tisdag 7 september 2010

Krämig kycklinggryta en vanlig tisdag

Det var så himla längesedan jag åt kyckling. Idag var det dags. Fram med kycklingfilé. Och sen då? Jag hade verkligen ingen inspiration när jag plötsligt mindes en påse som jag plockade till mig och la ner i vagnen för några veckor sedan när vi var och handlade på ICA. Tom Kah soup mix. Egentligen ska det bli en kycklingsoppa med tomat och chamipinjoner med kokossmak. Soppan har även en frisk smak av lime vilket bidrar till att maten inte blir så "tung". Men jag gjorde det till en krämig kycklinggryta, med lite mer hetta, massor av grönsaker, och en gnutta kärlek också. Såhär på tisdagskvällen.
Perfekt att ha i lådan imorgon och impa på arbetskamraterna. Detta lockar mer än en spagetti och köttfärssås lunch. Det är helt klart.
Jag väljer alltid basmatiris. Det är absolut godast (och inte så fasligt onyttigt och slabbigt som jasmin). Jag kokar det godaste riset jag smakat, enligt mig själv. Hemligheten är att, utöver det som faktiskt står på paketet - locket på, rör ej under tiden - är att koka riset 2 minuter längre än vad det står. Detta gör inte att det blir överkokt eftersom allt vatten är borta, utan det gör att riset "torkar" upp lite och blir inte kladdigt eller ojämnt kokt. För mig fungerar det alltid. Resultatet blir ett lätt och luftigt ris.

För ca 6-8 portioner behöver du:
1 kg kycklingfilé (5 st)
Olja och smör
Grönsaker (se nedan)
2 burkar kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
2 tsk grön currypaste
Curry
1 påse Santa Maria TOM KAH Galangal Coconut Soup Mix (säljs på påse 40 g)
80 g riven ost

1 gul lök
1 zucchini
2 röda paprikor
2 kvisttomater
1 halv påse fryst wokmix
(Detta var de grönsaker jag tog. Det går utmärkt att byta ut efter ens kylskåp och smak. Minimajs, broccoli, bambuskott samt lite vitkål skulle nog göra sig gott i. Även lite borlottibönor)

Hacka kycklingen i små kuber. Stek i smör och olja tills en fin färg är uppnådd och kycklingen är klar. Ta ur pannan. Stek grönsakerna i lagom stora bitar i olja (jag väntade med paprikan, för att hålla den krispig. Tillsatte den precis innan servering). Ta ur pannan. Skaka två burkar kokosmjölk (läs nedan) och häll i kastrullen. Tillsätt currypaste, kryddmixen, hönsbuljong, samt lite currypulver. Pressa i vitlök. Koka upp, rör om och rör ner ost. Tillsätt grönsaker och kyckling och servera med luftigt kokat basmatiris och sallad.

LCHF Alternativ : Servera med broccoli. Passar perfekt.


Lite träningstips en vanlig tisdag för oss dödliga som inte alltid hinner iväg till gymmet: Skaka 2 burkar kokosmjölk mer än nödvändigt. Utnytja tillfället och ta i rejält. Välj de två största vitlöksklyftorna du hittar i skafferiet (ju mer vitlök, ju bättre, eller hur?) och pressa dem utan att dela dem genom pressen. Då kan du allt få ta i en del. Se bara till så att det inte kommer ut andra vägen och spruta rakt i ditt ansikte istället. Bara en liten varning sådär.

1 kommentar:

  1. Hej,

    Oerhört fin talrik! Var köpte du den? Jag vill också ha sånna:))

    Katti

    SvaraRadera