torsdag 29 oktober 2009

Äpplen



Vi har två kilo små fina svenska äpplen hemma.
Så idag slängde jag ihop en äpplekaka :D

Kardemumma- och äpplekaka

Till ca 20-30 bitar:

200 g smör, smält och svalnat
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma
3 dl mjölk

10-12 små fina äpplen
½ dl rörsocker strö
1 dl hackade blandade nötter, typ hasselnötter, valnötter eller mandlar.
Men allra godast blir det med pecannötter!

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en djup lånpanna.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ner vaniljsocker, mjöl, bakpulver och kardemumma.
Rör ner mjölk och smör och blanda kraftigt för att undvika klumpar.
Häll smeten i pannan.
Skala, om du vill, äpplena, kärna ur och klyfta.
Tryck ner dom i smeten och strö över socker och nötter.

Trycka gärna ner lite till.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Ta ut, låt svalna och skär i bitar.

En djungel i mitt hem

Det är kul att ta kort. Och tyvärr är det inte mycket mer än så denna veckan. Kanske blir ett recept eller två men jag jobbar varje dag, Kväll, så det är svårt att få tid till att laga mat hemma.




söndag 25 oktober 2009

Gyroskrydda


Jag gjorde dubbel stats direkt! När du har blandat klart kryddan luktar det himmelskt. Gillar du verkligen inte smaken av kanel så ta det lite försiktigt med kanelen.

1-2 msk chili pulver
1 msk mald koriander
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
½ msk vitlökspulver
1 msk torkad persilja
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 tsk malen kanel

Blanda allt noga, sparas i en burk med skruvlock, ställ på mörk och sval plats.

lördag 24 oktober 2009

Kebab


Idag åt jag och min pojkvän kebab, eller kanske ska jag säga gyros, till lunch :) Supergott, enkelt och precis lagom portioner!

3oo g fläskkött i strimlor
1-3 msk gyroskrydda
8 minitortilla
En halv gurka
Sallad/Ruccola dyl.
Rödlök
Ev. Paprika/Tomat etc.

Sås alternativ ett:
3 dl Matlagningsyoghurt/creme fraiche
2 klyftor pressad vitlök
Salt och peppar

Sås alternativ två:
2 dl Matlagningsyoghurt
1 klyfta pressad vitlök
Några få matskedar chilisås
Några få matskedar majonnäs
Ett knivsudd cayenne
2 droppar vitvinsvinäger
Salt och peppar

Stek köttet i massor av smör och smaka dig fram med gyroskryddan (jag "råkade" slänga i ca 5 msk och det blev inte så lyckat och väldigt starkt, så jag fick försöka pilla bort så mycket krydda som möjligt, då var det godare). Hacka/finhacka grönsakerna så länge. Servera (varma) torillas med kött och grönsaker. Servera med valfri sås. Jag tyckte det var allra godast att blanda och ta lite av båda såserna.
Min sås till vänster och pojkvännens till höger. Dock var
det godast att ta lite av båda på sin tortilla :)

Råvaror-Special. Hammarvitlök

  • Namn: Hammarvitlök
  • Tillhör grupp: Lök, Vitlök, Grönsak
  • Pris: Ca 90 kr kilot.
  • Smak: Stark vitlökssmak. Sägs vara 7 gånger starkare än vitlök, men enligt mig är den bara kanske 2 gånger starkare. Den är färsk och inte torkad när den säljs.
  • Ursprung: Pakistan
  • Utseende/Färg: Ljust lila/vitt skal. Ser ut som vanlig vitlök, dock något större och med bara ca 4-5 klyftor per lök.
  • Hållbarhet: Ca några månader, på mörk, sval plats. Förvaras den i plastpåse eller i en tältslutande förpackning, möglar den snabbt! Förvara därför i ett skåp (absolut inte i kylskåp) i en korg el dyl.
  • Säljs: Färsk, i välsorterade matvaruaffärer. Säljs endast på hösten i Sverige (köp många och spara så har du ett tag).
  • Mer information: På internet, och i den svarta lilla broschyr som finns att hämta där den säljs.

Detta är en personlig favorit. Det är den enda vitlök vi köper på hösten. Vi använder den som vanlig vitlök, men eftersom klyftorna är dubbelt så stor och dubbelt så starka som vanliga vitlöksklyftor tar vi bara en när recept säger ca 2-3 (vi gillar mycket vitlök). Använd den som vanlig och var inte rädd för att prova på något nytt.

Nytt projekt

Tänkte börja med en ny grej här på bloggen, nämligen Råvaror-Special. Där tänkte jag göra ett inlägg lite då och då där jag skriver information om en råvara som man normalt inte använder så mycket. Det kan vara allt från något spännande exotiskt, något bortglömt eller till någon nyhet helt enkelt. Hoppas att detta kan komma att hjälpa någon om dom undrar över några av de ingredienserna jag använder, eller de ni har hemma men inte kan komma på något att göra av. I dessa inlägg, ett per grönsak/frukt, förklarar jag vad det är, hur man förvarar det, användningsområden samt ger förslag på recept och smakkombinationer. Först ut är Hammarvitlök. Sit thight.

torsdag 22 oktober 2009

Mammas födelsedag.

Idag var det mammas födelsedag. Det firade vi med Tandoorikyckling med bulgur och Kärleksmums till efterätt. Vi hade även mormors kardemummakaka (som jag ska lägga upp recept på någon gång). MUMMA! Verkligen mums. När jag skulle ta foton idag, så tittade jag till mina blommor. Vissa mår bra. Andra inte. Fina bilder i alla fall.

Bröd

3-4 limpor Durumbröd

Detta är inte mitt recept utan jag har tagit det från internet. Jag bakade detta igår. Tog väldigt lång tid men det fick bra betyg. Jag tyckte dock att det inte reste sig högt nog. Kan nog vara för att det är väldigt kallt ute och inne-rumstemperaturen är rätt låg, så dom jäste inte tillräckligt. Så är det kallt ute när du bakar detta så råder jag dig att låta det jäsa lite extra. Jag har ingen bakmaskin, så jag stod alltså i 40 (!) minuter och knådade. Tungt. Jag ger brödet betyg 3 av 5. Mest för att det var så omständigt, tog lång tid, och blev inte så högt som jag ville (det kan bero på att jag är känd för att Inte kunna baka, men jag försöker ändra på det ryktet). Jag tror dock att Claes, mammas pojkvän, ger det ca 5 av 5. Men sen var det ju faktiskt inte han som knådade heller! ;)

1 l vatten
2 msk olivolja

40 g jäst
1200 g fullkornsvetemjöl (jag använde graham, vet inte om det var rätt)
300 g durumvetemjöl
40 g flingsalt


Värm vattnet och olivoljan till 37°. Smula ner jästen i en degbunke eller en hushållsassistent, tillsätt det värmda degspadet och blanda tills jästen har smält. Blanda ner övriga ingredienser utom saltet och kör i maskin i 15 minuter eller 30 minuter om du blandar för hand.

Tillsätt saltet och kör i 5, respektive 10 minuter till.

Lägg över degen i en oljad bunke och låt vila i kylen i minst 2 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora delar.

Rundriv degen och lägg limporna med ”verket” neråt i brödkorgar som strötts med lite durumvetemjöl, låt dem jäsa 1 ½ timma under bakduk.

Sätt ugnen på 250°. Placera en tom långpanna i botten av ugnen.

När limporna jäst färdigt stjälps de försiktigt upp på en lätt smord plåt, nu med den del som var

underst i korgen uppåt. Borsta bort överflödigt mjöl.

Sätt in i mitten av ugnen och häll en deciliter vatten på den varma plåten i botten av ugnen, sänk ugnsvärmen till 200°.Grädda bröden ca 30 minuter. Jag lät dom vara inne ytterligare 10 minuter.Låt de färdiga bröden svalna på galler.

Tandoori kyckling med bulgur.

Om du frågar någon i min familj, någon av mina bröder, ena broderns flickvän, mamma, mammas pojkvän, min pojkvän, jag etc så kommer nog alla svara att detta är deras favoriträtt. Det är ganska bra betyg det. Nu är det bara dags att bjuda pappa och hans flickvän på detta! Ska bli skoj. Hursomhelst detta är nog sådan mat som alla svenskar inte äter speciellt ofta, och det är just därför man ska prova det. Jag har gjort detta jättemånga gånger och när jag en gång gjorde det till min bror och hans kompisar, så blev jag utropad i vardagsrummet där dom satt och mumsade och fick höra en kör säga "tack för den goda maten". 15 personer alltså. Rätt bra betyg det också. Så jag tipsar dig, Prova detta. Du kommer inte ångra dig.


Och jag skäms lite. Jag har aldrig kunnat ta en bra bild. Det gååår inte. Och ändå är detta vacker mat med massor av färger. Aja här följer tre halvdassiga tråkiga bilder på världens goaste mat:
Receptet då.

För fyra personer:

4 kycklingfiléer
2 dl matlagningsyoghurt
Minst 2 msk tandooripaste (går även att använda tandoori krydda på burk om man inte har tillgång till paste)

Bulgursallad:
4 portioner bulgur
Broccoli
3 morötter
2 msk olivolja
1 stor burk kidneybönor, går även att använda stora vita bönor
Salt
Peppar

Dressing:
0,5 dl färska myntablad
1 tumstor bit ingefära, gärna mer
2-3 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 dl (äppelcider)vinäger (ska du dubbla receptet, smaka dig då fram, kan bli lite väl syrligt annars)
1 dl olivolja
2 msk sweet chili sås (kan uteslutas)

Minst 1-2 timmar innan:
Blanda ihop yoghurt och paste. Skär av hinnor och fett från filéerna och blanda med marinaden. Låt stå övertäckt i kylskåp fram tills tillredning.

Mixa alla ingredienser till dressingen och förvara i kylskåp fram tills servering.

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Bulguren går utmärkt att vila i kastrullen i ca en halvtimme, så gör den först.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta ut kycklingen, låt de mesta av yoghurten vara kvar, lägg i en ugnssäker form och tillred i ugnen i 20-30 minuter. Skär i den tjockaste filéen för att vara säker att den är genomstekt. Låt sedan kycklingen vila medans du gör klart de sista.

Skala och skär morötterna i mynt, woka snabbt med olja och tillsätt sedan önskad mängd broccoli. Tillsätt väl sköljda bönor och bulgur och blanda väl. Salta och peppra.

Lägg upp bulguren i ett vackert fat. Skär kycklingen i smala skivor och lägg över. Skeda över lite av dressingen och servera resten bredvid. Perfekt måltid, behövs inget mer, bara något gott att dricka.

Nytt för idag: Jag provade en ny bulgur (mest för att affären inte hade det jag ville ha) och man kokar den på samma sätt som min favorit, men den var faktiskt inte lika god. Jag får hålla mig till min favorit så gott jag kan i fortsättningen.

Nytt för idag var även att jag serverade en god tomat och paprikasalsa till. Mycket gott.

En långpanna med...

...Kärleksmums!
För ca 24-28 st höga goda bitar kärleksmums
Kakan:
300 gr smör
4 ägg
6 dl socker
4 tsk vaniljsocker
1,5 dl kakao
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk

Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt smöret & mjölken sist. Häll smeten i en bakpappersklädd djup långpanna!! Grädda i 175 grader i ca 25 minuter i mitten av ugnen, känn efter med en sticka, behöver förmodligen vara inne ca 5 minuter extra. Under tiden, blanda ihop dessa ingredienser till en glasyr:

150 gr smält smör
4 msk bryggt kaffe
4 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker

Bred sedan glasyren över den varma kakan och strö över kokos Låt kakan kallna och skär den sedan i bitar.

måndag 19 oktober 2009

God kyckling


Idag gjorde jag Matplatsens goda "svärmors kyckling"recept, med grönpeppar och annat gott. Jag slängde även i lite annat gott så receptet blev nog lite annorlunda. Gott var det i alla fall.

2-4 port.
2 kycklingfiléer
½ purjo (ljusare delen)
1 vitlöksklyfta

1 msk smör
1 msk fransk senap
3 msk soya
1-2 msk krossad grönpeppar
5 dl creme fraiche
1 mörk oxbuljongtärning
Jag tog även lite colorit för mer färg.
2 dl mjölk
Strö gärna över lite torkad oregano efter ugnen

Koka kycklingfileerna. Skiva purjon fint, gör samma sak med vitlöken. Lägg all lök i botten på en smord ugnsform och när kycklingen är färdigkokt, skiva den och lägg den ovanpå. Koka upp alla ingredienserna till såsen och koka ihop lite. Häll detta över kyckligen och löken. Värm sedan ugnen till 250 grader och tillaga ca 15-20 min. Servera med pressad potatis och en god sallad.

Torsdag?

Idag blev det detta till frukost.
Och detta till middag.
Jag skämmer nog bort min familj lite ;)
Behöver man ens lägga ut recept?
Alla har väl en egen variant på dessa godingar.
Säg annars till och du får min variant :)
Låt väl smaka, en måndag som denna.


Ps. I lördags gjorde mamma detta, supergott.
Recept kommer snart.

torsdag 15 oktober 2009

En ny variant av något gott.

Detta är en favorit i repris. För ett tag sedan gjorde jag en god pastasås med kassler och bearnaise och idag letade jag upp receptet och gjorde en ny version. Sedan kommer mamma hem från jobbet och säger att hon hade ätit "orginalet" till lunch idag, hon hade tagit en portion från frysen. What are the odds? Haha, hursomhelst, gott och krämigt var det. Om du scrollar ner lite hittar du även orignalversionen, lite andra ingredienser, men ändå mycket god.

Dagens variant, väldigt krämig och god: Ca 6 portioner:

600 g kassler
1 stor chili
några tsk olivolja
1 stor gul lök
2 dl grädde
1 dl créme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 tsk knorrs kycklingkrydda
1 krm dragon
1,5 burk Lhomanders Bearnaisesås
1 stor vitlöksklyfta
2 nävar ruccola, gärna mer

Sätt på pasta vatten.
Skär bort kanter och fett på kassler. Skär i grytbitar, något mindre kanske. Finhacka chilin med kärnor och fräs i oljan. Hacka lök och tillsätt. När det stekts och fått lite färg, tillsätt, grädde, creme fraiche, buljong, kryddor, bearnaisesås och pressa i vitlök. Låt puttra medan du kokar pasta. Rör ner ruccola och servera med nykokt pasta, och mycket grönt. Till det serverade jag gröna ärtor och kokta polkabetor. Supergott!




Orginalversionen, god och kryddig med coctailtomater: Ca 3 portioner:

300 g kassler
1 röd chili
2 msk olivolja
2 dl mjölk
1-2 burkar créme fraiche bearnaise
2 dl färsk spenat
6 coctailtomater
ca 1 tsk knorr kycklingkrydda
Maizena ljus redning
Svartpeppar
Salt

Skär kasslern i grytbitar och finhacka chilin. Hetta upp olja i en panna och tillsätt kasslern och chilin. Fräs en kort stund och rör om mycket. Så fort du ser att chilin är "klar" (blivit mjuk men inte bränd!!) tillsätter du mjölk och sänker värmen. Slå på creme fraiche, spenat och halverade tomater. Rör om och när spenaten är genomvarm och klar så krydda med kycklingkrydda och rör ner redning. Smaka av och servera direkt till nykokt pasta och sallad!

måndag 12 oktober 2009

Bortskämt god lunch

En köttbit, Varma majskorn, Lite stekt lök, Sugar snaps och Lohmanders Bearnaise. Farligt. Detta var första gången jag smakade på denna omtalade sås och den var verkligen god!

söndag 11 oktober 2009

Ugnstorkade tomater

600 g tomater (en gång har jag provat med vanliga och en gång med babyplommon, och det senare var mer framgångsrikt)
En stor näve grovt salt

Sprid ut saltet på en tallrik. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan neråt. Låt ligga i ca 1 timme. Om du har något verktyg som har en platt yta längst ner ( såsom en stekspade eller en potatisstötare) kan du pressa lite extra på tomaterna precis innan du ska ta bort dom, för att pressa ut extra mycket vätska. Sätt ugnen på 200 grader.

Lyft upp tomaterna och försiktigt borsta bort de mesta överflödiga saltet. Lägg med snittytan uppåt i en ugnssäker form (behövs ej smörjas).

Sätt in tomaterna långt ner i ugnen. Sänk till 125º och långsamt torka i 2 timmar. För att uppnå bäst resultat, ta ut tomaterna ca 5 gånger under denna period, lägg ett ark hushållspapper på, och tryck lätt för att suga upp överflödig vätska, sedan sätt in direkt igen.

Höj till 150º och torka i ytterligare 30-45 minuter (passa noga så att de inte bränns).

Inläggning:
1-3 dl olivolja
3vitlöksklyftor, en skivad, två pressad
2 tsk oregano
Några kvistar timjan
Några blad basilika

Blanda ingredienserna till inläggningen och blanda ner tomaterna. Förvara i kylskåp med tältslutande lock. Lång hållbarhet om du inte snålat med olja.

lördag 10 oktober 2009

Lördagsmiddag

Lördagsmiddag, blev Fyllda paprikor och morotskaka till efterätt.
Det blir inget recept på fyllda paprikor, det är ju en sån sak som man bara slänger ihop, vi hade nötfärs, champinjoner, vitlök, oregano, fetaost och bulgur i bland annat! Enkelt och gott.



Men efterrätten alltså, ojoj va gott. Gjorde Linas Morotskaka. Supergod. Nästa gång ska jag dock ha i Ännu mer morötter och skippa mandeln, bara för att se hur det blir. Jag tyckte att det var jättegott, men jag vill även se hur det är utan. Ska kanske även ta dubbel sats toppingen, det är ju så gott.
8 Stora portioner eller 12 Små.

Kaka
200 g morötter (jag tog ca 250g)
200 g mandel
Skalet av en citron
4 ägg
1 krm salt
1 1/2 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv morötterna, kör mandeln i matberedare tills den blir till ett smul (som du ser på bilden lät jag det bli liite mer tuggmotstånd i, men det är en smaksak). Skrubba citronen och riv skalet fint. Vispa äggvitor och salt till en fast maräng. Vispa gulor och socker till en luftig smet. Blanda mandel och mjöl, rör ner detta i äggulorna. Rör i morot och citronskal. Vänd i äggvitan. Smörj en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Topping
200 g philadlephiaost
1/2 dl florsocker (jag tog dubbelt)
1 msk citronsaft+ skalet av en citron (jag tog dubbelt)
Citron eller limeskal till garnering

Blanda ihop ingredienserna till toppingen och bred den över kakan. Garnera med rivet skal av citron eller lime.

Måndagsmiddag-bättre sent än aldrig.


I måndags åt vi gott. Jag har bara varit för trött och upptagen i veckan för att slänga upp receptet och bilder. Konstigt med tanke på hur många Andra recept jag orkat slänga upp. Hur som helst. Gott var det och tyvärr blev det inte en så bra bild på resultatet, för att klockan hann bli så mycket och nuförtiden är det allllllltid mörkt vid middagstid. Både mysigt och aningen deprimerande. Jag gillar ljus, framförallt när jag tar kort på mat och när jag pluggar. Har faktiskt svårt att få något gjort när det är så mörkt.

Något tråkiga bilden på resultatet. Men gott var det i alla fall, verkligen.
Kan ha glömt lite grann av receptet, det var trots allt några dagar sedan. Tror dock jag fick med allt. För ca 3-4 personer.

1 morot
2 potatisar
1 kålrot
1 rotselleri
1 palsternacka
3 kycklingben (onödiga kycklingbitar som knappt innehåller något kött men som ändå kostar typ 29 kr kilot som man liksom måste köpa. Godast i sådana här sammanhang)
1 gul lök
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 bit ingefära
Några kvistar timjan

Skala morot, potatis, kålrot, rotselleri och palsternacka. Skär alla i lagom små/stora bitar. Jag skar stora munsbitar av potatisen och moroten. Strimlade palsternackan och skar lagom stora bitar av kålroten. Rotsellerin bör hackas rätt smått (tänk sockerbit). Mixa skalade vitlöksklyftor med en chili (inkl kärnor), skalad ingefära, och timjan med olivoljan. Behövs inte mixas helt slät. Dra av skinn och fett från kycklingen och doppa och gnid in med den goda oljan. Placera ut i en ugnsform. Blanda sedan alla rotsaker med olivoljeblandningen och häll sedan allt kring kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 1 timme. Efter en halvtimme, lägg i skalad klyftad lök och häll bort överflödig vätska/olivolja som samlats i botten av pannan och rör sedan om så allt får lika mycket färg. Servera med någon god dipp.

Vi hade smaksatt créme fraiche till och jag föredrog
tomat och basilika, men det är en smaksak :)

Förövrigt var det en supergod kryddblandning : timjan, vitlök, ingefära och chili.
Kan tänka mig att göra många rätter med samma smaker.
Man kan nog om man vill utesluta ingefäran utan större problem.