fredag 29 oktober 2010

ljusa surdegsbaguetter

Visst låter det gott? Det är det också. Jag bakade dessa i somras men har heeelt glömt bort att göra ett inlägg om dem. Så varsågoda, här kommer de! Receptet kommer från Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs Bageri. Du behöver en köksvåg till detta receptet. Jag ska alldeles snart baka dessa igen, det är absolut säkert :)

Jag ger dessa bröd 5 av 5.
Receptet är jättebra och
resultatet blir proffsigt och gott!


För 8-9 stora baguetter behöver du:
Steg 1, Fördeg:
5 g jäst
200 g vatten
200 g vetemjöl (special använde jag)
5 g havssalt

Steg 2:
Fördegen från steg 1
1000 g vatten
20 g jäst
1400 g vetemjöl (special)
40 g havssalt

Steg 1:
Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Bland i mjölet och saltet och arbeta ihop degen så den blir smidig. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar eller i kylen över natten.

Steg 2:
Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand minst 20 minuter (jag har ingen maskin så det blir verkligen ett minigympapass). Tillsätt saltet. Arbeta degen i minst 5 minuter. Låt degen vila övertäckt i bunken i ca 30 minuter.

Dela degen i 8-9 bitar. Platta till varje bit, vik upp en kant av degen mot mitten och tryck till med handloven. Upprepa en gång till. Upprepa med alla bitar. Låt vila i 10 minuter.

Rulla degbitarna till långa baguetter. Lägg dem på baguetteplåt eller mjöla en bakhandduk och lägg på en baguette. Vik upp en bit tyg emellan och lägg på nästa baguette. Detta blir som ett stöd för baguetterna. Repetera med alla baguetter. Låt jäsa i 2 timmar eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader.

Mjöla och snitta baguetterna. Ha du jäst dem på handduk flytta försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper på. Du får plats med tre baguetter per plåt. Ställ in en plåt i taget. (Antingen slänger du en kopp kallt vatten i en plåt som har stått i sedan du satte på ugnen och som är varm och därmed ger med sig massa vattenånga eller så gör du som jag och sprejar baguetterna med kallt vatten för att ge dom en fin skorpa). Stäng ugnsluckan snabbt och sänk temperaturen till 200 grader.

Grädda i 20-25 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar