innebär även att det går bra att frysa dessa måltider.
Jag gör såhär ibland, lägger till en ny kategori som jag känner att jag inte kan vara utan. Det betyder att jag varje gång går tillbaka, sida för sida, här på bloggen, och lägger till alla passande recept. Det kan bli en del. Denna gången blev det 34 stycken. Och med tanke på att jag nästan slänger upp ett inlägg per dag nu för tiden, så kommer denna, liksom alla andra kategorier, att fyllas på i jämn takt. Anledningen till att jag har sådan hög uppdatering på bloggen just nu är helt enkelt att jag lagar en himla massa mat nu för tiden. Det bakas, fixas lunchlådor (därav kategorin), lagas middag och så vidare nästintill varje dag. Så trots ett inlägg per dag så sållar jag bort en hel del recept som inte platsar på bloggen. Jag hoppas att du som läsare inte anser att kvaliteten blivit sämre för att kvantiteten ökat?! I så fall, hojta till, så ska jag försöka lugna ner mig lite. Om inte annat så ökar ju kvaliteten på allt jag gör, ju oftare jag gör det, så tekniskt sett borde ju kvaliteten öka hela tiden. Eller hur? Nej nu kommer jag ifrån ämnet känner jag, tillbaka till introduceringen av kategorin Perfekt för lunchlådan.
Ris, bulgur och främst pasta innehåller de allra flesta recept som hamnat i denna kategori. Kokt potatis går sällan bra att värma, däremot går mosad potatis eller potatisgratäng bra. Pasta är helt klart överrerepresenterad, där just lasagnen i alla dess olika former finns med ett flertal gånger. Men jag gillar att värma lasagne, det är gott och enkelt att äta ur lådan. Carbonaran blir god att värma den också! Maten måste inte värmas, jag har med några rätter som ska äta kalla. Jag har även med piroger, som inte är en maträtt i sig, men ändå är utmärkt att värma i micron.
Det är en annan sak jag har tagit hänsyn till, att det ska vara lätt att äta ur lådan. Dvs bort faller rätter med kött med ben. Bort faller även rätter där kallt och varmt blandats, och som inte kan värmas igen. Det innebär även att jag inte har med några soppor, då jag märkt ganska tydligt att de alltid är kvar sist i frysen. Det är helt enkelt bökigt att ta med sig.
Det blir heller inga panerade eller friterade rätter eller rätter med nötter. De gör sig inte så bra i micron.
Mitt tips för alla lunchlådor, är att om lådan är fryst, så låt den tina över natten i kylskåp. Det blir allra bäst så, och sedan går det snabbare att värma på jobbet sen när man är hungrig. Och helt ärligt, visst har vi alla glömt lådan hemma för att man varit så trött och seg på morgonen. Står den bredvid mjölken och osten i kylen så är det svårare att glömma av den.
Jag gör såhär ibland, lägger till en ny kategori som jag känner att jag inte kan vara utan. Det betyder att jag varje gång går tillbaka, sida för sida, här på bloggen, och lägger till alla passande recept. Det kan bli en del. Denna gången blev det 34 stycken. Och med tanke på att jag nästan slänger upp ett inlägg per dag nu för tiden, så kommer denna, liksom alla andra kategorier, att fyllas på i jämn takt. Anledningen till att jag har sådan hög uppdatering på bloggen just nu är helt enkelt att jag lagar en himla massa mat nu för tiden. Det bakas, fixas lunchlådor (därav kategorin), lagas middag och så vidare nästintill varje dag. Så trots ett inlägg per dag så sållar jag bort en hel del recept som inte platsar på bloggen. Jag hoppas att du som läsare inte anser att kvaliteten blivit sämre för att kvantiteten ökat?! I så fall, hojta till, så ska jag försöka lugna ner mig lite. Om inte annat så ökar ju kvaliteten på allt jag gör, ju oftare jag gör det, så tekniskt sett borde ju kvaliteten öka hela tiden. Eller hur? Nej nu kommer jag ifrån ämnet känner jag, tillbaka till introduceringen av kategorin Perfekt för lunchlådan.
Ris, bulgur och främst pasta innehåller de allra flesta recept som hamnat i denna kategori. Kokt potatis går sällan bra att värma, däremot går mosad potatis eller potatisgratäng bra. Pasta är helt klart överrerepresenterad, där just lasagnen i alla dess olika former finns med ett flertal gånger. Men jag gillar att värma lasagne, det är gott och enkelt att äta ur lådan. Carbonaran blir god att värma den också! Maten måste inte värmas, jag har med några rätter som ska äta kalla. Jag har även med piroger, som inte är en maträtt i sig, men ändå är utmärkt att värma i micron.
Det är en annan sak jag har tagit hänsyn till, att det ska vara lätt att äta ur lådan. Dvs bort faller rätter med kött med ben. Bort faller även rätter där kallt och varmt blandats, och som inte kan värmas igen. Det innebär även att jag inte har med några soppor, då jag märkt ganska tydligt att de alltid är kvar sist i frysen. Det är helt enkelt bökigt att ta med sig.
Det blir heller inga panerade eller friterade rätter eller rätter med nötter. De gör sig inte så bra i micron.
Mitt tips för alla lunchlådor, är att om lådan är fryst, så låt den tina över natten i kylskåp. Det blir allra bäst så, och sedan går det snabbare att värma på jobbet sen när man är hungrig. Och helt ärligt, visst har vi alla glömt lådan hemma för att man varit så trött och seg på morgonen. Står den bredvid mjölken och osten i kylen så är det svårare att glömma av den.
oktoberlevain
Jag slängde ihop Martins Oktoberlevain och ändrade om lite i receptet. Hade inte så bra fyr i min surdeg, som nog var lite väl sur just den dagen, så jag fick tillsätta lite sötma för att balansera det hela, och lite jäst för att få fyr på degen. Resultatet blev bra men inte enastående. Förmodligen pga min dumma surdeg. Men receptet annars är super och därför delar jag med mig av min lilla version. Jag tänker definitivt baka detta igen. Jag ger mig inte.
Brödet är absolut godast nybakat, varmt med smör och ost. Servera till en soppa vetja!
För två runda stora bröd behöver du:
Kvällen innan:
50 g (1/2 dl) rågsurdegsgrund
200 g (2 dl) ljummet vatten
150 g (2 1/2 dl) vetemjöl special
50 g (knappt 1 dl) rågmjöl
Blanda samman rågsur, mjöl och vatten i en bunke, täck med lock eller plastfolie och låt stå lite varmt över natten (20–25 grader, 8–10 timmar).
På morgonen:
Surdegen från gårdagen
450 g (4 1/2 dl) vatten
15 g jäst
750 g (12–13 dl) vetemjöl special
20 g (1 msk) salt
25 g mörk sirap
Blanda ihop allt och jäs 30 minuter. Vik. Låt jäsa 2 timmar och 45 minuter. Dela i två bitar. Vik dem. Lägg med skarven neråt i två jäskorgar. Låt jäsa ovanpå den varma ugnen i ca 30 minuter. Sätt ungen på högsta. Vänd bröden och skjutsa in dem på en varm plåt, sänk till 250 grader. Låt stå inne i 35 minuter. Har de fått för mycket färg efter halva tiden, sänk till 200.
Brödet är absolut godast nybakat, varmt med smör och ost. Servera till en soppa vetja!
För två runda stora bröd behöver du:
Kvällen innan:
50 g (1/2 dl) rågsurdegsgrund
200 g (2 dl) ljummet vatten
150 g (2 1/2 dl) vetemjöl special
50 g (knappt 1 dl) rågmjöl
Blanda samman rågsur, mjöl och vatten i en bunke, täck med lock eller plastfolie och låt stå lite varmt över natten (20–25 grader, 8–10 timmar).
På morgonen:
Surdegen från gårdagen
450 g (4 1/2 dl) vatten
15 g jäst
750 g (12–13 dl) vetemjöl special
20 g (1 msk) salt
25 g mörk sirap
Blanda ihop allt och jäs 30 minuter. Vik. Låt jäsa 2 timmar och 45 minuter. Dela i två bitar. Vik dem. Lägg med skarven neråt i två jäskorgar. Låt jäsa ovanpå den varma ugnen i ca 30 minuter. Sätt ungen på högsta. Vänd bröden och skjutsa in dem på en varm plåt, sänk till 250 grader. Låt stå inne i 35 minuter. Har de fått för mycket färg efter halva tiden, sänk till 200.
onsdag 10 november 2010
knäckesticks
Dessa var helt löjligt enkla att göra och heeeeeelt gudomligt goda. Extremt beroendeframkallande. Pojkvännen och jag knaprade oss igenom två hela plåtar på ett dygn. Det är ett gott betyg. Receptet kommer ifrån Matklubben. Pojkvännen är nyinflyttad och hade inget grovt mjöl, så jag ersatte det med det som står inom parentes. Gick jättebra.
För två plåtar knäckesticks behöver du:
2 dl mjölk
10 g jäst
1 tsk honung
2 dl grovt rågmjöl (Eller ersätt med: 1 dl havregryn, ½ dl linfrön och ½ dl vetemjöl. Kör det några varv i matberedaren.)
3 dl vetemjöl
2 tsk salt
Topping :
3msk solrosfrö
3 msk sesamfrö
2 msk flingsalt
Värm mjölken till 37 grader, rör i jästen. Blanda i övriga ingredienser och arbeta i maskin ca 2-3 minuter eller knåda för hand.
Lägg degen i kylen 1 timme. Kavla ut degen tunnt på mjölat bakbord, strö över toppingen, kavla in det i degen och nagga degen.
Skär i smala strimlor ca 3-5 cm och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 5-10 minuter tills de fått fin färg i 250 grader (du får själva pröva dig fram för att se hur lång tid det tar). Låt torka på galler i eftervärmen några timmar eller över natten.
För två plåtar knäckesticks behöver du:
2 dl mjölk
10 g jäst
1 tsk honung
2 dl grovt rågmjöl (Eller ersätt med: 1 dl havregryn, ½ dl linfrön och ½ dl vetemjöl. Kör det några varv i matberedaren.)
3 dl vetemjöl
2 tsk salt
Topping :
3msk solrosfrö
3 msk sesamfrö
2 msk flingsalt
Värm mjölken till 37 grader, rör i jästen. Blanda i övriga ingredienser och arbeta i maskin ca 2-3 minuter eller knåda för hand.
Lägg degen i kylen 1 timme. Kavla ut degen tunnt på mjölat bakbord, strö över toppingen, kavla in det i degen och nagga degen.
Skär i smala strimlor ca 3-5 cm och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 5-10 minuter tills de fått fin färg i 250 grader (du får själva pröva dig fram för att se hur lång tid det tar). Låt torka på galler i eftervärmen några timmar eller över natten.
måndag 8 november 2010
lingonfrallor
Jag bakade Kryddburkens morotsfrallor häromdagen och de va väldigt goda. Vissa rev jag ost över och andra pudrade jag havregryn över. Med ost blev det godast.
De rekommenderar jag verkligen! Direkt när jag såg receptet tänkte jag: vilket fint basrecept.
Man kan enkelt byta ut vissa av huvudingredienserna för att få en annan sorts fralla, fast lika god. Oj va rätt jag hade. Jag slängde ihop lingonfrallor med torkade fikon och de blev mycket bra. Båda frallorna gick verkligen hem här hemma.
För 25 små lingonfrallor behöver du:
1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl mörk sirap
1 dl rapsolja
180 g lingon
1 tsk salt
100 g torkade fikon, finhackade
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
1 dl grovt rågmjöl
3 msk rågsurdeg (för smak, kan uteslutas)
14-16 dl manitoba cream (vetemjöl)
Pumpafrön och mjölk till garnering
Smula ner jästen i en stor bunke. Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till knådning. Arbeta degen ordentligt i 10-15 minuter. Pudra sen degen med lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 45 min. Ta ut degen och dela degen i 25 lika stora delar och forma till små runda frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäs med bakduk 30 min. Pensla med mjölk och strö över pumpafrön. Grädda i 220 grader upp till 20 min.
De rekommenderar jag verkligen! Direkt när jag såg receptet tänkte jag: vilket fint basrecept.
Man kan enkelt byta ut vissa av huvudingredienserna för att få en annan sorts fralla, fast lika god. Oj va rätt jag hade. Jag slängde ihop lingonfrallor med torkade fikon och de blev mycket bra. Båda frallorna gick verkligen hem här hemma.
För 25 små lingonfrallor behöver du:
1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl mörk sirap
1 dl rapsolja
180 g lingon
1 tsk salt
100 g torkade fikon, finhackade
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
1 dl grovt rågmjöl
3 msk rågsurdeg (för smak, kan uteslutas)
14-16 dl manitoba cream (vetemjöl)
Pumpafrön och mjölk till garnering
Smula ner jästen i en stor bunke. Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till knådning. Arbeta degen ordentligt i 10-15 minuter. Pudra sen degen med lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 45 min. Ta ut degen och dela degen i 25 lika stora delar och forma till små runda frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäs med bakduk 30 min. Pensla med mjölk och strö över pumpafrön. Grädda i 220 grader upp till 20 min.
söndag 7 november 2010
julbak redan?
Det verkar som om alla i matbloggsvärlden har fått julfnatt. Alla bakar lussekatter, griljerar skinkor och köper julpyssel. Inget ont om det. Jag förstår er. Älskar man en högtid, och speciellt maten, så är det lätt att man kan längta ihjäl sig. Men jag är inte en av de människorna. Jag avskyr all svensk traditionell mat vid alla högtider. Sill, Janssons Frästelse, prinskorv, gravad lax osv är saker som får mig att rysa. Det är helt enkelt inte gott.
Men i år så har jag bestämt mig, jag ska bannimej älska julmaten. Därmed får några ändringar göras. En potatisgratäng ska göras sida vid sida med alla andras älskade Janssons Frästelse. Hemgjorda köttbullar utan kryddpeppar ska rullas. Hemgjord rödbetssallad ska göras. Det har visserligen inget att göra med att jag inte gillar köpt, men det är roligt att göra egen. Det ska bakas eget vörtbröd, även det bara för att det är kul. Men.... nu gör jag ju precis som alla andra bloggar. Pratar om julen och all mat. Nåväl till saken. Jag har kommit på lösningen på prinskorvsproblemet. Varken mamma eller jag tycker det är gott, det är nog bara min pojkvän som jublar när han ser dem. Så jag är såå fyndig, ja jag tycker faktiskt det, och kom på en suverän lösning.
Let me introduce, the chorizo-prinskorv:
Tadaaa. Skär långsmala chorizokorvar i 3 bitar (dvs prinskorvslånga). Kryssa ändorna och stek. Ställ fram på julbordet och låt alla njuta av riktig korv på julen, istället för den dassiga vanliga prinskorven.
Så för att testa min teori, provlagade jag detta samma kväll som jag kom på det. Och mycket riktigt gick det superbra. Serverade med senap och ketchup och mos (med liite vitlök i). Detta kommer klart att hamna på vårt julbord.
Detta är korven som jag använt. Väldigt god och som ni ser, hög kötthalt!! Ca 8 korvar i varje paket. Ganska dyra men helt klart värt det. Enda negativa är att det inte finns någon näringsdeklaration på dem, det gillas inte. De får därför bara 4,5 av 5 möjliga.
Men i år så har jag bestämt mig, jag ska bannimej älska julmaten. Därmed får några ändringar göras. En potatisgratäng ska göras sida vid sida med alla andras älskade Janssons Frästelse. Hemgjorda köttbullar utan kryddpeppar ska rullas. Hemgjord rödbetssallad ska göras. Det har visserligen inget att göra med att jag inte gillar köpt, men det är roligt att göra egen. Det ska bakas eget vörtbröd, även det bara för att det är kul. Men.... nu gör jag ju precis som alla andra bloggar. Pratar om julen och all mat. Nåväl till saken. Jag har kommit på lösningen på prinskorvsproblemet. Varken mamma eller jag tycker det är gott, det är nog bara min pojkvän som jublar när han ser dem. Så jag är såå fyndig, ja jag tycker faktiskt det, och kom på en suverän lösning.
Let me introduce, the chorizo-prinskorv:
Tadaaa. Skär långsmala chorizokorvar i 3 bitar (dvs prinskorvslånga). Kryssa ändorna och stek. Ställ fram på julbordet och låt alla njuta av riktig korv på julen, istället för den dassiga vanliga prinskorven.
