måndag 28 december 2009
God fortsättning
Nåväl, i matväg har det blivit både hemgjorda köttbullar och hemgjord rödbetsallad, diverse hemgjord godis (se tidigare inlägg), stilton ost (MUMS), fasters stenugnsbakade tunnbröd, pinnekött (rökt revbenspjäll av lamm) för första gången kan tilläggas, julskinka och annat gott. Idag var det dock tillbaka till vardagen och jag och pojkvännen slängde i oss tacos så det sprutade ur öronen... varför slutar man aldrig i tid, dumma maträtt.
Kram på er, vilka ni nu är!
torsdag 17 december 2009
Slantar
Spara alla dina små bitar choklad som du får över från allt bak och smält i ett vattenbad. Det finns massor av olika smaksättningar du kan ha på. Jag strödde kokos på några, hackade mandlar på några och torkade dadlar/aprikoser och russin på några.
God lunch
Rocky Road
Ett väl omtalat godis som jag tänkte att det var dags att jag skulle prova också!
Här är min variant, det är rätt stor sats:
220 gram dumle
110 gram sockerbitar(det var det enda jag hittade, kan ersättas med mashmellows)
100 g jordnötter och chasewnötter
25 g pistagenötter
200 g ljus choklad
300 g mörk choklad
(du kan ta ännu mer choklad)
Skär isär dumle och sockerbitar och blanda med nötterna. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda med resten av ingredienserna. Häll ner allt i en klädd liten form (beroende på vad du vill ha för tjocklek) och ställ in i kylen. Några timmar senare kan du ta ut den ur formen och skära i lagom små munsbitar.
Mozartkulor
Mozartkulor är så lyxiga och så himla enkla att göra.
För 36 st:
218 gram nougat
200-300 g mandelmassa
100 g mörk choklad
20 g vit choklad
Skär nougaten i 36 bitar, och rulla till så bollar. Frys snabbt. Skär mandelmassan i 36 bitar, platta till och rulla runt nougaten. Rulla till jämt runda bollar. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och doppa bollarna, lägg på en plåt. Smält sedan den vita chokladen och garnera bollarna.
Brända mandlar
Supergoda mandlar!
100 g sötmandel (med skal)
1 dl socker (+ två tsk)
40 g vatten
1 tsk kanel
½ krm cayennepeppar
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. När det börjar koka, sänk värmen och låt puttra tills allt vattnet har ångat bort. Tillsätt då de två extra tsk socker, och rör om tills alla nötter kladdar ihop sig rejält (se upp, det är väldigt varmt.), häll på en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna. Platta gärna till den rejält så inga mandlar ligger på varandra.
Ät som dom är, eller hackade på chokladslantar (se inlägg "Slantar) eller i knäck.
måndag 14 december 2009
Uppfinnigsrikedom...
...om nu det är ett ord. Nåväl, experimentera måste man ju göra.
Här har vi, friterad ingefära, eller vad jag brukar kalla det
Rostad ingefära
För två månader sedan beskrev jag receptet såhär "Lekande lätt, smakrik och nyskapande. Gillar du asiatisk mat, starka smaker och krispiga tillbehör? Då är detta perfekt. Se bara upp med den heta oljan så är detta superenkelt. Ingefära smaken träder fram när den rostas och blir riktigt god."
Ingredienser
Färsk Ingefära
Olivolja
Välj helst en långsmal bit ingefära. Skala och skiva i tunna skivor. Skär sedan skivorna i tunna tunna strimlor.
Hetta upp olja i ett passande kärl på spisen och låt bli ångande hett. Se till att oljan är minst 1,5 cm djup.
Lägg i ingefära och använd en hålslev för att trycka ner och plocka upp. Ingefäran ska se ut som på bilden, härligt gyllenbrun och krispig. Låt vila på papper och svalna.
Går lika bra att använda 5 minuter som 5 dagar senare.
Passar att strö över sallader, på asiatiska rätter, soppor osv. Eller som mamma gillar att göra, äta direkt ur skålen.
torsdag 10 december 2009
Lasagne
Tänkte lägga ut några av mina olika varianter på lasagne här när jag väl håller på. Här kommer en till variant, krämig, supergod och lite nyttigare.
Har du en smakrik och god köttfärssås som bas har du så gott som redan lyckats. En lasagne har de fördelarna att det ses som smått festligt men är ändå något som lagas på vanliga ingredienser och med lagom billiga ingredienser.
Detta är en härligt smakrik lasagne som inte dryper av fett och ost. Jag använder mig av en form som är mer djup än 1 dm för att få en krämigare och fylligare lasagne. Jag tycker att det blir tråkigt när den är gjord i långpanna och bara två lasagneplattor "hög".
I detta receptet har jag gjort en variant på en bechamelsås med crème fraiche. Det går precis lika bra att använda en annan variant på denna ljusa sås.
Jag har använt mig av mindre ost än andra recept för att göra lasagnen lite nyttigare. Jag har också använt mer lök, mer tomat och mindre kött för att göra maten billigare men samtidigt fyllig. Och resultatet? En riktigt god och enkel lasagne.
6-8 portioner
1 röd chili
2 msk olivolja
3 små gula lökar
1 halv purjolök
4 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
400 g krossade tomater
500 g passerade tomater
1 köttbuljongtärning
3 msk mango chutney
1 ½ msk oregano
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Bechamelsås:
1 msk smör
2 msk idealmjöl
2 dl mjölk
4 dl crème fraiche
Muskotnöt
Salt
Vitpeppar
Ev. 1 dl mjölk
2 msk riven parmesan
20 lasagneplattor
Sätt på ugnen på 200 grader
Finhacka chilin och fräs den i oljan i en djup kastrull. Hacka löken, purjolöken och vitlöken fint. När chilin har fräst i ca 1 minut, tillsätt löken och sänk värmen något. Tillsätt sedan nötfärsen, rör mycket så att den är smulig och klar, sedan häll över tomaterna. Från och med nu ska köttfärsåsen bara koka lugnt.
Smula ner buljongen, tillsätt mango chutney, oregano, paprikapulver och tomatpuré. Smak av med salt och peppar och låt småkoka lugnt medan du gör den vita såsen.
Låt smöret smälta i en liten kastrull. Pudra över mjölet och vispa ner mjölken. Tillsätt crème fraiche och när den är varm och såsen är fint len kan du smaka av med mycket salt, peppar och muskot.
Varva köttfärsåsen, lasagneplattor och bechamelsåsen i en smord djup ugnsform. Häll ett lite tjockare lager bechamelsås, (tillsätt mjölken om du vill ha en ännu krämigare lasagne, använd då en kniv och stick ner längs kanterna för att mjölken ska rinna ner lite) och strö sedan riven parmesan överst.
Tillaga mitt i ugnen på 200 grader i ca 25-35 minuter.
En smakrik och vuxen lasange
Väldigt god lasagne som har blivit lite populär. Som vanligt har jag bara lagat denna varianten en gång, det är så jag gör varje gång, varierar mig. Men just denna gången blev den lite extra vuxen och mustig i smaken. Och det är ju faktiskt svårt att misslyckas med lasagne.
6-8 portioner.
2 pkt bacon (á 140g)
2 msk olivolja
400 g nötfärs(gärna mer)
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
Vin (valfri färg och mängd)
1000g krossade tomater
3 buljongtärningar(mörk ox buljong)
½ dl tomatpuré
2 msk oregano
1 msk mango chutney
Vatten
Bechamellsås:
3 msk flytande margarin
5 tsk ideal mjöl
6 dl mjölk
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
ev. 1 tsk vitlökspulver
2 dl fint riven parmesan
1 pkt lasagneplattor, (Barilla 500g)
Hacka bacon och stek i en stor kastrull i olivolja. Tillsätt nötfärs och hackad lök. Pressa ner vitlöksklyftor och häll över vin. Ner med krossade tomater och buljongtärningar. Krydda med tomatpuré, oregano och mango chutney. Ska du låta den koka länge kan du tillsätta lite vatten.
Bechamellsås:
Smält margarinet i en annan kastrull, och pudra över mjöl, vispa ihop och slå över mjölk. Låt det koka upp och krydda. Rör om så att de inte bränns. Dra av från plattan.
Varva köttfärsås, lasagneplattor och bechamellsås i en smord djup(!) form. När du kommer till det översta lagret, lägg på extra mycket bechamellsås och strö över riven ost. Tillaga på 200 grader i 30-40 minuter.
söndag 6 december 2009
Panerad fisk
onsdag 2 december 2009
Musli
Supergod musli med massor av nötter och torkade bär och frukter. Receptet kommer från min klasskamrat Rebecka. Man tager dock lite av det man haver! Receptet är ungefärligt och räcker till ca 10 frukostar.
2 dl fiberhavregryn
½ dl solroskärnor
Några matskedar pumpafrön
En stor näve valnötter, lätt hackade
1 dl krossat linfrö
2 msk rapsolja
2 msk ljuss sirap
Blanda i en bunke och strö sedan ut på en bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen i 175 grader. Ca 15-20 minuter senare ska de ha fått en fin färg. Låt svalna.
Under tiden, hacka
½ dl gojibär
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser.
När det har svalnat helt, blanda och försvara sedan i en burk med lock.
torsdag 19 november 2009
God och farlig middag
2 stora eller 3 vanliga portioner:
200 gram pasta (typ tagliatelle)
En halv dc purjolök
2 msk olivolja
10 champinjoner
2 fläsk-kotletter
Vitpeppar
1 dl marsalavin
2 dl mörk oxbuljong
2 dl matlagningsgrädde 15%
Koka upp pasta.
Skär purjon fint, strimla köttet och dela champinjonerna. Fräs i några minuter, peppra lagom. Slå på vin och smula ner buljong och slå på grädde. Låt koka i några minuter tills köttet är klart. Servera med nykokt pasta. Garnera med torkad oregano och massor av andra goda grönsaker.
Njuut!
onsdag 18 november 2009
En personlig favorit- Petit Choux
Åhhhh vad gott. Jag serverade dessa på min brors student för ett halvår sedan och dom gick åt som smör i solsken. Dags att göra igen, verkligen.
Satsa på en fin och krämig bit Sankt Agur. Den passar perfekt för detta ändamål då den är lite mjukare än vanliga ädelostar och mycket mer lättarbetat. Samt är mögelsmaken inte så bitsk.
Petit Chouxer är lite trixiga att göra, därför tycker jag att man som vanlig dödlig kan använda Kungsörnens mix. Riktigt goda och populära munsbitar.
För tjugo personer på en buffé (ca 60-70 st tsk. stora)
300 g Sankt Agur
2 dl crème fraiche
1/3 kruka gräslök
Vitpeppar
3 paket Petit choux mix (á 100 g)
Dagen före:
Finfördela rumsvarm Sankt Agur i en liten bunke. Blanda ner creme fraichen och rör rätt kraftigt tills det blir en jämn smet. Är den för vit, så kan du röra lite till, tills små gröna ost fläckar träder fram. Finhacka och rör ner gräslöken. Smaka av med vitpeppar.
Låt detta stå och gotta sig i ca 24 timmar.
Baka petit choux mixen enligt anvisningarna på förpackningen (gör de tsk stora) och klipp sedan ett jack och använd en sprits med smal öppning eller en plastpåse och spritsa in fyllningen.
Servera så snart som möjlig, för att bevara all frasighet. Förvara Inte i kylskåp! Garnera gärna med lite basilika och strö lite rostade valnötter runt, passar utmärkt. Garnera gärna med rostade valnötter.
Grekiskt Bröd
Supergott bröd som är saftigt och smarrigt helt enkelt. Inte alls svårt att göra. Nytt favoritbröd här hemma. Till receptet har jag lagt till en fetaost röra och en gräslökstzatsiki som passar utmärkt att servera till. Och nej jag har inte tagit dessa bilder nu, detta är ett recept jag gjorde för ett tag sedan ;)
Det blir två stora bröd, och tillbehören är till ca 4 personer, sammanlagt.
50 g jäst
5 dl vatten
1½ tsk salt
½ dl olja, helst olivolja
1 ägg
2 dl grahamsmjöl
ca 14 dl vetemjöl
20 gröna oliver med pimento
20 svarta oliver
2 msk grovt salt
Fetaoströra:
1 dl matlagningsyoghurt
100 g fetaost, smulad
1 liten vitlöksklyfta, pressad
Svartpeppar
1 tsk tapenade
Salt
1 ½ dl matlagningsyoghurt
1 stor vitlöksklyfta, pressad
2 tsk gräslök finhackad
½ gurka riven (med vattnet urpressat)
1-2 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
Värm vattnet till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt salt, olja, ägg och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt i 40 min.
Under tiden, skär oliverna i skivor.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar. Gör små jack här och var i bröden och tryck ner oliverna. Gör detta i båda bröden och knåda dem sedan var för sig. Forma till avlånga ganska platta bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt överst. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Under tiden, värm ugnen till 225°. Ställ in bröden långt ner, och sänk värmen till 200°. Grädda i ca 35 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Fetaoströran:
Blanda alla ingredienser i en liten skål och rör om. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet till servering.
Tzatsikin:
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Rör om noga. Låt stå i kylskåpet fram till servering.
söndag 15 november 2009
Revbenspjäll - try number one
Jag vet att jag tidigare sagt att ett recept utan bild är inget recept, men idag blev det såhär, tro mig ni missar inget när ni inte får se de bilderna jag tog. Nu har jag ju inte längre systemkameran till mitt förfogande och digitalkameran jag har är inte super på matbilder klockan 8 på vintern måste jag säga. Solljuset är min vän, och just nu är han ganska frånvarande. Hur som helst. Detta är en ganska "liten" sats. Jag gör den mest för att testa mig fram till de perfekta jul-spjällen. Visst gör jag det för att det är gott också ;) Såsen räcker även gott om du dubblar köttet, det blir ganska mycket sås över.
600-700g tjocka revbensspjäll
Barbecuesås:
2 2 dl tomatkross (kan ersättas av passerade tomater med fördel)
1 1 dl Caj P. vitlöksolja
2 2 msk vinäger (kan uteslutas)
2 3 tsk worcestershiresås
1 vitlöksklyfta, pressad
11 msk honung
1 ½ dl kikoman soja
1 1 tsk vitpeppar
½ tsk malen nejlika (jag tog 1 tsk och det var för mkt)
1 tsk malen ingefära
½ tsk salt
1 ½ tsk cayennpeppar
2 msk dijonsenap
Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en kastrull och låt det koka i 10 minuter. Låt den kallna.
Skär isär revbenen och lägg dem i en tjock plastpåse/ eller en bunke med plast över tillsammans med marinaden. Låt det marinera 1 dygn i kylskåp.
Sätt ugnen på 200°. Ta upp revbensspjällen ur marinaden och lägg dem på ett galler över en långpanna. Stek 40-50 minuter tills köttet lätt lossnar från benen.
torsdag 12 november 2009
För två personer
6 potatisar
4 ägg
2 torskfiléer(går även
bra med hajmal)
300 g smör
Vitpeppar
Koka upp potatis i en kastrull med saltat vatten. Under tiden lägg äggen i en annan kastrull, och fyll upp med vatten tills det täcker. När det börjar sjuda(bubbla), sänk värmen och sätt klockan på 7 minuter. I en tredje kastrull, lägg torskfiléerna bredvid varandra på botten och klicka över 100 g av smöret. Fyll upp med vatten så det mer än väl täcker. Peppra med vitpeppar.
När potatisen bara har någon minut kvar och äggen är färdigkokta, kan du sätta på plattan under torsken. Var noga med att den inte är överkokt, den ska inte falla isär alltför lätt. När den är genomvit är den klar. Skala äggen och hacka fint. Smält resten av smöret under tiden.
Servera torsk, kokt potatis(som också skulle kunna serveras pressad), hackat ägg och smör(som sås) med ärtor. Jag har även serverat snabbfräst purjolök och tomat till. Vill du ha extra smak, kan du strö över dill eller citronpeppar, eller pressa lite citron överst! Smaklig måltid!
Glass :D
Jag ville göra nåt av granatäpplet vi hade, så jag satte igång och tog ut kärnorna, och kom under tiden på detta goda recept på yoghurtglass. Inget jag äter nu såhär mitt på dagen på en torsdag, det blir nog till efterrätt till helgen eller nåt :)
Yoghurtglass
För 6 portioner. ca 200 kcal per person.
3 rågade dl granatäpplekärnor (200g)
2,5 dl hallon (125 g)
1,5 dl florsocker
5 dl matlagningsyoghurt
Mixa granatäpple och hallon i en mixer. När det fått en tjock, smoothieliknande konsistens, placera en sil ovanför en skål och använd en sked för att trycka ut all saft.
Det kan ta en liten stund, men om du rör om kraftigt kommer det till slut bara vara kärnor kvar. Lyft upp silen, var noga med att ta tillvara på det som sitter fast under silen! Skölj ur mixern och mixa sedan alla ingredienser i någon få minut. Lägg i en bunke och frys i ca 2-3,5 timmar. Rör om några gånger under tiden. Servera sedan när det fått en bra konsistens, med florsocker och ett mynta-/citronmeliss-blad, eller varför inte till en kladdkaka :)
tisdag 10 november 2009
Nyttig och väldigt god middag.
Potatismos med mycket gott i
Ca 4-5 portioner (bara ca 150 kcal per person)
65 gram palsternacka (1st)
200 gram broccoli(1 litet huvud)
350 gram potatis(6-7 små)
1 dl mellanmjölk
50 gram smör
Skala och rensa grönsakerna. Skär i lagom stora bitar och koka dem mjuka i en kastrull i lättsaltat vatten. Låt rinna av, och vispa tillsammans med smör och mjölk till bra konsistens. Smaka av. Krydda gärna med lite salt, vitpeppar eller varför inte lite aromat.
Falukorv i ugn med grönsaker
Ca 4 portioner (ca 400 kcal per person)
400 gram (lant)falukorv
1 litet äpple
1 gul lök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 tsk flytande margarin
0,5 msk curry
0,5 msk paprikapulver
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup (ersätt med tomatpuré om du vill, eller tvärt om)
5 tsk dijonsenap (går även bra med svensk senap) pröva dig fram hur mkt du vill ha
½ dl creme fraiche (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala lök, vitlök och äpple, och skär i tunna skivor. Dra av skinnet och skär skåror i korven. Lägg i en ugnsform och tryck ner lök och äpple i skårorna. Skär paprikan i strimlor och lägg runtom, lägg även överflödet av lök i formen.
Smält smöret i en kastrull, pudra över curry och paprika, slå på grädde, vatten, tomatpuré, ketchup, senap och låt det koka upp. När det kokar, dra av från plattan, rör ner creme fraiche och vispa noga. Smaka av med mer kryddor. Slå på såsen runtom korven.
Ställ in i ugnen och ta ut när det fått färg, efter ca 20-25 minuter. Servera gärna med potatismoset ovan. Supergott!
söndag 8 november 2009
Enkel biff
Jätte-enkel karré (min favorit förutom filé när det kommer till fläsk) med lök, rosépeppar och oregano-sås! Super mums. Åt det till lunch häromdagen med kokt potatis (god variant: sparrispotatis) och gröna (Findus frysta) ärtor.
Krossa några rosepepparkorn, eller ganska många, med mycket oregano och salt och peppar. Stek karrén i rikligt med smör, lyft bort och stek lök i skyn, låt kryddorna fräsa med några sekunder på slutet. Slå på vätska av något slag, förslagsvis grädde, och koka ihop en god sås, gärna med lite buljong i. Lägg i karrén och låt koka med en stund. Servera med något gott tillbehör.
Trallalalala... del två.
På tal om inget, så ska min kära far flytta till Trondheim (från Varberg/Malmö där han bor nu) och ska sälja sin systemkamera som jag så kärt haft på besök här ett långt tag. Många fina bilder har det blivit. Men men, allt har väl sitt slut. Nu får jag använda min "gamla vanliga" kamera i framtiden. Visst är den bra, men den är ingen mirakelskapare som den där systemkameran inte.
Nu är det såhär att på tal om ett heelt annat ämne så har jag haft julkänslor sen i juli. Läskigt men samtidigt roligt. Jag har längtat efter det mesta som hör vintern och julen till. Och det innebär inte mycket snö tyvärr, när man bor på Västkusten, är jag rädd. Men jag har längtat efter snö ändå. Däremot måste jag säga att denna bilden från i somras gör mig lite sugen på picknicks och annat mysigt som hör Sommaren till. Bilden är tagen från en av pappa Christers och flickvännen Bjorgs många picknick-luncher i somras. Just denna på Gätterön.
tisdag 3 november 2009
Världens goaste bröd
Bakade Kryddburkens variant på källarfranskor. Oh my god säger jag bara. Så enkel deg, så bra ingredienser och så lätt att göra. Helt underbart. Detta ska jag göra igen, snart.
För ca 16-18 små "frallor":
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
ca 13 dl vetemjöl (jag behövde mer) + mer till utbakning.
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång.
Skär degen i 16-18 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen.
Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min.
Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler! Skär itu och bre på massor av smör, och njuuut.
Går bra att frysa.
Och om du vill ha nybakade brödkänslan någon dag senare (när dom legat framme) kan du slänga in dom i ugnen i några minuter på 200 grader så blir dom som nya igen + med en lite hårdare yta.
måndag 2 november 2009
Trallalalala...
Grekisk lasange
men som ändå får hänga på receptet, bara så ni vet
vad det är ni lagar om ni vågar er på att prova :D
250 g (lant)falukorv, ta gärna mer om du vill
2 msk smör
1 purjolök
1 röd paprika, kan uteslutas
5 färska champinjoner, kan uteslutas
100 g soltorkade tomater, man behöver egentligen inte så mkt
½ dl tomatpuré
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 vitlöksklyfta
75 g fetaost
1 dl grädde
Färsk timjan
Bechamellsås:
2 msk smör
1 msk idealmjöl
2 dl grädde
5 dl creme fraige
75 g fetaost
ca 20 torkade lasagneplattor
Massor av färsk spenat, sköljd
Massor av oregano/timjan
Lite cayennepeppar
Lite riven ost/smulad fetaost
Skiva falukorven fint och sen strimla. Stek med fint strimlad purjolök och rör i hackad paprika och svamp (jag tog det bara för att fylla ut den med mer grönsaker, går alltså utmärkt utan också). Hacka soltorkade tomater och ha i. Rör ner tomatpuré, vatten, buljongtärning, paprikapuvler, oregano, pressad vitlök, smulad feta och låt puttra medans du gör bechamellsåsen.
Smält smöret, rör i mjöl och sedan grädde. Låt koka upp och vispa ner creme fraige. Smula ner fetaost när det kokar och krydda. Ta av från plattan.
Tillsätt nu grädde och timjan till "falu"såsen och börja nu varva dessa såser med lasagneplattor i en inoljad djup ugnsform. Varva gärna en stor bunt spenat lite då och då, det ger fin färg och mer grönsaker. Jag passade även på att krydda lite extra, med oregano och cayenne. Sluta med rikligt med becamellesås över lasagneplattor och strö sedan över ost.
Gratinera i 200 grader i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka. Ta ut, låt vila i 5 minuter och servera sedan med en god sallad.
söndag 1 november 2009
Pastasallad?
En vacker sallad som vi vågade oss på häromveckan. Tyvärr är bilden hemskt tråkig, men vi hade i alla fall färsk fräst gnocchi, knaperstekt bacon, paprika, stekta champinjoner, spenat som salladsbas och en god korv stekt till. Vi hade även en dressing till på yoghurt med lite vitlök, tomatpure och majonnäs. Det blev gott och nytt för oss. Dock blev jag lite besviken, för allt gifte sig i smaken För bra, så inget stod ut och gjorde det speciellt. Får klura på vad jag ska ha i mer och vad jag ska ta bort :)
Chicken Tikka
Vindruvor
Ett paket för ynka 18 kr. Det är dessa godingar värda. Så jag köpte två paket till mitt och pojkvännens mys. Visserligen fick jag plocka bort ett tiotal lite halvkassa vindruvor ur bottnen paketen men det gjorde inget. Jag är rätt noga med vilka jag vill ha, långsmala vindruvor utan kärnor, krispiga och kalla ska dom vara! Då blir jag glad.
torsdag 29 oktober 2009
Äpplen
Vi har två kilo små fina svenska äpplen hemma.
Så idag slängde jag ihop en äpplekaka :D
Kardemumma- och äpplekaka
Till ca 20-30 bitar:
200 g smör, smält och svalnat
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma
3 dl mjölk
10-12 små fina äpplen
½ dl rörsocker strö
1 dl hackade blandade nötter, typ hasselnötter, valnötter eller mandlar.
Men allra godast blir det med pecannötter!
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en djup lånpanna.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ner vaniljsocker, mjöl, bakpulver och kardemumma.
Rör ner mjölk och smör och blanda kraftigt för att undvika klumpar.
Häll smeten i pannan.
Skala, om du vill, äpplena, kärna ur och klyfta.
Tryck ner dom i smeten och strö över socker och nötter.
Trycka gärna ner lite till.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.