torsdag 25 februari 2010

Spett till middag

Fläskkarré, champinjoner, chili, majskolv och schalottenlök fick idag bli huvudingredienserna i min middag. På ett spett och in i ugnen, 40 minuter i 150 grader, sen höja till 250 och låta stå inne en kvart till. Serverat till en sallad och en enkel kall dippsås med vitlök. Detta var det första stapplande steget mot att återskapa en rätt som jag åt i Bern, på en pizzeria faktiskt, en rätt fin pizzeria tror jag dock. Ursäkta två heemska bilder, men båda är tagna med mobilen i dåligt ljus.



Dagens variant: Grillspett med champinjoner, majs, kött och lök. Serverades med en enkel sallad och dipp.

Orginalet: En bit ananas och en bit melon, sallad och grillspett. (detta ska jag göra exakt någon gång, denna gången var bara en liten bit på vägen)

tisdag 23 februari 2010

Salsa

Väldigt god och kryddig majs-salsa. Härligt gul och med lite krisp av stekt majs, lök och vitkål! Vill du kan du blanda ner lite tomater/avocado på slutet.


2-4 portioner
165 g avrunnen majs (en liten burk)
1 schalottenlök
80 g vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 krm cayenne
2 krm tacokrydda

Smält smöret i en panna. Finhacka löken och ha i. Stek i en minut och ha i strimlad vitkål. Stek ytterligare en minut och ha i majsen. Pressa i vitlöken och sänk värmen något. Nu ska det ta lite färg, tar ca 5 minuter. Krydda och servera ljummen/varm.

lördag 20 februari 2010

Smögåstårta


Supergod tårta som jag gjorde till min pojkvän på vår 38 månaders dag! Tiden flyger. Han älskar skinka och räkos och gav tårtan två tummar upp, även andra familjemedlemmar fick smaka och de gav samma betyg, men nästa gång ska jag försöka byta ut leverpastejen mot något annat. Detta är den första smörgåstårtan jag någonsin gjort själv och för att ha snickrat ihop receptet själv är jag himla nöjd!

Rätt liten smörgåstårta, 4 stora/6 små bitar

Lager ett:
½ dm purjolök
½ liten röd paprika
180 g rökt skinka
8 skivor smörgåsgurka
1 dl lätt creme fraiche
2 msk äkta majonnäs
Salt
Vitpeppar

Lager två:
100 g bakad fransk leverpastej
4-8 msk lätt creme fraiche
Salt
Svartpeppar

Lager tre:
100 g skalade räkor
1 dl lätt creme fraiche
3 msk majonnäs
4 msk hackad gräslök (eller dill)
Salt
Vitpeppar

16 stora skivor formfranska
1,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche (inte lätt)
½ dl majonnäs

Valfria grönsaker och annat att garnera tårtan med.

Gör såhär:
Börja med att röra ihop rörorna till de olika lagren.

Börja med lager ett. Finhacka purjolöken, paprikan, skinkan och smörgåsgurkan. Blanda det med creme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar. Klä med plastfolie och ställ in i kylskåpet.

Lager två: Mosa ihop till lagom konsistens och smak av med salt och svartpeppar. Täck och ställ in i kylskåpet.

Lager tre: Blanda ihop ingredienserna och smaka av. Täck och ställ in i kylskåpet.

Låt gärna rörorna stå och gotta till sig i någon timme. Under tiden kan du skära bort kanterna på bröden.

Ta fram rörorna och lägg ut fyra bröd på en pappersklädd bricka och bred ut första röran. Lägg på 4 till och lägg på andra. Gör samma sak med tredje och lägg sedan på de sista bröden. Nu får gärna smörgåstårtan stå över natten väl övertäckt i kylen eller kylrum för att gotta till sig.

När det är ca 1-4 timmar kvar till servering ta fram tårtan och vispa grädden relativt hårt. Tillsätt majonnäsen och creme fraichen och bred detta över tårtans kanter och överst. Garnera och servera. Njut!

torsdag 18 februari 2010

Valnötsglass och kladdkaka


Extremt gott, extremt uppskattat och förvånansvärt lätt att göra.

Kladdkakan
i långpanna ca 30 bitar
300 g Smör
5 dl Socker
2 dl Havregryn
4 Ägg
3 dl Vetemjöl
1½ dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
100 g blockchoklad (ljus eller mörk)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en stor kastrull. Rör ner socker, havregryn och ägg. Sikta ner mjöl, kakao samt vaniljsocker. Rör om noga och häll det i en klädd långpanna. Finhacka chokladen och strö över. Grädda ca 25-30 minuter, den ska vara lite kladdig. Skär i stora rutor som du sedan skär snett till trekanter.
Valnötsglassen
en stor sats ca 8 port.
1,5 dl strösocker + 2 msk
3 äggulor
3 dl vispgrädde
80 g valnötter
½ dl florsocker
2 msk smör
1 dubbeldaim
80 g ljus blockchoklad

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt valnötterna och blanda ner florsockret lite i taget. Tillsätt två msk strösocker och var noga med att nötterna inte bränns men att sockret samtidigt smälter. Sprid ut på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Vispa äggulorna och strösockret med elvisp. Vispa grädden hårt och rör ner det i sockret och äggulorna. Hacka daimen och blockchoklad och tillsätt. Tillsätt även valnötterna. Häll i en stor burk med lock och frys. Servera tidigast 4 timmar senare. Ta fram den lite tidigare innan du serverar den så den är lätt att skopa.

onsdag 10 februari 2010

Dagens Lunch

Idag blev det stekt ryggbiff med en snabb sås och broccoli till lunch. Försöker ta de lugnt med kolhydraterna och då tycke jag broccoli är perfekt. Himla gott. Ryggbiff äter jag typ aldrig men det var extrapris i affären och f*n va gott det är. Jag måste säga att jag tröttnat lite på fläskkött. Nötkött är ju så himla mycket godare. Kan se galet ut med purjo så i såsen men jag älskar ju lök så för mig är det bara toppen! Ju mer lök ju bättre.

Först hackade jag lite purjolök. Jag kokade upp broccoli och valde smaken på min sås.

Vitlök och sambal oelek blev smaken på såsen. Först stekte jag purjon och sedan pressade jag i vitlök och tillsatte en tsk sambal oelek. Slog på 1 dl matlagningsgrädde och lät det koka tills krämig konsistens. Tillsatte lite madeira, salt, peppar och oregano för smak på slutet.

Jag grillade min ryggbiff och fick den precis som jag vill ha den, lagom rosa men inte blodig!

tisdag 9 februari 2010

Råvaror-Special. Granatäpple

  • Namn: Granatäpple
  • Tillhör grupp: Frukt och bär (Fackelblomsväxter)
  • Pris: Varierar- allt från 30 till 60 kronor kilot.
  • Smak: Söt-syrlig samt väldigt fruktig smak. Godaste granatäpplena sägs vara de från Iran.
  • Ursprung: Persien (Vi importerar från länder kring Medelhavet samt Sydamerika.)
  • Utseende/Färg: Läderartat skal. Inuti finner du ljusa, beska, oätliga hinnor/skiljeväggar som håller inne hundratals med söta kärnor av fruktkött. Granatäpplet är stort som en stor apelsin med ett slätt djupt rött skal. Köp granatäpplen när skalet är riktigt rött, lagom mjukt och blankt.
  • Hållbarhet: Ca en månad i kylskåp och ca 1-2 veckor i rumstemperatur. Ett bra tips är att öppna och plocka isär granatäpplet och förvara kärnorna i kylskåpet i en skål täckt med plats. Då ser man lätt när kärnorna börjar bli gamla, de bli bruna och ser oaptitliga ut. Annars ser man på granatäpplet innan man plockar isär det, är det brunt, fläckigt och hårt är det gammalt. Du kan även frysa isärplockade granatäpplen, dvs kärnorna.
  • Säljs: I större matvaruaffärer. Vill du hitta riktigt bra Granatäpplen, försök undvika att köpa dem perioden April till Juli, då de har importerats från väldigt långt ifrån.
  • Mer information: På internet, i din affär och i böcker(främst hälsoböcker).
En klar favorit hemma hos oss. Ersätter lätt godis och sötbegär. Prova den på müsli (eller i), i sallad eller pressa och gör juice eller glass av den. Granatäpplen är rika på antioxidanter, fibrer, vitaminer och sägs förebygga cancer, främst prostatacancer.

Hur man öppnar ett Granatäpple: Jag skär fyra fem skåror längst med hela frukten och bryter försiktigt isär den i fyra fem bitar. Då kan man enkelt börja plocka ut kärnorna. Många ramlar av i bara farten. Man kan även skära det i två, och knacka på skalet för att få ut kärnorna.

Tacosås

Tacosås är löjligt enkelt och jag har tidigare lagt in en variant på tacosås (recept nr 3 i det inlägget) men här kommer en till.

Här är den i alla fall, väldigt god, ganska stark och vitlöksmakande chunky tacosås. Ett recept jag är mycket nöjd med!! Det blir en ganska stor sats, men det är bara att spara det som blir över och ställ i kylen. Man får gärna reda den, min blev lite väl rinnig, så det ska jag göra nästa gång. Så i receptet står de redning även fast jag själv inte provat det än.

För en stor sats, ca 8 portioner om man äter det till tacos:

3 stora kvisttomater
Nästan 1 tsk chiliflakes
1 tsk olivolja
3 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 mörk oxbuljongtärning
1 stor hammarvitlöksklyfta (eller ca 4 vanliga)
3 tsk tacokrydda
Maizena redning

Först ska du skålla tomaterna. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner tomaterna i ca 1 minut. Ta upp och under rinnande kallt vatten kan du lätt dra av skinnet. Jag skär ett litet snitt i tomaterna innan jag lägger dom i vattnet, så går det lättare att dra av sedan. Låt svalna.

Ställ en liten kastrull på spisen och dra på hög värme, tillsätt olivolja och chiliflakes och fräs i någon minut. Slå över vatten och tillsätt tomatpuré, buljong, pressad vitlök, tacokrydda och låt koka i 3 minuter. Pudra lite redning över och rör om. När den tjocknat till lite, dra av från plattan och låt svalna i några minuter.

Häll då upp i en skål eller burk (nu är den fortfarande ganska varm) och låt svalna helt. Under tiden kan du skära tomaterna. Jag delade tomaterna på hälften och skrapade bort lite av kärnhuset för att slippa den vätskan. Hacka tomterna i valfri storlek och blanda sedan ner i såsen när den kallnat. Rör om. Serveras sval till tacos.

Du kan naturligtvis variera, typ ha i ananas för tropical tacosås, lite paprika för krisphet eller örter för en mer, ja örtig tacosås.

måndag 8 februari 2010

Har tagit en två timmar lång promenad runt Delsjön med mamma nu och på vägen hem gick vi förbi kavringsbageriet över gatan och köpte en semla till mamma och en kanelbulle till mig. Vi köpte även en kavring med fetaost, tomater och valnötter i. En sån macka, med lite Philadelphia och extra valnötter sitter jag och avnjuter nu. Mums! Snart ska jag återgå till att plugga derivata, imorgon är de nämligen matteprov. Jag kan passa på att tipsa, förra veckan gjorde jag en citronparfait med hallon och blåbär som jag serverade med goda chokladmaränger. Mycket omtyckt. Marängerna är verkligen en sån lyx och vuxenkänsla på. Ha det nu mysigt i snöiga Sverige och se till att njuta och mysa lite extra så ofta du kan.

torsdag 4 februari 2010

Lagom omotiverad

Jag är jätte omotiverad att blogga just nu, bloggen är ful och under konstruktion och innan den är klar känner jag mig hemskt osugen på att fylla på den med nya inlägg! Plugget är ändlöst, jag försöker hinna med gym, pojkvän, skola, två jobb och matlagning varje dag, plus att jag räknar kalorier också. Ibland vill jag sova i två dygn!! I alla fall... Idag köpte jag kebabkött på gris och tänkte äta det till lunch som sallad, men när jag kom hem hade vi inte ett enda blad med sallad. Så då åt jag makaroner till lunch, inte speciellt roligt, och så blev det köttet till middag istället.



"Kalla-den-vad-du-vill-grytan"

För sex personer. Ungefär det här hade jag i:
500 g strimlat kebabkött av gris
500 g passerade tomater (man kan med fördel ha krossade istället)
5 dl vatten
1 gul lök
1 röd chili
ev. en purjolök
2 burkar bönor

Smaksätt lite hur du vill exempelvis:
Sambal oelek + starkt paprikapulver
Curry, hackad röd paprika och lite creme fraiche
Gyroskrydda, grönsaker
Ananas, jordnötter och creme fraiche (+curry&paprikapulver)

Jag tog lite av allt och blev inte särskilt supernöjd med grytan av två anledningar : 1. Jag borde sluta ändra mig mitt i och krydda om på nytt. Jag borde lära mig att det aldrig blir lyckat. 2. Maten smakade för mycket gjutjärn. Dumma dumma gjutjärnsgryta!! Jag måste lära mig att jag inte gillar det, det också.

Nåväl grytan har i alla fall mycket potential och man kan servera den med ris, bulgur, pasta, eller bröd. Broccoli passar även bra till. Vi tänkte ha vitlöksbröd till men när mammas pojkvän kom hem från affären hade han köpt

Tzatzikibaguetter

Dvs som vitlöksbaguetter fast med tzatzikismör istället. Och dom var Supergoda. Jag har ingen superbra bild på dom men alla vet väl hur en vitlöksbaguette ser ut? Jag ger dom 4,5 av 5. Ett halvt poäng minus för att dom smakade en aningens artificiellt.