söndag 31 oktober 2010

the perfect chocolate chip cookie

Det är ju riktigt gott. Jag bjöd på dessa i somras och de hade strykande åtgång. Lite halvt sega sådär, men ändå lite krispiga, väldigt god smak och perfekta chokladbitar i. Inte så sötsliskig smak sådär utan mer mogen smak pga det mörka sockret. Lovely helt enkelt! Receptet kommer härifrån.


För ca 40 st behöver du:
2.3 dl rumsvarmt smör + 2 msk smör
2.3 dl strösocker
2.3 dl brunt socker (ta det du får tag i)
2 ägg
2 tsk vaniljsocker/extrakt
7 rågade dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
5 dl hackad choklad av ditt val

Förvärm ugnen till 175 grader.

Vispa ihop allt socker med smöret. Blanda ner ägg, vanilj och bakpulver. Rör ihop mjöl och salt och tillsätt det. Blanda ner den hackade chokladen. (Kolla in tipset nedan!) Rulla till typ matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

Grädda för 10-12 minuter i ugnen (kan blir upp till tjugo minuter om de är stora). De ska vara lätt bruna när man tar ut dem. Låt kallna på plåten.

Tips: För att undvika helt platta kakor kan du ställa in degen i kylen en stund så att när du rullar bollarna så är degen kall. Då blir de inte lika platta.

lördag 30 oktober 2010

caesardressingen

Helt klart världens godaste sallad. Jag är ett riktigt salladsfreak och älskar de allra flesta sorters sallader. Jag och min pojkvän har testat många olika sorters dressing, både köpt och hemgjort, och det absolut godaste, som vi nu för tiden använder oss av hela tiden, är det receptet som vi hittade i hans mammas GI-kokbok. Helt klart bäst hittills.


För max 4 portioner behöver du:
1 msk vatten
½ msk vinäger
½ krm salt
½ krm svartpeppar
1 (rått) ägg
3 msk citronjucie
½ msk fransk senap
2 st sardeller
1 skalad vitlöksklyfta
2,5 dl rapsolja

Blanda alla ingredienser utan rapsoljan i en matberedare/ hög skål för stavmixern/ i en mixer. Kör tills helt slätt. Kör på låg hastighet och droppa i oljan. Smaka av. Avnjut med sallad, kyckling, bacon, parmesanost och krutonger.

fredag 29 oktober 2010

ljusa surdegsbaguetter

Visst låter det gott? Det är det också. Jag bakade dessa i somras men har heeelt glömt bort att göra ett inlägg om dem. Så varsågoda, här kommer de! Receptet kommer från Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs Bageri. Du behöver en köksvåg till detta receptet. Jag ska alldeles snart baka dessa igen, det är absolut säkert :)

Jag ger dessa bröd 5 av 5.
Receptet är jättebra och
resultatet blir proffsigt och gott!


För 8-9 stora baguetter behöver du:
Steg 1, Fördeg:
5 g jäst
200 g vatten
200 g vetemjöl (special använde jag)
5 g havssalt

Steg 2:
Fördegen från steg 1
1000 g vatten
20 g jäst
1400 g vetemjöl (special)
40 g havssalt

Steg 1:
Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Bland i mjölet och saltet och arbeta ihop degen så den blir smidig. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar eller i kylen över natten.

Steg 2:
Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand minst 20 minuter (jag har ingen maskin så det blir verkligen ett minigympapass). Tillsätt saltet. Arbeta degen i minst 5 minuter. Låt degen vila övertäckt i bunken i ca 30 minuter.

Dela degen i 8-9 bitar. Platta till varje bit, vik upp en kant av degen mot mitten och tryck till med handloven. Upprepa en gång till. Upprepa med alla bitar. Låt vila i 10 minuter.

Rulla degbitarna till långa baguetter. Lägg dem på baguetteplåt eller mjöla en bakhandduk och lägg på en baguette. Vik upp en bit tyg emellan och lägg på nästa baguette. Detta blir som ett stöd för baguetterna. Repetera med alla baguetter. Låt jäsa i 2 timmar eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader.

Mjöla och snitta baguetterna. Ha du jäst dem på handduk flytta försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper på. Du får plats med tre baguetter per plåt. Ställ in en plåt i taget. (Antingen slänger du en kopp kallt vatten i en plåt som har stått i sedan du satte på ugnen och som är varm och därmed ger med sig massa vattenånga eller så gör du som jag och sprejar baguetterna med kallt vatten för att ge dom en fin skorpa). Stäng ugnsluckan snabbt och sänk temperaturen till 200 grader.

Grädda i 20-25 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler.

torsdag 28 oktober 2010

paella - eller?




Detta är väl egentligen en variant av både paella (spanskt) och risotto (italienskt). Men jag väljer att kalla det en paella och då får väl spanjorerna skrika på mig när jag hade i en deciliter ost på slutet för att få lite mer krämig konsistens. Äsch det var väldigt gott ändå.

För ca 8-10 portioner behöver du:
4 msk olivolja
3 paprikor (en av varje: röd, gul och grön)
2 gula lökar
2 stora champinjoner
1 solovitlök
450 g tillagat kycklingkött
150 gram tillagat nötkött (eller ersätt med mer kyckling)
5 dl långkornigt ris
3 dl vitt vin
1 dl marsalavin
2 hönsbuljongtärningar
2 tomater
7 dl vatten
260 g råa (tinade) tigerräkor
(1 dl riven ost)

Hacka paprikorna i munsbitar. Gör samma sak med champinjonerna. Finhacka löken. Stek den i olivoljan i en stoor kastrull (jag fick ta gjutjärnsgrytan för att få plats, helst ska man ha en paellapanna). Pressa i vitlöken när den gula löken är mjuk. Tillsätt champinjonerna och stek med ett tag. Tillsätt riset, paprika och allt vin. Låt puttra ett tag. Slå sedan på några deciliter av vattnet och buljongtärningarna. Hacka tomaterna och tillsätt. Tillsätt kyckligen (och köttet) rivet i små bitar. Låt puttra och tillsätt mer vatten under tiden tills riset är kokt. Rör eventuellt ner osten om du vill ha en krämig konsistens. Lägg ut räkorna överst, ta av från plattan, lägg på locket, och låt stå i 10 minuter. Servera ett gott sällskap tillsammans med gott bröd och en aioli.

onsdag 27 oktober 2010

även den med kulinariskt intresserade har sina latdagar

Ja alla dagar kan man ju inte laga festmåltider. Häromdagen blev det potatis, fiskbullar, broccoli och en enkel tomtsallad till middag. Egentligen borde man kalla det snabbmat med tanke på hur snabbt det går att laga det. Snabbmat behöver inte innebära hamburgare!

tisdag 26 oktober 2010

LCHF tips - temainlägg


Om du vill pröva på LCHF så här jag här lite tips på recept som du kan testa. Här är tips för en hel dag, som du kan använda dig av. Jag vet inte hur korrekt alla dessa recept är i LCHF världen, men det var såhär jag åt.

En vanlig frukost kan bestå av:En vanlig lunch kan bestå av:
En vanlig middag kan se ut så här:
Andra tips:

Ett riktigt riktigt gott knäckebröd som jag inte hunnit blogga om än. Slänger in receptet här.
3 dl finriven stark ost
4,5 dl fröer eller nötter (jag använder hälften sesamfrö och sedan linfrön, solrosfrön och mandelflagor)
3 ägg
1 stor nypa havssalt

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ost och frön och nötter noga. Blanda ner ägg och salt. Bred ut på en plåt med hjälp av en slickepott. Detta tar tid och är as jobbigt rent ut sagt. Men sååå värt det. Det ska ligga platt och jämt över hela. Låt gå i ugnen i ca 15 minuter. Sedan ta ut, skär i fyrkanter och vänd på dem. (De till höger är vända på bilden.)

Ställ in för att torka i ugnen på eftervärmen. Såå gott.

måndag 25 oktober 2010

hur gör du när du gör ...

... pajskal? Inne hos Victoria hittar vi frysta pajskal och det låter väldigt fiffigt och bra. Det ska jag testa om jag hittar. Men när man gör hemgjord pajdeg så hoppas jag att du gör som vi och bearbetar den i en påse. Bilden kanske inte säger så mycket, men ni förstår nog hur jag menar i alla fall.


För en grunddeg till paj (ca 4-6 portioner) behöver du:
3 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
3 msk vatten

Smöret måste verkligen vara rumsvarmt! Lägg smöret i en vanlig liten plastpåse och häll i mjölet. Sätt dig i soffan framför tvn eller liknande och gryna ihop degen med fingrarna. Inget kladd! Tillsätt sedan vattnet. Tryck ut i en form, nagga och förvärm innan du lägger i en god fyllning.

Åh så gott det är med paj. Jag har bloggat alldeles för lite om olika pajer, det får bli bakläxa på det.

söndag 24 oktober 2010

goda piroger- den perfekta 'grab and go' maten

Väldigt goda piroger som jag nu gjort flera gånger. Blir lika nöjd varje gång. Degen är lättarbetad och god. Det är gott att servera en vitlöksdipp till pirogerna. De går bra att frysa och sedan värma i micron. Perfekt på jobbet eller som mellanmål när småttingarna kommer hem från skolan. Receptet kommer från Matklubben.

För 30 piroger behöver du:
Degen:
50 gr jäst
300 g smör eller margarin
6 dl mjölk
4 st ägg
2 tsk salt
1 msk socker
ca 2 liter vetemjöl (Gör inte samma misstag som jag gjorde en gång och använd 2 KILO vetemjöl. 1 dl väger 60 gram, ni kan väl förstå hur det gick!)

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli ca 37 grader. Smula jästen i en degbunke och tillsätt vätskan. Vispa till jästen löst sig. Tillsätt äggen samt salt och socker. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och knåda snabbt ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i 40 min eller tills fyllningen som du gör under tiden har kallnat.

Fyllningen:
3 st stora gula lökar
500 g färsk vitkål
1,2 kg köttfärs
3 champinjoner
1 dl marsalavin
½ dl soja
minst 4 msk fransk osötad senap
1 solovitlök
1 tsk mald koriander
Salt
Peppar

Pensling:
1 ägg
Sesamfrö

Finhacka lök och vitlök och stek mjukt i omgångar. Stek köttfärsen och rör ner hackade champinjoner. Slå på madeira och soja och låt nästan koka bort helt. Tillsätt senapen, pressa i vitlöken och kryddor. Smaka av. Låt kallna. Låt sedan fyllningen ligga i ett durkslag över en bunke (spara vätskan och gör en god brunsås om du vill) medan du gör pirogerna, för att vara säker på att inte få för mycket vätska i pirogerna.

Lättaste sättet för att vara säker på att man får 30 lika stora piroger är att väga degen och dela siffran på 30. Jag brukar hamna runt 70-90 gram per pirog. Kavla ut, lägg på några matskedar fyllning och vik ihop. Nyp ihop kanterna enligt bilderna och vänd uppochner på ett bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med de resterande pirogerna. Jag brukar få plats med max 10 mer plåt.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö exempelvis över sesamfrön eller vallmofrön.

Skjutsa in i ugnen och ta ut dem när de fått fin färg, ca 10-15 minuter brukar det ta.

lördag 23 oktober 2010

fish and klyftpotatis

Jag gjorde fish and chips häromdagen. Cravingsen för det blev helt enkelt för stora. Men oooj så gott det var. Jag använde mig av detta receptet och gjorde en liten fuskis och översatte det i google translate. Vilket bidrog till lite rolig översättning. Jag ändrade om lite i receptet och försökte ta bort de värsta grammatiska felen, så om ni ser några så är det för att jag är lite lat. Hursomhelst, gott är det, så jag tycker alla borde göra detta minst en gång per halvår. Och såsen blev galet god :)

För ca 5 portioner behöver du:
Ca 2 liter naturell olja för fritering
300 gram mjöl
6 dl god mörk öl eller ale
3,5 tsk bakpulver
4-5 filéer torsk eller annan vit fisk
Salt
Svartpeppar
1,2 kg potatis
Olivolja
Salt

Skala och skär potatisen i relativt tjocka pommes frites. Låt de ligga lite i kallt vatten. Torka av, ringla lite olivolja över och ungsstek i 175 grader i 45 minuter. Strö sedan salt över.

Under tiden kan du göra fisken. Vispa samman mjöl, bakpulver och öl tills du får en slät smet som borde fastna tjockt på baksidan av en sked. Salta och peppra mycket. (Glöm för guds skull inte saltet, det gör väldigt stor skillnad.) Dela fiskfiléerna på mitten på längden och torka av lite. Doppa i smeten, låt eventuell droppa av innan du placerar dem i oljan. Beroende på storleken på din fritös eller pannan, kanske du måste tillaga fisken en efter en för att undvika trängsel.

Fritera varje filé i ca 4 minuter, tills smeten är krispig och gyllene. Låt rinna av.

Servera fisken direkt med potatisen och såsen nedan. Enda salladen som är tillåten till är ärtor.

Snacka om fina fisken!

Har du mycket smet över kan du göra som jag och göra några lökringar när du ändå är igång. De var sjukt goda kan jag säga.



För ca 2 portioner tartarsås behöver du: (dvs dubbla det!!)
Tartarsås:
1 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk bostongurka
1 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citronsaft
1 msk hackad gul lök
1 tsk kapris
1 tsk hackad persilja
1 tsk hackad dill
1/2 tsk strösocker
1 krm kajennpeppar
1/2 tsk salt

Blanda ihop allt och smaka av. Låt gärna stå och gotta sig i kylen ett tag innan servering.

Dessa två fick slinka ner i smeten:

fredag 22 oktober 2010

chips on a stick?

Jajamen, bara skär potatis i skivor, blanda i en bunke med en skvätt rapsolja och goda kryddor - förslagsvis paprikapulver, salt, vitlökspulver och/eller cayennepeppar. Trä de oljiga skivorna på ett träspett och sätt in i micron på full fräs i 5-15 minuter (beroende på microvågsugnen). Servera de knapriga hemgjorda chipsen till en härlig film. Ett bra tips till fredagskvällen.

Och förresten
Hipp Hipp Hurra För Min Mamma Idag! Det ska firas med tvmys och en mycket fin present från mig :) Jag är en sådan person som total älskar att handla presenter till andra.

torsdag 21 oktober 2010

dubbelspaghetti

Jag har lärt mig att man inte ska skryta. Det är fult. Men kan jag får vara ärlig då? Min Carbonara är den godaste jäkla carbonara jag ätit - och ja, jag har ätit sjukt mycket carbonara. Vi var på Kanarieöarna i 7 dagar för många år sedan och jag tror jag var uppe i 6 st carbonara beställningar när vi åkte hem. Den (näst) godaste carbonaran jag ätit var dock på en mysig liten restaurang i Prag när jag och pappa tågluffade.

Nog om det. Mina favoritråvaror när jag var liten var spaghetti och majs. Alltså var för sig. Rivosto (varför slutade dom sälja det???) kom också högst upp på listan. Min favoritmat när jag var liten var Dubbelspaghetti. Varför hade vi döpt det till det? Ja det var ju dubbelt så gott. Som vad undrar du då. Som allt svarar jag då. Det var riktigt gott.

Vad är Dubbelspaghetti undrar du då. Ja jo det är en lite enklare variant på Carbonara. Eller mer en vardaglig - barnsäker variant. Mycket mycket god dock. Jag lagade den häromdagen och oj, det är minst lika gott än. 10-åriga Ulrika hade inte gått med på att jag använde tagliatelle, det var dock allt vi hade hemma. Så för hennes skull så skriver jag spaghetti i receptet. Det är ju trots allt det man ska använda i "orginalet"!

Det var nog faktiskt Dubbelspaghetti som var det första jag lagade när jag för ca 10 år sedan började laga mat. Sedan dess har det bara gått utför. Eller uppför, beroende på hur man ser på saken.

För ca 4 portioner behöver du:
500 g spaghetti
2 paket bacon
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 3 dl grädde
ca 2 dl frysta ärtor
Svartpeppar

Koka spaghettin. Under tiden, hacka bacon och lök. När pastan är al dente och avsköjd, låt den ligga kvar i durkslaget. Fräs bacon till fint krispigt i liiite olja i kastrullen. Tillsätt löken och låt den blir mjuk. Pressa i vitlök och slå på grädde. Låt det koka upp och tjocka till sig lite. I med frysta ärtor och låt de bli varma. Mal i rejält med peppar. I med pastan. Rör om. Servera till någon du tycker om. Njut.

Vuxna Ulrika gillar att riva lite parmesan överst, det skulle dock vara alldeles för pretentiöst för lilla Ulrika.

somrig kaka fungerar även på hösten



Ja det är snorigt kallt ute. Jag är i full gång med att hosta och känna mig allmänt sjuk. Men jag är inte ledsen över det, jag lagar goda desserter på helgerna och får dela med mig till er med alla goda recept. Värre kunde man ha det! Enligt grundreceptet, som kommer från Matklubben, räcker kakan till 8 personer, vi tippar på att det i så fall skulle vara Snövit och de sju dvärgarna. Vi var tre st, och efter en stooor middag klämde vi ändå i oss halva. Så är man inte helt övermätt så kan man gott äta en kvarts kaka helt själv.


Man kan gott ta lite fler bär om man vill.

För ca 4-5 portioner behöver du:
200 g mandelmassa (vill du göra egen, som jag gjorde, mixa 1,5 dl skalade mandlar med 1 dl strösocker.)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
2 ägg
125 g hallon
125 g blåbär
100 g kallt smör

Blanda riven (om den är kall) mandelmassa med vetemjöl och bakpulver. Vispa i en annan bunke ägg och socker pösigt. Blanda ihop de med varandra och häll ut i smörad (viktigt) form på ca 24 cm i diameter. Strö över bären och hyvla över det kalla smöret så att det täcker bären. (Hit kan du förbereda. Om du vill kan nu kakan stå i kylen tills du vill sätta in den i ugnen)

Ställ in den i ugnen i 40 minuter på 175 grader. Låt svalna något och servera med grädde.

Nästa gång tänker jag smöra formen bättre än jag gjorde i helgen, samt hälla ut halva smeten sedan på med bären och sen hälla på resten av smeten i formen. För att få bären mer i mitten av kakan. Jag kommer nog även ta lite mer bär. Men annars, var det en riktigt god kaka!

onsdag 20 oktober 2010

mat från IKEA


Ja förutom kanongoda chips för en guldpeng och makaroner i form av skogens konung så har även IKEA salt. I alla fall sist vi var där i slutet av sommaren. Då behövde vi köpa mer salt och jag snubblade över detta paketet med fyra olika sorters salt. Alldeles för svårt att stå emot. Det visade sig vara ett bra köp. Jag använder mig av dem alla. Citronsaltet eller/och dillsaltet fungerar bra i fisksoppor, till räkrätter, i en aioli osv. Karljohanssvampssaltet (långt ord?!) använder jag flitigt. Tar det istället för vanligt salt när jag gör svampsåser. Så om du kommer över ett sådant här paket på IKEA så rekommenderar jag att du ska slå till!

tisdag 19 oktober 2010

lyxig lunch för en

Vill du laga en enkel men samtidigt god och mättande fiskrätt till dig själv nu till lunch så rekommenderar jag denna. En riktigt höjdare :)

För en portion behöver du:
1 laxfilé
1 burk creme fraiche saffran och tomat
Potatis
Grönsaker

Skala och koka potatisen. Pressa den. Koka upp creme fraichen i en kastrull. Tillsätt laxen i kuber. Smaka av. Servera med några goda tillbehör.

måndag 18 oktober 2010

världens bästa sås?

Jag vet inte om jag har skrivit om denna såsen förut men den är ju så fruktansvärt god att den gör inget om man skriver om den två gånger. Jag skojar inte när jag säger att den är nästan den godaste såsen jag smakat. Vilket som var godare kan jag inte ens nämna. Vet inte om jag har smakat en godare..
Vill du servera den till kött så ändra om lite i ingredienserna. Vi åt denna till duchessepotatis och fylld lax nyåret 2008-2009 när både min och mammas pojkvänner var krassliga. Vi stannade hemma, lagade god mat och kollade på mamma mia! Så härligt. Receptet hittade jag i mammas gamla pärmar med recept. Det är alltid kul att sitta där och bläddra. Ibland kommer man över gamla favoriter.

söndag 17 oktober 2010

fisksoppa till alla!


Ja fisksoppa är en riktig höjdare. En höstfavorit helt klart. Tidigare har jag lagt ut tips på vad du kan ha i en fisksoppa men denna gången lägger jag ut ett helt recept. Soppan blev jättebra och alla åt med god aptit. Till soppan serverade jag det goda brödet som jag skrev om igår. Detta är ett recept utifrån vad jag hade i kylskåpet osv. Ändra gärna. Framförallt potatisen, som självklart kan vara rå och tillsättas samtidig som rotsellerin. Skala den i så fall.

För fem portioner behöver du:
6 sharlottenlökar
1 solovitlök
1 pkt saffran
Olivolja
280 g rotselleri
1 morot
½ dl marsalavin
½ dl vitt vin
2 msk skaldjursfond
1 burk mutti finkrossade tomater (400g)
5 dl vatten
2 pkt crème fraiche
2 dl grädde
320 g (6 små) kalla kokta potatisar med skalet kvar
1/3 kruka dill
1/3 kruka persilja
250 g lax
800 g torsk
Vitpeppar
Salt

Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja. Ha i saffran. Tillsätt rotselleri och morot i små tärningar. Slå på marsala och vitt vin. Häll på tomtater och vatten och krydda med fond. Smaka av med salt och peppar. Koka till rotsellerin är mjuk. Tillsätt potatisen skuren i små bitar, samt creme fraiche och grädde. Koka till potatisen är varm och mjuk. Tillsätt fisken skuren i tärningar och örterna finhackade. Servera när fisken är färdigkokt, efter ca 5 minuter. Servera direkt, med bröd.

lördag 16 oktober 2010

ett superenkelt men gott bröd


Jag gjorde detta brödet till middagen igår. Se videon i inlägget. Jag tillsatte lite rågsurdeg som satte igång smaklökarna direkt och gav brödet en aningens lite mörkare karaktär. Riktigt gott var det. Vi åt det till fisksoppa och det var kanon. Mormor tog med sig resten av brödet hem, hon älskade det! Lägg fram bröden hela på bordet så får alla riva av en bit till sin soppa. Jag kommer absolut göra detta brödet igen.

fredag 15 oktober 2010

galet god efterätt

Vi åt en helt suverän efterrätt i helgen. Även detta receptet hittade jag på Matklubben. Nästa gång serverar jag nog den i portionsformar dock. Blir mindre kladdigt. Våra burkar med sötad kondenserad mjölk gick ut för 5 (!) år sedan, så jag kokade egen kolasås. Mycket gott. Bilden ser inte mycket ut för världen, men lägg inte för mycket tanke i det. Det är insidan som räknas, eller hur ;)

Det var riktigt gott men väldigt sött. Tack vare digestivekexen fick efterätten flera olika konsistenser. Jag hade även på granatäpple, även om det inte stod med i orignalreceptet. Och det var ett smart drag. Det tog efterätten till nya dimensioner. Det behövdes krispighet.

För ca 4-5 portioner behöver du:
10 digestivekex
3 dl grädde
Hallon (eller andra bär)
Granatäpple

Kolasås:
1 tsk kakao
1 dl sirap (jag tog mörk sirap samt honung, gick bra det med)
1 dl socker
2 dl grädde
En stor nypa socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Koka ihop alla ingredienser till kolasåsen utan vaniljsockret och smöret. Låt koka i fem minuter på låg värme under omröring.

Ta av från värmen och tillsätt de resterade ingredienserna. Låt kallna.

Krossa digestivekexen. Häll ut dem i en form. Häll över såsen. (Nu kan den stå i kylskåp över natten om du vill.) Vispa grädde hårt och bred över. Lägg på en rejäl hög med hallon och granatäpple. Servera direkt.

torsdag 14 oktober 2010

en god köttbulle går inte av för hackor


Jag är riktigt urusel på köttbullar. Helt ärligt. Men ibland kommer jag över recept som till och med jag kan göra, och som blir bra. Det är grejer det. Sist jag hittade ett recept så prövade jag det direkt. Det var riktigt gott så jag rekommenderar dig att testa det. Receptet kommer från Matklubben.se. Jag hackade potatisen istället för att riva den för jag tycker om när man får en liten bit potatis i sin köttbulle :)

För ett tjugotal köttbullar behöver du:
500 g blandfärs
1,5 dl grädde
1 ägg
2 små rivna potatisar
½ riven gul lök
Salt
Peppar
Socker

Blanda ihop ägg med grädde, lök, potatis och kryddor. Tillsätt köttfärsen. Rulla den lösa smeten till köttbullar och stek på medelvärde i mycket smör.

onsdag 13 oktober 2010

ett härligt sätt att starta dagen



Vem mår inte gott efter denna frukosten?

tisdag 12 oktober 2010

rester är inget negativt ord


Det är nästan som att ordet rester klingar lite negativt. Men om man åt det jag åt till middag igår, se föregående inlägg, till lunch idag så är det ju inte direkt synd om en. Utöver det vi åt igår kokade jag lite bulgur och hade i lite frysta majskorn i kokningen. Mycket gott. Sedan hade jag massor med dressing ovanpå också. Galet lyxigt. Det blev en väldigt stor portion, men jag har promenerat långt idag så det vara bara bra.

måndag 11 oktober 2010

saftigt kött och krispig sallad


En riktigt god middag. Jag lagar sällan kött eftersom vi bor i en hyreslägenhet och har ingen grill. Dessutom är mamma ingen riktig köttperson som gillar att köpa/äta kött speciellt ofta. Men sist vi handlade blev det en fläskkarré och jag gjorde ett fruktansvärt gott och mört kött på endast två ingredienser. Köttet och pesto. That's it! Sååå himla saftigt och smakrikt. Utöver köttet hade vi lite annat gott. Idag var det bara jag och mamma till middag och vi dukade fint och myste!


Jag gjorde min vanliga dressing men hade denna gången även i lite pesto. I min gamla vanliga brukar jag ha Olivolja, Vinäger, Italiensk salladskrydda och grovkornig senap. Senapen håller ihop den jättebra!
Jag kan tipsa om denna chevrén om du vill
köpa smakrika små bitar utan kant!

För en middag för fyra behöver du:
1 st romansalladhuvud
1 gurka
1 handfull lommonkörsbärstomater
½ rödlök
200 g chevré

1 fläskkarré
Pesto

Marinera fläskkarrén så länge du kan med ca en halv burk pesto. Tillaga den i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter (tills innertemperaturen är ca 83 grader).

Ta upp den och låt den ligga på folie i ca 10-15 minuter. Under tiden gör salladen.

Skölj och tvätta alla grönsaker. Skär gurkan i slantar, finhacka salladen, dela tomaterna mitt itu, skiva löken fint och skär osten i skivor (om du inte köpt färdigskivad som jag). Lägg upp i ett vackert fat.

Skiva upp köttet ganska tunt och lägg upp på ett fat. Ringla lite mer pesto över. Servera med salladen och salladsdressingen.

söndag 10 oktober 2010

medicin för kropp och själ


Soppa och vitlök. Vad är bättre medicin när man är förkyld?

Nu när det börjar bli kyligt ute och folk är allmänt förrvirrade över vad de ska ha på sig på morgonen - sol, blå himmel, blåst, isig kyla osv är en lite konstig kombo- så blir många förkylda. Jag höll på att bli det i torsdags och stannade då hemma och kurerade mig. Jag överdrev nog lite, för speciellt sjuk var jag inte. Dagen efter mådde jag prima. Jag kokade ihop denna soppan och det smakade mycket bra! Är du förresten sjuk på riktigt är att hacka och steka lök en överkurs. Strunta då i det.
För två större koppar soppa behöver du:
1 burk finkrossade tomtater, mutti
1 pkt Kelda medeteraian soup, 5 dl
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Några soltorkade tomater
Oregano
Cayenne

Finhacka löken och pressa vitlöken. Stek mjukt i lite olivolja. Ha i soltorkade tomter, fint hackade. Tillsätt soppan och tomaterna. Koka ihop ett tag och smaksätt med kryddor. Servera med bröd.

Gör gärna en "Jamie Oliver" och ringla lite olja överst. Människan gör ju det på allt. Men det är inte alls så tokigt förstår du. Riktigt gott till och med. Jag använde mig av denna:


Jag hade även några champinjoner i kylen om jag ville göra något av. Så jag skar dem bara i kvartar och stekte i smör och olivolja. Sen pressade jag viltlök över och kryddade. Mums.

Som ni märkte på den ganska "avancerade" matlagningen så var jag faktiskt inte så sjuk som jag trodde. Men jag kände ändå för att tycka synd om mig själv en hel dag och vara hemma och läsa osv. Det gör gott för själen.

lördag 9 oktober 2010

börja på topp


Ibland börjar jag dagen med en skål gröt. Alltid visar det sig vara ett smart drag. Man blir mätt, belåten och får ett behagligt humör resten av dagen. Just denna dagen började jag med havregrynsgröt, hallon (ett måste nu för tiden), mjölk samt en matsked vardera av linfrön och psylliumfrön. Det mår magen ruskigt bra av. Efter det blev det en mil promenad och det var fantastiskt väder ute. Jag ser verkligen upp till de som orkar springa så långt och så länge. Det är riktigt långt ju. Jag skulle bli rastlös av att inget göra, tro det eller ej. Varför springa när man kan gå, är mitt dumma tankesätt när det gäller sånt. Jag är way too lat för sånt!

torsdag 7 oktober 2010

en härlig kall sås till höstens grillade kött

Första gången jag stötte på ost i kalla såser och dippar var när vi har hos mina kusiner på deras land och skulle äta tacos. Då hade de blandat ner riven ost i gräddfilen. Det var ett väldigt gott och spännande sätt att göra det hela på. I vår familj brukar vi ha pressad vitlök i. Det är häftigt detdär, hur olika folk äter samma rätt. Jag känner andra som har ananas till sin tacos, pojkvännens familj har fetaost, min barndomskompis åt det hela med ris och så vidare. Folk är helt enkelt olika. Hur gör ni?

Till denna goda sås nu då. Se på bilden, visst är det klockrena ingredienser.


Blanda fint riven parmesan med finhackas basilika, pressad vitlök och nymalen svartpeppar med matyoghurt/gräddfil. Smaka av med salt och peppar. Servera till soppa, bröd, pasta, kött osv. Passar jättebra till det mesta. Beroende på hur mycket ost du har ändras konsistensen på såsen. På bilden ser du att jag använt mig av relativt mycket ost. Nästa gång tar jag lite mindre. Även det - en smaksak. Vi är ju alla som sagt olika ;)

hemma på våran gata i stan...


... där hänger det små chilifrukter på torkning. Ni kommer väl ihåg när jag var och handlade för ett tag sedan, och kom hem med en påse med väldigt många -väldigt starka- små gröna chilifrukter. Nu hänger en stor del av dem på torkning eftersom vi inte hann äta upp dem alla. Jag funderar på att fylla på den här kryddburken med nymalen torkad chili när de är klara.