måndag 2 augusti 2010

Gulasch.. Eller?

Det blev inte så regnigt som jag trodde det skulle bli. Men jag hann ändå laga några goda soppor innan solen kom fram.

Jag lagade en gulasch denna gången. Det tror jag i alla fall. God som synden var den i vilket fall som helst. Servera som soppa med mycket bröd och en klick creme fraiche eller servera som gryta (red den då något) tillsammans med pressad potatis, bulgur eller ris. Gärna med en klick creme fraiche då också. Detta blir en Stor sats. Ett rekomenderat sätt att skära tomater och lök är att skölja tomaterna, och skala löken, och skära de i klyftor, sen dela klyftorna på hälften. Då blir det lagom storlek.

För ca 10-12 portioner behöver du:
50 g smör
1 stor röd chili (13 g med stjälk)
700 g köttfärs
4 stora röda paprikor
5 kvisttomater
2 mindre morötter
2 gula lökar
1 stor solovitlök
1 burk mutti finkrossade tomater (400 g)
12 dl vatten
2 stora potatisar (500 g)
2 mörk oxbuljongtärningar
1 tsk oregano
2 krm svartpeppar
2 msk paprikapulver
½ tsk cayenne
2 krm spiskummin
4 msk tomatpuré
(Ev redning)

Smält smör i en stor gryta, exempelvis en i gjutjärn. Tillsätt finhackad chili. Rör runt och låt smöret ta smak av chilin. Tillsätt köttfärsen. När den är så gott som genomstekt och finfördelad, tillsätt hackade paprikor, tomater, morötter och lök. Pressa i vitlök. Slå på tomater och vatten. Skär potatisen i munsbitar och tillsätt. Krydda med resterande ingredienser. Låt småputtra under lock i ca 2 timmar. Red om du vill ha den som en gryta. Servera rykande het.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar