måndag 14 juni 2010

Triss I Svamp

Karljohansvampbiffar, Med kantarellsås Och Steka Champinjoner,
Serverat Med Pressad Potatis Och Sallad



En riktigt riktigt god rätt som vi åt för någon vecka sedan. Alla komponenter höjer rätten flera snäpp. Receptet på biffarna har jag modifierat men det är inte mitt från början. Allt annat är mitt. Låt det väl smaka. Bilderna gör inte maten rättvisa.

Ca 8-10 portioner. (Gör då dubbel sats sås)

För biffarna behöver du:
1000 g köttfärs
2 gula lökar (440 g)
8 vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 dl ströbröd
1,5 msk potatismjöl
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 äggula

Till fyllningen behöver du:
250 g karljohan svamp (eller 30 g blötlagd)
1/3 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 oxbuljongtärning
Svartpeppar
Madeira
Soja

Gör fyllningen först. Finhacka svamp och purjolök. Stek mjukt i smör. Pressa i vitlöken, smula ner buljongen. Slå på lite madeira och soja och koka bort vätskan. Rör om noga. Låt svalna.

Riv löken och vitlöken till biffarna fint och blanda ihop med resterande ingredisenser till biffarna. Rör om noga men inte för mycket. Ta en liten bit färs, tryck ut platt i handen, lägg på en ca msk stor klick med fyllning och täck med en bit färs igen. Tryck ihop noga så att fyllningen är helt täckt av färs. Stek biffarna i smör. Håll de klara biffarna på värmning i ugnen under tiden du lagar resten av maten.

Till såsen behöver du:
2,5 dl madeira
2,5 dl vispgrädde
1 burk creme fraiche Kantarell/Cognac (2dl)
1 oxbuljongtärning
1 dl vatten
Salt, Peppar, Knivsudd curry, cayenne

Koka upp madeiran i en kastrull, reducera. Tillsätt resternade ingredienser och låt koka ihop. Smaka av med kryddor. (Lita på mig, curryn gör underverk).



Servera biffarna med såsen, pressad potatis, vitlöksstekta champinjoner, och salladen nedan. Sååå himla gott.



Sallad att servera vid sidan av:
1 liten rödlök
½ gurka
20 körsbärstomater
4 msk olivolja
3 msk vinäger
Italiensk salladsdressing

Finhacka rödlöken, skär gurkan i små kuber, halvera tomaterna. Blanda löken med dressingen. Smaka av med krydda. Låt stå några minuter. Tillsätt sedan gurka och tomat. Rör om noga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar