torsdag 19 november 2009
God och farlig middag
2 stora eller 3 vanliga portioner:
200 gram pasta (typ tagliatelle)
En halv dc purjolök
2 msk olivolja
10 champinjoner
2 fläsk-kotletter
Vitpeppar
1 dl marsalavin
2 dl mörk oxbuljong
2 dl matlagningsgrädde 15%
Koka upp pasta.
Skär purjon fint, strimla köttet och dela champinjonerna. Fräs i några minuter, peppra lagom. Slå på vin och smula ner buljong och slå på grädde. Låt koka i några minuter tills köttet är klart. Servera med nykokt pasta. Garnera med torkad oregano och massor av andra goda grönsaker.
Njuut!
onsdag 18 november 2009
En personlig favorit- Petit Choux
Åhhhh vad gott. Jag serverade dessa på min brors student för ett halvår sedan och dom gick åt som smör i solsken. Dags att göra igen, verkligen.
Satsa på en fin och krämig bit Sankt Agur. Den passar perfekt för detta ändamål då den är lite mjukare än vanliga ädelostar och mycket mer lättarbetat. Samt är mögelsmaken inte så bitsk.
Petit Chouxer är lite trixiga att göra, därför tycker jag att man som vanlig dödlig kan använda Kungsörnens mix. Riktigt goda och populära munsbitar.
För tjugo personer på en buffé (ca 60-70 st tsk. stora)
300 g Sankt Agur
2 dl crème fraiche
1/3 kruka gräslök
Vitpeppar
3 paket Petit choux mix (á 100 g)
Dagen före:
Finfördela rumsvarm Sankt Agur i en liten bunke. Blanda ner creme fraichen och rör rätt kraftigt tills det blir en jämn smet. Är den för vit, så kan du röra lite till, tills små gröna ost fläckar träder fram. Finhacka och rör ner gräslöken. Smaka av med vitpeppar.
Låt detta stå och gotta sig i ca 24 timmar.
Baka petit choux mixen enligt anvisningarna på förpackningen (gör de tsk stora) och klipp sedan ett jack och använd en sprits med smal öppning eller en plastpåse och spritsa in fyllningen.
Servera så snart som möjlig, för att bevara all frasighet. Förvara Inte i kylskåp! Garnera gärna med lite basilika och strö lite rostade valnötter runt, passar utmärkt. Garnera gärna med rostade valnötter.
Grekiskt Bröd
Supergott bröd som är saftigt och smarrigt helt enkelt. Inte alls svårt att göra. Nytt favoritbröd här hemma. Till receptet har jag lagt till en fetaost röra och en gräslökstzatsiki som passar utmärkt att servera till. Och nej jag har inte tagit dessa bilder nu, detta är ett recept jag gjorde för ett tag sedan ;)
Det blir två stora bröd, och tillbehören är till ca 4 personer, sammanlagt.
50 g jäst
5 dl vatten
1½ tsk salt
½ dl olja, helst olivolja
1 ägg
2 dl grahamsmjöl
ca 14 dl vetemjöl
20 gröna oliver med pimento
20 svarta oliver
2 msk grovt salt
Fetaoströra:
1 dl matlagningsyoghurt
100 g fetaost, smulad
1 liten vitlöksklyfta, pressad
Svartpeppar
1 tsk tapenade
Salt
1 ½ dl matlagningsyoghurt
1 stor vitlöksklyfta, pressad
2 tsk gräslök finhackad
½ gurka riven (med vattnet urpressat)
1-2 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
Värm vattnet till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt salt, olja, ägg och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt i 40 min.
Under tiden, skär oliverna i skivor.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar. Gör små jack här och var i bröden och tryck ner oliverna. Gör detta i båda bröden och knåda dem sedan var för sig. Forma till avlånga ganska platta bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt överst. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Under tiden, värm ugnen till 225°. Ställ in bröden långt ner, och sänk värmen till 200°. Grädda i ca 35 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Fetaoströran:
Blanda alla ingredienser i en liten skål och rör om. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet till servering.
