måndag 14 mars 2011

fläskytterfilé, med skysås och rosor!


En god söndagsmiddag. Avnjutes bäst i gott sällskap. Det blir myycket sås. Men det gillar vi ju, eller hur? :)

För 4 portioner behöver du:
600 g fläskytterfilé
Krydda till köttet, ex: Brazilian BBQ
600 g potatis
4 vitlöksklyftor
80 g smör
ev. mjölk

1,5 dl sky
½ dl vitt vin
2 msk fond
2 dl mjölk
1 msk mjöl

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med rosorna. Skala och skiva potatisen tunt tunt. Pensla formar (2 per portion) med olivolja och börjar varva potatisen däri. Börja utifrån och jobba inåt. Det ska bli som en ros. Det är lite svårt att få till men med lite övning så. Skiva vitlöken fint och tryck ner skivorna mellan potatisskivorna. Klicka över lite smör på varje ros. Sätt in i den varma ugnen.

Känns potatisen torr? Häll över en tsk mjölk över varje ros.

Gör nu köttet. Stek det runtom i smör, krydda och lägg i en ugnsform. Slå en deciliter vatten över smöret som är kvar i pannan och slå sedan det över köttet. In i ugnen där potatisen stått i drygt tio minuter. Låt vara inne i ungefär 40 minuter tills köttet har en innertemperatur på 70 grader.
Jag överlät skivning av potatisen till min matberedare.
Jag kunde inte ha gjort ett bättre jobb själv... Potatisen ska vara
supertunn för bäst resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar