tisdag 30 mars 2010

Kick-Ass sallad


HUR gott som helst. Verkligen. I ett desperat försök att få mig själv att gilla avokado så gjorde jag en sallad ikväll och GUD va god den var. Godare blir den nog med nyrostade pinjenötter på men jag hade för bråttom att hugga in. Enkelt, nyttigt, mättande- salladen har allt. Och för de som undrar är det bara ca 330 kcal per portion. Det är alltid ett plus. (det motsvarar mindre kalorier än en medium pommes frites på mcdonalds - och hur mätt blir du på den?)

Sallad med majs och avokado med
dijonsenap och houngsdressing.


1 portion

1 liten avokado
½ gurka
50 g majskorn (frysta)
1 liten tomat
40 g ruccola
1 liten scharlottenlök
20 g fetaost

1 tsk honung
0,5 tsk dijonsenap
1 tsk rapsolja med vitlök
1 tsk vatten
1-2 tsk vinäger
Italiensk salladsdressing

Skär gurka, tomat och avokado i mindre bitar. Skölj ruccolan och sprid ut på tallriken, och strö över de tärnade grönsakerna. Finhacka löken och strö över. Micra majskornen så att de är varma och häll på salladen. Smula över fetaosten.


Smält honungen i några sekunder och blanda ner resten av ingredienserna. Smaka av med krydda och servera den ljummen till salladen. NJUT!


lördag 27 mars 2010

Snabbt surdegsbröd


Fick ett tips på ett enkelt tunnbröd på surdeg. Fick tummen upp här hemma. Blir bara kanske 6 bröd så det är ju värt att testa. Påminner om mitt "Gudruns mjuka tunnbröd" som jag glömt att lägga in här, men som absolut ska läggas in snarast, det är världens bästa bröd!

Blanda 1 dl rågsurdeg med 2 dl mjölk, salt (glöm inte saltet!), ev brödkryddor, och vetemjöl (special) tills degen är smidig, typ som en pizzadeg. Låt vila 2 timmar eller över natten i kylen (ta sedan fram den så att den hinner bli rumsvarm) och dela upp degen och kavla ut runda (inte alltför tunna) tunnbröd och använd kruskavlen det sista. Ner i en het stekpanna och grädda på båda sidorna tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Betyg blir ca 3 av 5 men det var bara för att jag hade för lite mjöl i degen från början, så att min deg jäste inte och var väldigt kladdig. Men det var gott. Så nästa gång blir det nog högre betyg.

onsdag 24 mars 2010

Dagens lunch


Dagens lunch blev en sallad på bulgur, blandade salladsblad, gurka, salladsdressing och hemmagroddade groddar. Mycket gott och mättande.

Dagens Lunch


Väldigt lat var jag idag när jag skulle äta lunch, och jag kände verkligen inte för att laga nåt. Så det blev pommes frites, min bror har en påse i frysen för när han blir hungrig och ingen är hemma. Det fick gå. Mycket salt på bara. Salt är alltid gott - tyvärr. Förhoppningsvis blir lunchen bättre imorgon, men det återstår att se vad det blir, vi ska nämligen till Freeport och handla lite kläder och skor, jag och min bästa kompis och hennes mamma.

Mammas älskling


Mamma växte upp med en far som arkitekt och då var det en PH lampa som gällde. För någon vecka sedan köpte hon änligen sin alldeles egen PH lampa. Nu hänger den där fint och snällt och lyser över oss när vi äter middag. Mysigt!

tisdag 23 mars 2010

Kallpressad rapsolja med smak - galet gott

Nya fräscha och väldigt välsmakande oljor finns just nu i våran butik. Olika smaker på vinäger och kallpressad rapsolja. Tyvärr kostar dem 69/79 kr för en rätt "liten" flaskan men smakar det så kostar det. Och smakar gör det verkligen. Jag har alltid ogillat smaksatta oljor för att de smakar så fadd och tråkigt. De smakar helt enkelt artificiellt. Men dessa oljor, o herre gud säger jag bara. Vi kom fram till ett sånt provsmakningsbord på ICA sist vi handlade och där stod en kille och sålde oljor. Massor av brödbitar att doppa och provsmakar. Jag fastnade direkt för den med rostad vitlök, den var helt fantastiskt god och smakar verkligen precis som om man gjort den själv, med riktiga råvaror så att säga. Jag har redan använt den flera gånger i min matlagning och jag rekommenderar den väldigt starkt. Hittills är det den enda jag smakat men fler betyg kommer så fort jag hunnit använda alla. Jag fastnade för den med rostad vitlök, mamma fastnade för balsamico och lingon "vinägern" och Claes fastnade för rapsoljan med citron. Vi alla fastnade för rapsoljan med saffran och apelsin. Först var jag lite osäker på den sistnämnda för vad sjutton ska jag använda den till? tänkte jag. Men killen bakom bordet var jätteduktig och gav mig massor av bra tips. Jag hade tryffelolja i huvudet och den kan man ju inte steka i men dessa är ju raps och går alldeles utmärkt att steka i.

Nåväl, betyg för kallpressad rapsolja med rostad vitlök blir 6 av 5 (ja den var Så god)

onsdag 17 mars 2010

Champinjonsoppa


Jag brukar använda ett speciellt grundrecept på champinjonsoppa men denna gången ändrade jag lite och det blev supergott. Prova vetja, du kommer inte ångra det.

5-6 portioner.

2-3 msk kallpressad rapsolja med smak av rostad vitlök (eller tillsätt en halv pressad vitlök om du använder vanlig olja)
500 g champinjoner
2 gula lökar
lite mindre än 1 msk citron/lime-saft
Ett knivsudd curry (tro mig, det lyfter verkligen allt med champinjoner i)
1 dl vetemjöl
1 liter höndbuljong
2 dl matlagningsgrädde
Salt Vitpeppar
Cayennepeppar
Gräslök

Skiva champinjonerna (spara några hela till garnering) och stek i rapsoljan. Finhacka löken och tillsätt i kastrullen. Stek på medelvärme till allt är mjukt men utan att det tar för mycket färg. Tillsätt juicen, curryn och pudra över mjölet. Rör om noga och slå på buljongen. Låt koka några minuter, tillsätt matlagningsgrädde och krydda med vitpeppar och salt plus cayenne. Skiva de återstående champinjonerna fint och servera sedan soppan varm. Låt alla lägga på lite skivade champinjoner och hackad gräslök på deras tallrik. Servera med knäckebröd eller mjuk bröd.

Favorit


Något som jag inte gillar är att paprikapulver smakar så himla lite. Argh det ogillar jag starkt! Därför måste vi köpa "starkt Paprikapulver" eller vad de kallas i affären för att maten ska smaka något men de burkarna är ju så små att dom tar slut direkt, och det är ju både tråkigt, dyrt och inte speciellt miljövänligt. Så sist köpte vi hem en från Fiddes Payne och jag måste säga att hittills har detta märket inte svikit mig, det är bra varje gång (har även en annan sort med indisk krydda i) och det är rätt stora burkar. Det gillar jag starkt! Det är bra för galningar som jag, som kryddar maten till max.

Betyg är helt klart 5 av 5

onsdag 10 mars 2010

Frukostvanor

Oftast blir det gröt, ibland blir det musli och när jag vill festa till det och vi har mycket frukt hemma blir det fruktsallad.


Fiberhavregrynsgröt med hallonsylt och mjölk.


Müsli i filmjölk med klippta torkade aprikoser, extra russin och valnötter.



Här har jag gjort fruktsallad på vindruvor, päron, apelsin, granatäpple och gojibär.


Och häromdagen provade jag Polarbröds nya Dinkelruta, mycket gott och smakade som lite grövre polarkaka. Enda negativa är att dom är något tjocka.

måndag 8 mars 2010

Matlådan

Min matlåda idag till lunch var 1 portion kokt bulgur, finhackad gurka, morot, sugar snaps, kidneybönor toppad med massor av god italiensk salladsdressing. Suuuupergott! Kidneybönorna och kall bulgur ger verkligen en skön mättnadskänsla efter ett tufft pass. Jag hade rast 2,5 timmar mellan geography och art (engelska namnen på ämnena kan enkelt förklaras av att jag går på The International Highschool of the Gothenburg Region) och då passade jag på att springa iväg till gymmet, ca 20 minuter till fots och gick på ett Cykelpass på en timme och åt sedan och mös med min bulgur och en bra bok. Väldigt gott enligt mig. Förmodligen bara för man blir lätt beroende av sådan mat. Måste säga att min matlåda ser smått perfektionistig ut. Om det nu är ett ord.

lördag 6 mars 2010

Chokladiga småkakor


Det är sällan jag bakar kakor men när Månadens Sötsak blev just småkakor kunde jag inte hålla mig. Jag testade att baka några spröda goda chokladiga kakor och jag blev himla nöjd. 52 st kakor blev det, och jag ringlade lite smält choklad över några. Mums!

6 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
6 msk kakao
1,5 dl socker
2 msk vatten
300 g smör

Sätt ugnen på 175 grader och blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm smöret snabbt så att det blir varmt och mjukt och tillsätt det tillsammans med vattnet i bunken. Rör om noga. Ta fram två plåtar med bakplåtspapper på och krama ihop 52 lika stora bollar. Placera ut bollarna på plåtarna och tryck till så de blir platta.


Sätt in den ena mitt i ugnen i 25 minuter och sätt sedan in den andra. Låt kakorna svala och avnjut sedan med kall mjölk.

torsdag 4 mars 2010

Italiensk middag

Det ser väldigt "slemmigt" ut på bilden. Men det var det inte!

Middagen idag blev en snabb, god och klassisk middag. Tomatsås är så gott och enkelt. Hemma hos oss är det alltid Barilla spagetti som gäller, när det är makaroner kan jag äta de flesta märkena men spagetti måste vara Barilla :)

För 4 portioner

4 portioner spagetti
4 portioner köttbullar (köpa/hemgjorda)
500 gram passerade tomater
2 gula lökar (små)
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
6 st soltorkade tomater
½ röd chili, utan kärnor
2 msk mango chutney
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
Vatten
Oregano
Salt och peppar
Parmesan (önskad mängd)
Sallad/gröna ärtor

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Stek köttbullarna i smör i en stekpanna. Under tiden kan du göra såsen. Hacka löken, vitlöken och chilin och stek i smör. Slå på tomaterna och tillsätt resten av ingredienserna. Krydda med oregano och salt och peppar. Tillsätt vatten i såsen om det är för tjock. Låt puttra ett tag. Riv parmesanen. Rör ner köttbullarna i såsen (om du vill). Servera nykokt spagetti med såsen och riven parmesan ovanpå. Servera med sallad eller gröna ärtor.

tisdag 2 mars 2010

Nästan kinesiska vårrullar.

Här är vårrullarna stekta!

Detta är min variant på kinesiska vårrullar. Mycket gott, för gott.

ca 40 vårrullar (storleken är något mindre än de man tex hittar i frysdisken)

5 champinjoner
1 röd chili
3 gula lökar
450 g vitkål
500 g köttfärs
300 g lövbiff (kan uteslutas eller ersättas med köttfärs)
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen svartpeppar
3 st buljongtärningar (mörk ox bäst!)
3 msk soya
1 tsk brun farin strö
Salt om det behövs
Vatten
1 paket vårrulledeg 40 ark

Skiva champinjonerna, finhacka chili och lök, strimla vitkålen fint. Stek allting i omgångar i en het wokpanna med olja. Häll upp det du stekt i en bunke som du rör om noga i så allt blandas. Stek sedan köttfärsen med lövbiffen som du strimlat fint. Krydda med pressad vitlök och pepparn. Tillsätt nu grönsakerna i pannan och rör om noga. Smula ner buljong, krydda med soya, farinsocker och salt om det behövs. Tillsätt lite vatten för att det ska puttra ihop. Ta av från plattan och låt svalna. Ta fram vårrulledegen 40 minuter innan du börjar rulla, förslagsvis precis när du dragit av pannan från värmen. Använd ett halvt decilitermått för att mäta upp hur mycket fyllning du ska ha i varje vårrulle. Lägg det längst mot dig på arket, rulla ett varv framåt så fyllningen är täckt och vik sedan in kanterna. Rulla sedan ihop och lägg upp på ett fat. (Tycker du att kanten rullar upp kan du fästa den genom att pensla lite vatten som lim.) Gör likadant med resternade vårrullar. När du är klar kan du antingen fritera vårrullarna i het olja eller steka dem i en stekpanna i 0,5 cm olja. Valet är ditt. Tidigare har jag alltid friterat men denna gången stekte jag några och jag tyckte personligen att det blev lite mindre fett och mycket gott!

PS. Vill du ha extra knaprig yta kan du doppa vårrullarna i en smet gjord på lika delar vetemjöl och vatten precis innan du lägger ner dom i pannan. Du kan även göra samma sak fast med uppvispat ägg.

Här är vårrullarna friterade!

måndag 1 mars 2010

Brödsmulor


Gör smörgåstårta, spara kanterna och ändarna, torka i några dagar (för länge), mixa och häll upp i en burk. Sparsamt, miljövänligt, gott och pyssligt. Det plus känslorna av att man åstadkommit något, även om det är något så simpelt som smulor. Helt i min stil.