Tzatsikin:
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Rör om noga. Låt stå i kylskåpet fram till servering.
söndag 15 november 2009
Revbenspjäll - try number one
Jag vet att jag tidigare sagt att ett recept utan bild är inget recept, men idag blev det såhär, tro mig ni missar inget när ni inte får se de bilderna jag tog. Nu har jag ju inte längre systemkameran till mitt förfogande och digitalkameran jag har är inte super på matbilder klockan 8 på vintern måste jag säga. Solljuset är min vän, och just nu är han ganska frånvarande. Hur som helst. Detta är en ganska "liten" sats. Jag gör den mest för att testa mig fram till de perfekta jul-spjällen. Visst gör jag det för att det är gott också ;) Såsen räcker även gott om du dubblar köttet, det blir ganska mycket sås över.
600-700g tjocka revbensspjäll
Barbecuesås:
2 2 dl tomatkross (kan ersättas av passerade tomater med fördel)
1 1 dl Caj P. vitlöksolja
2 2 msk vinäger (kan uteslutas)
2 3 tsk worcestershiresås
1 vitlöksklyfta, pressad
11 msk honung
1 ½ dl kikoman soja
1 1 tsk vitpeppar
½ tsk malen nejlika (jag tog 1 tsk och det var för mkt)
1 tsk malen ingefära
½ tsk salt
1 ½ tsk cayennpeppar
2 msk dijonsenap
Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en kastrull och låt det koka i 10 minuter. Låt den kallna.
Skär isär revbenen och lägg dem i en tjock plastpåse/ eller en bunke med plast över tillsammans med marinaden. Låt det marinera 1 dygn i kylskåp.
Sätt ugnen på 200°. Ta upp revbensspjällen ur marinaden och lägg dem på ett galler över en långpanna. Stek 40-50 minuter tills köttet lätt lossnar från benen.
torsdag 12 november 2009
För två personer
6 potatisar
4 ägg
2 torskfiléer(går även
bra med hajmal)
300 g smör
Vitpeppar
Koka upp potatis i en kastrull med saltat vatten. Under tiden lägg äggen i en annan kastrull, och fyll upp med vatten tills det täcker. När det börjar sjuda(bubbla), sänk värmen och sätt klockan på 7 minuter. I en tredje kastrull, lägg torskfiléerna bredvid varandra på botten och klicka över 100 g av smöret. Fyll upp med vatten så det mer än väl täcker. Peppra med vitpeppar.
När potatisen bara har någon minut kvar och äggen är färdigkokta, kan du sätta på plattan under torsken. Var noga med att den inte är överkokt, den ska inte falla isär alltför lätt. När den är genomvit är den klar. Skala äggen och hacka fint. Smält resten av smöret under tiden.
Servera torsk, kokt potatis(som också skulle kunna serveras pressad), hackat ägg och smör(som sås) med ärtor. Jag har även serverat snabbfräst purjolök och tomat till. Vill du ha extra smak, kan du strö över dill eller citronpeppar, eller pressa lite citron överst! Smaklig måltid!
Glass :D
Jag ville göra nåt av granatäpplet vi hade, så jag satte igång och tog ut kärnorna, och kom under tiden på detta goda recept på yoghurtglass. Inget jag äter nu såhär mitt på dagen på en torsdag, det blir nog till efterrätt till helgen eller nåt :)
Yoghurtglass
För 6 portioner. ca 200 kcal per person.
3 rågade dl granatäpplekärnor (200g)
2,5 dl hallon (125 g)
1,5 dl florsocker
5 dl matlagningsyoghurt
Mixa granatäpple och hallon i en mixer. När det fått en tjock, smoothieliknande konsistens, placera en sil ovanför en skål och använd en sked för att trycka ut all saft.
Det kan ta en liten stund, men om du rör om kraftigt kommer det till slut bara vara kärnor kvar. Lyft upp silen, var noga med att ta tillvara på det som sitter fast under silen! Skölj ur mixern och mixa sedan alla ingredienser i någon få minut. Lägg i en bunke och frys i ca 2-3,5 timmar. Rör om några gånger under tiden. Servera sedan när det fått en bra konsistens, med florsocker och ett mynta-/citronmeliss-blad, eller varför inte till en kladdkaka :)
tisdag 10 november 2009
Nyttig och väldigt god middag.
Potatismos med mycket gott i
Ca 4-5 portioner (bara ca 150 kcal per person)
65 gram palsternacka (1st)
200 gram broccoli(1 litet huvud)
350 gram potatis(6-7 små)
1 dl mellanmjölk
50 gram smör
Skala och rensa grönsakerna. Skär i lagom stora bitar och koka dem mjuka i en kastrull i lättsaltat vatten. Låt rinna av, och vispa tillsammans med smör och mjölk till bra konsistens. Smaka av. Krydda gärna med lite salt, vitpeppar eller varför inte lite aromat.
Falukorv i ugn med grönsaker
Ca 4 portioner (ca 400 kcal per person)
400 gram (lant)falukorv
1 litet äpple
1 gul lök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 tsk flytande margarin
0,5 msk curry
0,5 msk paprikapulver
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup (ersätt med tomatpuré om du vill, eller tvärt om)
5 tsk dijonsenap (går även bra med svensk senap) pröva dig fram hur mkt du vill ha
½ dl creme fraiche (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala lök, vitlök och äpple, och skär i tunna skivor. Dra av skinnet och skär skåror i korven. Lägg i en ugnsform och tryck ner lök och äpple i skårorna. Skär paprikan i strimlor och lägg runtom, lägg även överflödet av lök i formen.
Smält smöret i en kastrull, pudra över curry och paprika, slå på grädde, vatten, tomatpuré, ketchup, senap och låt det koka upp. När det kokar, dra av från plattan, rör ner creme fraiche och vispa noga. Smaka av med mer kryddor. Slå på såsen runtom korven.
Ställ in i ugnen och ta ut när det fått färg, efter ca 20-25 minuter. Servera gärna med potatismoset ovan. Supergott!
söndag 8 november 2009
Enkel biff
Jätte-enkel karré (min favorit förutom filé när det kommer till fläsk) med lök, rosépeppar och oregano-sås! Super mums. Åt det till lunch häromdagen med kokt potatis (god variant: sparrispotatis) och gröna (Findus frysta) ärtor.
Krossa några rosepepparkorn, eller ganska många, med mycket oregano och salt och peppar. Stek karrén i rikligt med smör, lyft bort och stek lök i skyn, låt kryddorna fräsa med några sekunder på slutet. Slå på vätska av något slag, förslagsvis grädde, och koka ihop en god sås, gärna med lite buljong i. Lägg i karrén och låt koka med en stund. Servera med något gott tillbehör.
Trallalalala... del två.
På tal om inget, så ska min kära far flytta till Trondheim (från Varberg/Malmö där han bor nu) och ska sälja sin systemkamera som jag så kärt haft på besök här ett långt tag. Många fina bilder har det blivit. Men men, allt har väl sitt slut. Nu får jag använda min "gamla vanliga" kamera i framtiden. Visst är den bra, men den är ingen mirakelskapare som den där systemkameran inte.
Nu är det såhär att på tal om ett heelt annat ämne så har jag haft julkänslor sen i juli. Läskigt men samtidigt roligt. Jag har längtat efter det mesta som hör vintern och julen till. Och det innebär inte mycket snö tyvärr, när man bor på Västkusten, är jag rädd. Men jag har längtat efter snö ändå. Däremot måste jag säga att denna bilden från i somras gör mig lite sugen på picknicks och annat mysigt som hör Sommaren till. Bilden är tagen från en av pappa Christers och flickvännen Bjorgs många picknick-luncher i somras. Just denna på Gätterön.
tisdag 3 november 2009
Världens goaste bröd
Bakade Kryddburkens variant på källarfranskor. Oh my god säger jag bara. Så enkel deg, så bra ingredienser och så lätt att göra. Helt underbart. Detta ska jag göra igen, snart.
För ca 16-18 små "frallor":
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
ca 13 dl vetemjöl (jag behövde mer) + mer till utbakning.
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång.
Skär degen i 16-18 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen.
Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min.
Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler! Skär itu och bre på massor av smör, och njuuut.
Går bra att frysa.
Och om du vill ha nybakade brödkänslan någon dag senare (när dom legat framme) kan du slänga in dom i ugnen i några minuter på 200 grader så blir dom som nya igen + med en lite hårdare yta.
måndag 2 november 2009
Trallalalala...
Grekisk lasange
men som ändå får hänga på receptet, bara så ni vet
vad det är ni lagar om ni vågar er på att prova :D
250 g (lant)falukorv, ta gärna mer om du vill
2 msk smör
1 purjolök
1 röd paprika, kan uteslutas
5 färska champinjoner, kan uteslutas
100 g soltorkade tomater, man behöver egentligen inte så mkt
½ dl tomatpuré
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 vitlöksklyfta
75 g fetaost
1 dl grädde
Färsk timjan
Bechamellsås:
2 msk smör
1 msk idealmjöl
2 dl grädde
5 dl creme fraige
75 g fetaost
ca 20 torkade lasagneplattor
Massor av färsk spenat, sköljd
Massor av oregano/timjan
Lite cayennepeppar
Lite riven ost/smulad fetaost
Skiva falukorven fint och sen strimla. Stek med fint strimlad purjolök och rör i hackad paprika och svamp (jag tog det bara för att fylla ut den med mer grönsaker, går alltså utmärkt utan också). Hacka soltorkade tomater och ha i. Rör ner tomatpuré, vatten, buljongtärning, paprikapuvler, oregano, pressad vitlök, smulad feta och låt puttra medans du gör bechamellsåsen.
Smält smöret, rör i mjöl och sedan grädde. Låt koka upp och vispa ner creme fraige. Smula ner fetaost när det kokar och krydda. Ta av från plattan.
Tillsätt nu grädde och timjan till "falu"såsen och börja nu varva dessa såser med lasagneplattor i en inoljad djup ugnsform. Varva gärna en stor bunt spenat lite då och då, det ger fin färg och mer grönsaker. Jag passade även på att krydda lite extra, med oregano och cayenne. Sluta med rikligt med becamellesås över lasagneplattor och strö sedan över ost.
Gratinera i 200 grader i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka. Ta ut, låt vila i 5 minuter och servera sedan med en god sallad.
söndag 1 november 2009
Pastasallad?
En vacker sallad som vi vågade oss på häromveckan. Tyvärr är bilden hemskt tråkig, men vi hade i alla fall färsk fräst gnocchi, knaperstekt bacon, paprika, stekta champinjoner, spenat som salladsbas och en god korv stekt till. Vi hade även en dressing till på yoghurt med lite vitlök, tomatpure och majonnäs. Det blev gott och nytt för oss. Dock blev jag lite besviken, för allt gifte sig i smaken För bra, så inget stod ut och gjorde det speciellt. Får klura på vad jag ska ha i mer och vad jag ska ta bort :)
Chicken Tikka
Vindruvor
Ett paket för ynka 18 kr. Det är dessa godingar värda. Så jag köpte två paket till mitt och pojkvännens mys. Visserligen fick jag plocka bort ett tiotal lite halvkassa vindruvor ur bottnen paketen men det gjorde inget. Jag är rätt noga med vilka jag vill ha, långsmala vindruvor utan kärnor, krispiga och kalla ska dom vara! Då blir jag glad.