För 8 portioner behöver du:
3 3/4 dl vetemjöl
2 krm salt
2 krm bakpulver
100 g margarin
1 dl vatten
Fyllning:
2 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
3 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
3 3/4 dl kokande vatten
3 äggulor
2/3 dl citronjuice från flaska eller pressad citron
Ev. skal från en citron
Maräng:
3 äggvitor
6 msk strösocker
Pajbottnen:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält vatten och margarin i en gryta. Rör ner vattnet och margarinet i bunken med de torra ingredienserna och rör ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att degen ska bli bra.
Kavla ut degen och lägg den i formen (vik den dubbel när du lyfter den eftersom den lätt går sönder). Nagga hål i botten med en gaffel så att den inte bubblar upp i ugnen.
Sätt in i nederdelen av ugnen och grädda den i 10-12 minuter (den skall inte ha så mycket färg).
Fyllningen:
Om du använder riktig citron - riv det yttersta på citronskalet fint och pressa citronen.
Separera äggvitan från gulan (vitan måste vara helt fri från gulan). Vispa äggulan lätt.
Blanda de torra ingredienserna i en gryta. Tillsätt kokande vatten och låt alltsammans koka under omrörning på svag värme tills blandningen segnar ordentligt. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt äggulan. Sätt tillbaka blandningen och koka i ca två minuter till. Ta av kastrullen från plattan igen och tillsätt citronsaften och ev. citronskalet.
Låt fyllningen och pajbottnen svalna innan du fortsätter med marängen.
Marängen:
Lägg fyllningen i pajbottnen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret efterhand. Bred ut marängsmeten över fyllningen och grädda i ugnen (200 grader) tills den fått färg som på bilden.
Låt pajen kallna, ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar