lördag 30 juli 2011

sen middag


En sen middag efter en stressig dag. Grillade kycklingklubbor, härlig tzatsiki och pastasallad med pesto. Underbart.

fredag 29 juli 2011

min goda caesardressing


Nu mina vänner kommer äntligen receptet på min goda ceasardressing. Receptet kommer från min svärmor som hittat det i en GIbok! Så himla perfekt, gott och med precis rätt smak.

Det står 8 portioner men för oss räcker det bara till 4...

För 8 portioner behöver du:
1 rått ägg
3 msk citronjuice
0,5 msk fransk senap
2 st sardeller
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk vatten
0,5 msk vinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar

2,5 dl rapsolja

Mixa i mixer eller matberedare de första ingredienserna. Tillsätt sedan oljan droppvis. Smaka av. Färdigt! Låt stå i kylen fram till servering. Klarar sig några dagar i kylen, smaken blir dock kraftigare ju längre tid det går.

Vi serverar vår dresssing med:
Romansallad (på bilden råkar vi ha isbergssallad bara för det...)
Hyvlad parmesan
Krutonger
Stekt bacon (ibland)
Stekt kyckling

onsdag 20 juli 2011

Majo


Var sin räkmacka deluxe avnjöts här hemma i förra veckan. Vi hade ingen sallad hemma, så avokado fick ensamt agera "färg" på tallriken, ja förutom dillen då. I en perfekt värld skulle även salladsblad, gurka och tomat samt röd kaviar pryda tallriken. Det gick dock utmärkt utan! Riktigt gott blev det. Första gången jag gör hemmagjord majonnäs.

På mackorna hade jag:
Handskalade räkor
Kokta ägg
Dill
Majonnäs / aioli
Avokado

Brödet jag använde var Hönökaka.

Jag gjorde alltså egen majonnäs. Så på brödet bredde jag på lite majonnäs utan smaksättning, och i skålen bredvid, där vi doppade räkorna, har vi en god vitlöksaioli. Följ receptet nedan för att göra som jag. Observera att alla ingredienser ska ha samma temperatur (förslagsvis rumstemperatur). Jag kommer att minska på vinägern och senapen nästa gång jag gör denna.

För ca 4 dl majonnäs behöver du:
2 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk dijonsenap
4 dl rapsolja

Vispa (använd elvisp) först äggulorna med vinäger, salt, peppar och senap. Tillsätt oljan, först droppvis tills blandningen börjar tjockna, sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden.

Förvara i en burk med tätslutande lock i kylen. Till aiolin kryddade jag en klick av majonnäsen med pressade vitlöksklyftor och massor av flingsalt.

sommaren...

Sommarens by far bästa frukost. Osockrad yoghurt, Start naturell och blåbär. Bra sätt att starta dagen. Lite sött kanske, men äsch, det är ju sommar!

tisdag 19 juli 2011

utan ork och tid

När man inte har tid eller lust att laga mat, är carbonara en perfekt måltid. Underbart gott, snabbt och ganska mättande! Tänk på det nästa stressiga onsdagseftermiddag :)

måndag 18 juli 2011

kalle ankakaka



Jag har länge spanat in en kaka som av någon anledning kallas Kalle Ankakaka. Väldigt spännande och nu när jag testat kan jag även säga: riktigt god. Ganska söt dock, och mastig, men om man är en "sweet-tooth" så är den perfekt. Räcker till många, och går relativt fort att göra. Perfekt om du får fikabesök oväntat och bara har 1,5 h timme kvar till kakan ska stå på bordet. Varav bara 15 minuter är arbetstid!! ;)

För en kaka, ca 8-10 portioner behöver du:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mörkt socker (rörsocker/muscovado el dyl)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten

Smörj och bröa en "vanlig" springform. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och vispa ner det i smeten. Smält smöret och blanda med vattnet. Häll det i smeten och rör smeten jämn.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40 minuter. Känn med en sticka. Låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.

För fyllningen behöver du:
30 g mjukt smör
150 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
1-3 msk citronsaft
50 g Philadelphiaost

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Tillsätt Philadelphiaosten. Bred på underdelen och lägg på locket. Garnera med florsocker, och gärna något gott bär.

söndag 17 juli 2011

alla korten på bordet.


Jag tänkte såhär när jag gjorde dessa köttbullar; jag har ju massa små olika knep för att göra köttbullar extra goda. Ni vet, gul lök, grädde, fond, messmör (!), senap, vitlök osv.

Så jag tänkte, varför inte testa alla tips på en och samma gång. I samma smet. Det kan väl inte gå fel?

Inte det minsta faktiskt. De blev riktigt bra. Även om jag blandade i hej vilt. Pojkvännen är helt förtjust i dem, och tillsammans med den goda såsen och pasta i matlådan framöver, kommer han nog vara nöjd hela veckan! Jag är nästan lite avundsjuk, att jag inte äter matlåda på mina jobb...

Men jag är inte tusen procent nöjd. Jag vill ha de där PERFEKTA receptet som gör köttbullarna lite som (och jag borde inte erkänna detta men...) köpeköttbullar. Jag gillar dem. Framförallt de där små delikatessköttbullarna från Findus. Små, fasta, men ändå saftiga och med god smak. Men jag vet att de är fulla av skit - på nyår var min bordsherre en kille som jobbat på ett av de större företagen i Sverige som gör köttbullar och han sa att han inte kan äta köttbullar efter vad han sett.... - men de är goda och håller en jämn kvalitet. Vilket jag inte anser att mina gör.

Mina köttbullar kan antingen falla isär, bli torra, smaklösa, se fula ut eller något annat härligt problem. Så jag undrar, är det någon där ute som sitter och klämmer på det perfekta receptet? Ni vet sådana där köttbullar som är saftiga men ändå "kompakta", som man kan äta kalla och som inte faller isär. De som ser hur bra ut som helst och som smakar makalöst. Jag skulle verkligen uppskatta om du delade med dig. Tack på förhand!

För en stor sats köttbullar behöver du:
1 kg blandfärs
1,5 dl grädde
4 msk ströbröd
2 ägg
2 mindre gula lökar
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
4 msk messmör
1 msk senap
1 msk oxfond
2 vitlöksklyftor

Låt ströbröd svälla i några minuter i grädden och blanda sedan med resterande ingredienser. Den gula löken ska vara mycket fint finhackad och vitlöken pressad.

Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt med lite smör när den är nästan helt varm. Ta sedan ut plåten och lägg i köttbullarna som du rullat under tiden ugnen blivit varm. Låt stå inne i ca 20 minuter. Kolla om de är klara. Skaka gärna om några gånger under tiden. Låt svalna och gör som jag: lägg in i fryspåsar i frysen. Då har du halvfabrikat färdiga för regniga tisdagar och lata lördagar. Men hemmalagat halvfabrikat. Kan det bli bättre?

Ta ut när du behöver och stek tills fin färg är uppnådd i smör i en stekpanna. Perfekt. Servera med vad du gillar eller testa min sås här nedan:

För ca 4-5 portioner brunsås behöver du:
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk fond
1 gul lök
1 msk hackad rosmarin
redning om så önskas

Stek köttbullarna och när de är klara lyft ur dem ur pannan. Stek då en finhackad lök i smöret som är kvar och häll sedan på mjölk, grädde och fond. Låt koka upp och suga upp alla goda smaker i pannan. Tillsätt rosmarin, salta och peppra efter smak och red om det behövs. Tillsätt köttbullarna och servera med pasta eller potatis.

lördag 16 juli 2011

taco-torsdag


I torsdags blev det taco för hela slanten. Som jag längtat. Och som alltid i vår familj när man får rester över, blir det tacopaj dagen efter. En enkel pajdeg, i med fyllningen (allt som blev över - minus gurka och sallad. Blir inte så gott i) och på med äggstanning. Perfekt för matlådorna!

söndag 10 juli 2011

en solgul förrätt

Den här majssoppan är helt sagolik. Jag har varken smakat eller lagat någonting liknande förut. Jag har gjort soppan kanske 4-5 gånger och den är lika underbar varje gång. Som förrätt, här på bilderna, som huvudrätt (tillsammans med kanske tortillachips) eller ett stort mellanmål en kall vinterdag.

Det är inte många gånger jag kommer att verkligen be er laga något, men nu ber jag er! PROVA denna soppan för guds skull. Den är oslagbar.

För 4 portioner som förrätt eller 2 portioner som huvudrätt behöver du:
290 g avrunnen majs (en stor burk)
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
Salt
Peppar
2 tsk tacokrydda
Cayennepeppar

Torka av majsen lite och stek i olivoljan. När den börjar poppa och majsen fått färg häll majsen i en kastrull, slå på vatten och creme fraiche. Smula ner buljongen och krydda med salt, peppar och tacokrydda. Låt koka i ca 3 minuter. Tillsätt grädde. Mixa med mixerstav till soppan är helt slät. Häll upp i två sopptallrikar (eller fyra små till förrätt) och garnera med lite cayennepeppar eller några majskorn och gräslök!

lördag 9 juli 2011

en god liten grön röra

Kanske ingen jätterolig bild men där har ni i alla fall min enkla guacamole. Den är god, med mycket sting från vitlöken och smått beroendeframkallande.

För en liten skål guacamole behöver du:
1 avokado
1 dl creme fraiche
1-2 normalstora vitlökklyftor
Salt och vitpeppar

Finhacka eller mosa avokadon och blanda med resterande ingredienser.

Vill du ha mycket vitlökssmak så ta två st klyftor. Vill du ha lite mindre, ta bara en. Ska guacamolen stå länge (över några timmar) i kylen före servering, ta en klyfta och smaka sedan av när den ska serveras, vill du ha mer då så tillsätt en till. Hade du bara pressat i två klyftor direkt och låtit den stå så hade den blivit alltför stark.

fredag 8 juli 2011

korv stroganoff


Det här är ett recept på en lyxig korv stroganoff med mycket gräddprodukter och vitlök. Så himla krämig och underbar. Passar utmärkt med både pasta och ris. Jag lagade en rejäl omgång som ni ser, all mat åkte ner i lunchlådor till pojkvännen.

För ca 8 portioner korv stroganoff behöver du:
1 kilo falukorv
4 små lökar
smör
5 dl vatten
4 dl matlagningsgrädde (kan ersättas med 4 dl mjölk + 3 msk vetemjöl ihopskakat)
4 msk kycklingfond
1 dl tomatpuré

3 dl creme fraiche
4 små vitlöksklyftor
Salt, vitpeppar, paprikapuvler, cayennepeppar

Strimla falukorven och skala och finhacka löken. Stek korven så den får färg i en stor kastrull med smör. Tillsätt löken och stek den mjuk. Häll på vatten och matlagningsgrädde, fond och tomatpuré. Låt puttra i tio minuter medan du koka någon god kolhydrat till (, det går utmärkt att göra rätten med mindre kolhydrater. Använd fullt feta gräddprodukter och ät utan kolhydrat till. Kanske bara kokt broccoli).

När pastan/riset koka klart och grytan fått koka lite så rör ner creme fraiche, pressa ner vitlök och krydda efter smak. När den börjar bubbla igen, dra av från plattan. Rör om noga. Smaka av. Servera direkt eller frys ner till luncher.

tisdag 5 juli 2011

Testat: Cheeze Twisterz

Innehållet i den här påsen smakade ingenting enligt mig. Ingen amerikan cheddarsmak så långt smaklökarna kunde nå. Och vanlig ostbågesmak fanns då inte heller. De var stora, lite hårda, ingen smak, ingenting. Nej dessa vill jag inte ha hem igen. Tyvärr. Hade gärna testat dem om de faktiskt smakade Amerikan Cheddar.

måndag 4 juli 2011

det här kan vara det godaste...

Som rubriken avslöjar så kan alltså detta vara det godaste jag nånsin lagat. Tror jag. En mustig, fyllig, smakrik och rund smak på grytan blandat med mört kött som föll sönder i munnen så blev det verkligen en fullträff.

Detta var helt makalöst gott och vi blev helt lyriska här hemma. Tog nog tre portioner var. Varför har jag aldrig lagat biff stroganoff förut?? Vet inte om det var för att jag la köttet i mindre bitar i marinad dagen före (bara olja, yttepytte lite soya och grillkrydda) sedan strimlade det och lät det koka länge?! Men hur som helst, följ detta recept till himmelriket, du kommer inte ångra dig!!

För ca 6-8 portioner stroganoff behöver du:
600 g (naturellt marinerad) strimlat högrev
2 gula lökar
6 stora champinjoner
3 tärningar oxbuljong
5 dl vatten
2 msk tomatpuré

Hacka löken och champinjonerna. Stek först strimlat högrev i smör och olja i en kastrull och tillsätt sedan lök och champinjoner. Stek på medelhög värme tills champinjonerna vätskat klart och löken är glansig. Tillsätt då vatten, buljongtärningar, och tomatpuré. Låt koka en timme (koka 40 minuter med lock och sedan 20 utan). Rör om några gånger under tiden.

Tillsätt sedan:
1 dl creme fracihe
1 dl matlagningsgrädde/vispgrädde
kryddor

... och rör om. Jag använde mig av kryddorna: salt, vitpeppar, oregano (för att jag är ett oreganofreak), ett halvt kryddmått cayennepeppar och lite soja. Smaka av. Servera med pasta/ris/potatis eller något annat gott. Går utmärkt att äta ihop med kanske stekta champinjoner för att få en LCHF variant (använd då 2 dl vispgrädde och skippa creme fraichen).

lördag 2 juli 2011

salladsdressing


Min goda salladsdressing är enkel att göra.Jag har alltid en flaska i kylen som jag kan ringla över sallad. Vi serverar nästan alltid en grönsallad till maten och då är det bra att ha en färdigblandad dressing i kylen.

För en flaska behöver du:
1 dl olivolja
1 dl vinäger
2 msk senap
2 msk italiensk salladskrydda

Skaka ihop i en ren flaska och smaka av. Här kan du nu tillsätt mer vinäger efter smak. Vissa vill ha den mer syrlig. Vill du kan du även tillsätta en pressad vitlöksklyfta.

fredag 1 juli 2011

kanongod middag

Igår blev det en kanongod middag. Vi gjorde tunna grillade revben i ugnen som serverades med crisscuts potatisar och biggans bearnaisesås. Väldigt gott. Idag blir det sallad till lunch för att kompensera för den lite onyttiga middagen igår ;)