Hej alla fina bloggläsare.
Först vill jag tacka för alla de många kommentarer jag fått på sistone. Recept ni testat, saker ni vill berätta eller vill att jag ska berätta. Ett stort TACK för det! Är det frågor har jag försökt att svara så snabbt jag kan.
Det har alltså gått precis en månad sedan mitt senaste inlägg. Under den tiden har jag och min pojkvän hunnit hyra ut vår lägenhet och flytta hem provisoriskt till våra respektive familjer. Fram till mitten av oktober ska vi bo här. Då bär det nämligen av till USA, tre månader där med bilhyrning, sigthseeing och shopping. Vi ska hinna med både östkust och västkust. Och för er som förstått att jag bara är en vanlig student så förstår ni nog också att jag behöva jobba. Väldigt mycket. I oktober jobbade jag över 270 timmar... Dvs det blir varken mycket tid till att sova, laga mat eller umgås med vänner. Därmed hamnar även bloggen i "glömska". Men jag har inte glömt den.
Jag har inte riktigt bestämt mig. Bloggen ska leva vidare, absolut. Men frågan är hur jag ska göra under min semester. Det kan bli så att den bara får stå och damma tills jag kommer tillbaka i januari. Vi får se.
Hursomhelst, det blir alltså inte mycket matlagning för mig och alltså desto mindre bloggande just nu. Men på återseende, vi ses snart igen!
Stora kramar från Ulrika!
torsdag 1 september 2011
måndag 1 augusti 2011
en god grillad bit
En god grillad BBQ-marinerad fläskkarré med kokt färskpotatis, vitlökssmör, bearnaisesås och baconlindad sparris. Hur kan man inte älska sommaren?
Vad är din favoritmat nu på sommaren?
Vad är din favoritmat nu på sommaren?
Kategori:
Dressing/Sås/Dipp,
Fläskkött,
Lyxigt,
Middag,
Potatis
lördag 30 juli 2011
sen middag
En sen middag efter en stressig dag. Grillade kycklingklubbor, härlig tzatsiki och pastasallad med pesto. Underbart.
fredag 29 juli 2011
min goda caesardressing
Nu mina vänner kommer äntligen receptet på min goda ceasardressing. Receptet kommer från min svärmor som hittat det i en GIbok! Så himla perfekt, gott och med precis rätt smak.
Det står 8 portioner men för oss räcker det bara till 4...
För 8 portioner behöver du:
1 rått ägg
3 msk citronjuice
0,5 msk fransk senap
2 st sardeller
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk vatten
0,5 msk vinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
2,5 dl rapsolja
Mixa i mixer eller matberedare de första ingredienserna. Tillsätt sedan oljan droppvis. Smaka av. Färdigt! Låt stå i kylen fram till servering. Klarar sig några dagar i kylen, smaken blir dock kraftigare ju längre tid det går.
Vi serverar vår dresssing med:
Romansallad (på bilden råkar vi ha isbergssallad bara för det...)
Hyvlad parmesan
Krutonger
Stekt bacon (ibland)
Stekt kyckling
onsdag 20 juli 2011
Majo
Var sin räkmacka deluxe avnjöts här hemma i förra veckan. Vi hade ingen sallad hemma, så avokado fick ensamt agera "färg" på tallriken, ja förutom dillen då. I en perfekt värld skulle även salladsblad, gurka och tomat samt röd kaviar pryda tallriken. Det gick dock utmärkt utan! Riktigt gott blev det. Första gången jag gör hemmagjord majonnäs.
På mackorna hade jag:
Handskalade räkor
Kokta ägg
Dill
Majonnäs / aioli
Avokado
Brödet jag använde var Hönökaka.
Jag gjorde alltså egen majonnäs. Så på brödet bredde jag på lite majonnäs utan smaksättning, och i skålen bredvid, där vi doppade räkorna, har vi en god vitlöksaioli. Följ receptet nedan för att göra som jag. Observera att alla ingredienser ska ha samma temperatur (förslagsvis rumstemperatur). Jag kommer att minska på vinägern och senapen nästa gång jag gör denna.
För ca 4 dl majonnäs behöver du:
2 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk dijonsenap
4 dl rapsolja
Förvara i en burk med tätslutande lock i kylen. Till aiolin kryddade jag en klick av majonnäsen med pressade vitlöksklyftor och massor av flingsalt.
sommaren...
tisdag 19 juli 2011
utan ork och tid
När man inte har tid eller lust att laga mat, är carbonara en perfekt måltid. Underbart gott, snabbt och ganska mättande! Tänk på det nästa stressiga onsdagseftermiddag :)
måndag 18 juli 2011
kalle ankakaka
Jag har länge spanat in en kaka som av någon anledning kallas Kalle Ankakaka. Väldigt spännande och nu när jag testat kan jag även säga: riktigt god. Ganska söt dock, och mastig, men om man är en "sweet-tooth" så är den perfekt. Räcker till många, och går relativt fort att göra. Perfekt om du får fikabesök oväntat och bara har 1,5 h timme kvar till kakan ska stå på bordet. Varav bara 15 minuter är arbetstid!! ;)
För en kaka, ca 8-10 portioner behöver du:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mörkt socker (rörsocker/muscovado el dyl)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten
Smörj och bröa en "vanlig" springform. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och vispa ner det i smeten. Smält smöret och blanda med vattnet. Häll det i smeten och rör smeten jämn.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40 minuter. Känn med en sticka. Låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.
För fyllningen behöver du:
30 g mjukt smör
150 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
1-3 msk citronsaft
50 g Philadelphiaost
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Tillsätt Philadelphiaosten. Bred på underdelen och lägg på locket. Garnera med florsocker, och gärna något gott bär.
Kategori:
Bakat,
Buffé,
Choklad,
Efterrätt,
Från grunden,
Mjuka kakor,
Picknick,
Tårta
söndag 17 juli 2011
alla korten på bordet.
Jag tänkte såhär när jag gjorde dessa köttbullar; jag har ju massa små olika knep för att göra köttbullar extra goda. Ni vet, gul lök, grädde, fond, messmör (!), senap, vitlök osv.
Så jag tänkte, varför inte testa alla tips på en och samma gång. I samma smet. Det kan väl inte gå fel?
Inte det minsta faktiskt. De blev riktigt bra. Även om jag blandade i hej vilt. Pojkvännen är helt förtjust i dem, och tillsammans med den goda såsen och pasta i matlådan framöver, kommer han nog vara nöjd hela veckan! Jag är nästan lite avundsjuk, att jag inte äter matlåda på mina jobb...
Men jag är inte tusen procent nöjd. Jag vill ha de där PERFEKTA receptet som gör köttbullarna lite som (och jag borde inte erkänna detta men...) köpeköttbullar. Jag gillar dem. Framförallt de där små delikatessköttbullarna från Findus. Små, fasta, men ändå saftiga och med god smak. Men jag vet att de är fulla av skit - på nyår var min bordsherre en kille som jobbat på ett av de större företagen i Sverige som gör köttbullar och han sa att han inte kan äta köttbullar efter vad han sett.... - men de är goda och håller en jämn kvalitet. Vilket jag inte anser att mina gör.
Mina köttbullar kan antingen falla isär, bli torra, smaklösa, se fula ut eller något annat härligt problem. Så jag undrar, är det någon där ute som sitter och klämmer på det perfekta receptet? Ni vet sådana där köttbullar som är saftiga men ändå "kompakta", som man kan äta kalla och som inte faller isär. De som ser hur bra ut som helst och som smakar makalöst. Jag skulle verkligen uppskatta om du delade med dig. Tack på förhand!
För en stor sats köttbullar behöver du:
1 kg blandfärs
1,5 dl grädde
4 msk ströbröd
2 ägg
2 mindre gula lökar
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
4 msk messmör
1 msk senap
1 msk oxfond
2 vitlöksklyftor
Låt ströbröd svälla i några minuter i grädden och blanda sedan med resterande ingredienser. Den gula löken ska vara mycket fint finhackad och vitlöken pressad.
Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt med lite smör när den är nästan helt varm. Ta sedan ut plåten och lägg i köttbullarna som du rullat under tiden ugnen blivit varm. Låt stå inne i ca 20 minuter. Kolla om de är klara. Skaka gärna om några gånger under tiden. Låt svalna och gör som jag: lägg in i fryspåsar i frysen. Då har du halvfabrikat färdiga för regniga tisdagar och lata lördagar. Men hemmalagat halvfabrikat. Kan det bli bättre?
Ta ut när du behöver och stek tills fin färg är uppnådd i smör i en stekpanna. Perfekt. Servera med vad du gillar eller testa min sås här nedan:
För ca 4-5 portioner brunsås behöver du:
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk fond
1 gul lök
1 msk hackad rosmarin
redning om så önskas
Stek köttbullarna och när de är klara lyft ur dem ur pannan. Stek då en finhackad lök i smöret som är kvar och häll sedan på mjölk, grädde och fond. Låt koka upp och suga upp alla goda smaker i pannan. Tillsätt rosmarin, salta och peppra efter smak och red om det behövs. Tillsätt köttbullarna och servera med pasta eller potatis.
Kategori:
Dressing/Sås/Dipp,
Enkelt,
Fläskkött,
Från grunden,
Lunch,
Långpanna,
Mellanmål,
Middag,
Nötkött/köttfärs,
Perfekt för lunchlådan,
Picknick,
Örter
lördag 16 juli 2011
taco-torsdag
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)