torsdag 6 januari 2011

tekakor


Jag har aldrig gjort tekakor förut. Och jag kan inte påstå att utseendet blev så bra. Dom blev lite för höga för att vara tekakor. Men goda blev dom. Jag ska ge det ett nytt försök snart. Med samma recept. Det blev bara ca 100 kalorier per bröd. Förresten, spana in de fina grytlapparna som min mamma gjort :)

För 20 st tekakor behöver du:
5 dl vatten
2,5 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl (+ mer till utbakning)

Koka upp vattnet. Lägg havregrynen och slå på det kokande vattnet. Klicka i margarinet. Rör ihop till en gröt och låt det svalna till 37 grader.

Smula jästen i gröten, tillsätt socker och salt. Blanda väl och tillsätt mjölet i omgångar tills degen känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt i en halvtimme.

Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i tjugo bitar. Platta ut till ca 10 ca i diameter. Nagga och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda i ca 8 minuter eller tills de fått fin färg och låter ihåligt när du slår på undersidan. Låt svalna under bakduk. Förvara i påse. Kan frysas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar