tisdag 9 februari 2010

Råvaror-Special. Granatäpple

  • Namn: Granatäpple
  • Tillhör grupp: Frukt och bär (Fackelblomsväxter)
  • Pris: Varierar- allt från 30 till 60 kronor kilot.
  • Smak: Söt-syrlig samt väldigt fruktig smak. Godaste granatäpplena sägs vara de från Iran.
  • Ursprung: Persien (Vi importerar från länder kring Medelhavet samt Sydamerika.)
  • Utseende/Färg: Läderartat skal. Inuti finner du ljusa, beska, oätliga hinnor/skiljeväggar som håller inne hundratals med söta kärnor av fruktkött. Granatäpplet är stort som en stor apelsin med ett slätt djupt rött skal. Köp granatäpplen när skalet är riktigt rött, lagom mjukt och blankt.
  • Hållbarhet: Ca en månad i kylskåp och ca 1-2 veckor i rumstemperatur. Ett bra tips är att öppna och plocka isär granatäpplet och förvara kärnorna i kylskåpet i en skål täckt med plats. Då ser man lätt när kärnorna börjar bli gamla, de bli bruna och ser oaptitliga ut. Annars ser man på granatäpplet innan man plockar isär det, är det brunt, fläckigt och hårt är det gammalt. Du kan även frysa isärplockade granatäpplen, dvs kärnorna.
  • Säljs: I större matvaruaffärer. Vill du hitta riktigt bra Granatäpplen, försök undvika att köpa dem perioden April till Juli, då de har importerats från väldigt långt ifrån.
  • Mer information: På internet, i din affär och i böcker(främst hälsoböcker).
En klar favorit hemma hos oss. Ersätter lätt godis och sötbegär. Prova den på müsli (eller i), i sallad eller pressa och gör juice eller glass av den. Granatäpplen är rika på antioxidanter, fibrer, vitaminer och sägs förebygga cancer, främst prostatacancer.

Hur man öppnar ett Granatäpple: Jag skär fyra fem skåror längst med hela frukten och bryter försiktigt isär den i fyra fem bitar. Då kan man enkelt börja plocka ut kärnorna. Många ramlar av i bara farten. Man kan även skära det i två, och knacka på skalet för att få ut kärnorna.

6 kommentarer:

  1. Hej och tack för en superbra beskrivning om granatäpple!
    Har aldrig köpt ett granatäpple och ätit av det pga att jag inte riktigt vetat hur man gör.
    Har dock ätit granatäpple så jag vet att det är supergott och nu kommer jag våga köpa hem det och börja äta det som godis eller som upp-piffare i sallad!
    mvh Kattis

    SvaraRadera
  2. Ja va roligt att höra! Det tycker jag verkligen att du ska göra. Det är enklare än man tror, och sen är det ju väldigt gott med.
    /Ulrika

    SvaraRadera
  3. GUD, vad jag behövde en guide om hur man öppnar ett granatäpple. Vi äter det jätteofta och hela köket ser verkligen alltid ut som en granatäpple-explosion (har alltid trott att det var därför det hette som det hette)... Nu ska jag göra om och göra rätt! TACK!

    SvaraRadera
  4. Jag kan varmt rekomendera att man delar det på hälften och sedanmera slår med något med tjock och tungt skaft så fallet kärnorna lättare ner i en skål för bästa efekt! :)

    SvaraRadera
  5. Tips!Resa ut kärnorna i en bunke fylld med vatten så slipper ni stänk☺

    SvaraRadera
  6. kärnorna har kärnor, äter man alla kärnor!??

    SvaraRadera