torsdag 18 februari 2010

Valnötsglass och kladdkaka


Extremt gott, extremt uppskattat och förvånansvärt lätt att göra.

Kladdkakan
i långpanna ca 30 bitar
300 g Smör
5 dl Socker
2 dl Havregryn
4 Ägg
3 dl Vetemjöl
1½ dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
100 g blockchoklad (ljus eller mörk)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en stor kastrull. Rör ner socker, havregryn och ägg. Sikta ner mjöl, kakao samt vaniljsocker. Rör om noga och häll det i en klädd långpanna. Finhacka chokladen och strö över. Grädda ca 25-30 minuter, den ska vara lite kladdig. Skär i stora rutor som du sedan skär snett till trekanter.
Valnötsglassen
en stor sats ca 8 port.
1,5 dl strösocker + 2 msk
3 äggulor
3 dl vispgrädde
80 g valnötter
½ dl florsocker
2 msk smör
1 dubbeldaim
80 g ljus blockchoklad

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt valnötterna och blanda ner florsockret lite i taget. Tillsätt två msk strösocker och var noga med att nötterna inte bränns men att sockret samtidigt smälter. Sprid ut på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Vispa äggulorna och strösockret med elvisp. Vispa grädden hårt och rör ner det i sockret och äggulorna. Hacka daimen och blockchoklad och tillsätt. Tillsätt även valnötterna. Häll i en stor burk med lock och frys. Servera tidigast 4 timmar senare. Ta fram den lite tidigare innan du serverar den så den är lätt att skopa.

1 kommentar: