måndag 28 december 2009

God fortsättning

Utan att veta vem som läser detta så önskar jag dig en god fortsättning och snart, ett gott nytt år. Julen var trevlig, först var vi kort hos mamma i Göteborg, och sedan åkte vi ner, mina syskon och jag, ner till pappa i Varberg. Hans flickvän från Trondheim var och firade med oss! De 26e samlades familjen och släkten hos min faster för lite trevligt käk, roliga tävlingar osv. Såklart vann mitt lag! Vem kunde tro något annat..

Nåväl, i matväg har det blivit både hemgjorda köttbullar och hemgjord rödbetsallad, diverse hemgjord godis (se tidigare inlägg), stilton ost (MUMS), fasters stenugnsbakade tunnbröd, pinnekött (rökt revbenspjäll av lamm) för första gången kan tilläggas, julskinka och annat gott. Idag var det dock tillbaka till vardagen och jag och pojkvännen slängde i oss tacos så det sprutade ur öronen... varför slutar man aldrig i tid, dumma maträtt.

Kram på er, vilka ni nu är!

torsdag 17 december 2009

Slantar


Spara alla dina små bitar choklad som du får över från allt bak och smält i ett vattenbad. Det finns massor av olika smaksättningar du kan ha på. Jag strödde kokos på några, hackade mandlar på några och torkade dadlar/aprikoser och russin på några.

God lunch

Mitt i allt julbak gjorde jag en suupersnabb lunch. Bilden säger inte mycket men det va himla gott. Med hjälp av vattenkokaren kokade jag snabbt upp vatten och kokade lite tagliatelle, stekte en ryggbiff (hittade på halva priset i affären) och lite purjolök, slog på lite grädde och lite klar bearnaisesås i stekpannan och kryddade med extra gurkmeja och dragon. Serverade det med gurka.

Rocky Road


Ett väl omtalat godis som jag tänkte att det var dags att jag skulle prova också!

Här är min variant, det är rätt stor sats:
220 gram dumle
110 gram sockerbitar(det var det enda jag hittade, kan ersättas med mashmellows)
100 g jordnötter och chasewnötter
25 g pistagenötter
200 g ljus choklad
300 g mörk choklad
(du kan ta ännu mer choklad)

Skär isär dumle och sockerbitar och blanda med nötterna. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda med resten av ingredienserna. Häll ner allt i en klädd liten form (beroende på vad du vill ha för tjocklek) och ställ in i kylen. Några timmar senare kan du ta ut den ur formen och skära i lagom små munsbitar.

Mozartkulor


Mozartkulor är så lyxiga och så himla enkla att göra.

För 36 st:
218 gram nougat
200-300 g mandelmassa
100 g mörk choklad
20 g vit choklad

Skär nougaten i 36 bitar, och rulla till så bollar. Frys snabbt. Skär mandelmassan i 36 bitar, platta till och rulla runt nougaten. Rulla till jämt runda bollar. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och doppa bollarna, lägg på en plåt. Smält sedan den vita chokladen och garnera bollarna.

Brända mandlar


Supergoda mandlar!

100 g sötmandel (med skal)
1 dl socker (+ två tsk)
40 g vatten
1 tsk kanel
½ krm cayennepeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. När det börjar koka, sänk värmen och låt puttra tills allt vattnet har ångat bort. Tillsätt då de två extra tsk socker, och rör om tills alla nötter kladdar ihop sig rejält (se upp, det är väldigt varmt.), häll på en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna. Platta gärna till den rejält så inga mandlar ligger på varandra.

Ät som dom är, eller hackade på chokladslantar (se inlägg "Slantar) eller i knäck.

måndag 14 december 2009

Uppfinnigsrikedom...


...om nu det är ett ord. Nåväl, experimentera måste man ju göra.

Här har vi, friterad ingefära, eller vad jag brukar kalla det

Rostad ingefära

För två månader sedan beskrev jag receptet såhär "Lekande lätt, smakrik och nyskapande. Gillar du asiatisk mat, starka smaker och krispiga tillbehör? Då är detta perfekt. Se bara upp med den heta oljan så är detta superenkelt. Ingefära smaken träder fram när den rostas och blir riktigt god."

Ingredienser
Färsk Ingefära
Olivolja

Välj helst en långsmal bit ingefära. Skala och skiva i tunna skivor. Skär sedan skivorna i tunna tunna strimlor.

Hetta upp olja i ett passande kärl på spisen och låt bli ångande hett. Se till att oljan är minst 1,5 cm djup.

Lägg i ingefära och använd en hålslev för att trycka ner och plocka upp. Ingefäran ska se ut som på bilden, härligt gyllenbrun och krispig. Låt vila på papper och svalna.

Går lika bra att använda 5 minuter som 5 dagar senare.

Passar att strö över sallader, på asiatiska rätter, soppor osv. Eller som mamma gillar att göra, äta direkt ur skålen.

torsdag 10 december 2009

Lasagne


Tänkte lägga ut några av mina olika varianter på lasagne här när jag väl håller på. Här kommer en till variant, krämig, supergod och lite nyttigare.

Har du en smakrik och god köttfärssås som bas har du så gott som redan lyckats. En lasagne har de fördelarna att det ses som smått festligt men är ändå något som lagas på vanliga ingredienser och med lagom billiga ingredienser.

Detta är en härligt smakrik lasagne som inte dryper av fett och ost. Jag använder mig av en form som är mer djup än 1 dm för att få en krämigare och fylligare lasagne. Jag tycker att det blir tråkigt när den är gjord i långpanna och bara två lasagneplattor "hög".

I detta receptet har jag gjort en variant på en bechamelsås med crème fraiche. Det går precis lika bra att använda en annan variant på denna ljusa sås.

Jag har använt mig av mindre ost än andra recept för att göra lasagnen lite nyttigare. Jag har också använt mer lök, mer tomat och mindre kött för att göra maten billigare men samtidigt fyllig. Och resultatet? En riktigt god och enkel lasagne.

6-8 portioner
1 röd chili
2 msk olivolja
3 små gula lökar
1 halv purjolök
4 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
400 g krossade tomater
500 g passerade tomater
1 köttbuljongtärning
3 msk mango chutney
1 ½ msk oregano
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar

Bechamelsås:
1 msk smör
2 msk idealmjöl
2 dl mjölk
4 dl crème fraiche
Muskotnöt
Salt
Vitpeppar

Ev. 1 dl mjölk
2 msk riven parmesan
20 lasagneplattor

Sätt på ugnen på 200 grader

Finhacka chilin och fräs den i oljan i en djup kastrull. Hacka löken, purjolöken och vitlöken fint. När chilin har fräst i ca 1 minut, tillsätt löken och sänk värmen något. Tillsätt sedan nötfärsen, rör mycket så att den är smulig och klar, sedan häll över tomaterna. Från och med nu ska köttfärsåsen bara koka lugnt.

Smula ner buljongen, tillsätt mango chutney, oregano, paprikapulver och tomatpuré. Smak av med salt och peppar och låt småkoka lugnt medan du gör den vita såsen.

Låt smöret smälta i en liten kastrull. Pudra över mjölet och vispa ner mjölken. Tillsätt crème fraiche och när den är varm och såsen är fint len kan du smaka av med mycket salt, peppar och muskot.

Varva köttfärsåsen, lasagneplattor och bechamelsåsen i en smord djup ugnsform. Häll ett lite tjockare lager bechamelsås, (tillsätt mjölken om du vill ha en ännu krämigare lasagne, använd då en kniv och stick ner längs kanterna för att mjölken ska rinna ner lite) och strö sedan riven parmesan överst.

Tillaga mitt i ugnen på 200 grader i ca 25-35 minuter.

En smakrik och vuxen lasange


Väldigt god lasagne som har blivit lite populär. Som vanligt har jag bara lagat denna varianten en gång, det är så jag gör varje gång, varierar mig. Men just denna gången blev den lite extra vuxen och mustig i smaken. Och det är ju faktiskt svårt att misslyckas med lasagne.

6-8 portioner.
2 pkt bacon (á 140g)
2 msk olivolja
400 g nötfärs(gärna mer)
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
Vin (valfri färg och mängd)
1000g krossade tomater
3 buljongtärningar(mörk ox buljong)
½ dl tomatpuré
2 msk oregano
1 msk mango chutney
Vatten

Bechamellsås:
3 msk flytande margarin
5 tsk ideal mjöl
6 dl mjölk
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
ev. 1 tsk vitlökspulver

2 dl fint riven parmesan
1 pkt lasagneplattor, (Barilla 500g)

Hacka bacon och stek i en stor kastrull i olivolja. Tillsätt nötfärs och hackad lök. Pressa ner vitlöksklyftor och häll över vin. Ner med krossade tomater och buljongtärningar. Krydda med tomatpuré, oregano och mango chutney. Ska du låta den koka länge kan du tillsätta lite vatten.

Bechamellsås:
Smält margarinet i en annan kastrull, och pudra över mjöl, vispa ihop och slå över mjölk. Låt det koka upp och krydda. Rör om så att de inte bränns. Dra av från plattan.

Varva köttfärsås, lasagneplattor och bechamellsås i en smord djup(!) form. När du kommer till det översta lagret, lägg på extra mycket bechamellsås och strö över riven ost. Tillaga på 200 grader i 30-40 minuter.

söndag 6 december 2009

Panerad fisk

Haha världens tjusigaste bild.

Super gott med hemgjorda fiskpinnar, stuvad spenat på färsk spenat och kokt potatis. Mums! Panera fisken enkelt i ägg och sedan vetemjöl blandat med ströbröd. Stek först i rikligt med smör sedan när den är fin och krispig, häll bort det mesta av smöret och stek till fisken är helt vit, för att slippa att den blir mjuk i allt smör.

onsdag 2 december 2009

Musli


Supergod musli med massor av nötter och torkade bär och frukter. Receptet kommer från min klasskamrat Rebecka. Man tager dock lite av det man haver! Receptet är ungefärligt och räcker till ca 10 frukostar.

2 dl fiberhavregryn
½ dl solroskärnor
Några matskedar pumpafrön
En stor näve valnötter, lätt hackade
1 dl krossat linfrö
2 msk rapsolja
2 msk ljuss sirap

Blanda i en bunke och strö sedan ut på en bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen i 175 grader. Ca 15-20 minuter senare ska de ha fått en fin färg. Låt svalna.

Under tiden, hacka
½ dl gojibär
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser.

När det har svalnat helt, blanda och försvara sedan i en burk med lock.