torsdag 1 april 2010

Filé när den är som bäst.

Vi hade mormor över på middag i söndags och jag ville laga nåt av nötfärs. Så jag frågade runt lite och ett recept som blev rekomenderat flera gånger var just Falsk filé. Dvs man rullar köttfärs hårt till en rund rulle, lägger in den i kylen och skär den sedan såsom om de vore typ en fläskfilé och sen tillreder man den. Jag utgick från ett recept och ändrade om lite. Mitt resultat blev jättebra och alla var nöjda och glada. Vi serverade det till pressad potatis, tzatsiki (för den blev rätt stark och mormor tål inte riktigt det) samt en god sallad.

ca 6-8 portioner.
500 g nötfärs
1 msk aromat
1 msk grillkrydda (jag tog knorrs goda kyckling krydda)
1 knippe salladslök (kan uteslutas om man inte gillar lök)
1 purjolök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Rapsolja att steka i
1 paket bacon
Några champinjoner (ca 200 g)
4 dl matlagningsgrädde
1 burk paprika/chili creme fraiche
1 msk grillkrydda (ta samma som förut)
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 st oxbuljongtärning
3 dl vatten
1 tsk curry
Redning
Cayenne
Salt och peppar
Eventuellt lite riven ost.

Blanda färsen med aromatet och grillkrydda
och rulla in i smörpapper till en rulle (likt "fläskfilé).
Lägg in i frysen och ta sedan fram en timme i förväg så att den hinner tina något.

Hacka all lök, pressa vitlöken och finhacka chilin.
Strimla paprikan. Stek snabbt i rapsolja
(låt de fortfarande vara krispiga)och lägg upp i en djup ugnsform.

Stek finhackade bacon och skiva champinjonerna.
Lägg detta på grönsakerna.

Skär upp den falska filén i skivor och stek snabbt i max en halv minut på varje sida.

Placera ovanpå grönsakerna och börja med såsen.


Blanda de resterade ingredienserna till en sås och red om det behövs.
Koka upp och krydda med lite salt och peppar.
Slå såsen över ugnsformen och strö över lite
ost om du så önskar. (Jag strödde även över lite oregano)Låt gå tills det fått fin färg och
gottat till sig i ugnen- ca 20 minuter.

Tyvärr blir det ingen bild på resulatet men
visualisera dig denna rätt, med pressad potatis.
Kan ju inte bli annat än gott. =)

3 kommentarer:

  1. Åååh vad smarrigt det här ser ut! Kommer självklart att testa det någon dag. Ha en härlig påsk och må så gott!

    SvaraRadera
  2. Hej! har nu lagat denna goda "fläskfile", jag ändrade lite m grönsakerna, men det var riktigt gott. Såsen var ju så klart mums! Bra recept!

    SvaraRadera
  3. Marie: Ja va kul att höra. Visst är det gott! Såsen är oslagbar :)

    SvaraRadera