måndag 31 januari 2011

chipstest

Innan ni får receptet på den goda kycklingrätten jag pratade om igår så tänkte jag ge en liten recension på de chipsen som jag och pojkvännen slog till på i helgen. Dubbel cheese and chili. Hur fel kan det bli, tänkte vi. Inte mycket. Ost är ju väldigt gott. Pojkvännen har varit flitig på gymmet länge nu och vi tänkte unna oss en filmkväll med chips. Filmen var bra, The Social Network, men chipsen var sådär. Först och främst hade ju ingen av oss ätit chips på länge, så när vi väl smällde i oss en halv påse var så blev vi väldigt mätta. För det andra så tyckte jag, med en risig hals, att dom var väldigt starka. Jag brukar gilla starkt men just på chips ser jag inte riktigt poängen. Ostsmaken gillade jag men chilismaken ansåg jag mer vara en mindre trevlig bismak. Pojkvännen hade en helt annan åsikt, osten var inte så god för att den påminde om sådana ostpinnar som OLW säljer, som han inte är så förtjust i. Och chilismaken kände han inte ens av. Förmodligen kände jag den bara för att halsen spökade. Vi hade olika åsikter men i slutändan samma åsikt. Chipsen var helt enkelt ingen hit!


De får bara betyget 2,5 av 5.

söndag 30 januari 2011

sjuk

Usch va tråkigt det är att vara sjuk. Man går omkring hemma, får ingenting gjort, orkar inte plugga eller gå till jobbet, laga mat eller städa. Så himla trist. Och ont har jag också. Enligt Centrum Akuten här i Göteborg har jag ett virus i halsen.. Virus går inte att bota och det brukar ta ett tag innan det går över. Så just nu har jag inte orken att blogga, och heller ingenting att blogga om eftersom min kost just nu ser ut såhär:


Vi får hoppas att det går över snart. Ikväll tänkte jag dock skippa mackorna och försöka mig på en kycklinggryta som en klasskamrat tipsat om. Låter väldigt gott! Återkommer med receptet :)

fredag 28 januari 2011

asiatisk bbq kyckling

Jag gjorde en god grej för ett tag sen. Väldigt god. Och nu pratar vi inte om en osjälvisk-handling för-en-annan-människa-god utan mat-god! Väldigt god. Kyckling. Lime. Chili. Vitlök. Bulgur. Hur kan det INTE bli gott? Jag låter frågan sväva i luften och vidarebefordrar er till receptet:



För fem portioner behöver du:
5 st kycklingfileér
salt
grillkrydda
1 msk olivolja
4 stora vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
4 lime (saften)
1 dl vatten
en stor näve grovt hackad persilja

Sätt ugnen på 175 grader. Skär varje kycklingfilé i tre delar. Salta dem och strö grillkrydda runt om. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kycklingen runt om till den fått fin yta. Lägg över fileérna i en ugnssäker form. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs dem snabbt tillsammans med sambal oelek i oljan. Tag pannan åt sidan och pressa ner limesaft och häll i vattnet. Häll detta över kycklingen och ställ in den i ugnen ca 7-8 minuter eller tills kycklingen är klar. Strö över persilja innan servering. Servera tillsammans med bulgur och sallad.

Vi åt med bulgur, vitlöksbröd, kall yoghurtdipp, sallad och tomatsallad med rödlök. En söndagsmiddag helt enkelt!

Receptet hittade jag inne hos Mat Såklart.

onsdag 26 januari 2011

kasslersås


Falukorv och kassler är två bra råvaror att ha hemma när man vill slänga ihop en lätt pastasås. Här är ett tips på hur du kan gå tillväga om du vill äta kassler och pasta till middag idag.

För ca 6 portioner behöver du:

300 g kassler
2 tomater
½ purjolök
1 gul lök
Rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
5 dl lättmjölk
2 msk vetemjöl
1 tsk dijonsenap
Sambal oelek
½ dl chilisås
1 dl vispgrädde
Kryddor: Paprikapulver, italiensk salladskrydda, salt och peppar

Finhacka lök och purjo. Skär kassler i valfria bitar. Tärna tomaterna. Fräs först kassler i rapsolja i en djup stekpanna, sen tillsätt all lök, sen tillsätt tomaterna. Pressa i vitlök. Låt steka 5 minuter minst. Smula över buljong och häll på 2 dl mjölk. Blanda resterande mjölk med vetemjölet och häll över det. Låt såsen puttra medans du tillsätter senap, sambal oelek efter smak, chilisås och kryddorna. Häll sedan på vispgrädden och smaka av. Låt gärna puttra på låg låg värme ett tag. Servera med nykokt pasta och grönt.

tisdag 25 januari 2011

mysig lunch


Jag flyttade hem till min pojkvän i fredags. Flyttade hemifrån, äntligen! I helgen åt vi en mysig lunch ihop som nya sambosar. Lite stekt kryddig korv med smak av paprika och vitlök från Möllers. Till den stekt skivad potatis, stekta champinjoner och sedan lite ketchup, senap och lite smörgåsgurka samt sallad. Härligt med lite rejäl mat när man härjar och står i.

måndag 24 januari 2011

stärkande vintermat


En god värmande thai-inspirerad gryta när snön viner utanför fönstret. Det är grejer det.

För fem portioner behöver du:
650 g stekt kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
240 g fryst svampmix (icas "selection" är god)
½ dl soja
2 tsk röd currypaste
1 burk kokosmjölk
1 st mörk oxbuljong
215 g röd paprika
Salt och peppar
ev ½ tsk sambal oelek

Skiva kycklingen. Fräs strimlad lök med pressad vitlök och svamp i en panna i 5-10 minuter. Tillsätt kycklingen, sojan och currypaste. Rör om noga och tillsätt en välskakad burk kokosmjölk. Låt puttra på låg värme i ca en kvart. Tillsätt paprika i strimlor, buljongtärning, salt och peppar samt eventuellt sambal oelek. Smaka av!! Låt puttra ihop sig och servera sedan med ris/bulgur, sallad eller vitlöksfrästa morötter som vi. En god svalkande vitlöksdipp gör sig gott till

söndag 23 januari 2011

pannacotta


Provade Matklubbens pannacottarecept nyligen. Ett perfekt sätt att runda av veckan! Pröva det vetja!

Vaniljpannacotta med hallonsirap. Väldigt god. Nästa gång ska jag se till att ha något som bryter av dock, med lite tuggmotstånd. Typ en maräng eller noblesse. Någonting lite knaprigt och krispigt. Skulle passa perfekt. Tyvärr påminde efterätten lite om en "lyxig risifrutti". Därför tror jag att ett krispigt garnityr skulle passa perfekt. För att få bort den känslan. Gott var det i alla fall. Hallonsirapen blev jag framförallt väldigt förtjust i.

lördag 22 januari 2011

sparrissoppa


Ibland är jag inne på Tastespotting och spanar efter goda recept. Inte för ofta för jag sparar nästan varannan recept jag stöter på. För länge sedan var jag inne och snokade och då hittade jag hit till detta receptet. Sparade det och tog nu fram det såhär på slutet av mina två vegetariska veckor här på bloggen. Jag ändrade lite i receptet och resultatet blev bra.

För fem portioner sparrissoppa behöver du
:
500 g färsk sparris, 2 knippen
7,5 dl grönsaksbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk mjöl
6 dl lättmjölk
1 tsk smör
1 tsk salt
1 / 2 tsk svartpeppar

Bryt av och kasta sparrisens hårda ändar. Skär i centimetersmå bitar. Koka upp buljong med strimlad lök, sparris, vitlök. Sänk värmen något, lägg på ett lock och låt sjuda 10 minuter. Mixa sparrisen slät med stavmixer och ställ tillbaka på plattan.

Vispa ihop mjöl med hälften av mjölken. Häll ner i kastrullen och vispa. Tillsätt resten av mjölken, smöret, krydda och koka upp. Smaka av och servera med vitlöksbröd.

fredag 21 januari 2011

svensk grönsakssoppa


En enkel sommar/höstsoppa. Härligt med goda grönsaker. Passar bra med knäckebröd och ost eller vitlöksbröd.

För sex portioner behöver du:

3 mindre morötter
1 litet blomkålshuvud
1 stor palsternacka
2,5 purjolökar, sköljda
1,75 l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
6 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
120 g sockerärtor
1 dl hackad persilja

Skala och skär alla grönsaker utom sockerärtorna i små bitar eller strimlor. Koka dem i vattnet med buljongtärningar under lock tills grönsakerna är knappt mjuka.

Vipa samman vetemjölet med 2 dl av mjölken och rör ner detta. Sjud ett par minuter. Häll i resten av mjölken. Smaka av med kryddor. Lägg i sockerärtorna. Strö över persilja och servera med hårt bröd och ost.

torsdag 20 januari 2011

bröd!


Jag har ju några vegetariska veckor här på bloggen just nu, och eftersom många recept är soppor passar det ju bra med lite bröd till. Jag har bakat ljusa surdegsbaguetter, igen! Väldigt goda. Inte alls som pain riche utan mer rustik baguette med seg skorpa.

måndag 17 januari 2011

brownie med hallonsirap och vaniljglass


En supergod efterätt helt enkelt.

För 12 bitar brownie behöver du:

150 g smör
1 dl strösocker
1 dl mörk muscovadosocker
6 msk kakao
4 msk mörk sirap
2 msk vaniljsirap från Espresso house
1 krm salt
3 st ägg
1,5 dl mjölKursivKakao

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda smör, socker, kakao, sirap och salt i en bunke och vispa med elvisp till en jämn smet.

Vispa ner ägg och mjöl. Bred ut smeten på en form 15x25 cm klädd med bakplåtspapper och ställ in i 20 minuter i ugnen. Ta ut, pudra över kakao och låt svalna. Gör hallonsirapen under tiden. Skär upp brownien i bitar och servera med vaniljglass och varm hallonsirap.



För två portioner hallonsirap behöver du:
1 dl socker
200 g tinade hallon

Smält sockret i en kastrull. Det ska inte brännas. Tillsätt hallonen och koka i tio minuter. Sila och servera varm.

orientalisk soppa


En enkel lunch en vanlig måndag. Inget fancy men ändå gott och mättnade. Det är det viktiga. Och vegetariskt. Detta blir starten på vecka två. Förmodligen kör jag vegetariskt till och med söndag!

För två portioner lunchsoppa behöver du:
1 pkt kelda orientalisk soppa
½-1 liten burk majs
1/3-½ tsk sambal oelek
½ dl smala korta nudlar
1 näve broccolibuketter

Blanda allt i en kastrull och låt koka i tre minuter. Servera varm, gärna med både sallad och bröd!

Nudlarna. Använder du en annan sort så öka/
minska koktiden beroende på vad det står på paketet.

söndag 16 januari 2011

ljummen sallad med portabello och getost




Den här salladen var helt makalöst god. Jag brukar inte gilla citron i marinader och såser och liknande men i detta passade det jättebra. En av de godaste salladerna jag ätit. Jag hittade en getost med honung i, men nästa gång tar jag vanlig, för getosten blev för mild. Receptet kommer från Bonniers Kokbok. Detta är ett måste, du bara måste testa denna!

För två portioner behöver du:

2 stora portabello (ca 300 g)
1 msk olja
1 krm salt
rivet skal och saft av ½ citron
1 msk olja
½ msk rörsocker
½ krm malen svartpeppar
½ huvud sallad
1 stor tomat skuren i små tärningar
2 stora skivor getost (ca 150 g samanlagt)

Rensa svampen och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett smörpapper och pensla dem med 2 msk olja. Salta och fördela citronskalet över svampen.

Stek skivorna i en torr panna på låg värme i ca 2 minuter på varje sida till de blir krispiga. Ställ stekpannan åt sidan och håll svampen varm.

Blanda citronsaft, olja, socker och peppar i en salladsskål. Bryt eller skär salladen och lägg i skålen. Blanda med dressingen. Lägg över tomat och smulad getost. Blanda ner svampen och servera direkt.

fredag 14 januari 2011

blåbärspaj

En väldigt god och seg blåbärspaj som förtjänar sin tid i rampljuset. Mamma älskade den och jag håller med henne, receptet är svårslaget. Recept från Matplatsen.

För en paj, ca 5 portioner behöver du:
120 g smör
1 ägg
2 1/4 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g blåbär

Sätt ugnen på 175 grader

Smörj en pajform. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Rör ner smöret och bed ut smeten i botten formen. Strö över bären och grädda på nedersta falsen ca 50 min-1 timma. Servera ljummen med vaniljglass.

torsdag 13 januari 2011

mustig linssoppa på gröna linser


Mustig gryta som värmer gott. Behövs inget kött. Receptet kommer från Bonniers Kokbok. Tror jag ska dra på lite mer på kryddningen nästa gång, med lite mer vitlök. En het gryta som passar ypperligt med en klick creme fraiche.

För fyra portioner behöver du:
2,5 dl gröna linser (200 g)
2 gula lökar, hackade
2 msk olja
2 tsk paprikapulver
1,25 liter vatten
1 burk hela tomater (400 g)
1 lagerblad
2 buljongtärningar (höns/grönsak)
3 medelstora skalade råa potatisar
1 msk honung
2 tsk vinäger
2 pressade vitlöksklyftor, gärna mer
ev ½ tsk salt
½ tsk cayenne (gärna mer)
Hackad persilja till servering

Lägg linserna i blöt över natten eller i minst 3-4 timmar.

Fräs löken mjuk i oljan i en stor kastrull. Löken ska bara bli mjuk och glansig, den ska inte ta färg. Pudra över paprikapulvret.

Häll på vattnet och spadet från tomaterna. Spara tomaterna sålänge. Lägg i blötlagda avrunna linser, lagerblad och buljongtärningarna.

Tillsätt även potatis i tärningar. Koka allt under lock i ca 30 minuter. Salta försiktigt.

Lägg ner tomaterna som delats i stora bitar. Smaka av med honung, vinäger och vitlök. Koka soppan i några minuter till. Smaka av soppan. Strö över hackad persilja, klicka över lite creme fraiche och servera varm. Servera gärna med lite bröd, vitlöksbröd eller vitt lantbröd.

onsdag 12 januari 2011

matigt och gott bröd fyllt av nyttigheter

Jag har aldrig, och jag menar verkligen aldrig, hittat på och bakat ett eget bröd utan recept. Aldrig. När jag var liten var jag riktigt kass på bakning och det skrämde mig länge från att ens försöka mig på att baka. För något år sedan började jag baka bröd igen och långsamt började jag bli riktigt bra på det också. Nu har jag surdegar igång och allt mjöl man kan tänka sig i skåpen hemma. Jag lärde mig. Och det genom att följa recept slaviskt. Hushållsvågen hjälpte mycket. Ju mer bröd man bakar ju mer börjar man förstå. Mängder, smaker, jäsmedel, jästider, stora hål, seg skorpa osv osv. Man börjar lära sig alla knep. Så häromdagen gav jag mig på det, att helt och hållet hitta på ett eget recept, och betyget blev bra! Alla här hemma gillade det. Det var matigt, grovt och mättande. Nästa gång jag ska hitta på ett eget recept ska jag pröva mig på att göra ett lite ljusare bröd.

Manitoba cream kan lätt bytas ut mot vetemjöl. Om du inte har en våg men vill ändå testa detta receptet så kan jag berätta att en dl mjöl väger ca 60 gram.

För två limpor behöver du:

Fördeg:
3 dl vatten, 37 grader
1 pkt jäst
180 g manitoba cream

Blanda ihop, se till att jästen löst upp sig, täck med plastfolie och låt stå i 30 minuter. Det ska vara bubbligt när det är klart.

Nu till själva degen:
50 g rumsvarmt smör
3 dl 37 gradigt vatten
120 g grovt rågmjöl
120 g dinkelmjöl
70 g valnötter
70 g torkade fikon (5 st)
10 g grovsalt (2 tsk)
1 dl solrosfrön (60 g)
1 dl krossade linfrön (42 g)
420 g manitoba cream (vetemjöl)

Tillsätt smöret och vattnet till fördegen. Tillsätt rågmjöl och dinkelmjöl. Blanda ihop hela valnötskärnor, finhackade fikon, salt, solrosfrön och krossade linfrön och tillsätt i degen. Blanda noga. Tillsätt vetemjölet och knåda in det. Täck över och låt jäsa i 40 minuter.

15 g mörk sirap
Mer manitoba cream

Knåda in sirapen i degen och knåda in så mycket mjöl så att degen blir smidig. Dela upp i två delar och rulla till avlånga limpor.


Låt jäsa på plåten under en bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader under tiden.

Här har de precis jäst klart och stoppats in i ugnen. Man ser tydligt att de har jäst upp.

Sätt in brödet i mitten på ugnen och sänk till 150 grader. Låt det vara inne i 40 minuter, eller tills innertemperaturen är 98 grader. Sänk eller höj värmen under tiden beroende på färgen på brödet. Förvara invirat i handduk tills dess att man skär i det, då måste man förvara det i plastpåse. Kan frysas, allra helst då färdigskivat.

tisdag 11 januari 2011

pasta med spenat och fetaost


God pastarätt som går snabbt att släng ihop. Vegetariskt och bra. Som ni ser har jag inga oliver, vi hade tyvärr inga hemma. Men jag tror att det hade varit gott i, så jag skriver det ändå!

För fyra portioner behöver du:

300 g pasta
200 g färsk spenat
3 små rödlökar
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde
150 g fetaost
8-10 svarta oliver med kärnor

Koka pastan. Skölj spenaten och låt den rinna av. Skala och klyfta löken.

Fräs löken på hög värme i olja i en stor stekpanna. Rör ner spenaten och låt den mjukna. Tillsätt grädde och dra av från plattan.

Smaksätt med salt och peppar. Smula över fetaosten och blanda allihopa med pastan. Lägg i oliverna.

måndag 10 januari 2011

potatis och purjolökssoppa

Denna veckan kör jag all in på vegetariskt. Det kommer framförallt bli fokus på soppor, som är så tacksamt såhär års. Till det måste man ju ha bröd, så det kommer även bli några brödrecept. Så denna veckan, och kanske nästa också, blir det vegetariskt här på bloggen. Ljumna sallader och värmande soppor står på menyn. Soppor, sallader och för den delen - bröd, kan man faktiskt göra riktigt nyttigt och näringsrikt. Vilket, om jag har förstått det rätt, är vad halva Sverige vill äta nu så här efter svull-månaden december. Mig inräknat. Hur som helst. Först ut, en ljuvlig och svårslagen soppa.

En riktigt len och fin vegetarisk soppa som passar perfekt med lite vitlöksbröd. Det är sån här man som jag älskar när det är kallt ute. Billigt och bra är det också. Väldigt fyllig. Och nyttigt, så här efter all julmat. Receptet kommer från Bonniers Kokbok.

För fyra rejäla portioner behöver du:
1 gul lök
3 purjolökar
2 msk smör
1,5 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
6 potatisar
ca 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl grädde av valfri fetthalt

Skala och hacka löken. Skär purjolökarna på längden mitt i tu och skölj noga. Strimla fint. Lägg undan 1 dl av strimlorna till senare.

Fräs purjolöken och löken i en rymlig kastrull i smöret. Löken ska inte ta färg. Häll på hälften av vattnet och tillsätt buljongen. Ställ åt sidan.

Skala potatisen och skiva tunt. Tillsätt i kastrullen. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka under lock i 30-40 minuter. Potatisen ska ha kokat sönder och blivit lite smulig.

Mixa med mixerstav till en slät konsistens. Tillsätt resten av vattnet och låt soppan koka upp. Blanda ner grädden och krydda. Tillsätt de sista purjolöksstrimlorna och servera direkt.

lördag 8 januari 2011

pasta är alltid gott


En god enkel korvstroganof-liknande gryta med massor av gott i. Det blev även lite av en kylskåpsrensning samtidigt. Väldigt gott och enkelt. Perfekt att göra många portioner och stoppa in i frysen.

För 8-10 portioner behöver du:
800 g falukorv
1 purjolök
Smör och olja
2 vitlöksklyftor
2 kvisttomater
1,5 tsk sambal oelek
2 hönsbuljongtärningar
3,5 dl grädde
½ dl tomatpuré
2 msk paprikapulver
2 msk mango chutney
Salt och peppar
3 dl creme fraiche

Skär falukorven i små smala strimlor. Hacka purjolöken i smala strimlor. Fräs i smör och olja. Pressa i vitlök. Finhacka tomaterna och tillsätt. Tillsätt sambal oelek, buljongtärningar och grädde. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Tillsätt mango chutney och krydda. Låt puttra lite. Tillsätt creme fraichen och dra av från plattan. Smaka av. Behövs det mer salt, peppar eller sambal oelek, tillsätt det. Servera med nykokt pasta.

magisk middag


När vi var uppe i Trondheim hos min pappa över jul, så bjöd Björg, hans fästmö, på de mest gudomliga revbensspjällen, eller ribbe som det heter på norska. Hon hade marinerat köttet i 3 dagar i bara salt och peppar. Sedan körde hon in det i ugnen och när hon tog ut det så slog hon på kniven på svålen, och det lät precis som man vill ha det. Luftigt, krispigt och fantastiskt. Det var sååå himla gott, jag ville inte att middagen skulle ta slut. Tillbehören var sås på skyn, kokt mandelpotatis (med smör och salt på), kokta morötter och broccoli, kokta ärtor och surkål. Såå himla gott. Jag mååååååste laga detta snart. Åh! Faktiskt något av det godaste jag ätit.

Middagen åt vi efter en tur på längdskidor. Så vi var bra hungriga!!!

fredag 7 januari 2011

brunch


Idag blev det en liten konstig brunch. Två stekta ägg, fläskkotlett, sallad och en tekaka. En klick bearnaisesås hade gjort sig gott till. Mätt och glad blev jag i alla fall.

torsdag 6 januari 2011

tekakor


Jag har aldrig gjort tekakor förut. Och jag kan inte påstå att utseendet blev så bra. Dom blev lite för höga för att vara tekakor. Men goda blev dom. Jag ska ge det ett nytt försök snart. Med samma recept. Det blev bara ca 100 kalorier per bröd. Förresten, spana in de fina grytlapparna som min mamma gjort :)

För 20 st tekakor behöver du:
5 dl vatten
2,5 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl (+ mer till utbakning)

Koka upp vattnet. Lägg havregrynen och slå på det kokande vattnet. Klicka i margarinet. Rör ihop till en gröt och låt det svalna till 37 grader.

Smula jästen i gröten, tillsätt socker och salt. Blanda väl och tillsätt mjölet i omgångar tills degen känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt i en halvtimme.

Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i tjugo bitar. Platta ut till ca 10 ca i diameter. Nagga och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda i ca 8 minuter eller tills de fått fin färg och låter ihåligt när du slår på undersidan. Låt svalna under bakduk. Förvara i påse. Kan frysas.

onsdag 5 januari 2011

schweizerkorv

Detta är en rätt vi blev bjudna på hos min svärmor. Varken jag eller min pojkvän hade provat det tidigare, men helt sagolikt vad gott det var. Har man aldrig testat det förut är det helt klart så att man kommer döma rätten innan man smakat och tro att det är jättekonstigt. Men oj så bra allt gifter sig.

Jag använde en blandning av Slotts grovkornig och stark senap samt dijonsenap (mest för att slottssenapen tog slut). Jag använde liiite för lite senap, så nästa gång ska jag bre på rejält. Det kommer verkligen att bli en nästa gång, för detta är så himla gott.

För 6 portioner behöver du:
ca 1 kilo potatis
5 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Salt och peppar
Riven ost

800 g falukorv
ca 10 msk senap (välj styrka och typ beroende på vad du vill ha)

Skala potatisen och skiva tunt. Skiva löken tunt. Pressa ner vitlöken i en kastrull. Koka upp grädden däri och tillsätt potatisen. Lägg i löken. Salta (rejält) och peppra. Låt småputtra några minuter tills potatisen blivit lite mjuk. Se till så att det inte bränner i botten. Tillsätt 1 dl ost till kastrullen och häll ut allt i en smord stor form. Häll över mer ost över.

Kör potatisgratängen i ugnen i ca 1 timme på 100 grader. Höj till 200 grader när du börjar med korven.

Ställ korven upp mitt på skärbrädan och håll i ena änden. (Korven står upp som ett U.) Börja skära i ena änden och skär relativt djupa skåror. Fortsätt hela vägen. Då kommer den tidigare böjda korven bli rak, och lång (-här hade jag gjort misstaget att välja en för liten form, så jag var tvungen att ändå böja korven. Annars är det meningen att korven ska ligga rak, tvärs över formen). Bre senap på insidan av alla skåror och bre lite även ovanpå. Snåla inte. Man kan även strö ost över korven om man vill.

Lägg korven ovanpå potatisgratängen när den fått färg, och låt korven få färg. Servera direkt med sallad.

tisdag 4 januari 2011

tikka masala köttgryta


Ibland får man ångra sig. Som idag, till middag. Jag gjorde en mustig god köttgryta och lät den småkoka i flera timmar. När den var klar så insåg jag att jag inte var så sugen på just en sån köttgryta. Så jag slängde i tikka masala kryddning, curry och en burk cocosmjölk. Resultatet? Gudomligt. Passade perfekt med ris och lite raita.

För 8 portioner köttgryta behöver du:

800 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
5 st champinjoner
4 dl vin
½ dl stark och smakrik soja (har du en mesigare och vattnigare variant, ta 1 dl)
1 köttbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
1 msk kycklingkrydda Findus
5 dl vatten
Några matskedar Tikka Masala kryddor
Några knivsudd currypulver
1 burk koksmjölk
Redning
Svartpeppar
Salt

Finhacka chilin och vitlöken. Skär löken i små bitar. Fräs vitlöken och chilin i oljan och tillsätt sedan löken. Skär champinjonerna i 8 bitar styck. Tillsätt köttet och fräs allt till det är färdigstekt. Tillsätt vinet och låt stormkoka tills nästan allt vinet är borta. Tillsätt sojan och buljongtärningen, sambal oelek, kycklingkrydda och vatten.

Låt småkoka under lock i några timmar, 2-4 timmar.

Tillsätt tikka masala, curry, kokosmjölk och red vid behov. Salta och peppra. Smaka av.

måndag 3 januari 2011

nattamat


Ultimata nattmackan. Om du sover ensam- med tanke på andedräkten man får, haha. Såå gott! Cheddarost, vitlökssalami och ruccola på ciabatta! Mums. Jag äter ciabatta alltför sällan.

knäckebröd


Goda matiga knäckebröd från Tofvehult, drömmen om ett kafé. Perfekta till soppan eller till frukost.

För 20-30 matiga knäckebröd behöver du:
1/4 pkt jäst
3 dl ljummet vatten
25 gram rumsvarmt smör
2 tsk havssalt
1 tsk malda brödkryddor
½ dl skalade sesamfrön
½ dl krossade linfrön
3 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl


Lös upp jästen i vattnet. Tillästt övriga ingredienser och knåda degen smidig på bakbord. Låt jäsa i bunken under bakduk i 60 minuter. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar. Kavla ut till önskad tjocklek, ju tunnare desto godare. Ta sista taget med en kruskavel. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt ca 5 min i ugnen på 225 grader. Tiden i ugnen får du justera beroende på hur tjocka/tunna knäckebröd du kavlar. Förvara knäckebröden torrt.

söndag 2 januari 2011

nyårslunch och framtida planer

Ja vem är det som säger att man bara kan äta gott på kvällen? Jag slog på stort och åt en supergod lunch. Pommes, ryggbiff, Lohmanders Bea och sallad. Supergott verkligen.


Har inga bilder från nyårsmiddagen, men vi var ca 24 personer och det bjöds på 3 rätters. Först skagentoast sen smördegsinbakad fläskfilé med chaminjonröra. Till det potatisgratäng, bea och tzatsiki och sallad. Till efterätt (då jag redan var supermätt) kladdig kladdkaka med vispgrädde och varma bär. Helt otroligt att dom lyckades sno ihop det till så många människor. Imponerad, minst sagt! :)

Sen vet jag att alla käkar pizza på nyårsdagen men jag och pojkvännen slog på stort och åt tre rätters. (Blir ofta det när jag har mycket tid över och lite matlagnings-kli-i-fingrarna.) Det blev räkcoctail i hans nya fina margaritha glas, fläskfilé med pressad potatis och champinjonsås. Till det sallad. Men sen måste jag säga, någon efterrätt orkade vi inte med. Så vi mumsade ostbågar och kollade på film istället. The Experiment som faktiskt var rätt bra. Lite annorlunda bara :)

Imorgon väntas promenad med bästa Sophie och vi ska tillbaka till det stället där vi växte upp och promendera i de skogarna som vi brukade luffa runt i som barn. Det var 6 år sen jag var där sist, fastän det inte ens tar en halvtimme att köra dit. Därefter en trip till Ikea. Kommer bli en mysig dag!

Här på bloggen kommer ni inom kort se en hel del vegetariska tips och middagar samt lite restaurang recensioner :) Håll till godo.