torsdag 8 oktober 2009

Mat ska vara vacker

Jag tänkte använda denna dagen, då jag redan har alltför mycket att göra, med att lägga in lite "gamla" recept på bloggen. Har länge tagit bilder och antecknat recepten, men det vara bara nyligen som jag tog tag i det och startade denna bloggen. Hursomhelst, jag tycker att just Sallader ska vara vackra. Tänkte bjuda på receptet för tre goda sallader här.

Nummer ett: En enkel sallad med kryddig korv och bulgur.


1 rödlök
1 röd paprika
½ huvud romansallad
2 dl bulgur
4 dl vatten
1 buljongtärning
ca ½ gurka
190 g små svarta bönor
2-3 kabanosskorvar
1 msk grovt hackad persilja
1,5 dl matlagningsyoghurt
1 påse Knorrs salladsmix vitlök

Börja med att koka bulgur. Häll vattnet i en liten kastrull, sätt på högsta värme och smula ner buljong. När vattnet kokat upp, sänk värmen rejält, häll i bulgur, rör om och lägg på lock. Låt koka i tio minuter. När klockan ringer, ta av locket och rör om, är det vätska kvar, låt den stå kvar på plattan med värmen fortfarande på tills vattnet ångat bort. Är det ingen vätska kvar kan du stänga av värmen och låta stå kvar på plattan. Låt sedan svalna.

Under tiden, finhacka rödlök och paprika, hacka roman och gurka. Skölj bönorna noga och blanda med lök och paprika.

Dressingen är godare om den får stå ett tag i kylskåp så blanda yoghurt och dipmix i en liten skål och ställ i i kylskåpet tills bulguren svalnat.

När bulguren har kallnat, blanda bulgur med sallad och hackad persilja.

Skiva korven och grilla i en grillpanna. Servera ovanpå salladen. Servera dressingen bredvid.

Nummer två: En krispig och fräsh sallad med kassler

125 g spenat
1 stor morot
1/3 gurka
10-15 soltorkade tomater
3 lagom tunna skivor kassler
2 tomater
½ msk oregano
Ev. 2 dl kokt kall pasta

Dressing:
2 ½ dl crème fraiche
2 tsk pesto
2 vitlöksklyftor
Vitpeppar
Ev. malen jalapeno (kryddburk)

Skölj spenaten, torka och lägg upp i ett vackert fat. Använd en osthyvel och hyvla fina skivor av moroten. Skär gurkan i tunna slantar och finhacka de soltorkade tomaterna. Strö detta över salladen. Hacka kasslern i små bitar och strö över. Skär tomaterna i klyftor och lägg på salladen. Strö över lite oregano. Vill du göra det matigare kan du även blanda ner pasta.

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och blanda ner de andra ingredienserna. Vill du ha lite sting, pudra över lite jalapeno och smaka av med vitpeppar.

Nummer tre: Tacosallad med två goda såser.

250 g köttfärs
1 msk olivolja
1 påse tacokrydda (40 g)
1 dl vatten
1 lök
1 isbergshuvud
1 röd paprika
3 inlagda jalapenos
4 msk fint hackad (präst)ost

Vitlöksdressing:
1 dl yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk grovsalt

Tacosås:
1 röd chili
1 tsk olivolja
2 msk mango chutney Bombay Club
3 msk tomatpurè
1 msk tacokrydda
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten

Bra att göra tacosåsen först, för då hinner den svalna. Finhacka chili och fräs i olivolja i en liten kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen efter ca 1 min och låt koka i 5 min. Dra av från plattan och låt svalna.

Brun köttfärsen i en panna med olivolja. När det är färdigstekt, tillsätt krydda och vatten, rör om noga. När vattnet kokat bort, dra bort från plattan och låt svalna i väntan på servering.

Finhacka löken, strimla salladen, hacka paprika fint och ta bort kärnhus och finhacka jalapeno.
Blanda allt detta i en stor fin skål och strö över ost. Lägg sedan köttfärsen överst precis innan servering.

Blanda ingredienserna till vitlökssåsen och låt stå i kylskåp fram till servering.

Servera salladen, ljummen eller kall, tillsammans med de två såserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar