fredag 24 september 2010

härlig gryta i höstmörkret


Ja det regnar här i Göteborg. Och det blåser. Ungefär detta väder kommer vi ha i 3 månader framöver. Imorgon ska jag inhandla ett par stövlar, och årets första julklapp faktiskt. Fram tills dess skyddar jag mig från kylan med denna goda gryta, med härliga värmande ingredienser.

smör/olja
1 kg högrev
400 g morot
270 g palsternacka
300 g champinjoner
260 g gul lök (gärna steklök)
3 st vitlöksklyftor
1 flaska rött matlagningsvin (33cl) Ersätt gärna med riktigt vin!
2 msk oxfond
Vatten
6 dl matlagningsgrädde
1 boursin ost

Skär köttet i grytbitar och stek i smör. Tillsätt morötter i slantar, palstnernacka i bitar, champinjoner och lök i mindre bitar. Pressa i vitlök och häll på vinet, låt koka bort. Tillsätt fond och vatten så att det precis täcker. Låt koka länge och väl, så att mycket av vattnet är bortkokat. Tillsätt grädde och osten. Smaka av och krydda med salt och peppar. Servera med bulgur, ris, pasta eller potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar