tisdag 4 januari 2011

tikka masala köttgryta


Ibland får man ångra sig. Som idag, till middag. Jag gjorde en mustig god köttgryta och lät den småkoka i flera timmar. När den var klar så insåg jag att jag inte var så sugen på just en sån köttgryta. Så jag slängde i tikka masala kryddning, curry och en burk cocosmjölk. Resultatet? Gudomligt. Passade perfekt med ris och lite raita.

För 8 portioner köttgryta behöver du:

800 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
5 st champinjoner
4 dl vin
½ dl stark och smakrik soja (har du en mesigare och vattnigare variant, ta 1 dl)
1 köttbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
1 msk kycklingkrydda Findus
5 dl vatten
Några matskedar Tikka Masala kryddor
Några knivsudd currypulver
1 burk koksmjölk
Redning
Svartpeppar
Salt

Finhacka chilin och vitlöken. Skär löken i små bitar. Fräs vitlöken och chilin i oljan och tillsätt sedan löken. Skär champinjonerna i 8 bitar styck. Tillsätt köttet och fräs allt till det är färdigstekt. Tillsätt vinet och låt stormkoka tills nästan allt vinet är borta. Tillsätt sojan och buljongtärningen, sambal oelek, kycklingkrydda och vatten.

Låt småkoka under lock i några timmar, 2-4 timmar.

Tillsätt tikka masala, curry, kokosmjölk och red vid behov. Salta och peppra. Smaka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar