Supergod tårta som jag gjorde till min pojkvän på vår 38 månaders dag! Tiden flyger. Han älskar skinka och räkos och gav tårtan två tummar upp, även andra familjemedlemmar fick smaka och de gav samma betyg, men nästa gång ska jag försöka byta ut leverpastejen mot något annat. Detta är den första smörgåstårtan jag någonsin gjort själv och för att ha snickrat ihop receptet själv är jag himla nöjd!
Rätt liten smörgåstårta, 4 stora/6 små bitar
Lager ett:
½ dm purjolök
½ liten röd paprika
180 g rökt skinka
8 skivor smörgåsgurka
1 dl lätt creme fraiche
2 msk äkta majonnäs
Salt
Vitpeppar
Lager två:
100 g bakad fransk leverpastej
4-8 msk lätt creme fraiche
Salt
Svartpeppar
Lager tre:
100 g skalade räkor
1 dl lätt creme fraiche
3 msk majonnäs
4 msk hackad gräslök (eller dill)
Salt
Vitpeppar
16 stora skivor formfranska
1,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche (inte lätt)
½ dl majonnäs
Valfria grönsaker och annat att garnera tårtan med.
Gör såhär:
Börja med att röra ihop rörorna till de olika lagren.
Börja med lager ett. Finhacka purjolöken, paprikan, skinkan och smörgåsgurkan. Blanda det med creme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar. Klä med plastfolie och ställ in i kylskåpet.
Lager två: Mosa ihop till lagom konsistens och smak av med salt och svartpeppar. Täck och ställ in i kylskåpet.
Lager tre: Blanda ihop ingredienserna och smaka av. Täck och ställ in i kylskåpet.
Låt gärna rörorna stå och gotta till sig i någon timme. Under tiden kan du skära bort kanterna på bröden.
Ta fram rörorna och lägg ut fyra bröd på en pappersklädd bricka och bred ut första röran. Lägg på 4 till och lägg på andra. Gör samma sak med tredje och lägg sedan på de sista bröden. Nu får gärna smörgåstårtan stå över natten väl övertäckt i kylen eller kylrum för att gotta till sig.
När det är ca 1-4 timmar kvar till servering ta fram tårtan och vispa grädden relativt hårt. Tillsätt majonnäsen och creme fraichen och bred detta över tårtans kanter och överst. Garnera och servera. Njut!
Börja med lager ett. Finhacka purjolöken, paprikan, skinkan och smörgåsgurkan. Blanda det med creme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar. Klä med plastfolie och ställ in i kylskåpet.
Lager två: Mosa ihop till lagom konsistens och smak av med salt och svartpeppar. Täck och ställ in i kylskåpet.
Lager tre: Blanda ihop ingredienserna och smaka av. Täck och ställ in i kylskåpet.
Låt gärna rörorna stå och gotta till sig i någon timme. Under tiden kan du skära bort kanterna på bröden.
Ta fram rörorna och lägg ut fyra bröd på en pappersklädd bricka och bred ut första röran. Lägg på 4 till och lägg på andra. Gör samma sak med tredje och lägg sedan på de sista bröden. Nu får gärna smörgåstårtan stå över natten väl övertäckt i kylen eller kylrum för att gotta till sig.
När det är ca 1-4 timmar kvar till servering ta fram tårtan och vispa grädden relativt hårt. Tillsätt majonnäsen och creme fraichen och bred detta över tårtans kanter och överst. Garnera och servera. Njut!
Inte bra att sitta och kolla på sådana här bilder när man är hungrig. Ser supersmaskigt!! Grattis på 38 månadersdagen!!:)
SvaraRaderaSofie: Jo och den inte bara ser supersmaskig ut, den var även supersmaskig ;) Tack så mycket!
SvaraRadera