torsdag 31 mars 2011

snabb frukost


Jag gillar inte ägg särskilt mycket. Men jag äter det nästan varje morgon ändå, bara för att det är så nyttigt (och billigt). Ofta äter jag bara ägget rakt uppochner, vilket inte är så gott, men ibland lyxar jag till det med äggmackor. Då är det viktigt med kaviar. Länge kunde jag inte ens äta ägg utan kaviar till, men jag har nu lärt mig det. Men det är fortfarande absolut godast med kaviar till. Det är också viktigt att gulan inte är för torr, samtidigt som vitan absolut inte får vara rinnig överhuvudtaget. It's a fine line. Det är också något jag lärt mig på senare tid, att koka ägg. Numera blir de alltid såhär, vilket är precis som jag gillar:


Vad åt du till frukost idag?

Receptet på det goda knäckebrödet du ser i bild kommer ikväll eller imorgon!

onsdag 30 mars 2011

Ris, gryn och korn


Jag är ett stort fan av olika gryn av olika slag. Är du inte lika van vid att äta bulgur och quinoa som mig så kan du kika på bilderna nedan för lite inspiration. Jag tycker om att äta det som "plock" dvs hacka lite sallad, koka grynen, röra ihop en sås och steka upp/koka något protein. Det är enkelt och nyttigt. Framförallt gott! Det är, när man lagar sådana middagar, också enkelt att använda upp olika rester som man har i kylen. Ofta har man en bit fetaost liggande kanske eller ett halvt paket korv. Perfekt att kombinera ihop såhär. När vi kokar gryn brukar vi ofta koka för mycket och sedan lägga in i kylen. Dagen efter kan man äta det igen, men då slipper man sätta på en kastrull, räcker att micra. Perfekt! Det går även bra att frysa både bulgur och quinoa i matlådor tillsammans med korvstroganof/grytor/såser eller vad du vill äta till.

Bilden ovan kommer från i måndags när jag promenerade över Göta Älvbron i centrala Göteborg och passade på att fotografera :)

Här serverar jag quinoa med en vitlöksdipp, stekt lax med citronpeppar och en enkel sallad.

Här serveras kokt bulgur (kokt i grönsaksbuljong) med helstekt kycklingfilé,
fetaostdipp, oliver och sallad.

måndag 28 mars 2011

pre tenta köttfärsbiffar




Namnet på dessa biffarna som jag för första gången gjorde i torsdags är pre tenta köttfärsbiffar. Fint namn va? För alla som tycker att namnet verkar as konstigt kan gå in på Youtube och söka på "Regular Ordinary Swedish Meal Time". Nej jag tycker inte det är kul, men "pre dinner mayonnaise" fastnade helt i huvudet på mig när någon visade några klipp för mig. Så när jag gjorde dessa biffar, dagen innan tenta och allt, så föll sig namnet naturligt. Nåja, ganska naturligt.

Jag har gjort en sats i söndags också. Så har man testat något två gånger vet man att det funkar. Det var nämligen så att när jag slängde ihop dem i torsdags (ja jag slängde faktiskt) så trodde jag inte att de skulle bli så fantastiskt goda. Jag trodde bara att jag skulle göra de biffarna den där gången och göra efter något annat recept nästa gång. Men det blev så himla bra. Och nu känns namnet lite inaktuellt och konstigt, men jag låter det vara kvar ändå!

Jag har alltid varit ganska värdelös på köttbullar och biffar men nu på senare tid har jag lärt mig en sak: smeten ska vara lös. Jag har alltid trott att om smeten är fast och fin kommer biffarna bli det med. Så fel! Biffarna blir mycket mycket godare om smeten är lite för lös. Ja, det är svårare att forma, steka och vända och visst tar det emot, men nu vet jag bättre än att tillsätta mer mjöl/ströbröd el dyl. Förresten ströbröd är något jag slopat helt faktiskt. Smakar ju inte alls bra i biffar! Jag använde mig av sojamjöl i detta receptet, och det är mest för att jag och pojkvännen gärna får i oss lite extra protein. Om du vill kan du byta mjölet mot något annat, kanske potatismjöl.

När jag gjorde receptet använde jag mig av vågen. Så jag skriver ut grammen här. Vill du få exakt samma resultat som mig så använd dig av viktmåtten, annars kan du "gambla" lite och köra på mina volymmått, som bara är antaganden. Your choice!

För 10 st pannbiffar/köttfärsbiffar behöver du:
566 g blandfärs (oj va kul det kommer bli att följa detta receptet, tänker du nu!!)
60 g mjölk (0.6 dl alltså)
5 g sojamjöl (ca 1-2 msk)
110 g ägg (2 st)
17 g oxfond (1 msk)
Drygt ett krm salt och ett krm malen svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser väl (biffarna blir bäst om köttfärsen inte varit fryst tidigare) och forma tio biffar. Är du intresserad av att göra alla biffar lika stora så är det 75 g per biff som gäller. Då blir det 129 kcal per biff också, om du vill veta det ;)

Nåja, stek biffarna på ganska hög värme i en stekpanna med smör. Enklast är att steka tills de inte är så mjuka längre och fått fin färg, sen köra in dem i ugnen på 150 grader i sisådär 10 minuter, så blir dom klara och fina. Perfekta att stoppa i matlådan.

Ätes bäst stekt lök, kokt potatis och någon god sås. (Återigen vill vi äta mycket protein och då är det vitlöksdipp på kesella/kvarg som gäller, men det är ju inte optimalt!)

söndag 27 mars 2011

kebabkött


Jag har nu alltså gjort hemgjort kebabkött för första gången. Väldigt nöjd med kryddningen, lite mindre nöjd med utseendet. Men detta var inte sista gången jag testade, den saken är säker.

För 9 mindre eller 5 större portioner behöver du:
850 g finmald blandfärs
2 msk fond
2 msk maizena
1,5 tsk vitlökspulver
2 tsk kebabkrydda
1 krm salt
1 krm malen svartpeppar

Sätt ugnen på 100 grader.

Blanda ihop alla kryddor med mjöl och fond. Rör ner färsen och se till att kryddorna fördelas jämnt. Lägg färsen på ett ark ugnsfolie och rulla till en rulle. Linda foliet hårt runt men låt ändarna vara öppna. Ta ännu ett ark papper och linda runt. Ändarna ska vara öppna så att saft kan rinna ut. Sätt in i ugnen på en plåt och låt stå i ca 2,5-3 timmar. Låt svalna något och sätt in i kylen. Låt stå över natten (detta är inget måste) och ta sedan fram. Ta bort folien och avlägsna fett och gelé som bildats på rullen.


Hyvla (om du kan) med en potatishyvel fina kebabremsor. För mig blev det bara mos så jag fick använda kniven och skära istället. Se vad som går bra för dig. Stek köttet i omgångar i en rejält het panna i olja. Servera (eller lägg i en form i kylen för framtida "snabbmat").


Jag hade en kebabsås till och sallad. Kebabsåsreceptet som du hittar på ovansidan av turkisk yoghurt paketet är gott!

väl förberedd


Idag har jag varit fruktansvärt produktiv i köket. Jag har gjort 14 st köttfärsbiffar, grillat ett kilo kycklingben, gjort nästan ett kilo kebabkött, stekt upp lök och champinjoner samt kokt potatis och bulgur. Även rört ihop lite kebabsås och vitlöksdipp.

Allt för att göra denna veckan så enkel som möjligt. Tanken är att min pojkvän och jag bara ska kunna plocka ihop våra matlådor, med lite variation och slippa laga nytt varje dag. Jag kan exempelvis käka biffar med potatis till lunch imorgon och kycklingben med stekta champinjoner, vitlöksdipp och bulgur till middag. Anledningen till att jag lagade så många olika saker är för att jag lätt tröttnar och avskyr att äta samma sak varje dag. Nu har jag väl lagat tillräckligt med mat så vi klarar oss fram till torsdag eller nåt, utan att behöva dra fram en enda kastrull!! Skönt! Både han och jag ska jobba mycket i veckan, så det kommer bli matlådor både till lunch och middag.

Jag återkommer med receptet på kebabköttet och biffarna :)

helg

Hur mår ni denna härliga söndag? Gör ni något kul idag? Själv har jag stått och skurit kebab nu på morgonen. Det gör väl alla?! ;) Haha nej men jag testade att göra hemgjord kebab igårkväll och hann precis ta ut den ur ugnen innan jag skulle springa till jobbet. Man ska helst använda en osthyvel för att få tunna långa fina skivor, men för mig blev det mest bara smuligt och kasst. Så jag använde kniven och försökte få till tunna fina strimlor. Gick väl sådär. Men det kanske ändå smakar bra. Återkommer senare med smakbetyg och recept!

torsdag 24 mars 2011

tentavecka

Så här såg det ut för några veckor sedan. Nu är all snö
borta och solen skiner ännu mer. Härligt!!

Just nu lyssnar jag på Brett Dennen - Ain't no reason och tentapluggar. Databaser och annat superkul... Känns inte optimalt när man tittar ut genom fönstret och solen skiner för fullt. Hursomhelst, imorgon klockan tolv är tentan över!!! Såå skönt. Därefter blir det att gå till gymmet för ett tufft ryggpass innan jag traskar iväg till jobbet och jobbar hela kvällen på en fullsatt restaurang. Låter väl jättekul? Jag ska försöka överleva..

onsdag 23 mars 2011

jag älskar!





Jag älskar många saker. Som min härliga familj och min fina pojkvän. Goa vänner och fint väder.

God mat, såklart. Exempelvis choklad, pasta - ja allt som kan lagas med pasta är gott, en god bit kött och god sallad till, gurka, majs, bakad potatis med vitlökssmör, chips -tyvärr, goda såser osv. Det finns mycket jag älskar.

Men en sak jag älskar väldigt mycket just nu, är när ni kommenterar mina inlägg. När ni berättar vad ni tycker om min blogg, eller säger att ni har provlagat något, eller kommer med önskemål och förslag. Åhh va härligt det är. Mer sånt!

Kära läsare, du kan väl lämna en rad här, berätta vem du är och varför du gillar att läsa min blogg!? Berätta gärna vad jag kan göra bättre, jag tar mer än gärna åt mig av allt.

Eller, bara berätta vad du älskar?

Bilderna i inlägget är från i somras, jag gjorde 7 enportions (stora portioner) smörgåstårtor
och delade ut till nära och kära. Jag glömde såklart att blogga om dem, och nu när det gått så lång tid så har jag glömt receptet jag hittade på. Men, se bilderna som inspiration. Det är alltid kul att se vad andra garnerar sina tårtor med, så nu får ni se vad jag har på mina!

hipp hipp hurra!


Min kära pojkvän, och numera sambo (!), fyllde år i måndags. Vi har båda blivit väldigt seriösa med träning och kost och kände inte direkt för att äta alltför onyttigt. Men man fyller ju inte 22 år varje dag, så lite lyxade vi allt till det. Det blev ryggbiff, murkelsås och pressad potatis. Till det en god sallad. Sååå gott. Som ni ser har jag tagit mycket sås, men det är för att den är så sagolikt god!

För murkelsås för fyra portioner behöver du:
1 burk murklor, avsköljda och finhackade
1 finhackad liten lök
5 dl matlagningsgrädde
2 buljongtärningar, mörk ox-
1 nypa socker
Salt och peppar
Redning

Fräs lök och svamp snabbt i lite smör. Häll på grädde, smula ner buljong och krydda. Låt sjuda minst 15 minuter. Servera till gott kött. (Slicka av såssleven när ingen ser!) Njut! Receptet kommer från Matplatsen.



Dagen till ära hade vi även en bukett fina våriga tulpaner på bordet. Och nej mamma jag har inte köpt någon vas än, men en ölsejdel funkar väl bra så länge, eller?!

tisdag 22 mars 2011

i valet och kvalet...

Jag pratade i förra inlägget om att ibland vill man göra enkelt för sig. Och detta är en sådant tillfälle också. Men det är inte alltid lätt för det. Förra veckan stod jag länge och tänkte på: vilken dipp ska jag använda:


Grovt ilandsproblem, verkligen. Jo men det är ju svårt att bestämma sig vilken man ska ta. Jag har för mycket att välja mellan helt enkelt. Men till slut blev det dessa två:


Den med vitlök (grön påse) är en favorit sedan länge och ett säkert kort om jag vill fuska ihop en dippsås. Den med bearnaise var en liten besvikelse faktiskt. Smakade mest tvål.. Nej ska jag köra på en fuskvariant till bearnaise så blir det nog Keldas Bearnaise Delight. (170 kcal per 100 g istället för 760 kcal per 100 g som en vanlig bearnaise har).

En god middag blev det ju till slut i alla fall, bulgur, helstekt kyckling och grönsaker. Känns som om jag har börjat äta lite vårigt nu, passar ju bra, med tanke på hur mycket jag längtar efter lite solstrålar :)

enkel middag


Jag är allt för att blanda både svårlagade och enkla middagar under samma vecka. Ibland blir det att blanda en burk tonfisk med pasta och andra dagar är det långkok som gäller. Omväxling förnöjer som det så fint heter. Häromdagen blev det stekt kyckling på en bädd av sallad och gurka, toppat med god salladsdressing och parmesan. Inte illa alls.

söndag 20 mars 2011

veckan som varit

Den här veckan har det inte haglat in inlägg på bloggen direkt. Och det är den här sötnosens fel:


Jag har passat henne hela veckan för att min pojkvän åkte iväg med sin familj och åkte skidor uppe i Åre. Det är första gången hela deras familj kommit iväg tillsammans sedan de skaffade Julia, hunden alltså, så jag ställde gärna upp och gav dem en veckas semester.

Men hur som helst, från och med nu är jag alltså hemma och kan laga mat och blogga som vanligt! Stay tuned.

Veckan kommer inte ha något tema, men jag kommer däremot göra ett tema-inlägg om att laga mat till en person, och försöka bevisa att det inte alls måste vara tråkigt. Det är ju något som jag fått erfara denna veckan och jag har gjort det bästa av situationen.

frusen hallonsmoothie


Det är inte ofta ni hör mig prata om smoothies. Men nu i helgen så blev det faktiskt en till tvkvällen. Jättgott och uppfriskande. Är hallonen helt tinade blir smoothien för rinnande, med frysta blir den för fast, så halvfrusna är precis lagom!

För ett glas behöver du:
100 g halvfrusna hallon
1,5 dl mjölk
½ dl turkisk yoghurt
En gnutta vaniljpulver

Mixa i en mixer eller matberedare. Servera direkt.

fredag 18 mars 2011

chokladbiscotti

Okej nu ska jag vara ärlig. Jag och min pojkvän åt upp en hel sats med sådana här biscotti på ungefär 3 dagar. De är helt galet goda. Spröda, fina, söta, knapriga, chokladiga. Åh så goda. Du bara måste testa.

För 40 smala stycken behöver du:
2 ägg
1,2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl kakao

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl med vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao. Rör noga.

Stjälp ut biscottidegen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer två platta jämna längder. Grädda biscottilängderna mitt i ugnen ca 20 min.

Ta ut biscottilängden och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och skär längden i max 1/2 cm tjocka skivor.

Lägg skivorna bredvid varandra på plåten i ugnen i tills de är helt torra.

Låt skorporna svalna på plåten och förvara dem därefter torrt i burk.

onsdag 16 mars 2011

en lyxlunch


Idag blev det en stoor lunch efter ett hårt gympass. Jag svängde förbi affären på vägen hem och köpte med mig två grillade kycklingben, oliver och inlagda vitlöksklyftor från plocka-själv-tapasbaren i affären. Till det lite pasta. Det blev väldigt mycket mat. Och jag blev mätt. Men också väldigt belåten :)

tisdag 15 mars 2011

en enkel vardagsrätt


En enkel variant på en gulaschsoppa. Vardagsstyle. Inget långkokt nötkött här inte. Nej på tisdagar när man har jättemycket att göra så måste man faktiskt också äta mat. Då blir det sådant här. Men det var faktiskt jättegott. Så nu ska jag sluta försvara min lilla fuskgulasch och visa er receptet istället.

För fyra portioner behöver du:
1 solovitlök
1 stor gul lök
1 tsk olja
200 g nötfärs
5 medelstora potatisar
1 dl krossade tomater/tomatsås
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 morötter

Finhacka vitlöken och fräs i oljan i en kastrull. Hacka löken och tillsätt den. Rör ner köttfärs och stek tills den är genomstekt och i mindre bitar. Skala och skär potatisen i små kuber. Tillsätt till kastrullen och slå över tomatsås och vatten. Tillsätt fond och låt puttra till potatisen är några minuter från perfekt. Tillsät moroten i små bitar och koka till potatisen är perfekt. Servera med bröd och en klick creme fraiche.

dagens frukost


Bror jakobs salami från Jakobsdal, 2 veckorssallad, förkex och en skål med hallon och turkisk yoghurt :) Mättande och bra.

måndag 14 mars 2011

matbloggar

Mer på veckans tema inspiration. Matbloggar. En väldigt fin källa när inspirationen tryter. Jag läser väääldigt många som du kanske ser nedan. Min pojkvän tycker att det är överdrivet många, men jag gillar det! Älskar inspirationen som alla ger.

Matplatsen - Härliga Victoria delar med sig av sitt kulinariskt rika liv på ett eget och ytterst härligt sätt.

Helena Ljunggren - Blandar vackra fotografier med djupa texter. Inspirerande.

Kryddburken - Husmanskost när det är som bäst. Linda är bra på att förklara på ett sätt (både med text och bild) som kan få de mindre vana i köket att laga rejäl och ibland avancerad mat.

Pickipicki - Tina tar härliga bilder och bjuder på mat från alla möjliga kök runtom i världen. Färgsprakande och fräscht.

Kalasgott - Jennie fotograferar fin och god mat på ett sätt som kan få alla att bli hungriga.

Klara Desser - GI/LCHF inspiration. Kokboksförfattaren visar oss färgglad, fräsch, nyttig och enkel mat. Hon kan få vem som helst att få dåligt samvete för helgens pizza och dricka (vilket är en bra sak anser jag ;) )!

Hurmorsorna - Två härliga kvinnor mitt i livet som delar med sig av långkokta huvudrätter, söta efterätter och allt därimellan. Kul att de lagar mer än bara "det gamla vanliga".

Lifezone - Sveriges LCHF-representant nummer ett, enligt mig. Hon kan det, hon gillar det, hon lever det! Efter en stunds läsning på Moniques sida, skippar de flesta pastan till kvällens middag - skulle jag gissa.

Get it on - mycket gott. Godis, bullar, pizza, pasta och så vidare. Letar du noga kan du även hitta en hel del recensioner på bra restauranger runtom i Göteborg.

Mat såklart - Lina bloggar om nyttig, bra, färgglad och sund mat som lockar i alla fall mig till att laga lite nyttigare mat. Hennes BBQ-kyckling med lime och vitlök är rysligt god.

Tänk om jag ändå hade en blogg... - härliga tårtor (du bara måste kolla in dem, vilka kreationer!) och bra middagstips om vartannat. Kul läsning.

Pain de Martin - bra texter, bra recept och bra bröd. Säg någon som inte testat hans bröd? Han och jag gör inte på samma vis när vi bakar bröd med surdeg (jag gör som Heléne) men jag har ändå testat flera av hans många bröd med ett mycket gott resultat.

Brödpassion - en fransos med ett bageri i Stockholm. Inspirerande och kul. Gisses vad han kan sitt bröd/bakverk. Kika in på torsdagar och tävla i hans roliga tävling vetja!

Matverkstan - Mikaela bloggar om katter, jordnötssmör, frukostar, mellanmål, frukt och annat roligt. Alltid roligt att se vad hon uppdaterat sedan mitt senaste besök.

Emmas kök - fin trevlig mat på fina bilder. Tyvärr uppdaterar hon ganska sällan, och ibland kan inläggen kännas lite strama, men jag gillar bloggen ändå. Alltid kul att läsa bloggar när något nytt kommit in.

Linnéas skafferi - Linnéa, som just nu jobbar på en bok om jag förstått det rätt, bloggar omsorgsfullt och genomtänkt. Inte jättemånga inlägg per vecka, men de som är lyfter upp rejält. Fint, fina bilder och god mat.

Söta saker - Sött, sött, sött. Jag äter inte så mycket bakverk/efterrätter/kakor/godis osv men det är ändå kul att kolla in då och då. Hon uppdaterar ofta (herregud kvinna, hur mycket kakor får du i dig egentligen?) och det är inte alltid jag hinner/orkar läsa igenom allt nytt. Dock är det alltid på hennes sida jag letar när jag vill baka något sött. Så hon får ändå gott betyg av mig!!

Om jag var din hemmafru - sjukt rolig, "vuxen" och inspirerande läsning. Cool mat, lite excentriskt och galet. Jag älskar det!

Tre tjejer i köket - jätteroligt att de kommit igång igen. Här kan man läsa allt om resor, vardagsmat, vintips och bakidéer. Alltid roligt!

fläskytterfilé, med skysås och rosor!


En god söndagsmiddag. Avnjutes bäst i gott sällskap. Det blir myycket sås. Men det gillar vi ju, eller hur? :)

För 4 portioner behöver du:
600 g fläskytterfilé
Krydda till köttet, ex: Brazilian BBQ
600 g potatis
4 vitlöksklyftor
80 g smör
ev. mjölk

1,5 dl sky
½ dl vitt vin
2 msk fond
2 dl mjölk
1 msk mjöl

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med rosorna. Skala och skiva potatisen tunt tunt. Pensla formar (2 per portion) med olivolja och börjar varva potatisen däri. Börja utifrån och jobba inåt. Det ska bli som en ros. Det är lite svårt att få till men med lite övning så. Skiva vitlöken fint och tryck ner skivorna mellan potatisskivorna. Klicka över lite smör på varje ros. Sätt in i den varma ugnen.

Känns potatisen torr? Häll över en tsk mjölk över varje ros.

Gör nu köttet. Stek det runtom i smör, krydda och lägg i en ugnsform. Slå en deciliter vatten över smöret som är kvar i pannan och slå sedan det över köttet. In i ugnen där potatisen stått i drygt tio minuter. Låt vara inne i ungefär 40 minuter tills köttet har en innertemperatur på 70 grader.
Jag överlät skivning av potatisen till min matberedare.
Jag kunde inte ha gjort ett bättre jobb själv... Potatisen ska vara
supertunn för bäst resultat.

söndag 13 mars 2011

frökex

Jag har pratat om dessa goda kexen förut, men det tåls att upprepas.

Konceptet är enkelt, tre deciliter ost, tre st ägg och 4,5 deciliter blandade frön och nötter + salt.

Det går bra att ta vilka frön och nötter man vill. Pumpafrön och andra nötter än de jag tagit går också bra. Jag rekommenderar dock att ta mycket sesamfrön för det blir bäst. Sötmandeln är bäst om den är flagad, men jag hade bara hel hemma, med skal, som jag istället hackade i matberedaren. Jag skulle även snabbt hackat solrosfröna, men jag glömde, så jag lät de vara hela. Idéen är att ha fröna så små som möjligt, så att kexen kan bres ut tunt och inte bli för tjocka. Man kan även krydda kexen med kanske vitlök, tacokrydda eller cayenne. Jag tycker dock det är godast naturell, med bara en stor nypa salt. Jag gillar också att äta kexen naturella. Hur som helst, pröva dem, de är riktigt smakrika och krispiga. Perfekt för LCHFare. Även bra för oss som gillar att ha något att knapra på som för en gång skull inte bara innehåller kolhydrater.

För ca 24/28 små kex behöver du:
3 dl finriven stark ost (jag tog ca 120 g vällagrad prästost denna gången)
3 ägg
1,5 dl sesamfrön
1,5 dl linfrön, krossade
1 dl hel sötmandel
0,5 dl solrosfrön
1-2 tsk salt

Blanda ihop alla frön. Hacka de stora fröna/nötterna. Tillsätt salt och den finrivna osten. Blanda ner ägg. Rör om noga!!


Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Detta tar tid och kräver lite koncentration, men det är värt det så hang in there. Jag använder både gaffel och slickepott. Se till att få kanterna så raka som möjligt.
Sätt in i en förvärm ugn på 175 grader i en kvart. Ta ut, skär i fyrkanter...

...och vänd på bitarna.


Har du bråttom?:
Ställ in tillbaka i ugnen på samma temperatur i ca 8-10 minuter, de får inte brännas. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut värmen. Låt stå i en halvtimme eller så, tills de är klara, dvs krispiga och inte mjuka någonstans. Kan även svalna på galler.

Har du tid?:
Stäng av ugnen och ställ tillbaka plåten. Låt kexen torka i eftervärmen över natten. Klara att äta på morgonen.

Förvara svalt. Knapra på vid väl valda tillfällen. Slut ögonen och njut!

lördag 12 mars 2011

tastespotting

Den här bilden hittade jag genom Tastespotting och kommer ursprungligen härifrån.

Veckans tema är ju inspiration och en källa till det är, som jag sagt tidigare, vackra bilder. Man blir ju väldigt inspirerad. Därför tycker jag, att när du är trött och hängig och vill bli lite inspirerad, att du ska klicka in dig på Tastespotting. Där kan vi snacka inspiration. Vackert, amerikanskt och mumsigt.

torsdag 10 mars 2011

formbröd


Det såg ut att bli så bra. Det luktade gott. Smakade sagolikt. Skorpan var fin, inkråmet mjukt och lent. Det såg ut att bli en väldigt bra ekvation. Men det sket sig. Utan ugnstermometer (dvs vi har en i en låda i köket som jag inte orkat packa upp än) så är det svårt att veta om bröd är klart. Väldigt svårt. Framförallt när skorpan är fantastiskt fin och lagom. Brödet var helt enkelt inte klart. Så himla synd. Och med den knapriga och rätt hårda skorpan som blev, så blev brödet omöjligt att skära i. Fullständig omöjligt. Till och med så illa, att jag tänker bespara er på den synen. Skorpan var hel och fin men inkråmet trycktes ihop under allt tryck och brödet gick från att ha varit stolta decimetern högt blev ynka fem centimeter efter att jag skivat det. Och degigt, såklart.

Men räds inte för det. Brödet var fantastiskt gott och skorpan underbart härligt. Receptet är det inget fel på. Se bara till att ha en ugnstermometer i närheten och dubbelkolla att brödet nåt upp till 98 grader innan du tar ut det. Just to be sure. Jag tänker inte ge mig. Jag ska baka det igen. Note to self: ugnstermometer är ett måste nästa gång, samt ugnsfolie så att brödet inte blir så knaprigt i skorpan (och därmed svårskuret). Jag och pojkvännen åt faktiskt upp brödet ändå. Eller i alla fall all skorpa. Med flingsalt på var den helt sagolikt god.

Planen med att baka brödet vara att få till några goda varma mackor i ugn till middag. Min favorittopping är: smör, champinjoner, mer smör, vitlök, persilja och ost. Så himla gott. Vi gjorde faktiskt varma mackor på några skivor. Gott, lite degigt och framförallt inte vackert. Men vi fick mat i magen, och då ska man inte klaga.

För en styck formfranska behöver du:
25 gram jäst
2.5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 msk olivolja
nästan en msk flingsalt
3 dl rågsikt
3.5 dl vetemjöl

Blanda ihop vatten, olivolja och honung. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör till jästen löst sig. Smula ner salt och arbeta in mjölet med en träsked/slickepott. Degen ska bli elastisk och fint. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Rulla till ett avlångt bröd och lägg i en smord och bröad form. Låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla med vatten, strö över lite havssalt och snitta. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter eller till brödet har en innertemperatur på 98 grader.

onsdag 9 mars 2011

den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...


Jag äter sällan köttfärsås. Det har jag sagt förr. Det är så himla gott när man bara äter det sisådär en gång varje 2 månader. Idag blev det en variant som inte fick koka så länge, därav lite vätska (eftersom det inte kommer hinna koka bort) då jag kom hem från skolan kl 15 och ska springa iväg till jobbet klockan 18. Köttfärssås blir alltid godare ju längre det får puttra, men har man inte tid så får man göra sitt bästa.

För 6 portioner köttfärssås behöver du:

20 g smör
½ röd chili
3 små gula lökar eller 1 stor
600 g köttfärs
1 solovitlök
1 burk krossade tomater/hela tomater
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk köttfond
2 tsk oregano
2 krm vitpeppar
½ tsk salt

Finhacka chilin och smält smöret i en stor gryta. Tillsätt chili och låt stekas i ca 2 minuter. Låt det inte ta färg. Tillsätt sedan hackad lök och köttfärs. Pressa i vitlöken, rör ner krossade tomater, vatten, tomatpuré, fond och oregano. Låt puttra under lock medan du sätter på kastrullen med pastavattnet och sedan kokar pastan. Dvs ca 25 minuter.

Krydda med salt och peppar. Smaka av. Servera med nykokt pasta.

Jag använde mig av Mutti tomater på burk. Passar bra.

we heart it

Hemsidan www.weheartit.com är bra på att förmedla det som jag pratar om i veckans tema: inspiration. Vem blir inte hungrig, sugen på att äta och laga mat när man ser dessa vackra bilderna? Gå in där själv och bli inspirerad. Helt fantastiskt. Alla bilder kommer alltså från We Heart It och är inte mina egna.