söndag 10 januari 2010

Lördagsmiddag


Igår blev det en mumsig middag, vitlöksfrästa champinjoner till förrätt och Lax med hummersås till huvudrätt. Jag har väl fått inspirationen från två rätter på jobbet. Det var första gången jag gjorde hummersås men jag blev nöjd med resultatet. Enda problemet är att jag lät creme fraichen koka med för länge så såsen skar sig, ajaj. Nåväl man lär ju så länge man lever. Jag ville egentligen ha vitlöksfrästa räkor till förrätt men vi hade köpt så himla mycket champinjoner på sistone att det fick bli det istället.

Förrätten: Vitlök och chilifrästa champinjoner. r fyra pers:
ca 30 champinjoner
Olja
1,5 röd chili
½ röd eller grön paprika
5 vitlöksklyftor
Persilja eller 2 tsk persiljade
Vitt bröd

Skär de stora svamparna i kvartar, de mellanstora i hälften och låt de allra minsta vara hela. Stek dem i rikligt med olja, upp till 1 dl i en wokpanna, tills de precis börjar få färg. Ta av plattan och häll upp i en bunke. Tvätta och skär chilin i smala strimlor, låt de kärnor som fastnar vara kvar. Skär paprikan i mindre bitar och pressa i vitlöken i bunken. Blanda väl. Tillsätt finhackad persilja eller krydda med persiljade. Låt stå en timme och gotta till sig.


Fem minuter innan det är dags att börja äta hettar du upp lika mycket olja som tidigare och fräser blandningen tills champinjonerna är genomvarma och hela huset luktar underbart! Lägg upp i fyra portionsformar och servera med ett gott vitt bröd.

Lax med hummersås, fyra portioner:
3 sharlottenlökar
Smör
2 msk färsk dill
1 dl madeira
1 fiskbuljongstärning (vill du undvika att få fisksmak på såsen kan du skippa tärningen)
3 dl grädde
5 msk hummerfond
½ tsk vitpeppar
1 tsk socker
2 tsk citronsaft
2 dl creme fraiche
3 msk redning

4 laxfiléer
Salt peppar smör/olja
Potatis för fyra pers
1 knippe sparris (bäst blir det såklart med färsk, jag fick använda fryst dock)
Dill
1 citron

Skär löken i skivor och stek mjuka på medelvärme i en liten kastrull. Tillsätt dill, madeira och tärningen och låt puttra tills hälften av vätskan är borta. Slå på grädde. Krydda med fond, kryddor och citronsaft. Låt småputtra i 5-50 minuter på låg värme, beroende på hur mycket tid det är kvar till servering. Under tiden, lägg in 4 laxfiléer i ugnen på 150 grader. Salta och peppra och ringla smör eller olja över.

Skala potatisen och koka upp. Sila såsen noga och ställ tillbaka på plattan. När potatisen är färdigkokt och laxen har stått inne i 15-30 minuter, höj värmen till 250. Börja pressa potatisen, gärna med lite smör och salt i pressen. När laxen börjar få färg, slå på creme fraiche och redning i såsen och låt koka upp.

Koka sparrisen. Lägg upp potatis på varje tallrik, lägg en sked sås på varje tallrik, lägg på laxen och garnera med sparris, citronkvart och dill. Ställ fram mer potatis och sås ifall någon vill ha mer. Servera med lättkokta morötter, haricots verts och en grönsallad.

Ingen kommer orka efterätt, eller i alla fall inte min familj, vi blev supermätta. Idag söndag blir det lite firande för min bror. Känns konstigt med tanke på att det faktiskt är pappas och min fasters födelsedag idag, men filip är i lumpen på tisdag så vi får passa på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar