tisdag 29 juni 2010

French breakfast, almost.


Idag blev det en grym frukost! Fransk äggröra på två ägg, där man steker vitorna först och sen på slutet rör ner gulorna och lite smör. Till det hade jag lite smörstekt purjolök, ölkorv (!) och sallad. Spot on.

lördag 19 juni 2010

Lasagne med zucchini

Jag brukar inte kunna laga lasagne utan lök. Häromdagen hade jag ingen lök. Då improviserar man. En liten zucchini i kylskåpet fick agera ersättare.

För 4 stora portioner behöver du:
120 g zucchini
400 g nötfärs
1 msk olivolja
2 msk pesto
4 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
4 dl vatten
4 msk tomatpuré
Oregano Cayenne Paprikapulver

30 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl matlaningnsgrädde
1 dl vatten

250 g torkade lasagneplattor
30 g 30% ost

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka zucchinin och fräs den mjuk i olja. Tillsätt färsen och stek klar.

Prova att steka köttfärs med hjälp av en ballongvisp.
Jag provade det en gång och är nu fast. Det hjälper att
finfördela köttfärsen utan att behöva hacka sig galen.

Krydda med pesto, pressad vitlök och häll på tomater. Häll på vatten och tomatpuré och krydda. Låt puttra medan du gör bechamelsåsen.

Smält smöret, och pudra på vetemjöl. Häll på mjölk, grädde och vatten (eller ersätt den totala mängden med endast mjölk/grädde).

Varva köttfärssås med bechamelsås och lasagneplattor. Strö över ost och ställ in i ugnen.


Ta ut efter ca 25 minuter när den fått fin färg och plattorna är mjuka när du känner med en sticka. Servera med sallad/grönsaker.

måndag 14 juni 2010

Triss I Svamp

Karljohansvampbiffar, Med kantarellsås Och Steka Champinjoner,
Serverat Med Pressad Potatis Och Sallad



En riktigt riktigt god rätt som vi åt för någon vecka sedan. Alla komponenter höjer rätten flera snäpp. Receptet på biffarna har jag modifierat men det är inte mitt från början. Allt annat är mitt. Låt det väl smaka. Bilderna gör inte maten rättvisa.

Ca 8-10 portioner. (Gör då dubbel sats sås)

För biffarna behöver du:
1000 g köttfärs
2 gula lökar (440 g)
8 vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 dl ströbröd
1,5 msk potatismjöl
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 äggula

Till fyllningen behöver du:
250 g karljohan svamp (eller 30 g blötlagd)
1/3 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 oxbuljongtärning
Svartpeppar
Madeira
Soja

Gör fyllningen först. Finhacka svamp och purjolök. Stek mjukt i smör. Pressa i vitlöken, smula ner buljongen. Slå på lite madeira och soja och koka bort vätskan. Rör om noga. Låt svalna.

Riv löken och vitlöken till biffarna fint och blanda ihop med resterande ingredisenser till biffarna. Rör om noga men inte för mycket. Ta en liten bit färs, tryck ut platt i handen, lägg på en ca msk stor klick med fyllning och täck med en bit färs igen. Tryck ihop noga så att fyllningen är helt täckt av färs. Stek biffarna i smör. Håll de klara biffarna på värmning i ugnen under tiden du lagar resten av maten.

Till såsen behöver du:
2,5 dl madeira
2,5 dl vispgrädde
1 burk creme fraiche Kantarell/Cognac (2dl)
1 oxbuljongtärning
1 dl vatten
Salt, Peppar, Knivsudd curry, cayenne

Koka upp madeiran i en kastrull, reducera. Tillsätt resternade ingredienser och låt koka ihop. Smaka av med kryddor. (Lita på mig, curryn gör underverk).



Servera biffarna med såsen, pressad potatis, vitlöksstekta champinjoner, och salladen nedan. Sååå himla gott.



Sallad att servera vid sidan av:
1 liten rödlök
½ gurka
20 körsbärstomater
4 msk olivolja
3 msk vinäger
Italiensk salladsdressing

Finhacka rödlöken, skär gurkan i små kuber, halvera tomaterna. Blanda löken med dressingen. Smaka av med krydda. Låt stå några minuter. Tillsätt sedan gurka och tomat. Rör om noga.

söndag 13 juni 2010

lite tyst.

Det har varit lite tyst här senaste veckorna. Först hemsegling från England, sedan studentbal och student, och i tisdags åkte jag iväg till Spanien med min pojkvän. Kom hem idag trött och solbränd! Så snart är jag back on track :)

söndag 6 juni 2010

Enkel pasta


Jag känner mig ibland som kung över pastarätter. Släpp in mig i köket och en kvart senare uppstår några tallrikar med en rykande het pastarätt. Det är inte alltid en hit. Igår blev det det dock. Pasta med sparris och en ädelostsås.

lördag 5 juni 2010

Buffé-tips


Jag lagade all mat till min egen student. Förutom Caprese salladen för då kunde jag inte vara hemma, och den kan ju inte stå över natten. Men jag skäms lite. Ingen tog kort på buffé bordet. Väldigt dumt/tråkigt. Vi totalt glömde, och jag höll ju inte i kameran på min egen student. Annars hade det nog Bara varit bilder på maten. Men jag kan ju dela med mig med en lista på allt gott vi åt. Alla var jätteförtjusta i maten och öste med komplimangerna. Jag har nååågra foton men inte alls tillräckligt. Här krävs lite visualisering från er sida, men det ska väl gå bra! Så om du ska ha en buffé med spanskt/italienskt tema så varför inte prova denna. Vi hade bara kall mat, förutom pajerna, för att det var ca 30 grader ute (och inne).
  • Kall kyckling skuren i tunna skivor *(marinerad med pesto) på ett fat tillsammans med:
  • Parmaskinka
  • En stor pastasallad* enkel med bara gurka, paprika, sockerärtor och salladsblad. Detta för att alla skulle kunna äta den. Salladsdressing serverades vid sidan av.
  • Marinerade fetaost *
  • Marinerade oliver *
  • Tapenade *
  • Bruschetta * Finhackade tomater med vitlök, lök, basilika och olivolja. Serverades i en skål så alla själva kunde lägga det på bröd/crostini.
  • Färskoströra * med bredbar chevré och basilika.
  • Crostini
  • Ölkorv
  • Capresesallad * Sallad med tomat, mozarella, basilika och olivolja.
  • Fruktfat med ananas, melon och vindruvor. *
  • Köpt bröd, surdegsbaguetter och valnötsbröd, båda riktigt goda
  • Ost, mögelost och smör.

På borden serverade vi:
  • Champagnetilltugg * recept kommer.
  • Grissini * recept kommer.
  • Turkiskpeppar kola doppad i choklad* Recept kommer. Serverades till efterrätten.
  • Havreflarn * Serverades till efterrätten.
Efterätten var:
Alla recept märkta med * är hemgjorda.



torsdag 3 juni 2010

Varsågod, En Veckas Lunch Inspiration.

Jag har många recept som ligger och "dräller" på min dator. Bilder jag har tagit för någon vecka eller månad sen som jag inte hann lägga in här på bloggen. Recepten är antingen inte nerskrivna eller så är den kladdiga lappen med några klottriga siffror och ingredienser spårlöst borta. Så Varsågoda, här kommer sju recept, på god och härlig mat och utan exakta recept. För visst lagar vi alla mat lite hippt som happt ibland utan att ens komma ihåg vad man lagt i maten.

Måndagens lunch, hemgjord istället för köpt: Pad Thai
Det är faktiskt riktigt enkelt att göra pad thai. En typisk "köp-rätt" som går förvånansvärt lätt att göra själv.

Koka platta risnudlar. Woka ihop lök, vitkål och broccoli(eller andra grönsaker som du hellre vill ha). Tillsätt kyckling i strimlor och stek till den är klar. Blanda ner nudlarna och knäck i ett ägg. Rör om och stek i några minuter. Blanda ihop en sås på lite fisksås, soja, socker och lite röd curry, häll över. Servera med finhackade jordnötter.

Tisdagens lunch, superenkel och mättande: Pesto Pasta
Jättegott och busenkel lunch som man slänger ihop på en kvart.

Koka upp pasta. Häll av den när den är färdigkokt och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt pesto, basilikablad och riv gärna över lite parmesan. Servera gärna med rostade pinjenötter. Man kan även steka upp lite purjolök och ha i pastan.

Onsdagens lunch, stark och nyttig: Thaisoppa
Enkel soppa med kryddig smak och lax. Riktigt god och mättande.

Stek upp lök i en liten kastrull. Tillsätt kokosmjölk och röd currypasta. Koka upp och smaka av. Tillsätt broccoli och lax i kuber när det bara är någon minut kvar. Servera direkt. Strö gärna över steka champinjoner, det var gott!

Torsdagens lunch, klassisk och underskattad: Fläskpannkaka
Enkel lunch. Riktigt gott. Jag känner mig bortskämd när jag äter sånt här. Jag lägger lite extra bacon ovanpå pannkakan för att det inte ska bli några sura miner runt bordet när någon inte fick tillräckligt med bacon i sin bit, för visst är det det alla vill ha ;) Jag orkar aldrig riva morötter så jag serverar den i stavar bredvid istället.

Vispa ihop 3 dl vetemjöl med lite salt, 3 ägg och 6 dl mjölk. Finhacka bacon och lök och lägg i en ugnspanna. Ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är klar och baconen är krispig, häll på smeten. Ta ut den när den är gyllenbrun, ca 15 minuter. Servera med lingonsylt.

Fredagens lunch, italienskt och enkel att variera: Tomatsoppa

Väldigt enkel lunch och en riktig höjdare. Går lätt att variera.

Finhacka och fräs en gul lök tillsammans med några vitlöksklyftor och en finhackad färsk chili. Slå på två burkar (Mutti) krossade tomater och en Kelda Toscansk Tomatsoppa. Smaka av med färsk basilika, mörk oxbuljong, mango chutney, tabasco, pesto, oregano salt och peppar.

Lördagens lunch, för hungriga helgmagar: Korvstroganof
En klassiker som jag är barnsligt förtjust i. Går bra att äta både med pasta och med ris, då basmati passar bäst.

Strimla falukorv och finhacka lök i smör. Pudra över mjöl och häll på buljong. Tillsätt en skvätt grädde och krydda med salt, peppar, cayennepeppar och finhackad persilja.

Söndagens lunch, nyttig efter helgens syndande: Bulgursallad
Härligt fräsch och nyttig sallad. Man behöver inte säga mer. Riktigt gott är det.

Grovhacka tomater, gurka, paprika, skär fetaost i kuber. Finhacka basilika. Koka bulgur och ha i. Häll över italiensk salladsdressing. Finhacka gärna lite lök och ha i.

The efterrätt


Flera lager halloncheesecake. Först vanlig botten, sen ett hemligt litet gott lager med
vit choklad och sedan en krämig hallonfyllning. Mumma säger jag! Jag serverade tre st sådana här cheesecakes på min studentmottagning i måndags och de blev väldigt populära.
Somriga och lätta.

150 g digestivekex (ca 10 st)
50-75 g smör

50-100 g vit choklad

4 st gelatinblad
½ dl koncentrerad hallonsaft
2 dl vispgrädde
200 g philadelphia
200 g frysta hallon
½ dl socker

Finkrossa kexen i en plastpåse. Smält smöret i en kastrull och rör ner kexen. Tryck ut i bottnen i en form med avtagbar kant.

Hacka chokladen grovt (jag tog 50 g men jag ska nog ta 100 nästa gång).
Sprid ut på bottnen. Ställ in formen i frysen så länge.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Lyft ur dem och
smält i en liten kastrull i saften. Låt svalna.

Vispa grädde.

Rör ihop halvfrusna hallon med philadelphia och socker.
Gör det med en gaffel och mixa inte. (Smaka på denna blandningen med en sked i smyg. Visst var de gott?).
Rör ihop med grädden och saften med gelatinet. Bred detta över bottnen och ställ in i frysen. Servera efter tidigast 2 timmar.
Låt tina något innan servering.