tisdag 4 maj 2010

Fantastiskt bröd


Ett härligt och gott allsidigt bröd som passar utmärkt till medelhavsmat och liknande. Det är faktiskt gott att rosta också. Relativt enkelt att baka. Och ja, jag stod och knådade denna deg i 35 minuter för hand.

(En stor sats är 4 bröd. Har du ingen hushållsmaskin så rekommenerar jag att du halverar receptet som jag gjorde. Då får du två runda bröd)

1000 g vatten
30 g jäst
1200 g vetemjöl special
300 g durummjöl
40 g havssalt

Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter (eller för hand 30 minuter). Tillsätt saltet. Arbeta ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en oljad bunke och låt vila i 2 timmar eller över natten i kylen.

Forma degen till 4 runda bröd (har du halverat degen blir det 2 bröd), lägg med verket neråt i en jäskorg (eller durkslag med handduk i) som är pudrad med durummjöl. Låt jäsa i ca 1,5 timme.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt i nedersta falsen.

Stjälp upp bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen. Slå snabbt en kopp vatten i plåten under och stäng luckan. Sänk värmen till 200 grader och släpp ut ångan efter 20 minuter.

Grädda bröden i sammanlagt 35 minuter eller tills innertemperaturen är ca 98 grader.

Låt svalna på galler utan duk.

Innan jäsning

Efter jäsning

Istället för brödkorgar!

5 kommentarer:

  1. Vilket perfekt picknickbröd! En flaska vin, en god ost och lite tomater och färska örter - där har vi det! Skall garanterat testa detta omgående!

    SvaraRadera
  2. När har man i saltet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter (eller för hand 30 minuter). Tillsätt saltet.

      Radera
  3. Attan, får tilsätta det nu istället. Tack för snabbt svar :)

    Linnéa

    SvaraRadera