onsdag 18 november 2009

Grekiskt Bröd


Supergott bröd som är saftigt och smarrigt helt enkelt. Inte alls svårt att göra. Nytt favoritbröd här hemma. Till receptet har jag lagt till en fetaost röra och en gräslökstzatsiki som passar utmärkt att servera till. Och nej jag har inte tagit dessa bilder nu, detta är ett recept jag gjorde för ett tag sedan ;)

Det blir två stora bröd, och tillbehören är till ca 4 personer, sammanlagt.

50 g jäst
5 dl vatten
1½ tsk salt
½ dl olja, helst olivolja

1 ägg
2 dl grahamsmjöl
ca 14 dl vetemjöl
20 gröna oliver med pimento
20 svarta oliver
2 msk grovt salt
Fetaoströra:
1 dl matlagningsyoghurt
100 g fetaost, smulad
1 liten vitlöksklyfta, pressad
Svartpeppar
1 tsk tapenade
Salt

Gräslökstzatsiki:
1 ½ dl matlagningsyoghurt
1 stor vitlöksklyfta, pressad
2 tsk gräslök finhackad
½ gurka riven (med vattnet urpressat)
1-2 msk olivolja
Salt
Vitpeppar

Värm vattnet till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt salt, olja, ägg och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Jäs degen övertäckt i 40 min.

Under tiden, skär oliverna i skivor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar. Gör små jack här och var i bröden och tryck ner oliverna. Gör detta i båda bröden och knåda dem sedan var för sig. Forma till avlånga ganska platta bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt överst. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Under tiden, värm ugnen till 225°. Ställ in bröden långt ner, och sänk värmen till 200°. Grädda i ca 35 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Fetaoströran:
Blanda alla ingredienser i en liten skål och rör om. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet till servering.

Tzatsikin:
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Rör om noga. Låt stå i kylskåpet fram till servering.

1 kommentar:

  1. Grekiskt är gott!

    Mycket goda ingredienser i detta bröd. Får prova det nån dag.

    SvaraRadera