Så för att testa min teori, provlagade jag detta samma kväll som jag kom på det. Och mycket riktigt gick det superbra. Serverade med senap och ketchup och mos (med liite vitlök i). Detta kommer klart att hamna på vårt julbord.
Detta är korven som jag använt. Väldigt god och som ni ser, hög kötthalt!! Ca 8 korvar i varje paket. Ganska dyra men helt klart värt det. Enda negativa är att det inte finns någon näringsdeklaration på dem, det gillas inte. De får därför bara 4,5 av 5 möjliga.
lördag 6 november 2010
höstig minestrone
Igår när jag stod och spanade runt på pastaavdelningen
på ICA hittade jag detta lilla söta paket.
på ICA hittade jag detta lilla söta paket.
Jo, nickade Claes instämmande när jag la ner den i vagnen,
en minestrone skulle sitta gott. Sagt och gjort, en klar
grönsaksminestrone med mycket gott i. Gott för både mage, själ och smaklökar.
en minestrone skulle sitta gott. Sagt och gjort, en klar
grönsaksminestrone med mycket gott i. Gott för både mage, själ och smaklökar.
Lite matlagnings-savant som jag är, så brukar jag ibland skriva ner recept i förväg. Eftersom jag redan vet vad allt smakar så brukar jag kunna hitta på och skriva ner ungefärliga recept i förväg, och sedan dagen efter bara laga det. Några små ändringar görs. Lite som Beethoven som kunde komponera ihop musik fastän han inte hörde. Han bara visste hur allt lät och kunde fortfarande komponera verk. Nu jämför jag mig visserligen med en av tidernas bästa kompositör, och så självgod är jag verkligen inte. Men ni förstår min liknelse. Jag fattar vad resultatet av receptet kommer smaka, bara genom att läsa ingredienserna. Men men, nog om mitt struntprat, här är min alldeles egna goda minestronesoppa.
Jag kan såhär i efterhand säga att soppan mottogs väldigt bra och alla älskade den. En riktig fullträff! Nu ska jag vara lite ödmjuk efter allt stöddsnack och säga att den är riktigt enkel soppan, och vem som helst, ung som gammal, kan komponera ihop något minst lika gott.
Jag kan såhär i efterhand säga att soppan mottogs väldigt bra och alla älskade den. En riktig fullträff! Nu ska jag vara lite ödmjuk efter allt stöddsnack och säga att den är riktigt enkel soppan, och vem som helst, ung som gammal, kan komponera ihop något minst lika gott.
För ca 6 portioner behöver du:
1 purjolök
80 g kålrot
90 g rotselleri
1 morot
350 g palsternacka (4 st)
2 hammarvitlöksklyftor
2 liter grönsaksbuljong
4 dl pasta, anpassad för soppa (400 g)
1 krm vitpeppar
10 små körsbärstomater, skivade
20 sockerärtor
½ dl finhackade färska örter (basilika/timjan/persilja)
Hacka alla grönsaker utom tomaterna och sockerärtorna.
Fräs mjuka i lite smör. Pressa i vitlök och häll över buljong.
Koka tills allt är 5 minuter från perfekt. Tillsätt pastan och peppar.
1 minut innan servering, tillsätt skurna sockerärtor, tomaterna och örterna.
Vi hade Icas Paprika och Cashew pesto och en klick creme
fraiche över soppan. Det passade helt löjligt bra.
Vill du ringla lite olja över soppan passar något i denna stilen bra.
Koka tills allt är 5 minuter från perfekt. Tillsätt pastan och peppar.
1 minut innan servering, tillsätt skurna sockerärtor, tomaterna och örterna.
Vi hade Icas Paprika och Cashew pesto och en klick creme
fraiche över soppan. Det passade helt löjligt bra.
Vill du ringla lite olja över soppan passar något i denna stilen bra.
fredag 5 november 2010
spröda brödpinnar - grissini
Dessa bjöd jag på under min student. De går sönder och de är beroendeframkallande men det gör inget. Vi älskade dem allihop. Receptet kommer härifrån. Ska vi har en större fest någon gång i den närmsta framtiden, blir det nog att baka en sats igen och placera ut runt huset. Mycket uppskattat.
Till receptet behöver du en pastamaskin.
För cirka 50 brödpinnar behöver du:
1 dl varmt vatten
1 paket jäst (50g)
1 tsk socker
3 dl vetemjöl
1 dl grovt vetemjöl
2 msk olivolja
1-1/2 tsk fint havssalt
Fint hackade örter t.ex. rosmarin eller timjan
Förbered fyra plåtar genom att klä dem med bakplåtspapper.
Blanda varmt vatten med jäst, socker och 1 dl av vetemjölet. Låt vila i 10 minuter eller tills bubbligt.
Tillsätt resten av vetemjölet, det grova vetemjöl, olivolja och salt och blanda ihop lätt. Häll ut på en ren yta och knåda i ca 5 minuter, tills den är slät och elastisk. Rengör skålen och olja in den. Lägg i degen, täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 1 timme.
Ta upp degen från skålen, tillsätt örterna och knåda in dem, och dela upp den i fyra bitar.
Tag fram en av bitarna och låt de andra ligga under plastfolie så länge, så de inte torkar.
I den tjockaste delen på pastamaskinen, rulla igenom degen. Den måste vara tillplattad något först. Upprepa och vik flera gånger för att få en fin rektangel. Rektangeln ska vara ca 1 dm bred och 2,5 dm lång.
Med samma degbit ska du köra den igenom den delen på pastamaskinen som delar degen i typ tagliatellebreda bitar. Snabbt, ta isär de långa stängerna och lägg upp på en plåt. Låt det vara lite mellanrum mellan varje. Låt jäsa och puffa upp sig något i en halvtimme.
Upprepa med de återstående degbitarna, en i taget.
När de jäser, värm ugnen till 200 grader.
Spraya ett ark med grissini med olivolja och strö över havssalt. Grädda i ca 9-10 minuter överst i ugnen, rotera plåten efter halva tiden. Titta noga under den sista minuten eller två så de inte blir brända. Låt kallna och förvara i en papperspåse eller en hög fyrkantig skål, så att de inte går sönder.
Till receptet behöver du en pastamaskin.
För cirka 50 brödpinnar behöver du:
1 dl varmt vatten
1 paket jäst (50g)
1 tsk socker
3 dl vetemjöl
1 dl grovt vetemjöl
2 msk olivolja
1-1/2 tsk fint havssalt
Fint hackade örter t.ex. rosmarin eller timjan
Förbered fyra plåtar genom att klä dem med bakplåtspapper.
Blanda varmt vatten med jäst, socker och 1 dl av vetemjölet. Låt vila i 10 minuter eller tills bubbligt.
Tillsätt resten av vetemjölet, det grova vetemjöl, olivolja och salt och blanda ihop lätt. Häll ut på en ren yta och knåda i ca 5 minuter, tills den är slät och elastisk. Rengör skålen och olja in den. Lägg i degen, täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 1 timme.
Ta upp degen från skålen, tillsätt örterna och knåda in dem, och dela upp den i fyra bitar.
Tag fram en av bitarna och låt de andra ligga under plastfolie så länge, så de inte torkar.
I den tjockaste delen på pastamaskinen, rulla igenom degen. Den måste vara tillplattad något först. Upprepa och vik flera gånger för att få en fin rektangel. Rektangeln ska vara ca 1 dm bred och 2,5 dm lång.
Med samma degbit ska du köra den igenom den delen på pastamaskinen som delar degen i typ tagliatellebreda bitar. Snabbt, ta isär de långa stängerna och lägg upp på en plåt. Låt det vara lite mellanrum mellan varje. Låt jäsa och puffa upp sig något i en halvtimme.
Upprepa med de återstående degbitarna, en i taget.
När de jäser, värm ugnen till 200 grader.
Spraya ett ark med grissini med olivolja och strö över havssalt. Grädda i ca 9-10 minuter överst i ugnen, rotera plåten efter halva tiden. Titta noga under den sista minuten eller två så de inte blir brända. Låt kallna och förvara i en papperspåse eller en hög fyrkantig skål, så att de inte går sönder.