söndag 24 oktober 2010

goda piroger- den perfekta 'grab and go' maten

Väldigt goda piroger som jag nu gjort flera gånger. Blir lika nöjd varje gång. Degen är lättarbetad och god. Det är gott att servera en vitlöksdipp till pirogerna. De går bra att frysa och sedan värma i micron. Perfekt på jobbet eller som mellanmål när småttingarna kommer hem från skolan. Receptet kommer från Matklubben.

För 30 piroger behöver du:
Degen:
50 gr jäst
300 g smör eller margarin
6 dl mjölk
4 st ägg
2 tsk salt
1 msk socker
ca 2 liter vetemjöl (Gör inte samma misstag som jag gjorde en gång och använd 2 KILO vetemjöl. 1 dl väger 60 gram, ni kan väl förstå hur det gick!)

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli ca 37 grader. Smula jästen i en degbunke och tillsätt vätskan. Vispa till jästen löst sig. Tillsätt äggen samt salt och socker. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och knåda snabbt ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i 40 min eller tills fyllningen som du gör under tiden har kallnat.

Fyllningen:
3 st stora gula lökar
500 g färsk vitkål
1,2 kg köttfärs
3 champinjoner
1 dl marsalavin
½ dl soja
minst 4 msk fransk osötad senap
1 solovitlök
1 tsk mald koriander
Salt
Peppar

Pensling:
1 ägg
Sesamfrö

Finhacka lök och vitlök och stek mjukt i omgångar. Stek köttfärsen och rör ner hackade champinjoner. Slå på madeira och soja och låt nästan koka bort helt. Tillsätt senapen, pressa i vitlöken och kryddor. Smaka av. Låt kallna. Låt sedan fyllningen ligga i ett durkslag över en bunke (spara vätskan och gör en god brunsås om du vill) medan du gör pirogerna, för att vara säker på att inte få för mycket vätska i pirogerna.

Lättaste sättet för att vara säker på att man får 30 lika stora piroger är att väga degen och dela siffran på 30. Jag brukar hamna runt 70-90 gram per pirog. Kavla ut, lägg på några matskedar fyllning och vik ihop. Nyp ihop kanterna enligt bilderna och vänd uppochner på ett bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med de resterande pirogerna. Jag brukar få plats med max 10 mer plåt.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö exempelvis över sesamfrön eller vallmofrön.

Skjutsa in i ugnen och ta ut dem när de fått fin färg, ca 10-15 minuter brukar det ta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar