måndag 2 november 2009

Grekisk lasange

Sådär supersnygg bild som man inte är glad över
men som ändå får hänga på receptet, bara så ni vet
vad det är ni lagar om ni vågar er på att prova :D

Jättegod lasagne jag slängde ihop idag, en ny variant på den vanliga med mustig tomatsås och köttfärs. Denna gången blev det grekisk style med feta och falukorv, hör och häpna. Slängde ihop den på det vi hade hemma, så ingredienslistan må verka lång, men det var för att jag tog de vi hade hemma.

250 g (lant)falukorv, ta gärna mer om du vill
2 msk smör
1 purjolök
1 röd paprika, kan uteslutas
5 färska champinjoner, kan uteslutas
100 g soltorkade tomater, man behöver egentligen inte så mkt
½ dl tomatpuré
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 vitlöksklyfta
75 g fetaost
1 dl grädde
Färsk timjan

Bechamellsås:
2 msk smör
1 msk idealmjöl
2 dl grädde
5 dl creme fraige
75 g fetaost

ca 20 torkade lasagneplattor
Massor av färsk spenat, sköljd
Massor av oregano/timjan
Lite cayennepeppar
Lite riven ost/smulad fetaost

Skiva falukorven fint och sen strimla. Stek med fint strimlad purjolök och rör i hackad paprika och svamp (jag tog det bara för att fylla ut den med mer grönsaker, går alltså utmärkt utan också). Hacka soltorkade tomater och ha i. Rör ner tomatpuré, vatten, buljongtärning, paprikapuvler, oregano, pressad vitlök, smulad feta och låt puttra medans du gör bechamellsåsen.

Smält smöret, rör i mjöl och sedan grädde. Låt koka upp och vispa ner creme fraige. Smula ner fetaost när det kokar och krydda. Ta av från plattan.

Tillsätt nu grädde och timjan till "falu"såsen och börja nu varva dessa såser med lasagneplattor i en inoljad djup ugnsform. Varva gärna en stor bunt spenat lite då och då, det ger fin färg och mer grönsaker. Jag passade även på att krydda lite extra, med oregano och cayenne. Sluta med rikligt med becamellesås över lasagneplattor och strö sedan över ost.

Gratinera i 200 grader i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka. Ta ut, låt vila i 5 minuter och servera sedan med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar